• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowy szef kuchni w lokalu Świnka w trawce pod jabłonką

Łukasz Stafiej
6 lutego 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Nowe menu w Śwince w trawce pod jabłonką to połączenie tradycyjnych polskich smaków i nowoczesnych technik. Nowe menu w Śwince w trawce pod jabłonką to połączenie tradycyjnych polskich smaków i nowoczesnych technik.

Sopocka restauracja Świnka w trawce pod jabłonką wprowadza nowe menu przygotowane przez nowego szefa kuchni, Przemysława Jantę. Nadal króluje tutaj kuchnia polska z wieprzowiną na czele, ale w nowym, bardziej wykwintnym i nowoczesnym wcieleniu.



Nazwa tej restauracji budzi skrajne emocje: od zaciekawienia po zniechęcenie. Trzeba przyznać: sopocka Świnka w trawce pod jabłonką to odważne miano dla lokalu gastronomicznego. Ale - jeśli się chwilę zastanowić - całkiem przemyślane. Chodzi o nawiązanie do dwóch ściśle związanych z tradycyjną kuchnią polską produktów: wieprzowiny i jabłek.

Na polskie smaki lokal przy ul. Morskiej 16 zobacz na mapie Sopotu stawiał od momentu otwarcia w ubiegłym roku. Po kilku miesiącach działalności zmienił się jednak szef kuchni. Oczywistym tego następstwem była zmiana karty. Menu wciąż nawiązuje do polskiej tradycji kulinarnej, ale stało się zdecydowanie bardziej wyrafinowane.

- Zrezygnowaliśmy z większości węglowodanów na talerzu. Teraz dania są lżejsze, bardziej wykwintne i aromatyczne. Staram się gotować w taki sposób, aby gość nie potrzebował korzystać z pieprzniczki i solniczki - mówi Przemysław Janta, nowy szef kuchni. - Gotujemy wyłącznie z polskich, sezonowych składników, z naciskiem na te pochodzące z Pomorza.
Janta ma 26 lat, skończył studia na Politechnice Gdańskiej, ale zamiast w biurze, woli pracować w kuchni. W ciągu kilku lat kariery w gastronomii pracował m.in. w Sztuczce, Whiskey On The Rocks czy Crudo. W swoim gotowaniu jest wierny rodzimym smakom, ale nie boi się korzystać z francuskich inspiracji czy elementów kuchni molekularnej. Żele, galaretki, czipsy czy emulsje nie dominują jednak w daniach - są wyłącznie ciekawym urozmaiceniem. Karta bazuje na mięsie i sezonowych warzywach.

  • Przemysław Janta - nowy szef kuchni w restauracji Świnka w Trawce pod jabłonką.
  • Tytułowa świnka w trawce pod jabłonką, czyli polędwiczka wieprzowa, puree pietruszkowo-jabłkowe, skorzonera, żel z kiszonego jabłka, brukselka i orzechy laskowe.
  • Tatar: siekana wołowina, czipsy z uszu świni, dojrzewająca słonina, galaretka ziołowa na cydrze i majonez szafranowy (29 zł).
  • Consome z kaczki z grzybami i pierożkami (16 zł).
  • Potrawka z królika, jajko w koszulce, groszek (22 zł).
- Chcę przemycić do karty jak najwięcej wieprzowiny i jabłek. Polędwiczki wieprzowe podajemy z dodatkiem puree pietruszkowo-jabłkowego i żelu z kiszonych jabłek, wołowego tatara z czipsami ze świńskich uszu, długo dojrzewającą słoniną i galaretką na bazie cydru, krem z białych warzyw z ozorami wieprzowymi, kaszę gryczaną na cydrze z serem bursztyn i policzkami wieprzowymi, a burgera z szarpaną głowizną - mówi Janta.
W Śwince spróbujemy również dań m.in. ze skorzonerą, brukwią czy topinamburem. Janta chętnie sięga również po raki, kaczkę i królika.

- Kuchnia polska to ogromne pole do kulinarnych eksperymentów. Lubię odtwarzać kojarzone z tradycją smaki. Dlatego nasz wypiekany na miejscu chleb aromatyzujemy palonym sianem, a zamiast pieprzu w jednym z dań używamy trochę zapomnianej w rodzimej kuchni czarnuszki - mówi szef.
Przystawkę z nowej karty zamówimy od 18 zł, zupę od 15 zł, a danie główne od 23 zł. Świnka w trawce pod jabłonką czynna jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty w godz. 12-23.

Miejsca

Opinie (65) 3 zablokowane

  • Co Pan Janta robił w gdyńskiej "Sztuczce"? (2)

    był pomocą kucharską, czy dorabiał na zmywaku do studiów? Bez uszczypliwości, żadna praca nie hańbi.

    • 19 3

    • tylko to teraz bardzo popularne

      ktos był na stażu w ** lub *** i juz w cv wrzuca takie brednie
      a staż to nic innego jak praca za darmo dla kogos i w 95% obieranie warzyw co wiecej czasami samemu sie za to placi
      lub jak ktos nadmienil pracowal jako pomoc kucharza i w cv

      • 1 0

    • Praca

      Widzę, że kucharz juz studiów nie może mieć ukończonych bo niektórym to juz się niepasuje, że człowiek może studiować a równocześnie spełniać swoje pasje.
      Odnośnie restauracji sztuczka z tego co mi wiadomo był tam kucharzem a nie pomocą kuchenną. Warto się zeznajomić z tematem zanim zacznie pisać się brednie

      • 0 0

  • (2)

    Czytajac komentarze widac jak ludzie maja nasr*ne w glowach

    • 9 7

    • Ta

      Prawda boli o restauracji

      • 2 0

    • Ludzie jak ludzie, w głowach jak w głowach.

      • 0 0

  • sezonowe produkty itd...pochodzące z Pomorza.... (1)

    nie mam nic do tej restauracji, ale tak reklamuje się 100% knajp w Trójmieście. W dodatku, jak się zastanowić, to żaden luksus. Nikt dziś nie mrozi 2 lata mięsa czy ryby w zamrażarce, bo jest zazwyczaj pod ręką i od ręki. Wyświechtany zatem slogan i jak dla mnie żadna reklama, aby się wyróźnić na trudnym rynku. Ale życzę powodzenia i dużo ryb w menu.

    • 22 1

    • Góralska knajpa mrozi wszystko.

      • 0 1

  • Obserwując rotację pracowników to za miesiąc będzie następny artykul i następna karta.

    • 15 0

  • Nie jadłam ale bar...

    Wojtuś na propsie! :)

    • 5 1

  • Za samą debilną nazwę (1)

    Nogdy nie odwiedze tego tworu, swinka w trawce pod jablonka...
    Jak zmieniliscie szefa kuchni trzeba bylo tez zmienic nazwe np na Rybka w falach pod sinicą

    • 30 4

    • Nazwa jak nazwa, szef jak szef.

      • 1 2

  • ...

    Jak nic większość z tych tu wybitnych autorów komentarzy, du*y zza biurka nie rusza

    • 4 7

  • Bardzo młody,utalentowany człowiek.Gotowanie to Jego pasja.

    • 10 7

  • Oooo kolejny wyciskacz kleksów

    • 20 0

  • (2)

    Tylko zawistni i złośliwi ludzie piszą przykre komentarze.Znam Pana Przemka,bardzo dobrze gotuje.Jest przy tym kreatywny i pomysłowy.Pracowałem z Nim i nigdy na zmywaku nie stał,to od Niego się uczono.Trzymam kciuki i życzę powodzenia.

    • 17 11

    • jak dobrze gotuje to się obroni (1)

      tylko po co o tym artykuł sponsorowany?

      • 7 0

      • Jak pustki w lokalu to coś trzeba robić

        • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Obiadokolacje All You Can Eat (1 opinia)

(1 opinia)
130 zł
degustacja

Najczęściej czytane