• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowy szef kuchni w lokalu Świnka w trawce pod jabłonką

Łukasz Stafiej
6 lutego 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Nowe menu w Śwince w trawce pod jabłonką to połączenie tradycyjnych polskich smaków i nowoczesnych technik. Nowe menu w Śwince w trawce pod jabłonką to połączenie tradycyjnych polskich smaków i nowoczesnych technik.

Sopocka restauracja Świnka w trawce pod jabłonką wprowadza nowe menu przygotowane przez nowego szefa kuchni, Przemysława Jantę. Nadal króluje tutaj kuchnia polska z wieprzowiną na czele, ale w nowym, bardziej wykwintnym i nowoczesnym wcieleniu.



Nazwa tej restauracji budzi skrajne emocje: od zaciekawienia po zniechęcenie. Trzeba przyznać: sopocka Świnka w trawce pod jabłonką to odważne miano dla lokalu gastronomicznego. Ale - jeśli się chwilę zastanowić - całkiem przemyślane. Chodzi o nawiązanie do dwóch ściśle związanych z tradycyjną kuchnią polską produktów: wieprzowiny i jabłek.

Na polskie smaki lokal przy ul. Morskiej 16 zobacz na mapie Sopotu stawiał od momentu otwarcia w ubiegłym roku. Po kilku miesiącach działalności zmienił się jednak szef kuchni. Oczywistym tego następstwem była zmiana karty. Menu wciąż nawiązuje do polskiej tradycji kulinarnej, ale stało się zdecydowanie bardziej wyrafinowane.

- Zrezygnowaliśmy z większości węglowodanów na talerzu. Teraz dania są lżejsze, bardziej wykwintne i aromatyczne. Staram się gotować w taki sposób, aby gość nie potrzebował korzystać z pieprzniczki i solniczki - mówi Przemysław Janta, nowy szef kuchni. - Gotujemy wyłącznie z polskich, sezonowych składników, z naciskiem na te pochodzące z Pomorza.
Janta ma 26 lat, skończył studia na Politechnice Gdańskiej, ale zamiast w biurze, woli pracować w kuchni. W ciągu kilku lat kariery w gastronomii pracował m.in. w Sztuczce, Whiskey On The Rocks czy Crudo. W swoim gotowaniu jest wierny rodzimym smakom, ale nie boi się korzystać z francuskich inspiracji czy elementów kuchni molekularnej. Żele, galaretki, czipsy czy emulsje nie dominują jednak w daniach - są wyłącznie ciekawym urozmaiceniem. Karta bazuje na mięsie i sezonowych warzywach.

  • Przemysław Janta - nowy szef kuchni w restauracji Świnka w Trawce pod jabłonką.
  • Tytułowa świnka w trawce pod jabłonką, czyli polędwiczka wieprzowa, puree pietruszkowo-jabłkowe, skorzonera, żel z kiszonego jabłka, brukselka i orzechy laskowe.
  • Tatar: siekana wołowina, czipsy z uszu świni, dojrzewająca słonina, galaretka ziołowa na cydrze i majonez szafranowy (29 zł).
  • Consome z kaczki z grzybami i pierożkami (16 zł).
  • Potrawka z królika, jajko w koszulce, groszek (22 zł).
- Chcę przemycić do karty jak najwięcej wieprzowiny i jabłek. Polędwiczki wieprzowe podajemy z dodatkiem puree pietruszkowo-jabłkowego i żelu z kiszonych jabłek, wołowego tatara z czipsami ze świńskich uszu, długo dojrzewającą słoniną i galaretką na bazie cydru, krem z białych warzyw z ozorami wieprzowymi, kaszę gryczaną na cydrze z serem bursztyn i policzkami wieprzowymi, a burgera z szarpaną głowizną - mówi Janta.
W Śwince spróbujemy również dań m.in. ze skorzonerą, brukwią czy topinamburem. Janta chętnie sięga również po raki, kaczkę i królika.

- Kuchnia polska to ogromne pole do kulinarnych eksperymentów. Lubię odtwarzać kojarzone z tradycją smaki. Dlatego nasz wypiekany na miejscu chleb aromatyzujemy palonym sianem, a zamiast pieprzu w jednym z dań używamy trochę zapomnianej w rodzimej kuchni czarnuszki - mówi szef.
Przystawkę z nowej karty zamówimy od 18 zł, zupę od 15 zł, a danie główne od 23 zł. Świnka w trawce pod jabłonką czynna jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty w godz. 12-23.

Miejsca

Opinie (65) 3 zablokowane

  • Tak gęsta atmosfera w pracy że klient wejść się boi

    • 12 0

  • Chcę przemycić do karty jak najwięcej wieprzowiny i jabłek. Polędwiczki wieprzowe podajemy z dodatkiem puree pietruszkowo-jabłkowego i żelu z kiszonych jabłek, wołowego tatara z czipsami ze świńskich uszu, długo dojrzewającą słoniną i galaretką na bazie cydru, krem z białych warzyw z ozorami wieprzowymi, kaszę gryczaną na cydrze z serem bursztyn i policzkami wieprzowymi, a burgera z szarpaną głowizną - mówi Janta.

    przerost formy nad treścią

    • 9 0

  • Nazwa słaba, koleś z pasją! (2)

    Nie raz próbowałam tego co Janta gotował, w paru knajpach i daję radę. Oryginalne, ale wcale nie przekombinowane dania. Robi to co kocha, odnalazl w tym pasje- co z tego, że skończył Polibudę? Po co ta zazdrosc? :)

    • 9 5

    • Tutaj

      Nikt nie zazdrości tylko współczuje bo z g
      .... nic się nie ukręci i pewnie nie ostatni szef kuchni a co dużo mówić o reszcie obsługi knajpy

      • 7 0

    • A Janta to gotował, czy odtwarzał dane z receptur?

      • 0 0

  • Kibicuje Przemkowi z calego serca !
    A zawistne komentarze to mozecie sobie wsadzic:))

    • 7 6

  • Same pozytywne komentarze

    To chyba od szefostwa bo mnóstwo w nich goryczy do dodajacych kometarze

    • 11 0

  • Chwila refleksji.. (3)

    Miałem okazję pracować z tym Panem. W większości kopiuje część dania z restauracji w których pracował dodając do tego inne zapewne skopiowane dodatki. Z resztą czy Kucharz z pasją tak często zmienia prace? ( oczywiście nie zmienia z własnego wyboru :D ) Zbyt wysokie wymagania czy to nieumiejętność pracy w zespole. Powodzenia i oby nie na miesiąc xD

    • 13 2

    • (2)

      Potwierdzam. Pan nie pojawia się w pracy, wymyśla niestworzone historie, a kiedy zostaje zwolniony brak mu klasy by zachować się jak należy. Poza tym jego stanowisko pracy i dbałość o produkty pozostawia wiele do życzenia. Dania z jego FB wystatczy porównać w danym okresie ze zdjęciami dań w restauracjach, w których pracował. To tyle...

      • 3 1

      • (1)

        Hmm,jeżeli w danym okresie gdzieś pracował to co ugotował wrzucał na FB

        • 1 1

        • Autorskie przepisy Szefow Kuchni z danych restauracji na prywatnym fb i podpisane "stworzyłem ... Przemek Janta"?... aha...
          Ciekawe! Karty z daniami, ktore obowiązywały dłuższy okres czasu, które lądowały na jego prywatnym profilu, gdy tylko zaczynał pracować w danym miejscu i poznawal receptury?

          • 0 0

  • Dobra knajpa i naprawdę dobre jedzenie polecam

    • 1 1

  • na zdjęciu widać

    jaką kupkę zrobiła świnka

    • 6 0

  • Panie Przemku! Udzielając wywiadu musiał zdawać sobie Pan sprawę,że będą opinie bardzo pozytywne i te mniej.Mimo to,udzielił Pan wywiadu,bo zna swoją wartość.Tylko zazdrość i prostota przemawia przez tych co piszą niemiłe komentarze.Jadłem wiele potraw przez Pana przygotowanych.Były wyśmienite,pięknie podane.Po prostu pełen profesjonalizm.Przy tym jest Pan sympatycznym,źyczliwym człowiekiem.Źyczę dalszych sukcesów,niech Pan realizuje swoje marzenia.

    • 9 0

  • Bardzo fajna restauracja, miły wystrój,jedzenie wyśmienite.Trzymajcie tak dalej.

    • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Obiadokolacje All You Can Eat (1 opinia)

(1 opinia)
130 zł
degustacja

Najczęściej czytane