• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowy szef kuchni w lokalu Świnka w trawce pod jabłonką

Łukasz Stafiej
6 lutego 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Nowe menu w Śwince w trawce pod jabłonką to połączenie tradycyjnych polskich smaków i nowoczesnych technik. Nowe menu w Śwince w trawce pod jabłonką to połączenie tradycyjnych polskich smaków i nowoczesnych technik.

Sopocka restauracja Świnka w trawce pod jabłonką wprowadza nowe menu przygotowane przez nowego szefa kuchni, Przemysława Jantę. Nadal króluje tutaj kuchnia polska z wieprzowiną na czele, ale w nowym, bardziej wykwintnym i nowoczesnym wcieleniu.



Nazwa tej restauracji budzi skrajne emocje: od zaciekawienia po zniechęcenie. Trzeba przyznać: sopocka Świnka w trawce pod jabłonką to odważne miano dla lokalu gastronomicznego. Ale - jeśli się chwilę zastanowić - całkiem przemyślane. Chodzi o nawiązanie do dwóch ściśle związanych z tradycyjną kuchnią polską produktów: wieprzowiny i jabłek.

Na polskie smaki lokal przy ul. Morskiej 16 zobacz na mapie Sopotu stawiał od momentu otwarcia w ubiegłym roku. Po kilku miesiącach działalności zmienił się jednak szef kuchni. Oczywistym tego następstwem była zmiana karty. Menu wciąż nawiązuje do polskiej tradycji kulinarnej, ale stało się zdecydowanie bardziej wyrafinowane.

- Zrezygnowaliśmy z większości węglowodanów na talerzu. Teraz dania są lżejsze, bardziej wykwintne i aromatyczne. Staram się gotować w taki sposób, aby gość nie potrzebował korzystać z pieprzniczki i solniczki - mówi Przemysław Janta, nowy szef kuchni. - Gotujemy wyłącznie z polskich, sezonowych składników, z naciskiem na te pochodzące z Pomorza.
Janta ma 26 lat, skończył studia na Politechnice Gdańskiej, ale zamiast w biurze, woli pracować w kuchni. W ciągu kilku lat kariery w gastronomii pracował m.in. w Sztuczce, Whiskey On The Rocks czy Crudo. W swoim gotowaniu jest wierny rodzimym smakom, ale nie boi się korzystać z francuskich inspiracji czy elementów kuchni molekularnej. Żele, galaretki, czipsy czy emulsje nie dominują jednak w daniach - są wyłącznie ciekawym urozmaiceniem. Karta bazuje na mięsie i sezonowych warzywach.

  • Przemysław Janta - nowy szef kuchni w restauracji Świnka w Trawce pod jabłonką.
  • Tytułowa świnka w trawce pod jabłonką, czyli polędwiczka wieprzowa, puree pietruszkowo-jabłkowe, skorzonera, żel z kiszonego jabłka, brukselka i orzechy laskowe.
  • Tatar: siekana wołowina, czipsy z uszu świni, dojrzewająca słonina, galaretka ziołowa na cydrze i majonez szafranowy (29 zł).
  • Consome z kaczki z grzybami i pierożkami (16 zł).
  • Potrawka z królika, jajko w koszulce, groszek (22 zł).
- Chcę przemycić do karty jak najwięcej wieprzowiny i jabłek. Polędwiczki wieprzowe podajemy z dodatkiem puree pietruszkowo-jabłkowego i żelu z kiszonych jabłek, wołowego tatara z czipsami ze świńskich uszu, długo dojrzewającą słoniną i galaretką na bazie cydru, krem z białych warzyw z ozorami wieprzowymi, kaszę gryczaną na cydrze z serem bursztyn i policzkami wieprzowymi, a burgera z szarpaną głowizną - mówi Janta.
W Śwince spróbujemy również dań m.in. ze skorzonerą, brukwią czy topinamburem. Janta chętnie sięga również po raki, kaczkę i królika.

- Kuchnia polska to ogromne pole do kulinarnych eksperymentów. Lubię odtwarzać kojarzone z tradycją smaki. Dlatego nasz wypiekany na miejscu chleb aromatyzujemy palonym sianem, a zamiast pieprzu w jednym z dań używamy trochę zapomnianej w rodzimej kuchni czarnuszki - mówi szef.
Przystawkę z nowej karty zamówimy od 18 zł, zupę od 15 zł, a danie główne od 23 zł. Świnka w trawce pod jabłonką czynna jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty w godz. 12-23.

Miejsca

Opinie (65) 3 zablokowane

  • Przemku,kibicuję Ci z całego serca.Dla mnie jesteś najlepszy.

    • 2 4

  • Tak,kucharz z pasją moźe zmieniać pracę. Nie boi się nowych wyzwań.Jest pewny swoich umiejętności.Piszę to ku refleksji kolegi.Znam umiejętności Pana Przemka i mogę stwierdzić,że gotuje bardzo dobrze, z wielką pasją.Ku refleksji zazdrośnika,nie osądzaj,bo i Ciebie można osadzić.Wiesz,że Przemek jest bardzo dobry w tym co robi.

    • 4 4

  • Chcialbym przecztac opinie osob ktore faktycznie jadly w restauracji a nie tych które snują domysły

    • 5 5

  • (1)

    I ja mam chwilę refleksji.Znam Pana Przemka,sam znam się na rzeczy i śmiało mówię - super gotuje,a Tobie świnko gratuluję takiego chefa kuchni.:-)

    • 4 4

    • Pracowałeś/as z nim? Zatrudniales/as?
      Na piwie ze znajomymi też wszyscy wydają mi sie mili i super profesjonalni. Spytaj kolegów, którymi stawał na serwisie.

      • 1 0

  • O,ja jadłam z rodziną.Byliśmy zachwyceni.Dania bardzo smaczne, pięknie podane na talerzu.Chef kuchni bardzo sympatyczny, miły,a do tego jaki przystojny.;-)

    • 4 7

  • Atak klakierów w poprzednich komentarzach. Zwłaszcza w dwóch ostatnich widać, iż to ta sama osoba pisała.

    • 10 0

  • Hejt

    Szkoda mi Was ludzie,sam hejt się tu wylewa.
    Co się z Wami porobiło??
    Ci którym się nie podoba niech napiszą konkret,albo zamilczą.
    Niech nie piszą obrażliwych opinii,nie wylewają żółci,nie bargrolą kłamst.
    Cieszcie się życiem i czyńcie dobro,zamiast tych bzdur.
    Doceńcie pracę ludzi,ich pasje i chęć raczenia Was czymś innym ,niż zwykły schabowy.
    Brawa dla Szefa za piękne dania!Aż ślinka leci!
    Na pewno odwiedzę tą knajpę!

    • 4 4

  • Co tam się dziej

    Nowy szef kuchni Wow! Życzę wytrwałości w pracy szczególnie z młoda właścicielka..... oby tym razem się udało bo niestety ryba najczęściej psuje się od głowy :/ dużo ludzi nie wytrzymało w tym miejscu ze względu na niedoświadczenie oraz arogancję Właścicielek. Brak szacunku do pracowników oraz zaklamanie. Brak umów, brak płatności na czas ehhh

    • 10 0

  • mama i jej urodziny

    Muszę nawiązać do październikowej, niekoniecznie pozytywnej opinii o daniach zaserwowanych w " Śwince w Trawce Pod Jabłonką". Dzisiaj mogę powiedzieć, że chyba a może na pewno zmienił się szef kuchni. W styczniu mama skończyła 90 lat i zażyczyła sobie urodzinowy obiad w restauracji w której w 50 latach była szefową kuchni.
    Kiedyś to była " Riwiera". Dzisiaj to własnie " Świnka w trawie.... " w której spędziliśmy wspaniale popołudnie. Rewelacyjny jesiotr z szyjkami rakowymi, rosół z kaczki z pierożkami, który zachwycił wszystkich. A tatar na przystawkę podany z niekonwencjonalnymi dodatkami potrafił powalić najbardziej wybrednych. Nie powinienem pominąć pysznej malinowej herbaty podanej na ciepło i zimno. Uważam, że tradycyjna kuchnia zaserwowana przez Szefa w nowej, nowoczesnej odsłonie przy bardzo profesjonalnej kelnerskiej obsłudze zasługuje na duże uznanie i że warto tam spędzić smacznie obiadowy czas.

    https://pl.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g274735-d10831254-r458365048-Swinka_w_Trawce_Pod_Jablonka-Sopot_Pomerania_Province_Northern_Poland.html#

    • 3 1

  • Dramat

    Coraz to debilniejsze nazwy wymyślają...
    Ciekawe,co za imbecyl był tak "kreatywny"

    • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Obiadokolacje All You Can Eat (1 opinia)

(1 opinia)
130 zł
degustacja

Najczęściej czytane