• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Polski przysmak najgorszym wyrobem mięsnym na świecie

osa
7 grudnia 2023, godz. 10:00 
Opinie (91)
W zależności od składu wyróżniamy m.in. salceson czarny, ozorkowy i podrobowy. W zależności od składu wyróżniamy m.in. salceson czarny, ozorkowy i podrobowy.

Kulinarny portal TasteAtlas regularnie publikuje zestawienia najsmaczniejszych i najmniej smacznych potraw z całego świata według głosów internautów. Tym razem na liście 79 najgorszych wyrobów mięsnych świata znalazł się polski salceson. Skąd taki wybór?




Czy lubisz salceson?

Kulinarny serwis TasteAtlas nie tylko promuje kuchnie z całego świata, ale też publikuje rankingi lokalnych dań i produktów, które raczej nie cieszą się dobrą opinią internautów.

Do tej pory w takim niechlubnym zestawieniu znalazła się m.in. kontrowersyjna czernina, czyli tradycyjna polska zupa z dodatkiem zwierzęcej krwi - w lutym tego roku zajęła 11. miejsce (z oceną 2,3 punktu na 5) wśród 100 najgorszych dań świata. Ale za to już kilka miesięcy później TasteAtlas docenił nasz żurek i umieścił go wysoko, bo na 2. miejscu najlepszych zup świata.

Niestety teraz do czerniny dołączył salceson, czyli rodzaj wyrobów podrobowych robionych z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu, podrobów, krwi, okrawków mięsa, skórek i przypraw, m.in. czosnku i majeranku. Często trafia w postaci grubego plastra po prostu na chleb. Jedni już nic więcej do takiej kanapki nie dokładają, inni np. chętnie dodają musztardę sarepską, chrzan albo ćwikłę.



TasteAtlas: salceson niby najgorszy, ale wcale nie taki zły...



Jak TasteAtlas uzasadnił swój wybór? Cóż, nie pisze o salcesonie tylko źle i przypomina, że to mimo wszystko jest "wyjątkowy przysmak dla smakoszy". Internauci przyznali mu jednak tylko ocenę 2,4 na 5 możliwych punktów.

- Kiedyś uważany za podrzędny produkt mięsny, dziś polski salceson uznawany jest za wyjątkowy przysmak dla smakoszy. W zależności od przypraw, kształtu i głównych składników, takich jak np. krew (...), tradycyjna kuchnia polska może pochwalić się kilkunastoma różnymi odmianami salcesonu.

Przygotowuje się go głównie z wieprzowiny, ale w niektórych odmianach wykorzystuje się wyłącznie cielęcinę. Kiedyś popularny był w wielu miastach graniczących z Niemcami, dziś przygotowuje się go i je w całym kraju. Niezależnie od rodzaju te ekscytujące smakołyki są zwykle spożywane w postaci wędlin, często w towarzystwie chleba.

Dobrej jakości salceson może być naprawdę smacznym rarytasem, zwłaszcza gdy towarzyszą mu ciekawe dodatki. Ba, nawet najlepsi szefowie kuchni, którzy inspirują się tradycyjną polską kuchnią, chętnie serwują go swoim gościom i to w wersji deluxe!

Salceson z sarny w wersji deluxe serwowany kilka sezonów temu w Białym Króliku. Salceson z sarny w wersji deluxe serwowany kilka sezonów temu w Białym Króliku.

TasteAtlas: Top 10 najgorszych wyrobów mięsnych świata



  1. Salceson (Polska)
  2. Liptovská saláma (Słowacja)
  3. Smithfield Ham (Stany Zjednoczone)
  4. Sülzwurst (Niemcy)
  5. Tlačenica (Słowenia)
  6. Andouille de Guémené (Francja)
  7. Disznósajt (Węgry)
  8. Halberstädter Würstchen (Niemcy)
  9. Thüringer Leberwurst (Niemcy)
  10. Teewurst (Niemcy)

Co ciekawe, na 79. miejscu ponownie znalazła się polska kuchnia - tym razem na listę najgorszych wyrobów mięsnych trafił boczek, zdobywając 3,9 punktów na 5 możliwych.

Tu możecie sprawdzić cały ranking TasteAtlas.
osa

Opinie (91) ponad 10 zablokowanych

  • Czemu mnie to nie dziwi

    sam nie tknę salcesonu

    • 5 11

  • Nie jadam salcesonu czerniny itp ale ten ranking jest Gwarty bo jest stronniczy i nie wiarygodny wszystko jest kwestia smaku. (1)

    Np ,syfiasta ryba jak karp wielu sie w Polsce nia zachwyca mimo ze to ryba bez wartosciowa smierdzaca i paskudna w smaku
    nie jest zadna tradycja po prostu za komunistów brakowało ryb wiec to co było najtansze serwowano Polakom raz w roku taki dar PZPR Czy ljest na liscie ? niema! Ale ciemnota sie unaz nawet za ta ryba w swieta zabija w kolejkach :) wiec jak chce to dlaczego nie przeciez nikt nie zmusza zawsze kupuje i jem to co lubie

    • 10 5

    • Karp akurat jest trudny do przyrządzenia w taki sposób, by był smaczny

      ale da się, choć to żmudne. Tak samo jak np. z przegrzebkami czy krewetkami, kilkanaście sekund smażenia za krótko lub za długo i już są niedobre glutowate.

      • 2 0

  • Takie rankingi to jak jakieś śmieszne niszowe federacje bokserskie. Zakładasz federację i jesteś mistrzem świata.

    • 13 1

  • Ciekawe którą pozycję ma haggis? (1)

    • 6 1

    • Dopowiedzenie

      Haggis to specjał Szkotów. Osobiście wolę nasz salceson, ale to kwestia gustu i smaku.

      • 0 0

  • Nie wiedzą co dobre

    Ja mówię że to szynka z przeszkodami hehe
    Z musztardą na świeżym chlebie mmmm
    Przysmak regionalny polecam

    • 9 2

  • Zwyczajna ,,wędlina"- blok a la mięsny, dlaczego nazwano go ,,polskim przysmakiem"?

    • 3 0

  • Tzn. Amerykanie znowu grymaszą, bo to nie stek?

    • 3 2

  • Przecież te rankingi są robione pod clikbait.

    Nikt kto je układa się nie przejmuje faktycznym rankingiem, byle tylko się to trzymało kupy i jako tako pasowało do nazwy rankingu.

    • 5 1

  • Wole zjeść psa

    Niż ten pseudo przysmak

    • 1 15

  • Opinia wyróżniona

    Ewidentnie komisja miała problem z podrobami! (3)

    Bo jak inaczej ocenić również obecność "salcesonów" z innych krajów. Poza tym obecnie dobry salceson lub dobre produkty z podrobów kosztują więcej niż nie jedna "super" szynka.

    • 149 5

    • Jak dobry?obojetnie w jakim miesnym kupimy salceson to wyglada i smakuje podobnie. (1)

      • 3 16

      • Widocznie nie jadłeś dobrego salcesonu.

        • 10 0

    • W DE cena za kilogram 27 euro

      • 5 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Rozrywka

Najczęściej czytane