• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Polski przysmak najgorszym wyrobem mięsnym na świecie

osa
7 grudnia 2023, godz. 10:00 
Opinie (91)
W zależności od składu wyróżniamy m.in. salceson czarny, ozorkowy i podrobowy. W zależności od składu wyróżniamy m.in. salceson czarny, ozorkowy i podrobowy.

Kulinarny portal TasteAtlas regularnie publikuje zestawienia najsmaczniejszych i najmniej smacznych potraw z całego świata według głosów internautów. Tym razem na liście 79 najgorszych wyrobów mięsnych świata znalazł się polski salceson. Skąd taki wybór?




Czy lubisz salceson?

Kulinarny serwis TasteAtlas nie tylko promuje kuchnie z całego świata, ale też publikuje rankingi lokalnych dań i produktów, które raczej nie cieszą się dobrą opinią internautów.

Do tej pory w takim niechlubnym zestawieniu znalazła się m.in. kontrowersyjna czernina, czyli tradycyjna polska zupa z dodatkiem zwierzęcej krwi - w lutym tego roku zajęła 11. miejsce (z oceną 2,3 punktu na 5) wśród 100 najgorszych dań świata. Ale za to już kilka miesięcy później TasteAtlas docenił nasz żurek i umieścił go wysoko, bo na 2. miejscu najlepszych zup świata.

Niestety teraz do czerniny dołączył salceson, czyli rodzaj wyrobów podrobowych robionych z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu, podrobów, krwi, okrawków mięsa, skórek i przypraw, m.in. czosnku i majeranku. Często trafia w postaci grubego plastra po prostu na chleb. Jedni już nic więcej do takiej kanapki nie dokładają, inni np. chętnie dodają musztardę sarepską, chrzan albo ćwikłę.



TasteAtlas: salceson niby najgorszy, ale wcale nie taki zły...



Jak TasteAtlas uzasadnił swój wybór? Cóż, nie pisze o salcesonie tylko źle i przypomina, że to mimo wszystko jest "wyjątkowy przysmak dla smakoszy". Internauci przyznali mu jednak tylko ocenę 2,4 na 5 możliwych punktów.

- Kiedyś uważany za podrzędny produkt mięsny, dziś polski salceson uznawany jest za wyjątkowy przysmak dla smakoszy. W zależności od przypraw, kształtu i głównych składników, takich jak np. krew (...), tradycyjna kuchnia polska może pochwalić się kilkunastoma różnymi odmianami salcesonu.

Przygotowuje się go głównie z wieprzowiny, ale w niektórych odmianach wykorzystuje się wyłącznie cielęcinę. Kiedyś popularny był w wielu miastach graniczących z Niemcami, dziś przygotowuje się go i je w całym kraju. Niezależnie od rodzaju te ekscytujące smakołyki są zwykle spożywane w postaci wędlin, często w towarzystwie chleba.

Dobrej jakości salceson może być naprawdę smacznym rarytasem, zwłaszcza gdy towarzyszą mu ciekawe dodatki. Ba, nawet najlepsi szefowie kuchni, którzy inspirują się tradycyjną polską kuchnią, chętnie serwują go swoim gościom i to w wersji deluxe!

Salceson z sarny w wersji deluxe serwowany kilka sezonów temu w Białym Króliku. Salceson z sarny w wersji deluxe serwowany kilka sezonów temu w Białym Króliku.

TasteAtlas: Top 10 najgorszych wyrobów mięsnych świata



  1. Salceson (Polska)
  2. Liptovská saláma (Słowacja)
  3. Smithfield Ham (Stany Zjednoczone)
  4. Sülzwurst (Niemcy)
  5. Tlačenica (Słowenia)
  6. Andouille de Guémené (Francja)
  7. Disznósajt (Węgry)
  8. Halberstädter Würstchen (Niemcy)
  9. Thüringer Leberwurst (Niemcy)
  10. Teewurst (Niemcy)

Co ciekawe, na 79. miejscu ponownie znalazła się polska kuchnia - tym razem na listę najgorszych wyrobów mięsnych trafił boczek, zdobywając 3,9 punktów na 5 możliwych.

Tu możecie sprawdzić cały ranking TasteAtlas.
osa

Opinie (91) ponad 10 zablokowanych

  • iiijo

    Niemcy maja mnostwo wyrobów salcesono podobnych ,,,i sa ONE przewaznie pozbawione smaku.. ;(

    • 4 3

  • Salceson to żaden cymes ale żeby od razu najgorszy wyrób ? Bez przesady ..

    • 6 0

  • czyli Świadkowie Jehowych nie mogą szamać salcesonu

    • 4 0

  • mi za dzieciaka smakowała pasztetowa

    którą się zajadałem razem ze śp. dziadkiem. Dziś bym nawet nie powąchał, wiedząc z czego to jest zrobione. Nie to że podroby to coś niezdrowego, bo jest odwrotnie, ale mam jakieś obrzydzenie. Podobnie jest z salcesonem.

    • 4 1

  • Nie najgorszy wyrób

    Tylko jurorowi nie smakował, a to zasadnicza różnica.
    Ja na przykład nie lubię kawioru, ale nie robię z tego żadnej ideologii ani sensacji.
    To mój problem i kropka

    • 14 0

  • Bele na weselu gdzie wszyscy jedli kaszankę gryczaną i salceson.

    Szynka i kiełbasy zostaly na stole.

    • 7 1

  • (1)

    czlonkowie komisji najpewniej spozywaja robale

    • 6 0

    • Pewnie zbierają omółki po sztormie

      i są dumni z francuskiej kuchni

      • 0 0

  • Ranking tyle warty co nic.

    Można sobie dowolnie wymyślać kolejność, kwesta gustu.

    A dobry salceson nie jest zły. :)

    • 9 0

  • wszystko wszystkim, ale (2)

    dlaczego pisząc o salcesonie wrzucacie zdjęcie kurczaka w galarecie?

    • 13 1

    • Wyraźnie widać że to tzw biały salceson tzw włoski.

      • 0 0

    • Fakt to na fotce to jest ubogi krewny zimnych

      nóżek lub zylcu gdzie używa się mięsa wołowego lub wieprzowego

      • 0 0

  • Brakuje zylca

    • 4 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Rozrywka

Najczęściej czytane