• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Polski przysmak najgorszym wyrobem mięsnym na świecie

osa
7 grudnia 2023, godz. 10:00 
Opinie (91)
W zależności od składu wyróżniamy m.in. salceson czarny, ozorkowy i podrobowy. W zależności od składu wyróżniamy m.in. salceson czarny, ozorkowy i podrobowy.

Kulinarny portal TasteAtlas regularnie publikuje zestawienia najsmaczniejszych i najmniej smacznych potraw z całego świata według głosów internautów. Tym razem na liście 79 najgorszych wyrobów mięsnych świata znalazł się polski salceson. Skąd taki wybór?




Czy lubisz salceson?

Kulinarny serwis TasteAtlas nie tylko promuje kuchnie z całego świata, ale też publikuje rankingi lokalnych dań i produktów, które raczej nie cieszą się dobrą opinią internautów.

Do tej pory w takim niechlubnym zestawieniu znalazła się m.in. kontrowersyjna czernina, czyli tradycyjna polska zupa z dodatkiem zwierzęcej krwi - w lutym tego roku zajęła 11. miejsce (z oceną 2,3 punktu na 5) wśród 100 najgorszych dań świata. Ale za to już kilka miesięcy później TasteAtlas docenił nasz żurek i umieścił go wysoko, bo na 2. miejscu najlepszych zup świata.

Niestety teraz do czerniny dołączył salceson, czyli rodzaj wyrobów podrobowych robionych z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu, podrobów, krwi, okrawków mięsa, skórek i przypraw, m.in. czosnku i majeranku. Często trafia w postaci grubego plastra po prostu na chleb. Jedni już nic więcej do takiej kanapki nie dokładają, inni np. chętnie dodają musztardę sarepską, chrzan albo ćwikłę.



TasteAtlas: salceson niby najgorszy, ale wcale nie taki zły...



Jak TasteAtlas uzasadnił swój wybór? Cóż, nie pisze o salcesonie tylko źle i przypomina, że to mimo wszystko jest "wyjątkowy przysmak dla smakoszy". Internauci przyznali mu jednak tylko ocenę 2,4 na 5 możliwych punktów.

- Kiedyś uważany za podrzędny produkt mięsny, dziś polski salceson uznawany jest za wyjątkowy przysmak dla smakoszy. W zależności od przypraw, kształtu i głównych składników, takich jak np. krew (...), tradycyjna kuchnia polska może pochwalić się kilkunastoma różnymi odmianami salcesonu.

Przygotowuje się go głównie z wieprzowiny, ale w niektórych odmianach wykorzystuje się wyłącznie cielęcinę. Kiedyś popularny był w wielu miastach graniczących z Niemcami, dziś przygotowuje się go i je w całym kraju. Niezależnie od rodzaju te ekscytujące smakołyki są zwykle spożywane w postaci wędlin, często w towarzystwie chleba.

Dobrej jakości salceson może być naprawdę smacznym rarytasem, zwłaszcza gdy towarzyszą mu ciekawe dodatki. Ba, nawet najlepsi szefowie kuchni, którzy inspirują się tradycyjną polską kuchnią, chętnie serwują go swoim gościom i to w wersji deluxe!

Salceson z sarny w wersji deluxe serwowany kilka sezonów temu w Białym Króliku. Salceson z sarny w wersji deluxe serwowany kilka sezonów temu w Białym Króliku.

TasteAtlas: Top 10 najgorszych wyrobów mięsnych świata



  1. Salceson (Polska)
  2. Liptovská saláma (Słowacja)
  3. Smithfield Ham (Stany Zjednoczone)
  4. Sülzwurst (Niemcy)
  5. Tlačenica (Słowenia)
  6. Andouille de Guémené (Francja)
  7. Disznósajt (Węgry)
  8. Halberstädter Würstchen (Niemcy)
  9. Thüringer Leberwurst (Niemcy)
  10. Teewurst (Niemcy)

Co ciekawe, na 79. miejscu ponownie znalazła się polska kuchnia - tym razem na listę najgorszych wyrobów mięsnych trafił boczek, zdobywając 3,9 punktów na 5 możliwych.

Tu możecie sprawdzić cały ranking TasteAtlas.
osa

Opinie (91) ponad 10 zablokowanych

  • Rudy

    W pierwszej dziesiątce najgorszych potraw cztery niemieckie.
    Nie mam więcej pytań.

    • 4 0

  • Teewurst czyli metka tez taka zła?
    bzdury
    dobry salceson to super wyrób

    • 8 0

  • spisek! (1)

    Salceson w oryginale pochodzi z Białorusi, w Polsce się tylko przyjął. Specjalnie przypisują nam wszystko, co paskudne, żebyśmy musieli za wszystko cały świat przepraszać, choć w przeszłości uczyliśmy Francuzów używać noża i widelca. Na szczęści za 4 lata pogonimy Ryżego i wstaniemy z kolan !!!

    • 7 10

    • Z jakiej Białorusi,!!! Chłopie to południowe

      Niemcy i Austria oraz Słowenia. Do Polski przeszło w czasie zaborów

      • 0 0

  • To układali ludzie ch0rzy na ant/polskie f0bie. Salceson jest bardzo popularny w Niemczech, a przynajmniej był

    Nawet i nieco ponad 40 lat temu potrafili robić go w konserwach ! Z cienkiej blaszki, z uszkiem do otwierania, wtedy w Polsce coś nieznanego, nasze konserwy były z blachy prawie przeciwpancernej. Kolega się załapał na coś z darów w 1981, gdzieś miał "wejścia" do swojej parafii. No to nas dwóch poczęstował, w górach, podczas urlopu z plecakami.

    • 7 0

  • Salceson po włosku salcesoni ;)

    • 3 0

  • Nie ma jak salceson włoski.

    Ale ilu producentów tyle smaków. Z najgorszych wędlin wspominam hiszpańska szynkę wołową serrano, sprzedawana jako rarytas w Biedronce. Po otwarciu opakowania poczułem zjełczały zapach tłuszczu, przełamałem się i położyłem plasterek na kanapce. Trudno było ją zjeść bo nie poddawała się zębom, smak był nieokreślony, takie wysuszone mięso. Wyplulem więc to co już miałem w ustach a resztę wyrzuciłem bo nawet dodanie tego do bigosu moglo tylko zepsuć jego smak. Ale smaki polubia się w dzieciństwie. Dzieci są karmione tym co jedzą rodzice i potem są to ulubione smaki. Wspominam zacierkę czyli zupę ma marchewce, cebuli, podsmażanej słoninie z kluskami z mąki. Pasztetowe yo również mój delikates, kanapkę z nią zostawiam na koniec, po nudnej polędwicy czy szynce. Domyślacie się, że dzieciństwooje było w czasie nędzy jaką fundowali komuniści w latach 60. Aż nie mogę wyjść z podziwu dla głupoty tych, którzy nadal głosują na komunistów. Ale może nie znają smaku zacierki, zupy nic, rosołu na opakowaniu z masła. Wszystko wskazuje, że w perspektywie 20 lat poznają je.

    • 8 0

  • To ta malpa

    Spurek, nawet przeciwko salcesonowi ...

    • 2 0

  • nie jedli mielonki z Biedronki :)

    • 4 0

  • salceson najgorszy?!

    "znafcy"...

    Podobnie jak kaszanka, wystarczy ja nazwac "black pudding" i juz bedzie swiatowo?

    • 3 0

  • Kto głosuje chyba przybysze z Afryki ?

    Wystarczy pojechać do Azji na ulicznych bazarachbzwłaszcza w Chinach można kupić sto razy gorsze rzeczy. Oni jedzą dosłownie wszystko co można zjeść. I są z tego bardzo dumni. Myślę że my też powinniśmy być dumni z salcesonu i dię nie przejmować albo przejść na szwedzkie sfermentowane śledzie;)

    • 8 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Rozrywka

Najczęściej czytane