- 1 Nie ma jagodzianek, są malinianki (38 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Masło Maślane w Klubie Kot (7 opinii)
- 3 Coraz więcej sposobów na napiwek (310 opinii)
- 4 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (62 opinie)
- 5 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (109 opinii)
- 6 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
Ważna nagroda dla szefa kuchni z Trójmiasta
Tomek Grota, który kilka dni temu objął kierownictwo w kuchni sopockiego bistro Tu'gether, wygrał prestiżowy, ogólnopolski konkurs Mistrzostwa Młodych Kucharzy, któremu patronuje żółty przewodnik "Gault&Millau".
Tomek Grota ma 21 lat i przez ostatnie pięć lat zdążył już pracować w kilku trójmiejskich restauracjach. Gotował w Dalmaciji, Crudo, Trafiku, Chwila Moment, a ostatnio u jednego z najlepszych trójmiejskich szefów kuchni, Mariusza Pieterwasa w Krew i Woda. W sopockim bistro Tu'gether po raz pierwszy sprawuje samodzielne stanowisko szefa kuchni. Zastąpił Kacpra Maziuka.
- Kacper postanowił rozwijać się w innej sopockiej restauracji. Tomek gotuje u nas od września, a od kilku dni oficjalnie szefuje w kuchni - mówi Jakub Nitka, jeden ze współwłaścicieli Tu'gether. - Nowego szefa szukaliśmy od lipca. Przez dwa tygodnie zgłosiło się sześćdziesiąt osób. Szukaliśmy osoby młodej, kreatywnej i bez ograniczeń. To niezbędne, ponieważ w naszym lokalu szef kuchni ma wolną rękę, codziennie rano musi wymyślić menu lunchowe, często zmieniamy również kartę. Nie może być sztampy.
Jak zapowiadają właściciele, jedzenie w Tu'gether nie ulegnie zmianie. Nadal będzie to kuchnia zaskakująca, czasem tradycyjna, czasem nowoczesna, ale przede wszystkim kreatywna i smaczna. To właśnie takim jedzeniem przez ostatni rok od otwarcia sopockie bistro zdobyło sobie spore grono bywalców.
- To będzie autorska kuchnia bazująca na dobrych, sezonowych składnikach, także produktach premium. Będzie kreatywnie, ale w przystępnym wydaniu. Radykalnych zmian nie planuję - mówi Tomek Grota. - Wciąż będzie można zjeść przez cały tydzień trzydaniowe lunche. Nowością będzie dostępna w godzinach 8-12 karta śniadaniowa, z którą ruszamy 2 listopada.
Grota szefowanie w Tu'gether zaczyna ze sporym sukcesem. Kilka dni temu zajął bowiem pierwsze miejsce w finale Mistrzostw Młodych Kucharzy - ogólnopolskim konkursie adresowanym do kucharzy, którzy nie ukończyli 21. roku życia. Jego organizatorem jest firma Makro Cash and Carry Polska, a głównym partnerem żółty przewodnik Gault & Millau Polska. W nagrodę Grota odbędzie staż we francuskiej restauracji La Grenouillère, którą szefuje Alexandre Gauthier, najlepszy szef kuchni 2016 roku według francuskiego wydania przewodnika Gault & Millau.
- W finale upiekłem comber z sarny w 72 stopniach. Do tego por w emulsji maślanej, ziemniak pieczony w popiele z siana, sos na bazie octu jabłkowego, skorzonera i chrupiący borowik. Na deser przygotowałem pączki z samodzielniej zrobionej ricotty. Ze zredukowanej serwatki zrobiłem piankę z palonej białej czekolady i soli morskiej. Całość podałem z malinami i musem ze śliwki i kawy - opowiada Grota. - Ten zestaw niebawem będzie można zjeść w Tu'gether.
Do tegorocznej edycji konkursu napłynęło około tysiąca zgłoszeń. W czterech etapach uczestników oceniało jury w składzie Paweł Oszczyk, Michał Kuter, Agata Wojda, Michał Bryś, Witek Iwański oraz redaktor naczelna Gault & Millau Polska Justyna Adamczyk.
Miejsca
Opinie (56) 1 zablokowana
-
2016-10-24 15:35
młody, zdolny i ogolony. Super! Gratuluję!!
- 71 3
-
2016-10-24 15:41
(2)
Tomek Grota ma 22 lata i przez ostatnie pięć lat zdążył już pracować w kilku trójmiejskich restauracjach.
i z praktyką- 29 2
-
2016-10-24 16:02
epoka można goowno robić i nieźle żyć już za nami - teraz kończysz gimnazjum i lecisz do technikum lub lub zawodówki robić zawód i staż - studia po 25 roku życia kiedy masz już ustabilizowaną sytuację zawodową i spore umiejętności - jako hobby.
- 8 3
-
2016-10-24 17:56
Bu ha ha szef z praktyką ......
Śmiech nie szef
- 14 6
-
2016-10-24 15:45
Spoko
Gratki ale beke mam z tego ogolony:-)
- 34 0
-
2016-10-24 15:48
(2)
Gratulacje Tu'gether! Jeden z ciekawszych adresów w Sopocie.
- 9 13
-
2016-10-24 16:20
Młoda krew
Młodzież wygryza pomału starą gwardię, która ogranicza się do starych technik. 22 lata i już szef kuchni- gratulacje
- 7 10
-
2016-10-26 10:05
drogie goowno !
- 0 0
-
2016-10-24 16:00
Brzmi bardzo dobrze, nic dziwnego ,że wygrał z tą sarną i deserem...Czekam na te pozycje w karcie!
- 8 6
-
2016-10-24 16:01
Gratulacje ! Takich nam potrzeba zdolnych i kreatywnych. (1)
a nie ' pisiewiczkow '
- 20 10
-
2016-10-24 18:21
Stop Debilom.
Od tych POdskoków we łbie się tobie miesza.
- 4 7
-
2016-10-24 16:10
Dobra wiadomość (1)
Teraz wiem gdzie zjem rodzinny obiad w niedziele. Trzeba to sprawdzić.
- 6 10
-
2016-10-24 16:14
Tugether
Po raz kolejny ten mały lokalik mnie zaskakuje. Szkoda, że w wakacje nie było lunchu.
- 3 5
-
2016-10-24 16:11
Mniam mniam
Chętnie pochłonę te rarytasy ale pewnie będą kosztować krocie
- 11 1
-
2016-10-24 16:22
W sopockim bistro Tu'gether po raz pierwszy sprawuje samodzielne stanowisko szefa kuchni. Zastąpił Kacpra Maziuka. - Kacper (4)
a gdzie teraz szefuje Kacper ?
- 6 8
-
2016-10-24 19:21
Sheraton (2)
Zmywak
- 8 1
-
2016-10-24 19:54
czyli powrót do korzeni :-)
- 6 0
-
2016-10-27 01:32
banda zazdrośników
- 0 0
-
2016-10-25 00:39
A dla młodego wilka
czyli tego nowego "szefa kuchni" 21 letniego ktory zdecydował się pracować za 1350zł też się coś na zmywaku znajdzie???
Ja do S tez chce wrocic :(((- 4 0
-
2016-10-24 16:32
Mam nadzieję, że coś się poprawi.
Może powinni rzadziej zmieniać lunch, ale jednak bardziej go dopracowywać? Byłem tam kilka razy i za każdym razem coś było nie tak. Niby poprawnie, ale daleko od rewelacji. Trzymam kciuki za młodzieńczą fantazję, oby nie gubił jakości pod presją codziennego wymyślaniu potraw.
- 7 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.