• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Top 50 restauratorów-innowatorów 2024: Trójmiasto na podium

MM
29 kwietnia 2024, godz. 15:00 
Opinie (35)
Na podium rankingu Top 50 Restauratorów Innowatorów Forbes&Fo znalazł się twórca restauracji White Marlin. Na podium rankingu Top 50 Restauratorów Innowatorów Forbes&Fo znalazł się twórca restauracji White Marlin.

Po raz trzeci powstał ranking Top 50 Restauratorów Innowatorów Forbes&For, który ocenia działania i rozwój biznesowy restauratorów z całego kraju. Trzecie miejsce zajął Łukasz Burda, twórca m.in. restauracji White Marlin i restauracji Maniera. W rankingu doceniono też inne trójmiejskie lokale i lokalnych restauratorów.




Czy idąc do restauracji, sprawdzasz wcześniej opinie na jej temat?

Jak wybierani są restauratorzy-innowatorzy?



Po raz trzeci Magazyn Forbes oraz agencja For Solutions stworzyli ranking, który ocenia działania i rozwój biznesowy restauratorów z całego kraju. W rankingu brani pod uwagę są wszyscy restauratorzy, niezależnie od rodzaju kuchni, którą prowadzą: dobre ramenownie i burgerownie startują na tych samych zasadach co restauracje proponujące fine dining.

W Top 50 znaleźli się wyłącznie ci restauratorzy, którzy otworzyli nowy lokal w ciągu ostatnich pięciu lat, stawiają na wizerunkową świeżość, inwestując w design, komunikację oraz menu, potrafią dobrze zarządzać pracą ludzi, stawiają na nowe technologie oraz mają szacunek do środowiska, czyli wykazują się wiedzą i realnym działaniem w obszarach eko i zrównoważonego rozwoju - czytamy w komunikacie prasowym.

Trójmiejskie restauracje dołączają do przewodnika Michelin Polska Trójmiejskie restauracje dołączają do przewodnika Michelin Polska
- Już po raz trzeci budując i publikując ranking czołowych polskich restauratorów, pragniemy promować postaci odważne, bezkompromisowe i rynkowo zachłanne - mówi Agnieszka Małkiewicz, prezeska agencji For Solutions i pomysłodawczyni rankingu. - Lista Top 50 Restauratorów Forbes&For to nasz realny wkład w zdefiniowanie na nowo standardów prowadzenia polskich restauracji oraz przewodnik po najlepszych i gastronomicznie różnorodnych przystankach na restauracyjnej mapie Polski: zaczynając od fine diningu, przez comfort food, na ramenowniach i burgerowniach kończąc. Łączy je jedno: niekwestionowany sukces wizerunkowy i biznesowy w 2024 r.
Brązowy medal pojechał z Warszawy do Trójmiasta, żeby zawisnąć na szyi Łukasza Burdy (na środku), twórcy restauracji White Marlin, restauracji Maniera i Wozowni Sopockiej. Brązowy medal pojechał z Warszawy do Trójmiasta, żeby zawisnąć na szyi Łukasza Burdy (na środku), twórcy restauracji White Marlin, restauracji Maniera i Wozowni Sopockiej.

Twórca White Marlin na podium Restauratorów Innowatorów



Spośród trójmiejskich restauratorów na podium - zajmując trzecie miejsce - uplasował się Łukasz Burda, twórca restauracji White Marlin, restauracji Maniera oraz Wozowni Sopockiej.

- White Marlin w Sopocie już od dziewięciu lat gości rocznie ponad 100 tys. osób w formule causal diningu. Jest to jedyna restauracja w Polsce, gdzie z nogami w piasku i przy stole nakrytym obrusem można zjeść homara lub przegrzebki. White Marlin wyróżnia wysoka jakość oraz najlepsza obsługa w Trójmieście - mówi Łukasz Burda.

Pierwsze miejsce przyznano restauracji Nuta - jedyny obecnie gwiazdkowy lokal w Warszawie. Drugie miejsce trafiło zaś do Alona i Alicji Than, restauratorów prowadzących głównie w Warszawie japońskie restauracje, takie jak: Izumi Sushi, Alon Omakase, Kiseki, The Sushi, Kago i Matcha Bistro & Bar.

  • Na 32. miejscu uplasowali się Jacek Koprowski (na zdjęciu), Cezary Dułak i Joanna Terlecka, twórcy restauracji Fino i Osterii Fino.
  • W rankingu znalazł się też twórca Stacji Food Hall w Gdańsku.
  • Doceniono także sopocką restaurację Fisherman. Jej twórcy: Rafał Koziorzemski (na zdjęciu), Eryk Libelt, Karol Grzeżułkowski zajęli 22. miejsce.
  • Twórcy restauracji L'Entre Villes zajęli 16. miejsce.
  • Mariusz Zawadzki, właściciel restauracji Mondo di Vinegre, zajął 44. miejsce.

Trójmiejskie lokale w rankingu



W rankingu doceniono też inne trójmiejskie restauracje i lokalnych restauratorów:


Całe zestawienie wyróżnionych restauracji można zobaczyć tutaj.
MM

Miejsca

Opinie (35) 10 zablokowanych

  • Kiedy wyroznienia i glowna nagroda dla baru turystucznego???ile razy nie ide to kolejka az na zewnatrz lokalu wiec jakos mowi

    Sama za siebie!

    • 9 1

  • układy pani Agnieszki od konkursu

    wciskanie Vinegre i White Marlin tragedia
    Fisherman Fino zasłużone wiadomo, że to klasa no i foodhall faktycznie się nieźle rozwija

    • 5 0

  • Jak widzę tych sztywniaków z przerośniętym ego, to tęsknię za PRLem, gdzie większość była zwyczajnie, przeciętnie normalna.

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Rozrywka

Kultura

Najczęściej czytane