- 1 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 2 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (184 opinie)
- 3 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 4 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (124 opinie)
- 5 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 6 Sprawca tej dziwnej kradzieży namierzony (105 opinii)
Trójmiejskie restauracje dołączają do przewodnika Michelin Polska
Najnowsza polska edycja Przewodnika Michelin zostanie rozszerzona o województwo pomorskie. Dzięki temu w zestawieniu rekomendowanych restauracji znajdą się lokale z Gdańska, Gdyni oraz Sopotu. Dołączą one do wyselekcjonowanych miejsc z Krakowa, Warszawy i Poznania, które dotychczas pojawiły się w Przewodniku Michelin Polska.
Wizyta inspektorów Michelin w Trójmieście
Podczas wizyty w naszym regionie inspektorzy Michelin skosztowali dań reprezentujących różnorodne style - od tradycyjnych specjałów regionalnych po nowoczesną kuchnię polską, w których czuć kulinarne inspiracje z całego świata wynikające z portowej historii Gdańska. Nadmorskie położenie województwa pozwoliło inspektorom Michelin na spróbowanie potraw ze świeżych ryb złowionych w Bałtyku.
- Cieszymy się z rozszerzenia Przewodnika Michelin Polska o województwo pomorskie, gdzie pracuje wielu utalentowanych szefów kuchni reprezentujących różnorodne style. Trójmiejskie lokale dołączają do już istniejącego zestawienia restauracji z Krakowa, Poznania i Warszawy, uzupełniając szeroką ofertę kulinarną na mapie Polski. Nasi znani ze swojej anonimowości inspektorzy odkrywali ten piękny region, zwiedzając Gdańsk i jego wspaniałe Stare Miasto, gdzie zachwycająca architektura z epoki miesza się z nowoczesną zabudową nad Motławą. Inspektorzy odwiedzili również urokliwe Gdynię i Sopot, a także odkrywali malownicze tereny poza Trójmiastem. Oferta kulinarna regionu była imponująca, co gwarantuje smakoszom i fanom podróży niezapomniane wrażenia - mówi Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor Przewodników Michelin.
Selekcja restauracji i kryteria wyboru
Przewodnik Michelin stale obserwuje ewolucję kulinarnych miejsc na całym świecie. W celu promowania lokalnej branży turystycznej Michelin współpracuje z Destination Marketing Organisations, czyli organizacjami turystycznymi z różnych zakątków globu. Proces selekcji do Przewodnika Michelin pozostaje jednak całkowicie niezależny. O wyborze decydują wyłącznie działający anonimowo inspektorzy, a Przewodnik Michelin współpracuje z Polską Organizacją Turystyczną wyłącznie w zakresie działań marketingowych i promocyjnych.
- Z wielką radością i satysfakcją przyjąłem wiadomość, że Pomorze to kolejny - czwarty - polski region, który uzyskał pozytywną opinię inspektorów słynnego Przewodnika Michelin i tym samym znalazł się w elitarnym gronie najlepszych kulinarnych destynacji. Polska słynie z gościnności, a kuchnia jest bardzo ważnym elementem naszej narodowej kultury. Tym bardziej cieszę się, że polskie restauracje zostały docenione i otrzymały rekomendację tego prestiżowego Przewodnika - mówi Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej. - Pomorze, na czele z Gdańskiem, to jeden z najpiękniejszych regionów Polski z ogromnym potencjałem zachwycającym turystów. Co więcej, dla mnie jako prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej jest szczególnie ważne, że Pomorze otrzymało tak wielkie wyróżnienie. Oznacza to bowiem, że Polska wpisuje się doskonale w najnowsze światowe trendy kulinarne i potwierdza, że nasz kraj jest
wspaniałym kierunkiem podróży - dodaje.
Trójmiejskie restauracje na liście 100 najlepszych w Polsce
Najnowsza lista rekomendowanych restauracji z Polski zostanie przygotowana zgodnie z niezmienianą od wielu lat metodologią Michelin, która opiera się na pięciu uniwersalnych kryteriach zapewniających spójność wyboru: jakość składników, harmonia smaków, opanowanie techniki kulinarnej, osobowość szefa kuchni wyrażona w jego daniach oraz spójność widoczna zarówno w całym menu, jak i na przestrzeni czasu.
Przewodnik Michelin
Przewodnik Michelin pozostaje niezawodnym towarzyszem dla każdego fana podróży poszukującego wspaniałych doznań kulinarnych. Przewodnik po raz pierwszy został opublikowany we Francji na przełomie XIX i XX wieku w formie praktycznych porad dla francuskich kierowców, co miało również wspierać sprzedaż opon. Do dziś inspektorzy stosują na całym świecie te same kryteria wyboru miejsc, które były używane od początku istnienia przewodnika.
Najnowsza polska edycja Przewodnika Michelin będzie zawierać rozszerzoną listę wyselekcjonowanych restauracji z krajowej sceny kulinarnej, prezentując wielu utalentowanych szefów kuchni, pokazując ich pasję, kreatywność oraz szacunek dla lokalnych tradycji kulinarnych.
Poza restauracjami Przewodnik Michelin będzie zawierał listę rekomendowanych hoteli z najbardziej wyjątkowych i ekscytujących miejsc w Polsce i na świecie. Selekcja ta obejmuje ponad 5 tys. obiektów z ponad 130 krajów, które są dostępne w szerokim zakresie cen. Każdy hotel został wybrany przez ekspertów Przewodnika Michelin ze względu na swój wyjątkowy styl, jakość obsługi oraz niepowtarzalność. Każdy z nich można zarezerwować bezpośrednio przez stronę internetową oraz aplikację Przewodnika Michelin.
Przewodnik Michelin jest punktem odniesienia w branży gastronomicznej, a teraz wyznacza standardy także na scenie hotelowej. Odwiedzając stronę internetową Przewodnika Michelin lub pobierając bezpłatną aplikację dla systemów iOS i Android, można odkryć każdą spośród rekomendowanych restauracji oraz zarezerwować niezapomniany pobyt w hotelu.
Opinie (76) 10 zablokowanych
-
2024-04-25 15:18
Opinia wyróżniona
Genialny marketing i to sprzed ponad 100 lat
Jestem pełen podziwu dalekwzroczności ówczesnego zarządu firmy Michelin.
W dobie raczkującej motoryzacji, po to żeby stymulować jej dalszy rozwój, firma produkująca opony samochodowe, decyduje się na wydawanie przewodnika turystyki samochodowej.
Po to żeby miłośnikom nowinki technicznej jaką wtedy były "automobile", dawać pomysły do wycieczek samochodowych.
Dziś takich wizjonerskich pomysłów mocno brakuje.- 69 0
-
2024-04-25 12:33
Opinia wyróżniona
Super (7)
Świetna wiadomość! W Trójmieście wiele jest dobrych restauracji. Powinny być w przewodniku
- 49 23
-
2024-04-26 08:41
Bar turystyczny na serokiej.jakosc jak w chleb i wino a taniej
- 5 1
-
2024-04-26 00:05
a ja tam najbardziej lubię (1)
hamburgery z baru przy plaży na brzeźnie
- 4 0
-
2024-04-26 07:19
w Brzeznie
- 5 1
-
2024-04-25 16:34
Zgadza sie najlepsza była ta przy smietniku co robili grila ostatnio sławna na cała POlske :)
- 6 2
-
2024-04-25 15:31
No! (2)
KFC przy Dworcu głównym w Gdańsku!
- 11 2
-
2024-04-25 15:46
(1)
KFC to karczma.
- 1 0
-
2024-04-25 16:36
Zagroda bo mają kurczaki
- 7 0
-
2024-04-25 13:45
Opinia wyróżniona
Wreszcie (piszę to ze względu na promocję), choć mnie zastanawia to dziwaczne podejście w Polsce (6)
O ile wiem, to nigdzie nie robią takich niesprawiedliwych podziałów, że odwiedzają TYLKO pare miast.
Inspektorzy we Francji jada tam, gdzie mają informacje o wysokim poziomie restauracji. Niezależnie czy jest to Paryż czy jakaś mieścina na prowincji.- 61 3
-
2024-04-26 07:20
u nas trzeba zapłacić
decyzja Urzędnicza na zgodę zapłacenia do przewodnika uruchomiła proces odwiedzin jurry.
dlatego dopiero teraz region będzie brany pod uwagę- 0 1
-
2024-04-25 14:59
Kontrakt (4)
Bo Kontrakt podpisują konkretne miasta, a nie jest to podpisane na poziomie państwowym, tak zrobiły Węgry i tam inspektorzy jeżdżą po całym kraju
- 7 1
-
2024-04-25 18:30
wydaje mnie się, że piszesz jakieś farmazony... jaki kontrakt? (3)
Cała popularność takich przewodników polega na tym, że sa niezależne. Inspektorzy jada tam gdzie chcą i oceniają tak jak uważają. To nie jakieś cebosy, ibrysy itd, które robią badania pod zamawiającego.
Może to już się całkowicie zdewaluowało, ale przypominam komedię z Luisem de Funesem, Skrzydełko czy Nóżka. Gdyby to polegało naCała popularność takich przewodników polega na tym, że sa niezależne. Inspektorzy jada tam gdzie chcą i oceniają tak jak uważają. To nie jakieś cebosy, ibrysy itd, które robią badania pod zamawiającego.
Może to już się całkowicie zdewaluowało, ale przypominam komedię z Luisem de Funesem, Skrzydełko czy Nóżka. Gdyby to polegało na jakimś kontrakcie, to na pewno znalazłoby się w przekazie filmu.
Poza tym gdyby to był kontrakt, to myślę, że bez problemu Pomorze czy Trójmiasto by go podpisało, bo to jest promocja i to znacząca. Przypominam, że nagradzane gwiazdkami są pojedyncze restauracje, co jednak zaprzecza sensowności jakiegokolwiek kontraktu.- 3 2
-
2024-04-25 21:29
kiedys tak... (2)
.... a dzis nie. Obecnie to wspolpraca miasta / regionu z wydawca. i dlatego trojmiasto dlugo czekalo na "dopuszczenie" do tej listy.
- 4 1
-
2024-04-26 05:59
Dziś wszystko jest biznesem (1)
Jak widać rekomendacje też można przekuć na monety
- 1 1
-
2024-04-26 09:54
Zawsze było, skądś kasa na wizyty w restauracjach i obsługę strony i apki musi być . Nie ma już sprzedaży papierowych wersji przewodnika, w apce nie ma żadnych reklam, więc płacą miasta czy regiony za to, że inspektorzy się pojawiają ale gwiazdki to już indywidualna ocena tychże inspektorów.
- 2 1
Wszystkie opinie
-
2024-04-25 12:25
Kto zapłaci ten będzie w przewodniku
- 16 9
-
2024-04-25 12:27
Przepraszam a ile gwiazdek Michelin... (3)
... dostanie buda z kebabem przy dworcu PKS?
- 12 0
-
2024-04-25 12:33
Cztery
- 1 0
-
2024-04-25 12:48
módl się żeby nie dostała żadnej
bo już nigdy nie będzie cię na niego (kebaba) stać
- 5 0
-
2024-04-25 15:47
To zależy jak mocno dostaniesz w głowę, im mocniej tym więcej gwiazdek zobaczysz.
- 0 1
-
2024-04-25 12:33
Opinia wyróżniona
Super (7)
Świetna wiadomość! W Trójmieście wiele jest dobrych restauracji. Powinny być w przewodniku
- 49 23
-
2024-04-25 15:31
No! (2)
KFC przy Dworcu głównym w Gdańsku!
- 11 2
-
2024-04-25 15:46
(1)
KFC to karczma.
- 1 0
-
2024-04-25 16:36
Zagroda bo mają kurczaki
- 7 0
-
2024-04-25 16:34
Zgadza sie najlepsza była ta przy smietniku co robili grila ostatnio sławna na cała POlske :)
- 6 2
-
2024-04-26 00:05
a ja tam najbardziej lubię (1)
hamburgery z baru przy plaży na brzeźnie
- 4 0
-
2024-04-26 07:19
w Brzeznie
- 5 1
-
2024-04-26 08:41
Bar turystyczny na serokiej.jakosc jak w chleb i wino a taniej
- 5 1
-
2024-04-25 12:44
Janóż (2)
Dobre jedzenie w dobrej restauracji musi kosztować, jezeli kogoś poprostu niestac na niech zamknie d.....pe , nie komentuje teamtu i wy...........dala do biedry po mielone i ziemniaczki. Ja lubie jedzenie w restauracjach niezależnie od ceny jaką zaproponują, albo sie na to godzę albo idę gdzie indziej.
- 4 20
-
2024-04-25 12:46
Nie stać piszemy osobno. (1)
- 6 0
-
2024-04-25 12:53
Janóż
od kiedy?
- 0 3
-
2024-04-25 12:45
Gdańsk kebabami stoi. To danie tubylców. Michellin powien to uwzględniać (1)
- 10 0
-
2024-04-25 17:36
Gdańsk stoi chlebem ze smalcem i ogórkiem
- 0 1
-
2024-04-25 12:50
Super, przyjadę na wymianę opon (1)
A przy okazji zjem coś dobrego :)
- 33 2
-
2024-04-25 15:32
Nie zapędzaj sę!
- 0 1
-
2024-04-25 12:51
Nie dajcie sie nabierac pieczeniarzom rozdajacym gwiazdki z nieba.
Dobra restauracja obroni sie sama.
- 15 3
-
2024-04-25 12:52
Jóstyna (2)
Cieszy mnie to .Najlepsze danie jakie jadlam w Gdansku to smazony leszcz z pieczonym topinamburem i kremem z soczewicy.
- 2 5
-
2024-04-25 14:02
Nie kłam
Nie ma takiego kebaba- 3 0
-
2024-04-27 08:23
Sam jesteś smazony leszcz, trolu
- 0 0
-
2024-04-25 13:02
Natomiast największy w Europie zakład produkcji opon ciężarowych Michelin jest likwidowany w Olsztynie (4)
- 12 0
-
2024-04-25 17:41
Podziękuj PiSowi . Pieniądze na transformację energetyczną rozdali. (1)
Płacę minimalną mamy w stosunku do średnich zarobków najwyższą w Europie. To sobie znaleźli tańsze miejsce do produkcji gdzieś w Azji.
- 2 3
-
2024-04-26 06:54
Czyli to źle, że Polacy zarabiają więcej?
- 1 0
-
2024-04-25 17:41
ale gwiazdki dają (1)
ja bym nie przyją ani gwiazdki, ani pòłksiężyca czy młota.
- 1 1
-
2024-04-25 23:40
Przyjmij na klatę
Albo nie
- 0 0
-
2024-04-25 13:08
Ja chodze tylko do gwiazdek z restauracjami michelin (1)
- 8 2
-
2024-04-25 13:31
Janóż
Ja tesz
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.