- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (88 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
W Otominie powstała pierwsza na Pomorzu rzemieślnicza cydrownia
Cydr w ostatnim czasie zyskuje na popularności - na kulinarnej mapie Trójmiasta pojawiło się kolejne miejsce, które specjalizuje się właśnie w tym alkoholu. Pod koniec października byliśmy na otwarciu pijalni cydru w Hotelu Sadova w Gdańsku, dziś opisujemy pierwszą na Pomorzu cydrownię rzemieślniczą, która mieści się w restauracji Tabun w Otominie .
Przypomnijmy, że cydr to przefermentowany sok z jabłek bez dodatku cukru, choć niektórzy błędnie uznają go za wytrawną odmianę piwa, wina lub wina jabłkowego. Moda na trunek trwa w najlepsze od kilku lat, na co wpływ miały m.in. sankcje nałożone na polskich sadowników w 2014 roku przez prezydenta Władimira Putina. Wygląda jednak na to, że restauratorzy zaczęli traktować cydr poważnie, budując wokół niego całe koncepty gastronomiczne i stawiając go na pierwszym planie. Tym tropem poszli właściciele otomińskiej restauracji Tabun, ale krok dalej, ponieważ zdecydowali się na otwarcie własnej cydrowni, w której własnoręcznie produkują cydr rzemieślniczy.
Kochasz jeść? Lubisz gotować? Te kulinarne imprezy mogą cię zainteresować
- To jest serce cydrowni, w którym wszystko się dzieje. Tu przyjeżdżają jabłka, stąd potem "wychodzi" cydr - mówił podczas oprowadzania po niewielkim obiekcie, położonym kilka kroków od restauracji Tabun Michał Ponikowski, współwłaściciel. - Produkcja cydru jest bardzo prosta, prostsza niż wina, ponieważ trunek powstaje z czystego soku tłoczonego z jabłek. Wymaga jednak chwili czasu. Ten, który dziś pijecie, leżakował sześć tygodni, a wczoraj został zlany. Regularnie będzie się pojawiać cydr fermentowany na dzikich drożdżach, cydr z renety oraz klasyczny miks z czterastu odmian jabłek.
Podczas piątkowego otwarcia cydrowni to jednak nie sam obiekt był najważniejszy, a cydr, zaserwowany na wiele sposobów. Goście skosztowali dwóch jego odmian, a także przekonali się, jaki kulinarny potencjał tkwi w polskim jabłku i wyprodukowanym z niego alkoholu.
Na stołach znalazły się m.in. zupa z jabłka, selera naciowego i sera bursztyn; kulebiaki z jabłkiem, boczkiem, cebulą i majerankiem; sałatka z jabłkiem, selerem, prażonymi migdałami i miodem; żytni chleb z kaszubską okrasą i czatnejem jabłkowym czy pieczone jabłka z gęsią wątróbką i calvadosem. Nie zabrakło też słodkości, czyli ciast z jabłkami, racuchów, czipsów jabłkowych i oczywiście świeżo tłoczonego soku z jabłek. Imprezie towarzyszła muzyka na żywo.
- Produkcja cydru rzemieślniczego zaczyna się od tego, że wsiadam w samochód, jadę do sadu na Pomorzu, próbuję z każdego rzędu jabłko, potem tłoczę. Wybrane przeze mnie niepryskane jabłka są zrywane, czyli nie są to spady, które leżą na ziemi i czekają, aż ktoś je podniesie. Następnie przebieram owoce, płuczę, mielę, wrzucam do hydroprasy, tłoczę sok, wlewam do zbiornika fermentacyjnego, dodaję drożdże i czekam. Mogę czekać trzy tygodnie albo dwa miesiące. Czas oczekiwania zależy od wielu warunków, np. temperatury czy zawartości cukru w jabłkach. W kadziach mogę jednorazowo wyprodukować 1300 litrów cydru - mówił Michał Ponikowski.
W chwili obecnej w Tabunie można napić się dwóch rodzajów cydru, natomiast na początku grudnia będzie można zakupić cydr w butelce na wynos.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (92) 3 zablokowane
-
2018-11-10 15:00
W biedrze som takie litrowe butelki soku jabłkowego. Wystarczy kupić drożdże do cydru, dodać i w domu można sobie cydr zrobić. Niedokręcona nakrętka, 5-7 dni zależy od temperatury i gotowe. Potem do lodówki, aby nie rozsadziło butelki.
- 13 3
-
2018-11-10 15:15
no to bedziem pić
- 4 2
-
2018-11-10 15:42
Cydr jest paskudny (2)
- 10 11
-
2018-11-10 15:49
(1)
Spróbuj Miłosławskiego z czerwoną nalepką na szyjce. Pewnie piłeś jakieś Lubelskie zlepki. Cydr musi być wytrawny!
- 7 1
-
2018-11-10 18:32
Czy tam Lubuski.
- 0 1
-
2018-11-10 17:04
(1)
uwielbiam cydr, ale z polskimi nazwami nie lubie tych zagranicznych
- 5 4
-
2018-11-10 17:37
Ekspert?
A jakie cydry pijałeś w życiu.
- 0 0
-
2018-11-10 17:07
Cyfry nie lubię Ale jedzenie wyśmienite:)
Cydru nie lubię, natomiast byłem ze znajomymi już parę razy i jest przepysznie.
- 1 15
-
2018-11-10 17:26
Zapominalscy?
To świetna wiadomość. W końcu przestanie się marnować nieziemski zapach z sąsiednich Szadółek a bukiet cydru będzie zwalał z nóg, podobnie jak ten zapach zresztą.
- 6 4
-
2018-11-10 17:40
Ostatnio tam jechałem i obok, w lesie za szadółkami, powstał odcienk drogi w standardzie prawie autostradowym... (5)
ktoś wie w jakim celu?
- 1 1
-
2018-11-10 17:45
Chodzą słuchy, że wójt (były) (1)
ma działki przy tej drodze :-)
Generalnie to zrobiła się kicha z wyjazdem z Otomina, bo postawili nam znak stopu a tą nową drogą to samochody walą jak autostradą A2- 4 0
-
2018-11-11 12:08
jakby tu byli jacyś dziennikarze na poziomie, to pewnie by się zainteresowali tematem.
ale pewnie nie ma na co liczyć.
- 3 0
-
2018-11-10 18:41
(2)
Będzie tam wjazd na wysypisko jak kompostownik powstanie i spalarnia
- 1 1
-
2018-11-11 12:09
a z tymi działkami wójta to prawda? (1)
- 0 0
-
2018-11-12 10:16
W każdej plotce tkwi ziarno prawdy, też słyszałem to i owo :)
- 0 0
-
2018-11-10 18:01
Ktoś zapytał czemu cydr taki drogi. Ponieważ frajer kupi.
Pamiętacie 2014 i ten krzyk aby kupować jabłka i cydr? Czy chociaż trochę ceny spadły w sklepach? Nie, hurtownicy nabili kieszenie.- 11 0
-
2018-11-10 18:09
Tabun Falkiewicz (3)
Cydr jak Cydr ale restauracja z panienka Agatka to kpina kupując na promocjach wyprzedażach towar do restuaracji z jedno dniowy terminem przydatności zaplecze to Bangladesz. Chłodnia na jabłka?Czy aby napewno na jabłka.
- 9 1
-
2018-11-10 19:24
Bo pewnie nie mają co robić i jeżdżą codziennie po sklepach.. to logiczne.
- 1 2
-
2018-11-10 20:59
Podpisz się jak piszesz prawde!!
- 0 4
-
2018-11-11 18:16
:-(
Bo dla właścicieli Tabuna liczą się tylko pieniądze. lepiej nie mówić jak traktują pracowników. Obóz pracy.
- 5 2
-
2018-11-10 18:49
(1)
Ale te baby szpetne... Kijem bym nie ruszył bo całej beczce jabola.
- 4 5
-
2018-11-10 19:10
Fascynująca rzecz, że niektórzy chcą wydatkować swój czas i energię na wylewanie hejtu...
Get a life. Warto!- 2 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.