- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (88 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
W Otominie powstała pierwsza na Pomorzu rzemieślnicza cydrownia
Cydr w ostatnim czasie zyskuje na popularności - na kulinarnej mapie Trójmiasta pojawiło się kolejne miejsce, które specjalizuje się właśnie w tym alkoholu. Pod koniec października byliśmy na otwarciu pijalni cydru w Hotelu Sadova w Gdańsku, dziś opisujemy pierwszą na Pomorzu cydrownię rzemieślniczą, która mieści się w restauracji Tabun w Otominie .
Przypomnijmy, że cydr to przefermentowany sok z jabłek bez dodatku cukru, choć niektórzy błędnie uznają go za wytrawną odmianę piwa, wina lub wina jabłkowego. Moda na trunek trwa w najlepsze od kilku lat, na co wpływ miały m.in. sankcje nałożone na polskich sadowników w 2014 roku przez prezydenta Władimira Putina. Wygląda jednak na to, że restauratorzy zaczęli traktować cydr poważnie, budując wokół niego całe koncepty gastronomiczne i stawiając go na pierwszym planie. Tym tropem poszli właściciele otomińskiej restauracji Tabun, ale krok dalej, ponieważ zdecydowali się na otwarcie własnej cydrowni, w której własnoręcznie produkują cydr rzemieślniczy.
Kochasz jeść? Lubisz gotować? Te kulinarne imprezy mogą cię zainteresować
- To jest serce cydrowni, w którym wszystko się dzieje. Tu przyjeżdżają jabłka, stąd potem "wychodzi" cydr - mówił podczas oprowadzania po niewielkim obiekcie, położonym kilka kroków od restauracji Tabun Michał Ponikowski, współwłaściciel. - Produkcja cydru jest bardzo prosta, prostsza niż wina, ponieważ trunek powstaje z czystego soku tłoczonego z jabłek. Wymaga jednak chwili czasu. Ten, który dziś pijecie, leżakował sześć tygodni, a wczoraj został zlany. Regularnie będzie się pojawiać cydr fermentowany na dzikich drożdżach, cydr z renety oraz klasyczny miks z czterastu odmian jabłek.
Podczas piątkowego otwarcia cydrowni to jednak nie sam obiekt był najważniejszy, a cydr, zaserwowany na wiele sposobów. Goście skosztowali dwóch jego odmian, a także przekonali się, jaki kulinarny potencjał tkwi w polskim jabłku i wyprodukowanym z niego alkoholu.
Na stołach znalazły się m.in. zupa z jabłka, selera naciowego i sera bursztyn; kulebiaki z jabłkiem, boczkiem, cebulą i majerankiem; sałatka z jabłkiem, selerem, prażonymi migdałami i miodem; żytni chleb z kaszubską okrasą i czatnejem jabłkowym czy pieczone jabłka z gęsią wątróbką i calvadosem. Nie zabrakło też słodkości, czyli ciast z jabłkami, racuchów, czipsów jabłkowych i oczywiście świeżo tłoczonego soku z jabłek. Imprezie towarzyszła muzyka na żywo.
- Produkcja cydru rzemieślniczego zaczyna się od tego, że wsiadam w samochód, jadę do sadu na Pomorzu, próbuję z każdego rzędu jabłko, potem tłoczę. Wybrane przeze mnie niepryskane jabłka są zrywane, czyli nie są to spady, które leżą na ziemi i czekają, aż ktoś je podniesie. Następnie przebieram owoce, płuczę, mielę, wrzucam do hydroprasy, tłoczę sok, wlewam do zbiornika fermentacyjnego, dodaję drożdże i czekam. Mogę czekać trzy tygodnie albo dwa miesiące. Czas oczekiwania zależy od wielu warunków, np. temperatury czy zawartości cukru w jabłkach. W kadziach mogę jednorazowo wyprodukować 1300 litrów cydru - mówił Michał Ponikowski.
W chwili obecnej w Tabunie można napić się dwóch rodzajów cydru, natomiast na początku grudnia będzie można zakupić cydr w butelce na wynos.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (92) 3 zablokowane
-
2018-11-10 19:16
Cydr wyjątkowy! (1)
Cieszę się, że miałam okazje spróbować tego cydru- pierwszy w pełni wytrwany cydr na naszym rynku. Bardzo przypomina mi to co można z łatwością kupić na wyspach. Życze powodzenia i czekam na szerszą dystrybujcję!
- 4 5
-
2018-11-11 00:41
A teraz wracaj na zmywak
- 4 2
-
2018-11-10 19:43
Co to znaczy czerastu?
- 2 0
-
2018-11-10 20:08
Te Tabun to otwarty?
- 1 0
-
2018-11-10 21:08
(1)
Wytworna cydru kojarzy mi się z hiszpańskim serialem „ Dom z papieru” xdlol
- 3 0
-
2018-11-11 12:12
to by musieli podkop do szadółek chyba kopać :)
- 0 0
-
2018-11-10 21:41
W Tabunie jadam regularnie. Zawsze najwyzszy poziom zadowolenia. (2)
Mam wymagajacych klientow biznesowych z Dubaju i w zadnym z lokali w Trojmiescie nie znalezlismy takiego poziomu obslugi. Do tego doskonaly cydr i jazda na koniach, czesto do rana.
- 8 13
-
2018-11-11 08:52
Pany z Dubaju (1)
Czy klienci z Dubaju to jakiś wyznacznik jakości dla klasy aspirującej się zrobił?
Poziom obsługi w wielu tzw restauracjach w Trójmieście jest żenujący. Moja ostatnia wizyta w Tabunie ( co prawdz z 2 lata temu) też mnie nie urzekła, ale powoływanie się na Panów z Dubaju jest słabiutkie i o niczym nie świadczy.- 6 1
-
2018-11-14 17:26
luk
Chyba nie złapałeś .... albo ja
- 0 0
-
2018-11-10 22:07
Kiedys to byl cydr w bramie odbijany ...
- 4 0
-
2018-11-11 00:25
Baltica!
Szanuję.- 1 4
-
2018-11-11 07:04
Zawsze w niedziele jem tam obiad i jazda na koniu, caly dzien
- 1 5
-
2018-11-11 09:00
Gosc
Było super. Pozdrawiam wszystkich.
- 0 7
-
2018-11-11 10:38
Czy tem cydr jest bez alkocholowy?Jesli nie to dlaczego promujecie pijaństwo i alkocholizm!! (1)
- 2 2
-
2018-11-11 16:27
słownik wyciąga rękę na zgodę
proponuję pogodzić się ze słownikiem otograficzny, czas już zakończyć ten długoletni konflikt:)
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.