- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (88 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
W Otominie powstała pierwsza na Pomorzu rzemieślnicza cydrownia
Cydr w ostatnim czasie zyskuje na popularności - na kulinarnej mapie Trójmiasta pojawiło się kolejne miejsce, które specjalizuje się właśnie w tym alkoholu. Pod koniec października byliśmy na otwarciu pijalni cydru w Hotelu Sadova w Gdańsku, dziś opisujemy pierwszą na Pomorzu cydrownię rzemieślniczą, która mieści się w restauracji Tabun w Otominie .
Przypomnijmy, że cydr to przefermentowany sok z jabłek bez dodatku cukru, choć niektórzy błędnie uznają go za wytrawną odmianę piwa, wina lub wina jabłkowego. Moda na trunek trwa w najlepsze od kilku lat, na co wpływ miały m.in. sankcje nałożone na polskich sadowników w 2014 roku przez prezydenta Władimira Putina. Wygląda jednak na to, że restauratorzy zaczęli traktować cydr poważnie, budując wokół niego całe koncepty gastronomiczne i stawiając go na pierwszym planie. Tym tropem poszli właściciele otomińskiej restauracji Tabun, ale krok dalej, ponieważ zdecydowali się na otwarcie własnej cydrowni, w której własnoręcznie produkują cydr rzemieślniczy.
Kochasz jeść? Lubisz gotować? Te kulinarne imprezy mogą cię zainteresować
- To jest serce cydrowni, w którym wszystko się dzieje. Tu przyjeżdżają jabłka, stąd potem "wychodzi" cydr - mówił podczas oprowadzania po niewielkim obiekcie, położonym kilka kroków od restauracji Tabun Michał Ponikowski, współwłaściciel. - Produkcja cydru jest bardzo prosta, prostsza niż wina, ponieważ trunek powstaje z czystego soku tłoczonego z jabłek. Wymaga jednak chwili czasu. Ten, który dziś pijecie, leżakował sześć tygodni, a wczoraj został zlany. Regularnie będzie się pojawiać cydr fermentowany na dzikich drożdżach, cydr z renety oraz klasyczny miks z czterastu odmian jabłek.
Podczas piątkowego otwarcia cydrowni to jednak nie sam obiekt był najważniejszy, a cydr, zaserwowany na wiele sposobów. Goście skosztowali dwóch jego odmian, a także przekonali się, jaki kulinarny potencjał tkwi w polskim jabłku i wyprodukowanym z niego alkoholu.
Na stołach znalazły się m.in. zupa z jabłka, selera naciowego i sera bursztyn; kulebiaki z jabłkiem, boczkiem, cebulą i majerankiem; sałatka z jabłkiem, selerem, prażonymi migdałami i miodem; żytni chleb z kaszubską okrasą i czatnejem jabłkowym czy pieczone jabłka z gęsią wątróbką i calvadosem. Nie zabrakło też słodkości, czyli ciast z jabłkami, racuchów, czipsów jabłkowych i oczywiście świeżo tłoczonego soku z jabłek. Imprezie towarzyszła muzyka na żywo.
- Produkcja cydru rzemieślniczego zaczyna się od tego, że wsiadam w samochód, jadę do sadu na Pomorzu, próbuję z każdego rzędu jabłko, potem tłoczę. Wybrane przeze mnie niepryskane jabłka są zrywane, czyli nie są to spady, które leżą na ziemi i czekają, aż ktoś je podniesie. Następnie przebieram owoce, płuczę, mielę, wrzucam do hydroprasy, tłoczę sok, wlewam do zbiornika fermentacyjnego, dodaję drożdże i czekam. Mogę czekać trzy tygodnie albo dwa miesiące. Czas oczekiwania zależy od wielu warunków, np. temperatury czy zawartości cukru w jabłkach. W kadziach mogę jednorazowo wyprodukować 1300 litrów cydru - mówił Michał Ponikowski.
W chwili obecnej w Tabunie można napić się dwóch rodzajów cydru, natomiast na początku grudnia będzie można zakupić cydr w butelce na wynos.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (92) 3 zablokowane
-
2018-11-11 12:34
Ponik, ty lepiej pieniądze ludziom pooddawaj (2)
- 13 0
-
2018-11-11 19:47
biznesmien kredytowy znaczy ? (1)
- 3 0
-
2018-11-12 08:32
Nie biznesmen bo
to sugeruje że osoba odnajduje się w umowach dwustronnie zobowiązujących. Zaś tego pana porównałbym raczej do osoby uczulonej na realizację swych zobowiązań dotyczących zapłaty.
- 3 0
-
2018-11-11 17:14
A po ile ten cydr?
- 0 1
-
2018-11-11 21:55
Aż nie chce mi się wierzyć że cydr nie powstaje ze spadów.
- 2 0
-
2018-11-11 22:32
Cydr
Bardzo smaczny i wspaniale orzezwiajacy kiedys kupowalem ale ostatie podwyzki cen tego produktu skutecznie zniechecaja
- 0 0
-
2018-11-12 08:31
Ha, ha, ha..... zabawne.
Cydr powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanych jabłek?
Raczej ze spadów i tego co zaczyna się psuć.- 3 0
-
2018-11-12 15:51
ale (2)
czy cokolwiek zostało po gesslerowej.....
- 2 0
-
2018-11-12 17:47
Nic (1)
Ale chamstwo dalej to samo. Ten gosc co w kaloszach lazil - nadal w nich lazi i zachwuje sie jak wiesniak w oborze.
- 2 0
-
2018-11-12 21:08
Dobra rada
Zmień lokal!!!
- 1 0
-
2018-11-13 08:51
Robię cydr w domu, dodaje cukier ale nie daje drożdży:) Są różne przepisy jak widać
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.