- 1 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 2 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (179 opinii)
- 3 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 4 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 5 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (124 opinie)
Wojciech Amaro promuje gdańską kuchnię
Wszystko zaczęło się od książki "Smaki Gdańska", która w 2022 r. przywróciła do życia nieco już zapomniane starogdańskie przepisy kulinarne. Teraz akcja nabrała nowego wymiaru, bo włączył się do niej jeden z najbardziej utytułowanych i rozpoznawalnych polskich szefów kuchni, Wojciech Modest Amaro.
Do akcji promującej lokalne kulinaria dołączyło 9 restauracji, w których znajdziemy specjalne menu inspirowane starogdańską kuchnią. Mowa o restauracjach Bonżur, Elephant, Horizon, Magiel, Mercato, Oria Magic House, Tygle Gdańskie, Vidokówka oraz Villa Eva. W każdym z tych miejsc znajdziemy potrawy nawiązujące do gdańskiej tradycji. Aby skorzystać ze specjalnego menu inspirowanego książką "Smaki Gdańska", należy zakupić pakiet w ramach Karty Turysty. Można je także kupić w punktach informacji turystycznej, czyli w Gdańskim Centrum Informacji Turystycznej Długi Targ 28/29 oraz Punkcie Informacji Lotniskowej. Do wyboru są trzy opcje: pakiet solo, duet albo kwartet (więcej informacji tutaj).
Teraz do akcji dołączyła jeszcze jedna postać: Wojciech Modest Amaro, szef kuchni, były właściciel restauracji Atelier Amaro, pierwszy w Polsce zdobywca gwiazdki Michelin, były juror programu "Top Chef" i przez pięć edycji prowadzący program "Hell's Kitchen". W 2019 r. znalazł się na liście 100 najlepszych szefów kuchni świata.
W piątek oficjalnie przedstawiono ambasadora akcji "Smaki Gdańskie", a wydarzenie, w którym wzięła udział również prezydent Miasta Gdańska, Aleksandra Dulkiewicz, odbyło się w restauracji Tygle Gdańskie. Organizatorzy wierzą, że obecność tak sławnego szefa kuchni jeszcze bardziej wypromuje lokalne kulinaria i przyciągnie do Gdańska turystów-smakoszy.
Kulinarna archeologia, czyli jak odtworzono 100 dań kuchni dawnego Gdańska
- Z radością przyjąłem zaproszenie do współpracy z bardzo prostego powodu: Gdańsk od dawna zajmuje ważne miejsce w moim życiu. Choć nie urodziłem się tutaj, nie mam tu też korzeni, to kulinaria gdańskie stanowiły początek mojej kariery, gdy przymierzałem się do otwarcia mojego Atelier. Zjeździłem wtedy Polskę w poszukiwaniu lokalnych produktów i tu właśnie zaczęła się ta przygoda - mówił podczas konferencji Amaro.
Skoro była mowa o jedzeniu, nie mogło go zabraknąć i to w starogdańskim, choć mocno unowocześnionym wydaniu. Na tę okazję szef kuchni restauracji Tygle Gdańskie przygotował dla gości zimne przekąski, m.in. pieczywo na zakwasie żytnim i masło sardelowe, krokiet z bałtyckiego halibuta z wędzonym kawiorem, tatar z pstrąga oraz krokiety mięsne z majonezem grzybowym.
Miejsca
Opinie (70) ponad 20 zablokowanych
-
2023-11-10 14:41
Opinia wyróżniona
Dobra wiadomość!! (5)
Świetny kucharz z ogromnym talentem, miasto na pewno skorzysta. Czy wiadomo kiedy otwiera tu restaurację? :) czy po prostu promuje? :((
- 20 44
-
2023-11-11 22:42
Basiura zakończył działalność kulinarną.
Teraz będzie prowadził od wahadełka do gwiazd.
- 1 1
-
2023-11-11 09:26
Nigdy (2)
Amaro nie otwiera już restauracji. Ale możesz zjeść u niego na farmie tasting menu za 1200 pln od osoby
- 3 1
-
2023-11-11 21:47
(1)
Co to jest tasting?
- 1 0
-
2023-11-12 01:09
4 łyżki jedzenia polane po całym talerzu łyżka sosu
Ma wyglądać i jako tako smakować i być drogie, ale o najedzenia się tym zapomnij
- 2 0
-
2023-11-10 15:16
w Licheniu otwiera
- 21 7
-
2023-11-10 14:07
Opinia wyróżniona
Amaro to świetny szef kuchni, talent (9)
Współczesna polska kuchnia wiele mu zawdzięcza i jest to fakt. Nie po drodze mi z jego przekonaniami, które zdominowały jego życie w ostatnich latach, lecz jeśli chodzi o kulinaria, to niewielu mu dorównuje
- 42 51
-
2023-11-11 12:28
Wojciech Basiura (3)
ale nazwisko było za słabe na wielkie ego
- 10 2
-
2023-11-11 18:43
(2)
I zawsze się znaleźć jakiś ktoś, który musi się "pochwalić" że zna jego prawdziwe nazwisko. Lepiej Ci? Czujesz się ważniejszy?
- 2 5
-
2023-11-11 20:58
A Basiura źle brzmi? (1)
Jest piękne,po co je ukrywać?
- 4 0
-
2023-11-11 22:01
Nie jest. I nie każdy ma w głowie konformizm
- 1 0
-
2023-11-10 15:17
co mu polska kuchnia zawdzięcza? oświeć mnie!
- 17 13
-
2023-11-10 14:35
myślę ze można po prostu nie komentować tej sfery jego życia (1)
- 23 6
-
2023-11-11 17:06
Tytuł
Nie można nie komentować tej sfery życia będzie pier.. lił farmazony o świadectwach i cudach kierunek Tworki
A taka fajna knajpa była w Warszawie- 3 2
-
2023-11-10 14:15
Zaczadzony (1)
Poszedł w ekstremizm religijny jako świra skreślam go
- 27 22
-
2023-11-13 20:08
Tam jest kaska
u biskupów i innych kościelnych notabli. Nie będzie plebsu karmił.
- 0 2
Wszystkie opinie
-
2023-11-10 12:26
(14)
Lokalne produkty,spersonalizowane menu... Kuchnia jak u mamy/babci... Niech ktoś mi powie co jest kuchnią tego naszego miasta Gdańska?? Przyjedzie turysta. Weźmie taksówkę na lotnisku i zapyta drajwera co może zjeść "lokalnego"? Wy jesteście tym takswkarzem. Powiedzcie co odpowiecie mi czyli turyście,który pierwszy raz jest w grodzie nad Motławą. Bardzo bym chciał bysmy mieli swoje danie,ale tak naprawdę. Nie piarowo/instagramowo/fejmowo. Bopowiem Wam,że ja się tu urodziłem. Ja pamiętam jak w Świbnie był taki ogrom ryby,że aż wzrok nie obejmował.
- 45 1
-
2023-11-10 12:28
nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie
nie znam języka gruzińskiego...
- 5 21
-
2023-11-10 12:44
(1)
Czy jest w ogóle gdzieś kuchnia charakterystyczna dla danego miasta? Czy jest kuchnia krakowska, warszawska, szczecińska?
- 8 2
-
2023-11-10 12:52
No właśnie. Wszyscy o niej mówią, ale nikt nie widział hehe. Piarowe na ganianie do danej knajpy.
- 14 1
-
2023-11-10 12:59
Jedyne co mi się kojarzy typowo z Gdańskiem to Goldwasser. (3)
Znany od stuleci i tutaj robiony.
- 18 1
-
2023-11-10 13:28
Był jeszcze (2)
Stobbes Machandel-Gdańska jałowcówka to trunek z długą tradycją.
- 11 0
-
2023-11-10 14:54
Fakt, machandel też.
Ale dużo mniej znany.
- 4 0
-
2023-11-10 19:47
Czy to coś zbliżonego do ginu?
- 2 0
-
2023-11-10 13:27
przyznam (6)
zapraszam tylko tam gdzie wiem, że smacznie zjem wyłącznie dania rybne. Ponad 40 lat jadam w Karmazynie i Tapas Rybka. Przez 60 lat życia bywało się klientem w tysiącu miejscach ( gdańskie restauracje i bary) i trafiały się pomyłki, niestrawności, paskudne jedzenie. Przesadność reklamy knajpek nad tym co w rzeczywistości. Do Goldwasser też można zaprosić, kiedyś smacznie można było zjeść u Kubickiego ( mięsne dania takie pod wódeczkę, rybne, zakąski starych przepisów rybaków}
- 7 5
-
2023-11-10 13:34
(2)
Pełna zgoda. W starym Kubickim był starogdański klimat. Jedzenie było świetne.Jak zaprowadziłem tam kiedyś rodowitych Niemców to nie mogli się namlaskać jak pysznie tam jest.
- 7 6
-
2023-11-10 14:03
(1)
To akurat zgadza się bo Niemcy średnio z kulturą osobistą.
A, że im smakowało to dla mnie nic nie znaczy.- 5 3
-
2023-11-10 15:49
Niemcy średnio...
Pewnie dlatego dużo mniej i nich śmieci w lasach itp objawów kultury, powszechnie u nas obecnych.
- 6 0
-
2023-11-10 14:52
(2)
W Tapas Rybka jadasz od czterdziestu lat?!
- 6 0
-
2023-11-10 15:06
tak ale pod inną nazwą (1)
wcześniej prowadziła matka obecnego właściciela, było smacznie i nigdy za mało
- 6 0
-
2023-11-10 15:24
Prawda
Też lubiłem do baru rybka wpaść prawie codziennie, pycha rybki
- 3 0
-
2023-11-10 12:45
Nasza prezydent rzeczywiście zawalona robotą........... (3)
- 44 6
-
2023-11-10 12:49
(2)
pewnie zachwycona czyta z kawusia posta bo nic innego nie robi jak kawa, ciastecznko i imprezki. Wstyd nie prezydent
- 19 3
-
2023-11-10 13:25
Jak dla mnie promowanie się przy pomocy tej kobiety to jakby prosić się o przysłowiowy pocałunek śmierci (1)
- 15 4
-
2023-11-10 14:47
dr.Balbina był by koŻystniejszy do lansu
- 2 7
-
2023-11-10 12:48
z takimi cenami co sa to moze i promowac kawior na bazarze.
- 24 3
-
2023-11-10 13:09
(7)
Poznań ma rogala. Kraków obwarzanek. Toruń pierniki. Slask kluchy. Szczecin paprykarz. Gdańsk dużo "gada" a nie ma nic...
- 30 8
-
2023-11-10 13:16
Ma śledzia (2)
po gdańsku.
- 9 7
-
2023-11-10 13:18
(1)
Chyba po Giżycku.
- 8 5
-
2023-11-10 13:48
Jo
chyba po Kaszubsku
- 15 0
-
2023-11-10 14:19
Paprykarz szczeciński to już tylko z nazwy pozostał. (1)
Puszkowane odpady
- 11 1
-
2023-11-10 14:56
To zawsze były odpady rybne
ale teraz dodają za dużo ryżu, przez co paprykarz nie ma ani smaku, ani odpowiedniej konsystencji.
- 15 0
-
2023-11-10 14:23
Gdańsk ma Goldwasser (1)
- 13 0
-
2023-11-10 14:54
Machandel i piwo jopejskie. Wniosek z tego taki, że w naszym pięknym mieście od lat ważniejsze były napitki
- 11 0
-
2023-11-10 14:07
Opinia wyróżniona
Amaro to świetny szef kuchni, talent (9)
Współczesna polska kuchnia wiele mu zawdzięcza i jest to fakt. Nie po drodze mi z jego przekonaniami, które zdominowały jego życie w ostatnich latach, lecz jeśli chodzi o kulinaria, to niewielu mu dorównuje
- 42 51
-
2023-11-10 14:15
Zaczadzony (1)
Poszedł w ekstremizm religijny jako świra skreślam go
- 27 22
-
2023-11-13 20:08
Tam jest kaska
u biskupów i innych kościelnych notabli. Nie będzie plebsu karmił.
- 0 2
-
2023-11-10 14:35
myślę ze można po prostu nie komentować tej sfery jego życia (1)
- 23 6
-
2023-11-11 17:06
Tytuł
Nie można nie komentować tej sfery życia będzie pier.. lił farmazony o świadectwach i cudach kierunek Tworki
A taka fajna knajpa była w Warszawie- 3 2
-
2023-11-10 15:17
co mu polska kuchnia zawdzięcza? oświeć mnie!
- 17 13
-
2023-11-11 12:28
Wojciech Basiura (3)
ale nazwisko było za słabe na wielkie ego
- 10 2
-
2023-11-11 18:43
(2)
I zawsze się znaleźć jakiś ktoś, który musi się "pochwalić" że zna jego prawdziwe nazwisko. Lepiej Ci? Czujesz się ważniejszy?
- 2 5
-
2023-11-11 20:58
A Basiura źle brzmi? (1)
Jest piękne,po co je ukrywać?
- 4 0
-
2023-11-11 22:01
Nie jest. I nie każdy ma w głowie konformizm
- 1 0
-
2023-11-10 14:23
Polecam znalezienie ....... (1)
ostatniej recenzji z wydarzenia Amaro na farmie.........
- 11 11
-
2023-11-10 21:40
Przestań zmyślać
- 2 0
-
2023-11-10 14:41
Opinia wyróżniona
Dobra wiadomość!! (5)
Świetny kucharz z ogromnym talentem, miasto na pewno skorzysta. Czy wiadomo kiedy otwiera tu restaurację? :) czy po prostu promuje? :((
- 20 44
-
2023-11-10 15:16
w Licheniu otwiera
- 21 7
-
2023-11-11 09:26
Nigdy (2)
Amaro nie otwiera już restauracji. Ale możesz zjeść u niego na farmie tasting menu za 1200 pln od osoby
- 3 1
-
2023-11-11 21:47
(1)
Co to jest tasting?
- 1 0
-
2023-11-12 01:09
4 łyżki jedzenia polane po całym talerzu łyżka sosu
Ma wyglądać i jako tako smakować i być drogie, ale o najedzenia się tym zapomnij
- 2 0
-
2023-11-11 22:42
Basiura zakończył działalność kulinarną.
Teraz będzie prowadził od wahadełka do gwiazd.
- 1 1
-
2023-11-10 15:16
czy to jest ten katokucharz? (1)
- 13 21
-
2023-11-10 15:19
jest w Trójmieście jakaś restauracja z polską kuchnią?
bitki, zrazy, ozory, flaki, kasza itd.?
- 8 4
-
2023-11-10 16:53
Podobno rzucił kuchnie xD
- 6 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.