- 1 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 2 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (184 opinie)
- 3 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 4 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (124 opinie)
- 5 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 6 Sprawca tej dziwnej kradzieży namierzony (105 opinii)
Wojciech Amaro promuje gdańską kuchnię
Wszystko zaczęło się od książki "Smaki Gdańska", która w 2022 r. przywróciła do życia nieco już zapomniane starogdańskie przepisy kulinarne. Teraz akcja nabrała nowego wymiaru, bo włączył się do niej jeden z najbardziej utytułowanych i rozpoznawalnych polskich szefów kuchni, Wojciech Modest Amaro.
Do akcji promującej lokalne kulinaria dołączyło 9 restauracji, w których znajdziemy specjalne menu inspirowane starogdańską kuchnią. Mowa o restauracjach Bonżur, Elephant, Horizon, Magiel, Mercato, Oria Magic House, Tygle Gdańskie, Vidokówka oraz Villa Eva. W każdym z tych miejsc znajdziemy potrawy nawiązujące do gdańskiej tradycji. Aby skorzystać ze specjalnego menu inspirowanego książką "Smaki Gdańska", należy zakupić pakiet w ramach Karty Turysty. Można je także kupić w punktach informacji turystycznej, czyli w Gdańskim Centrum Informacji Turystycznej Długi Targ 28/29 oraz Punkcie Informacji Lotniskowej. Do wyboru są trzy opcje: pakiet solo, duet albo kwartet (więcej informacji tutaj).
Teraz do akcji dołączyła jeszcze jedna postać: Wojciech Modest Amaro, szef kuchni, były właściciel restauracji Atelier Amaro, pierwszy w Polsce zdobywca gwiazdki Michelin, były juror programu "Top Chef" i przez pięć edycji prowadzący program "Hell's Kitchen". W 2019 r. znalazł się na liście 100 najlepszych szefów kuchni świata.
W piątek oficjalnie przedstawiono ambasadora akcji "Smaki Gdańskie", a wydarzenie, w którym wzięła udział również prezydent Miasta Gdańska, Aleksandra Dulkiewicz, odbyło się w restauracji Tygle Gdańskie. Organizatorzy wierzą, że obecność tak sławnego szefa kuchni jeszcze bardziej wypromuje lokalne kulinaria i przyciągnie do Gdańska turystów-smakoszy.
Kulinarna archeologia, czyli jak odtworzono 100 dań kuchni dawnego Gdańska
- Z radością przyjąłem zaproszenie do współpracy z bardzo prostego powodu: Gdańsk od dawna zajmuje ważne miejsce w moim życiu. Choć nie urodziłem się tutaj, nie mam tu też korzeni, to kulinaria gdańskie stanowiły początek mojej kariery, gdy przymierzałem się do otwarcia mojego Atelier. Zjeździłem wtedy Polskę w poszukiwaniu lokalnych produktów i tu właśnie zaczęła się ta przygoda - mówił podczas konferencji Amaro.
Skoro była mowa o jedzeniu, nie mogło go zabraknąć i to w starogdańskim, choć mocno unowocześnionym wydaniu. Na tę okazję szef kuchni restauracji Tygle Gdańskie przygotował dla gości zimne przekąski, m.in. pieczywo na zakwasie żytnim i masło sardelowe, krokiet z bałtyckiego halibuta z wędzonym kawiorem, tatar z pstrąga oraz krokiety mięsne z majonezem grzybowym.
Miejsca
Opinie (70) ponad 20 zablokowanych
-
2023-11-12 00:54
Nie do końca rozumiem, dlaczego tych smaków mozna spróbować tylko kupując pakiet z kartą turysty? Czy dla mieszkańca Gdańska te smaki mają być niedostępne? Poza tym, każda promocja, gdzie kupuje się wejściówkę czyli zapewne promocyjny voucher do restauracji, to zwykle gorsze traktowanie przez restauratora. Tak, zapewne powiecie, że nie, no ale zawsze tak jest, że jednak woli się niepromocyjnego klienta. Cała akcja to marnowanie publicznych pieniędzy i dyskryminacja mieszkańców.
- 5 1
-
2023-11-12 10:31
A czy ktoś z Magistratu...
...mógłby mi powiedzieć, dlaczego autorki tej książki o całym tym "iwencie" dowiedziały się z mediów po fakcie? Bo mam wrażenie, że Miasto ma dość luźne podejście do cudzej własności intelektualnej. Pozdrawiam
- 1 0
-
2023-11-12 15:44
Nie czegoś takiego jak Gdanski smak.
Sa kaszubskie sposoby na ryby.
Ale gdzie GDansk a gdzie Kaszebe.- 2 1
-
2023-11-18 16:24
A miał już nie gotować tylko kontemplować.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.