- 1 Czego uczą się dorośli? (20 opinii)
- 2 Co się zmieni w nowym roku szkolnym 2024/25? (177 opinii)
- 3 Był "laptop dla czwartoklasisty" - co zamiast? (86 opinii)
- 4 Co się zmieni na egzaminie ósmoklasisty 2025? (15 opinii)
- 5 Nowe wymagania na maturze 2025. Co się zmieni? (83 opinie)
- 6 Ilu psychologów brakuje w szkołach? (40 opinii)
Mikrofalówka lepsza niż patelnia?
Na pewno wielu z nas choć raz zostało skarcone za podgrzewanie obiadu w mikrofalówce. Argument zawsze był ten sam "bo to niezdrowe". Pewna młoda trójmiejska badaczka z Politechniki Gdańskiej udowadnia, że podgrzewanie warzyw i owoców w mikrofali, nie tylko nie szkodzi, ale też jest lepsze od tradycyjnego - na patelni czy w garnku. Na kontynuowanie badań z wykorzystaniem technologii mikrofalowej dostała właśnie ponad 1 mln zł.
W owocach i warzywach znajdują się cenne minerały, witaminy, a także inne wartościowe substancje jak choćby przeciwutleniacze. Jednak podczas obróbki termicznej, czyli najczęściej gotowania lub podgrzewania wiele z nich tracimy. Co gorsza, niektóre mogą stać się toksyczne i przyczynić się do powstawania chorób nowotworowych.
- Według statystyk w krajach Unii Europejskiej rocznie umiera ok. 2,8 mln ludzi, z czego 1,9 mln z powodu chronicznych chorób cywilizacyjnych, czyli przede wszystkim na: nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe, choroby naczyń mózgowych czy cukrzycę - mówi dr inż. Barbara Kusznierewicz z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydziału Chemicznego na Politechnice Gdańskiej, jedna z tegorocznych laureatek rządowego programu "Lider". - Zapominamy jednak, jak wielką rolę odgrywa prawidłowa dieta, a w niej warzywa i owoce. Niestety tak samo jak produkty, z których przyrządzamy potrawy, ważne jest to jak je przygotowujemy.
Jej projekt pt. "Wykorzystanie technologii mikrofalowych w przetwórstwie warzyw i owoców w celu uzyskania produktów żywnościowych o wysokiej jakości zdrowotnej" został zauważony i nagrodzony przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, które prowadzi program "Lider". Projekt ten wspiera najbardziej innowacyjne projekty młodych naukowców, poniżej 35 roku życia, oraz ich doświadczenia w kierowaniu własnym zespołem badawczym. Każdy z laureatów otrzymuje po nieco ponad 1 mln zł.
Do czego można wykorzystać pracę trójmiejskiej badaczki? - Przede wszystkim w przemyśle. Są już maszyny tzw. mikrofalowe sterylizatory przepływowe wykorzystujące technologię mikrofalową np. do pasteryzacji soków. W uproszczeniu polega to na tym, że przez przepływający sok przechodzi wiązka fal mikrofalowych - dodaje.
Celem projektu jest zbadanie jakości zdrowotnej produktów z warzyw i owoców uzyskanych przy użyciu kompaktowego sterylizatora w wersjach przeznaczonych dla płynów, przecierów i całych owoców w porównaniu do obecnie stosowanej technologii. Już nawiązałam współpracę z firmą EnbioJet, która takie sterylizatory ma.
- Projekt ma zakończyć się oceną użyteczności wykorzystania technologii sterylizacji mikrofalowej, jako metody pozwalającej na uzyskanie z owoców i warzyw produktów zdrowych i o wysokiej jakości - mówi Kusznierewicz.
Pieniądze z grantu z kolei pozwolą badaczce na zatrudnienie na 3 lata na etacie dwóch innych badaczy.
Miejsca
Opinie (62) 7 zablokowanych
-
2013-07-26 15:19
(3)
pieniadze w bloto wyrzucone. Pani 'badaczka' wypowiada sie na temat owocow i warzyw aco z MIESEM, co ja krolik jestem zeby zielenine. Tak wiec widac ze patelnia nadal gora.
- 20 61
-
2013-07-26 16:46
A mięso to tylko patelnia? (2)
Ja jem dużo mięsa i w ogóle nie używam do jego przyrządzania patelni w klasycznym rozumieniu. Tylko grillowa bez tłuszczu, a poza tym niemal wszystko trafia do piekarnika.
- 10 3
-
2013-07-26 21:24
(1)
czy w tekscie jest wspomniane cos na temat miesa ?! NIE
na grillu i bez tluszczu to mozna co najwyzej raka zlapac pozniej- 5 3
-
2013-07-26 22:35
jesteś głupszy niż ustawa przewiduje
jeśli nie rozróżniasz patelni grillowej od grilla opalanego węglem drzewnym. Jak taki z ciebie mięsożerca, nie królik, to po co w ogóle smażysz na tej swojej patelni? Dobre mięso smakuje najlepiej jak jest jeszcze różowe, np. polędwica wołowa czy pierś z kaczki :)
- 6 4
-
2013-07-26 16:15
A to ciekawe bo od lat bombardowano nas wieloma zachonimi badaniami zee to co z mikrofali to rakotwórcze (3)
nawet w barach i piccerniach były informacji ze nic w mikrofali nie podgrzewają tylko w piekarniku. A autorka z nudów sobie wymysliła badania i jeszzcze teraz kase dostała pewnie pod dyktando producentów by w koncu ktos w ich obronie stanąłAni razu sie nieodniosła do wcześniejszych badań tylko sobie pewnie paznokcie malując wydedukowała.
- 15 31
-
2013-07-26 21:27
(1)
dokladnie jedzienie pizzy czy zapiekanki z mikrofali to jak profanacja :)
- 11 0
-
2013-07-27 23:28
nic dziwnego, że profanacja
pieczywo się uparzy i zamiast chrupkie - będzie miękkie. Natomiast wiele innych produktów można z pozodzeniem przygotować w kuchence mikrofalowej i nie jest to szkodliwe. Dlaczego? Mikrofale używane są w analityce chemicznej właśnie dlatego, że większość próbek nie zmienia składu jakościowego.
- 6 0
-
2013-07-28 08:27
Przestań czytać Fakt czy Pani Domu
zacznij naukowe periodyki. No tak, ale to wymaga wysiłku umysłowego...
- 5 1
-
2013-07-26 16:36
(2)
Nigdy dmuchana lala nie będzie lepsza w łóżku od mojej własnej żony
- 25 13
-
2013-08-04 15:50
Racja. Twoja zona lepsza.
- 1 0
-
2018-04-22 21:23
Wiem
To bardzo dobrze
- 0 0
-
2013-07-26 16:49
Kasa (5)
Od miliona odejmując 250 000 zł dla badaczki to zostaje 750 000 zł. Z tego wynika, że każdy z zatrudnionych będzie dostawał prawie 10500zł miesięcznie przez trzy lata.
- 3 25
-
2013-07-27 22:38
6944 brutto po ubruttoweiniu
na rękę zostaje niewiele
- 2 1
-
2013-07-28 12:34
1/3 od razu kasuje uczelnia za tzw. narzuty
- 2 0
-
2013-07-28 22:14
no i o to chodzi
biorą granty i zatrudniają znajomych żeby kasę wydoić. Naukowcy też ludzie i chcą mieć kasę bo z uczelni marna pensja. Szkoda tylko że wiele badań jest zupełnie bezsensownych i marnuje się kase na nie
- 0 1
-
2013-07-29 07:25
jak nie masz pojęcia o czym mówisz, to się nie wypowiadaj
ponad 1/3 to narzuty uczelniane, większość pieniędzy w grancie jest przeznaczana na odczynniki (a te potrafią słono kosztować), drobny sprzęt, publikacje wyników itd. Z grantu kierownik musi opłacić etaty brutto - na rękę dostaną mniej niż 2 tys złotych, kierownik ciut więcej, ale też żadne kokosy...
- 5 0
-
2018-03-15 09:38
Yo jo
- 0 0
-
2013-07-26 17:02
Pecunia non olet (1)
Naukowcy z PG potwierdzą w badaniach to, czego oczekuje sponsor badań.
Np.wydadzą opinię o braku szkodliwości hałdy w Wiślince lub o braku oddziaływania na zdrowie stacji BTS sieci komórkowej z antenami 20m od okien budynku.- 44 7
-
2017-03-26 17:32
Pathice et cinaede
Dobrze, że Ty ekspercie wiedzy ludowej wiesz co szkodzi a co nie szkodzi...
- 0 0
-
2013-07-26 17:03
Dla większego zagmatwania warto spojrzeć i na to: (3)
Jakaś dziewczyna robiła test podlewająć rośliny wodą zwykłą i zmikrofalowaną:
Oczywiście to nie jest jakiś dowód, ale warte przemyślenia:
www.snopes.com/science/microwave/plants.asp- 7 14
-
2013-07-27 08:13
Fajne
ale skoro eksperymentu nie dało się powtórzyć to czy jest on godny zaufania ?
- 7 0
-
2013-07-27 23:29
tak szkodliwe, że aż pędy ucięło?
- 1 0
-
2013-07-30 12:46
Radzę czytać to, co podajesz w linku ze zrozumieniem!
Historia tej dziewczyny została przytoczona jako wyjaśnienie badania, które powtórzono (jest opis w dalszej części artykułu) i okazało się, że nie zaobserwowano różnicy pomiędzy roślinami!!- 4 0
-
2013-07-26 17:07
mikrofalowka? masakra, jedzenie miekkie, nie uzywam od lat. nie sluchajcie tych kitow. (4)
artykul sponsorowany?
- 30 21
-
2013-07-26 18:12
(1)
sam jesteś miękki ...
- 6 13
-
2013-07-27 15:48
Miętki i Siara
- 2 1
-
2013-07-27 08:22
Jak ktoś mnie pyta o mikrofalówkę, to zawsze odpowiadam (1)
że młotek jest do wbijania gwoździ a śrubokręt do wkręcania wkrętów. Gwoździa śrubokrętem nie wbijesz a młotkiem wkrętu nie wykręcisz.
Podobnie z mikrofalą. Mikrofala szybko, tanio i bez tłuszczu rozgrzeje gotowe dania np. warzywa, mięso i itp.o wymiarach do 10 czy 15 cm w linii prostej (w zależności od stopnia pochłaniania).
Piekarnik też to potrafi ale potrzebuje dużo więcej czasu i potrawa będzie wyschnięta lub zimna od wewnątrz.
Patelnia też to potrafi ale potrawa będzie gorąca czy wręcz przysmażona od spodu a zimna od góry/środka i również potrzeba będzie więcej czasu lub też dodatku tłuszczu.
Mikrofala natomiast generalnie nie nadaje się do potraw z natury suchych np. chleba / bułek / pizzy oraz do przygotowania potraw od zera czyli np. ugotowania ziemniaków. Oczywiście da się to zrobić ale to tak jak wbić wkręt młotkiem podobny wynik ale to nie to samo.- 10 3
-
2013-07-27 23:33
ziemniaki w mikrofali łatwo jest upiec
ale gotowanie też jest możliwe. Fakt faktem, że na rodzinny obiad zupełnie nieopłacalne, ale w przypadku par czy singli już jest OK. W mikrofali można upiec mięso, ugotować warzywa, zupy, nawet upiec ciasta. Trzyba tylko wiedzieć¸jak.
- 6 3
-
2013-07-26 17:07
z jakiej katedry jest miła Pani? (1)
Bo podejrzewam, że z wydziału chemicznego?
- 9 5
-
2018-03-15 09:42
tak
- 0 0
-
2013-07-26 17:24
a mnie tam podoba się pani Barbara oraz to co mówi o mikrofalówce.
:D
- 11 7
-
2013-07-26 18:25
dajcie mi milion !!! tez sobie pokręce jedzenie w mikorfalówce
- 27 8
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.