- 1 Czego uczą się dorośli? (19 opinii)
- 2 Co się zmieni w nowym roku szkolnym 2024/25? (177 opinii)
- 3 Był "laptop dla czwartoklasisty" - co zamiast? (86 opinii)
- 4 Co się zmieni na egzaminie ósmoklasisty 2025? (15 opinii)
- 5 Nowe wymagania na maturze 2025. Co się zmieni? (83 opinie)
- 6 Ilu psychologów brakuje w szkołach? (40 opinii)
Mikrofalówka lepsza niż patelnia?
Na pewno wielu z nas choć raz zostało skarcone za podgrzewanie obiadu w mikrofalówce. Argument zawsze był ten sam "bo to niezdrowe". Pewna młoda trójmiejska badaczka z Politechniki Gdańskiej udowadnia, że podgrzewanie warzyw i owoców w mikrofali, nie tylko nie szkodzi, ale też jest lepsze od tradycyjnego - na patelni czy w garnku. Na kontynuowanie badań z wykorzystaniem technologii mikrofalowej dostała właśnie ponad 1 mln zł.
W owocach i warzywach znajdują się cenne minerały, witaminy, a także inne wartościowe substancje jak choćby przeciwutleniacze. Jednak podczas obróbki termicznej, czyli najczęściej gotowania lub podgrzewania wiele z nich tracimy. Co gorsza, niektóre mogą stać się toksyczne i przyczynić się do powstawania chorób nowotworowych.
- Według statystyk w krajach Unii Europejskiej rocznie umiera ok. 2,8 mln ludzi, z czego 1,9 mln z powodu chronicznych chorób cywilizacyjnych, czyli przede wszystkim na: nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe, choroby naczyń mózgowych czy cukrzycę - mówi dr inż. Barbara Kusznierewicz z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydziału Chemicznego na Politechnice Gdańskiej, jedna z tegorocznych laureatek rządowego programu "Lider". - Zapominamy jednak, jak wielką rolę odgrywa prawidłowa dieta, a w niej warzywa i owoce. Niestety tak samo jak produkty, z których przyrządzamy potrawy, ważne jest to jak je przygotowujemy.
Jej projekt pt. "Wykorzystanie technologii mikrofalowych w przetwórstwie warzyw i owoców w celu uzyskania produktów żywnościowych o wysokiej jakości zdrowotnej" został zauważony i nagrodzony przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, które prowadzi program "Lider". Projekt ten wspiera najbardziej innowacyjne projekty młodych naukowców, poniżej 35 roku życia, oraz ich doświadczenia w kierowaniu własnym zespołem badawczym. Każdy z laureatów otrzymuje po nieco ponad 1 mln zł.
Do czego można wykorzystać pracę trójmiejskiej badaczki? - Przede wszystkim w przemyśle. Są już maszyny tzw. mikrofalowe sterylizatory przepływowe wykorzystujące technologię mikrofalową np. do pasteryzacji soków. W uproszczeniu polega to na tym, że przez przepływający sok przechodzi wiązka fal mikrofalowych - dodaje.
Celem projektu jest zbadanie jakości zdrowotnej produktów z warzyw i owoców uzyskanych przy użyciu kompaktowego sterylizatora w wersjach przeznaczonych dla płynów, przecierów i całych owoców w porównaniu do obecnie stosowanej technologii. Już nawiązałam współpracę z firmą EnbioJet, która takie sterylizatory ma.
- Projekt ma zakończyć się oceną użyteczności wykorzystania technologii sterylizacji mikrofalowej, jako metody pozwalającej na uzyskanie z owoców i warzyw produktów zdrowych i o wysokiej jakości - mówi Kusznierewicz.
Pieniądze z grantu z kolei pozwolą badaczce na zatrudnienie na 3 lata na etacie dwóch innych badaczy.
Miejsca
Opinie (62) 7 zablokowanych
-
2013-07-26 20:37
"...wiązka fal mikrofalowych..." (1)
:) a to dobre jest! Dr.inż. :)
- 5 1
-
2013-07-27 23:34
na wyjściu falowodu możesz mieć wiązkę.
- 1 0
-
2013-07-26 20:44
oszustwo (2)
Mkrofale, to wiadomo, że są szkodliwe dla zdrowia. Kto tej pani zlecił napisanie tego artykułu?. Po co wypisywać te brednie, ciekawe czy ona również korzysta z mikrofalówki?, może nam tu odpowie. Niech ta badaczka sama je z mikrofalówki. Ciekawe jaki temat był jej pracy doktorskiej?
- 7 17
-
2013-07-29 07:27
taki, że na pewno byś go nie zrozumiał:)
- 6 0
-
2013-08-03 16:11
Zniesmaczony jestem jak slysze opinie
takiego glupka jak ty co w XXI wieku nie rozumie jak dziala mikrofalowka. Nie ma tam nic szkodliwego w jedzeniu potraw po odgrzaniu w piekarniku mikrofalowym.
- 1 0
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2013-07-26 23:24
fajnie ze na PG mozna faktycznie cos zbadac. ja spedzialm tam prawie 5 lat i wszystko widzialam "przez szybe". nic nie dzialalo, badać sobie moglismy czysto teoretycznie, liczac wszystko wzorami, ktore w codziennym zyciu liczą specjalistyczne programy. zero przystosowania do prawdziwego zycia. no ale co wydzial to wydzial.
- 10 1
-
2013-07-27 01:48
Zadziwiające (1)
Pani sprowadza wyprodukowane już komercyjne maszyny i co chce badać? CZY Są LEPSZE? Do k... nędzy tym się zajmuje co najwyżej kontrola techniczna w fabryce a nie badacz. Gdzie tu inowacja, gdzie coś co choćby od biedy można nazwać nauką. Czy to jakiś ponury żart? Tak na pewno nie należy formułować celów naukowych. Z drugiej strony czytając posty tracę naprawdę szacunek dla tego narodu i tych d..w którzy we wszystkim, widzą tylko szmal i tylko do tego potrafią (bo do czego innego nie starcza im elementarnych kompetencji) sprowadzić jakąkolwiek dyskusję. Mówię wam - nie będziecie mieli nauki to wasza przyszłość jest na śmietnisku. "Odzyskiwanie" surowców wtórnych to najprawdopodobniej będzie jedyne zajęcie które wam pozostanie. Szmaty zbieram szmaty .... uczcie się już tego dzisiaj.
- 4 4
-
2017-03-26 17:27
A nie zadziwia Cię Twoja ignorancja?
Zadziwiające jest, że debile, którzy nie potrafią krótkiego artykułu przeczytać ze zrozumieniem wypowiadają się na temat tego co można nazywać nauką i jak formułować cele (badawcze a nie naukowe tak swoją drogą).
Ta Pani będzie badać, czy i jaki wpływ ma stosowanie tych sterylizatorów na jakość żywności.- 0 0
-
2013-07-27 07:02
W każdym pożywieniu jest woda, nawet w tym pozornie suchym. (3)
Woda może tworzyć ze swoich cząsteczek różne konfiguracje przestrzenne. Jedne konfiguracje są zdrowsze dla istot żywych, inne mniej. Udowodniły to badania naukowe. W trakcie podgrzewania w mikrofalówce powstaje ta "niezdrowa woda". Przykładowo: podlewane nią rośliny gorzej rosły (a nawet marniały) niż np. te podlewane wodą ze studni, czy źródła. Identycznie było w doświadczeniach z kiełkowaniem nasion; te w obecności wody podgrzewanej w mikrofalówce - i następnie schładzanej, kiełkowały rzadziej w porównaniu z tymi podlewanymi wodą innego pochodzenia. Dlatego są wszelkie podstawy by twierdzić, że jedzenie podgrzewane w mikrofalówce jest niezdrowe.
- 4 8
-
2013-07-27 23:35
większych bujd nie czytałem. Przeprowadź taki eksperyment uczciwie.
- 4 2
-
2013-08-03 16:38
Woda jako H2O jest woda.
Nie ma niezdrowej wody chyba ze ktos do niej nasikal przedtem. Albo chciales wypic D2O tzw wode ciezka deuterowa.
- 1 0
-
2018-04-10 11:49
a może tak nie zapominajmy o ważnych procesach?
Niestety "gotując" jedzenie podgrzewamy wodę, więc porównanie podlewania kwiatów niepodgrzewaną wodą ze studni, czy źródła do podgrzewanej w mikrofalówce, jest conajmniej szalonym pomysłem.
Niestety brak jest w Pana/i wypowiedzi wszystkich informacji, żeby wypowiedź mogła być przekonująca.- 0 0
-
2013-07-27 15:51
O... a ta Pani u góry nacisnęła i się ucieszyła..
Cudownie
- 2 2
-
2013-07-28 16:35
(2)
fale mikrofalowe nie podgrzewają bezpośrednio produktu, wprawiają w tarcie cząsteczki wody w nim zawartą, co powoduje wzrost jego temperatury ;)
- 3 3
-
2013-07-29 23:07
ale żeś napisał. (1)
nie w tarcie. W drgania. Te drgania też nie powodują tarcia - wzrasta energia wewnętrzna cząsteczek co się przekłada na wzrost temperatury.
- 3 0
-
2013-08-03 16:17
Ale to nie jest szkodliwe dla zdrowia.
Przebywanie w zasiegu dzialania mikrofal jest szkodliwe. Ale przeciez nikt nie kaze wam wchodzic do mokrofalowki jak ona pracuje. Wkladasz jedzenie wlaczasz ja i po zagrzaniu wyjmujesz i jesz. Co w tym szkodliwego? Wiekszosc ludzi jak widze i slysze ujednolica mikrofale z promieniotworczoscia. To sa dwie zupelnie inne sprawy.
- 1 0
-
2013-07-28 17:11
kobieta bredzi (3)
Mikrofala niszczy smak potraw, wysusza je.
- 3 9
-
2013-07-29 23:08
jak nie umiesz korzystać z mikrofali to jej nie dotykaj
- 4 0
-
2013-08-03 16:20
Kiłła, jestes glupia jak but.
Przeczytaj wpierw instrukcje za nim zaczniesz uzywac mikrofalowke.
- 0 0
-
2017-03-26 17:23
mózg Ci wysuszyło!
- 0 0
-
2013-07-28 23:17
Wspaniałe wyniki ankiety !!W Polsce jest ponad 50% IDIOTÓW !! Zawsze to podejrzewałem (2)
obserwując przykładowo sposób jazdy większości kierowców ! Po zapaleniu sie zielonego (MUSI !!!) trochę pomedytować, a później tak bardzo powoli ruszyć, żeby następny przypadkiem nie zdążył również przejechać !! Przykłady zbiorowej głupoty są doprawdy w każdej dziedzinie życia....Jakoś ani Rosjanie, ani Niemcy tak masową głupotą się nie popisują. Może są po prostu MĄDRZEJSZI ?
- 2 2
-
2013-07-28 23:41
(1)
Ale co ma zielone światło do fal mikrofalowych?
- 1 1
-
2013-08-03 16:28
To byla przenosnia aby poswiadczyc jak
w dobie XXI wieku jeszcze ludzie glupimi sa. Mokrofalowki w USA ja wiem byly juz w polowie lat 70tych i jak do tej pory wielu nie wie jak i dlaczego i przedewszystkim kiedy mikrofale sa szkodliwe to cymbal. Te 50% IDIOTÓW co "dw" wspomnial to wlasnie ci.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.