- 1 Co kryje piasek sopockiej plaży? (47 opinii)
- 2 Sami złapali złodzieja katalizatorów (125 opinii)
- 3 Kiedy deszcz bywa groźny? (67 opinii)
- 4 Straciła 6 tys. zł, myśląc, że pomaga przyjaciółce (155 opinii)
- 5 Ruszyła budowa przejścia przy dworcu (258 opinii)
- 6 Do tego nie służą światła awaryjne (161 opinii)
Czy kiełbasa z kapustą pokona raka?
- Kapusta zawiera w sobie komplet substancji, które chronią organizm przed działaniem raka - wyjaśnia dr Agnieszka Bartoszek z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Politechniki Gdańskiej. - Kapusta oddziałuje na nasz organizm na wiele różnych sposobów, wspomagając obronę własną organizmu i wzmacniając te mechanizmy, które naprawiają już powstałe uszkodzenia.
Badaniami naukowców z Politechniki Gdańskiej zainteresowały się pomorskie zakłady mięsne Nowak. Po ponadrocznej pracy, naukowcy i wędliniarze wypreparowali z kapusty glukozynolany i opracowali specjalną recepturę wędliny, która może chronić przed powstawaniem raka.
- Związki chroniące nas przed powstawaniem nowotworów to niejedyny element wędliny, sprawiający, że można ją nazwać żywnością prozdrowotną - mówi Zbigniew Nowak. - Mogą spełniać swoją rolę tylko wtedy, gdy cały wyrób wykonany jest z naturalnych składników.
Małoseryjna produkcja nowej generacji wędlin ruszy w pierwszym kwartale przyszłego roku. Na początku produkty zawierające wyciąg z kapusty będą nieco droższe od wielkoseryjnej konkurencji. W przyszłości, po uruchomieniu eksperymentalnego gospodarstwa rolnego, ich cena powinna nie różnić się od rynkowego standardu.
W przyszłym roku badaniami nad glukozynolanami mają się też zająć naukowcy z ośrodków badawczych Unii Europejskiej i Ukrainy.
Opinie (59) 1 zablokowana
-
2007-11-02 18:03
Zamiast pieprzyc o kielbasie z kapusta zacznijcie myslec dzialc co was naprawde truje.Fosfory Ciech i ich sumienie w postaci haldy w Wislince.Jesli ktos daje sobie wcisnac ze cos innego nas berdziej truje to niech przejedzie sie na oddzial onkologi w Gdansku i zapozna sie ze statystyka
- 0 0
-
2007-11-02 18:28
"pieprzyc o kielbasie", bo nie pieprzona jest niesmaczna
Z FOSFORO-GIPSAMI Zgadza sie, ale rak to też większy problem. A profilaktyka jest jak najbardziej wskazana. Dobrze, że Zbyszek czuje blues'a.
- 0 0
-
2007-11-02 19:42
co za durnota!
czekam na patent naukowców na leczenie kokluszu:
piec z timerem na 3 zdrowaśki
"polska nauka" to średniowiecze- 0 0
-
2007-11-02 23:32
Robicie sobie jaja z Polakow?To uwazajcie bo jak zle bedziecie rzadzic Polska to bedziecie dyndac jak te kielbasy z kapusta!
Co to jakis temat zastepczy?
Wystarczy ze w kielbasie bedzie tylko wieprzowe mieso i wolowe pol na pol i czosnek.Nikt nie chce scierwa w postaci solanek,barwnikow ,srodkow zelatynujacych wode,i chemikaliow przedluzajacych date spozycia!
Bez tego wedliny beda zdrowe osly ktore chcecie otruc narod i wciskacie im ciemnote z kapusta!
A niby co z reszta produktow,ktore sa nafaszerowane chemia ?Tez cymbaly wlozycie kapuste?
I bedziecie pierdziec na zebraniach po tej kapuscie i zdychac na raka mozgu!
Bo przeciez zatrute napoje i jogurty i soki bedziecie pic i zrec.
Jak narod sie dowie w co gracie to was powiesza na latarniach!- 0 0
-
2007-11-03 04:05
Tania reklama=bzdura! (2)
Takie badania powinna robic akademia medyczna a nie politechnika. Poza tym, zeby stwierdzic ze to dziala potrzebne sa LATA badan...
Ale glupcy sie nabiora zawsze i zaplaca podwojna cene...- 0 0
-
2007-11-04 10:35
:P
TO SA LATA BADAŃ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!NIE PISZ JAK NIE WIESZ CIEMNOTO!!!!!!!!!!!!!
- 0 0
-
2007-11-04 10:37
PG
A CO MASZ DO PG????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SA TAM SUPER NAUKOWCY ZROBILI JUZ NIE JEDNO!!!!!!ONI COS ODKRYWAJA ROBIA TO DLA NAS NASZEGO ZDROWIA!!!!!!POMYSL CZASAMI!!!!
- 0 0
-
2007-11-03 10:31
kolejny chwyt reklamowy... (1)
firmy p. Nowaka, kiełbasy coraz gorsze i coraz bardziej naszpikowane wodą, żelatyną, po to żeby z kilograma mięsa mogło wyjść 2 kg kiełbasy. Kiedyś te jego wędliny niezłe były ale ostatnio chęć zysku chyba przesłania wszystko. Dobra marka niestety to już nie jest, niedługo będzie jak wurst z lidla. Ja tam mam jedno miejsce skąd wędzony na zimno boczek wysłałam do Anglii, skusiłam się bo był tak mocno uwędzony że aż wysuszony. Zafoliowany próżniowo, trafił na strajk pocztowców i "list" z boczusiem dotarł po miesiącu. Boczek dotarł świeży, nawet nalot się na nim nie zrobił, adresat mówił że trochę soli na wierzchu było. Było to w lipcu (co prawda chłodno było). Miejsca zakupu raczej na razie nie zdradzę bo kolejki tam coraz dłuższe. Takie wędlinki też jeszcze są i to wcale nie jakieś horrendalnie drogie, od cen hipermarketowych trochę wyższe ale warto nawet zjeść troszkę mniej. Pycha!!!
- 0 0
-
2007-11-04 14:52
Wiem co jem
Wędliny Nowaka są wspaniałe w porównananiu z innymi dostępnymi na rynku lokalnym. Konkurencji bardzo daleko do tego smaku i tej jakości. Gzella odpada w przedbiegach, nie wspominając o Stokłosie. Porównania po prostu nie ma.
- 0 0
-
2007-11-03 10:48
kiszonki sa zdrowe !byly badania (nrf-ddr )ci 1zapadali czesciej A 2-dzy zdecydowanie mniej !natomiast jakosc leczenia byla po stronie 1!( jednak ten wysmiewany 2-3 swiat ma swoje male perelki!)
- 0 0
-
2007-11-03 11:23
do antyleper
"Poza tym, zeby stwierdzic ze to dziala potrzebne sa LATA badan..."
a z kad wiesz ile lat juz to jest badane? ile czasu na to poswiecila p.Agnieszka Bartoszek? jak nie wiesz to sie nie wypowiadaj.
pozdro- 0 0
-
2007-11-03 12:23
nowak
znowu mierny pomysł na zwiększenie sprzedaży coraż gorszych wędlin -lepiej niech nowak doda więcej mięsa do tych swoich masowych wypocin -dawno tam nie kupuję bo wędliny są miernej jakości a na dodatek wszystkie smakują tak samo-różnią się tylko wyglądem -a fosforanów mają że ho ho i innych dodatków a kapusta będzie następna
- 0 0
-
2007-11-03 15:38
Absurd - co za głupota!
Jedzenie mięsa powoduje raka! Poczytajcie raporty!
Powinno się zrezygnować z jedzenia mięsa na rzecz warzyw i owoców. Kapusta jest super, ale nadal jedząc mięso i tak na niewiele się to zda...- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.