- 1 Kto obawia się tramwaju przez Klonową? (262 opinie)
- 2 Jarmark: zobacz jego pierwszy dzień (94 opinie)
- 3 Trójmiejskie mola, których już nie ma (95 opinii)
- 4 Długie Ogrody: ogłoszono konkurs na zmianę (273 opinie)
- 5 Złe parkowanie nie pozwoliło posprzątać ulic (182 opinie)
- 6 Pozbieraliśmy śmieci, ale nie dorzucajcie (93 opinie)
Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej
![](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/9/3662/750x0/3662440-Po-przebudowie-stoiska-handlowe-w-Hali-Targowej-zastapi-food-hall.webp)
porównać
Inwestor złożył wniosek o pozwolenie na przebudowę Hali Targowej w Gdańsku na food hall. Gdy taką decyzję otrzyma, sfinalizuje transakcję przejęcia obiektu od dotychczasowych właścicieli, czyli Kupców Dominikańskich. Adaptacja budynku do nowej funkcji ma kosztować 141 mln zł.
- Food hall w Hali Targowej: uzgadnianie szczegółów z konserwatorem trwało półtora roku
- Jak będzie wyglądał food hall w Hali Targowej?
- Food hall, zielony rynek i spotkania kulturalne w Hali Targowej
Nam udało się ustalić, że zainteresowana obiektem jest grupa Apsys, która ma na swoim koncie m.in. przekształcenie XIX-wiecznego włókienniczego kompleksu fabrycznego Manufaktura w Łodzi w tętniące życiem centrum miasta.
Food hall w Hali Targowej: uzgadnianie szczegółów z konserwatorem trwało półtora roku
I to właśnie HAGAP, spółka należąca do grupy Apsys, złożyła w środę, 22 lutego, wniosek o pozwolenie na budowę w zakresie przekształcenia Hali Targowej w food hall.
- Uzyskanie pozwolenia na budowę jest jednym z warunków finalizacji umowy przedwstępnej między Apsys Polska a spółką Kupcy Dominikańscy, zawartej w marcu 2022 r. - informuje Agnieszka Tomczak-Tuzińska, dyrektor marketingu w Apsys Polska. - Do tego momentu Hala pozostaje własnością Kupców Dominikańskich i będzie funkcjonować tak jak dotychczas.
Inwestor uzyskał pozwolenie na rewitalizację obiektu wydane przez Igora Strzoka, byłego pomorskiego wojewódzkiego konserwatora zabytków. Uzgadnianie szczegółów z konserwatorem trwało ponad półtora roku.
Ogłoszenia.trojmiasto.pl – Lokale pod gastronomię do wynajęcia lub kupienia
Jak będzie wyglądał food hall w Hali Targowej?
Wnętrze Hali Targowej przejdzie gruntowną rewitalizację, która obejmie m.in. podkreślenie oryginalnej konstrukcji budynku i atrakcyjną ekspozycję elementów historycznych - zwłaszcza pozostałości po romańskim kościele. Ponadto odrestaurowane zostaną również historyczne kioski wewnątrz hali.
![Pierwsze centrum handlowe Głównego Miasta](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3510/150x100/3510199__c_252_70_1248_874__kr.webp)
Autorem projektu wnętrza jest Boris Kudlička, znany scenograf, architekt i projektant, od lat związany z Teatrem Wielkim - Operą Narodową w Warszawie.
Food hall, zielony rynek i spotkania kulturalne w Hali Targowej
W Hali znajdą się restauracje z obsługą kelnerską, stoiska z szerokim wyborem dań kuchni międzynarodowej, zaprojektowane w formie food hallu.
Na poziomie -1 oraz na Zielonym Rynku utrzymana zostanie sprzedaż świeżych produktów od lokalnych dostawców.
Znajdzie się tu miejsce na wystawy i przedstawienia, wyjątkowe warsztaty oraz spotkania z ludźmi kultury i sztuki.
- Chcemy oddać mieszkańcom piękny, historyczny obiekt w nowej odsłonie - mówi Katarzyna Dziurnikowska, dyrektorka ds. inwestycji w Apsys Polska. - Będzie to miejsce spotkań, w którym motywem przewodnim będzie jedzenie, ale planujemy również atrakcyjny program kulturalny. Do współpracy zaprosimy przedstawicieli środowiska artystycznego oraz pasjonatów, którzy pomogą podkreślić gdański charakter miejsca. Chcemy, by hala budziła podziw mieszkańców, turystów, pasjonatów historii i architektury.
Adaptacja budynku ma pochłonąć 141 mln zł.
Opinie (445) ponad 10 zablokowanych
-
2024-02-23 14:38
Hala targowa
Kolejny zabytek do sprzedaży korporaciom zachodnim dotychczas hala targowa to drożyzna
Nie chodzę tam.w ogole- 3 3
-
2024-02-23 14:42
świetny pomysł
Nie chodzę tam, bo jakoś to miejsce mnie do siebie nie zachęcało, ale zjeść coś zawsze chętnie wyskoczę czy z mężem czy ze znajomymi. Dla mnie plan na plus.
- 0 9
-
2024-02-23 14:47
Właściwe miejsce architektonicznie i lokalizacyjnie
- 1 6
-
2024-02-23 14:50
Co za głupota i krótkowzroczność!
Jak można w miejscu, w którym handel jest od zawsze zrobić kolejną jadłodajnię, jakby było ich mało, a mieszkańcy nie mają możliwości zrobienia normalnych zakupów i kupić od lokalnych wytwórców żywności, a nie w zagranicznych marketach. Hala targowa powinna być bardziej rozreklamowana, bo umieszczenie handlu spożywczego na najniższej kondygnacji to porażka! Jeśli władze miasta pozwolą na zmianę funkcji generalnie nie zdziwię się, bo Gdańsk to stan umysłu. Zlewaczenie level hard.
- 14 1
-
2024-02-23 14:55
Pomysł świetny, ciekawe czy się przyjmie, bo jednak hype na food halle się nieco wypalił
- 1 7
-
2024-02-23 15:04
najważniejsze zdanie
Na poziomie -1 oraz na Zielonym Rynku utrzymana zostanie sprzedaż świeżych produktów od lokalnych dostawców.
uff. lubię tam robić zakupy/cieszę się, że dalej to będzie możliwe. Ciuchy tam faktycznie źle wyglądały chociaż wciąż jest to miejsce gdzie łatwo dostać na szybko pidżamę męską czy koszulkę sportową a ostatnio udało mi sie szybko bez jechania do OBi kupić grabie.- 5 2
-
2024-02-23 15:05
Fajny pomysl ale ucierpia okoliczne restauracje .
Pamietam jeszcze stara Hale Targowa, gdzie tetnila zyciem a ceny byly lepsze niz w sklepach, dzisiaj sa tam butiki dlatego jest malo klientow.
Jezeli chodzi o nowy pomysl jestem przekonany ze bedzie zawsze pelno ludzi tylko ceny musza byc przystepne. :)- 1 6
-
2024-02-23 15:10
Żałosne !
Język polski jest zbyt mało modny ?
- 9 0
-
2024-02-23 15:22
Przecież te restauracje padaja jedna po drugiej .Wydać 141 mln zł na coś co nie przetrzyma 3 lat i póżniej od nowa Znów 200 mln na przywrócenie stanu pierwotnego .Tak się doi mieszkańców
- 9 1
-
2024-02-23 15:29
20 lat za pozno
- 1 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.