- 1 Kto obawia się tramwaju przez Klonową? (252 opinie)
- 2 Jarmark: zobacz jego pierwszy dzień (91 opinii)
- 3 Trójmiejskie mola, których już nie ma (93 opinie)
- 4 Złe parkowanie nie pozwoliło posprzątać ulic (180 opinii)
- 5 Zwężenie w centrum i remont we Wrzeszczu (336 opinii)
- 6 Będzie 500+ dla małżeństw ze stażem? (531 opinii)
Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej
![](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/9/3662/750x0/3662440-Po-przebudowie-stoiska-handlowe-w-Hali-Targowej-zastapi-food-hall.webp)
porównać
Inwestor złożył wniosek o pozwolenie na przebudowę Hali Targowej w Gdańsku na food hall. Gdy taką decyzję otrzyma, sfinalizuje transakcję przejęcia obiektu od dotychczasowych właścicieli, czyli Kupców Dominikańskich. Adaptacja budynku do nowej funkcji ma kosztować 141 mln zł.
- Food hall w Hali Targowej: uzgadnianie szczegółów z konserwatorem trwało półtora roku
- Jak będzie wyglądał food hall w Hali Targowej?
- Food hall, zielony rynek i spotkania kulturalne w Hali Targowej
Nam udało się ustalić, że zainteresowana obiektem jest grupa Apsys, która ma na swoim koncie m.in. przekształcenie XIX-wiecznego włókienniczego kompleksu fabrycznego Manufaktura w Łodzi w tętniące życiem centrum miasta.
Food hall w Hali Targowej: uzgadnianie szczegółów z konserwatorem trwało półtora roku
I to właśnie HAGAP, spółka należąca do grupy Apsys, złożyła w środę, 22 lutego, wniosek o pozwolenie na budowę w zakresie przekształcenia Hali Targowej w food hall.
- Uzyskanie pozwolenia na budowę jest jednym z warunków finalizacji umowy przedwstępnej między Apsys Polska a spółką Kupcy Dominikańscy, zawartej w marcu 2022 r. - informuje Agnieszka Tomczak-Tuzińska, dyrektor marketingu w Apsys Polska. - Do tego momentu Hala pozostaje własnością Kupców Dominikańskich i będzie funkcjonować tak jak dotychczas.
Inwestor uzyskał pozwolenie na rewitalizację obiektu wydane przez Igora Strzoka, byłego pomorskiego wojewódzkiego konserwatora zabytków. Uzgadnianie szczegółów z konserwatorem trwało ponad półtora roku.
Ogłoszenia.trojmiasto.pl – Lokale pod gastronomię do wynajęcia lub kupienia
Jak będzie wyglądał food hall w Hali Targowej?
Wnętrze Hali Targowej przejdzie gruntowną rewitalizację, która obejmie m.in. podkreślenie oryginalnej konstrukcji budynku i atrakcyjną ekspozycję elementów historycznych - zwłaszcza pozostałości po romańskim kościele. Ponadto odrestaurowane zostaną również historyczne kioski wewnątrz hali.
![Pierwsze centrum handlowe Głównego Miasta](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3510/150x100/3510199__c_252_70_1248_874__kr.webp)
Autorem projektu wnętrza jest Boris Kudlička, znany scenograf, architekt i projektant, od lat związany z Teatrem Wielkim - Operą Narodową w Warszawie.
Food hall, zielony rynek i spotkania kulturalne w Hali Targowej
W Hali znajdą się restauracje z obsługą kelnerską, stoiska z szerokim wyborem dań kuchni międzynarodowej, zaprojektowane w formie food hallu.
Na poziomie -1 oraz na Zielonym Rynku utrzymana zostanie sprzedaż świeżych produktów od lokalnych dostawców.
Znajdzie się tu miejsce na wystawy i przedstawienia, wyjątkowe warsztaty oraz spotkania z ludźmi kultury i sztuki.
- Chcemy oddać mieszkańcom piękny, historyczny obiekt w nowej odsłonie - mówi Katarzyna Dziurnikowska, dyrektorka ds. inwestycji w Apsys Polska. - Będzie to miejsce spotkań, w którym motywem przewodnim będzie jedzenie, ale planujemy również atrakcyjny program kulturalny. Do współpracy zaprosimy przedstawicieli środowiska artystycznego oraz pasjonatów, którzy pomogą podkreślić gdański charakter miejsca. Chcemy, by hala budziła podziw mieszkańców, turystów, pasjonatów historii i architektury.
Adaptacja budynku ma pochłonąć 141 mln zł.
Opinie (445) ponad 10 zablokowanych
-
2024-02-23 11:55
Mam sentyment do budynku
Według mnie wykorzystanie takiej powierzchni na zbiorowe żywienie to koszmar.już istnieje Montownia to po co jeszcze hala.Osobiście wolę jeść w miejscach kameralnych więc nie będę klientem tej "stołówki"
Handel nie wyrobił finansowo, gastronomii też nie wróżę sukcesu.- 14 0
-
2024-02-23 11:59
Ekologiczne targowisko jest potrzebne świeżego jedzenia
A nie kolejna stołówka ze styropianowym jedzeniem. W tym Gdańsku w ogóle już na głowę poupadali.
- 15 1
-
2024-02-23 12:02
Ile można żreć
- 9 1
-
2024-02-23 12:05
na zdrowa zywnosc ludzie nie maja pieniedzy ludzie zarabajaj jeszcze po 3-4 tys zl
przeziez to jest jakas masakra jak mozna zyc za takie pieniadze w tych czasach
- 6 0
-
2024-02-23 12:06
Byle KEBSY na zewnątrz się nie zamknęły
- 3 2
-
2024-02-23 12:14
141 mln na przebudowę wydaje się zporo za dużo. Czy to aby nie literówka np. 14,1 mln?
- 5 0
-
2024-02-23 12:18
Bardzo dobry kierunek
- 0 11
-
2024-02-23 12:21
Food hall?
W głowach wam się poprzewracało od tego angielskiego bełkotu. Tu jest Polska!!!
- 13 0
-
2024-02-23 12:25
Dobry pomysl
Zastanawiam sie tylko jaka gastronomia? Kebab,Indie,Gruzja i Pizza???? Tego pelno w okolicy....Na poczatku bedzie super a potem zaczna sie pustki. Moze pomyslec min.w 50% o kuchni i specjalnosci polskiej i to za normalne ceny! Przede wszystkim z porzadna klimatyzacja..bo tam smierdzi!!!! Pozdrawiam
- 5 4
-
2024-02-23 12:31
Producenci ton śmieci
Ach, te foodhalle, wspaniałe lokale pozbawione porządnego zaplecza mieszczącego zlewy. Wszystko podawane na plastiku lub styropianie, które nie dość, że w kontakcie z ciepłym posiłkiem wydzielają szkodliwe substancje pałaszowane ze smakiem przez klientów łasych na tanie żarcie, to jeszcze ląduje w śmietniku. Setki, tysiące jednorazowych kompletów tacek i sztućców wywalanych na śmietnik każdego dnia! Ha tfu!
- 16 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.