• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej

Michał Brancewicz
23 lutego 2024, godz. 07:00 
Opinie (445)
Przesuń aby
porównać

Inwestor złożył wniosek o pozwolenie na przebudowę Hali Targowej w GdańskuMapka na food hall. Gdy taką decyzję otrzyma, sfinalizuje transakcję przejęcia obiektu od dotychczasowych właścicieli, czyli Kupców Dominikańskich. Adaptacja budynku do nowej funkcji ma kosztować 141 mln zł.



Użytkownicy naszej aplikacji zostali już o tym powiadomieni
Pobierz aplikację: Android iPhone



Food hall czy handel, co bardziej sprawdzi się w Hali Targowej?

O przymiarkach do przekształcenia Hali Targowej w food hall pisaliśmy już w 2021 r. Wówczas prezes spółki Kupcy Dominikańscy nie potwierdziła tej informacji.

Nam udało się ustalić, że zainteresowana obiektem jest grupa Apsys, która ma na swoim koncie m.in. przekształcenie XIX-wiecznego włókienniczego kompleksu fabrycznego Manufaktura w Łodzi w tętniące życiem centrum miasta.



  • Wydaje się, że w obecnych czasach wnętrze Hali Targowej idealnie nadaje się do zaadaptowania na food hall.
  • Tak będzie się prezentować Hala Targowa w nowej odsłonie.
  • Na poziomie -1 Hali Targowej utrzymany zostanie handel świeżymi produktami.

Food hall w Hali Targowej: uzgadnianie szczegółów z konserwatorem trwało półtora roku



I to właśnie HAGAP, spółka należąca do grupy Apsys, złożyła w środę, 22 lutego, wniosek o pozwolenie na budowę w zakresie przekształcenia Hali Targowej w food hall.

- Uzyskanie pozwolenia na budowę jest jednym z warunków finalizacji umowy przedwstępnej między Apsys Polska a spółką Kupcy Dominikańscy, zawartej w marcu 2022 r. - informuje Agnieszka Tomczak-Tuzińska, dyrektor marketingu w Apsys Polska. - Do tego momentu Hala pozostaje własnością Kupców Dominikańskich i będzie funkcjonować tak jak dotychczas.
Inwestor uzyskał pozwolenie na rewitalizację obiektu wydane przez Igora Strzoka, byłego pomorskiego wojewódzkiego konserwatora zabytków. Uzgadnianie szczegółów z konserwatorem trwało ponad półtora roku.


Jak będzie wyglądał food hall w Hali Targowej?



Hala Targowa została otwarta w 1896 r. Niewykluczone, że na 130. urodziny w budynku gościć będą już gastronomowie. 

Hala Targowa została otwarta w 1896 r. Niewykluczone, że na 130. urodziny w budynku gościć będą już gastronomowie.
Wnętrze Hali Targowej przejdzie gruntowną rewitalizację, która obejmie m.in. podkreślenie oryginalnej konstrukcji budynku i atrakcyjną ekspozycję elementów historycznych - zwłaszcza pozostałości po romańskim kościele. Ponadto odrestaurowane zostaną również historyczne kioski wewnątrz hali.

Pierwsze centrum handlowe Głównego Miasta Pierwsze centrum handlowe Głównego Miasta
Autorem projektu wnętrza jest Boris Kudlička, znany scenograf, architekt i projektant, od lat związany z Teatrem Wielkim - Operą Narodową w Warszawie.

Food hall, zielony rynek i spotkania kulturalne w Hali Targowej



Działający na zewnątrz Zielony Rynek zostanie zachowany, więc nadal będzie można kupić tam świeże warzywa i owoce. Działający na zewnątrz Zielony Rynek zostanie zachowany, więc nadal będzie można kupić tam świeże warzywa i owoce.
W Hali znajdą się restauracje z obsługą kelnerską, stoiska z szerokim wyborem dań kuchni międzynarodowej, zaprojektowane w formie food hallu.

Na poziomie -1 oraz na Zielonym Rynku utrzymana zostanie sprzedaż świeżych produktów od lokalnych dostawców.

Znajdzie się tu miejsce na wystawy i przedstawienia, wyjątkowe warsztaty oraz spotkania z ludźmi kultury i sztuki.

- Chcemy oddać mieszkańcom piękny, historyczny obiekt w nowej odsłonie - mówi Katarzyna Dziurnikowska, dyrektorka ds. inwestycji w Apsys Polska. - Będzie to miejsce spotkań, w którym motywem przewodnim będzie jedzenie, ale planujemy również atrakcyjny program kulturalny. Do współpracy zaprosimy przedstawicieli środowiska artystycznego oraz pasjonatów, którzy pomogą podkreślić gdański charakter miejsca. Chcemy, by hala budziła podziw mieszkańców, turystów, pasjonatów historii i architektury.
Adaptacja budynku ma pochłonąć 141 mln zł.

Opinie (445) ponad 10 zablokowanych

  • (1)

    Food Hall może zabić rodzimą gastronomię od lat

    • 6 1

    • Rodzima gastronomia nie istnieje

      Gdzie w Polsce spotkasz rodzinną restaurację w tych samych rękach od trzech pokoleń? Tylko koncepty kulinarne oparte na paleciakach i menu kredą na czarnej tablicy, które żyją tyle co ważki.

      • 1 0

  • Pomysł modny. To fakt. Ale czy potrzeb a w mieście kolejnego miejsca z drogim jedzeniem w mikro porcjach? Pracuje blisko jednego z baraków jedzeniowych, tak modnych dzisiaj i tak wyczekiwanych. W tygodniu w ciągu dnia świeci pustkami. Totalnie pusto jest. Czasem żywego ducha nie widać aż do okolic 16-17. Wtedy faktycznie kilka osób się pojawia. Zakładam, że po pracy wpadają po coś na wynos... Ja tam jadłem raz. Jedzenie nawet dobre. To muszę przyznać. Na pewno inne. I straszliwie drogie. W restauracji na starówce zjadłbym taniej. Dlatego tak się zastanawiam czy przebudowa tego budynku na tego rodzaju cele to dobry pomysł...

    • 13 0

  • W Gdansku jest pieknie (2)

    dziekujemy Pani Dulkiewicz

    • 7 14

    • hahah dokladnie niezła ironia doprowadzi do znisczenia wszystkiego co w miescie było od setek lat (1)

      • 1 0

      • Gdansk musi sie rozwijac a nie wszystko retro i zycie jak zakonow krzyzackich w XII wieku

        ty chyba jestes z PiS i zyjesz tylko tym co bylo 100 lat temu

        • 0 1

  • Generalnie to świetny pomysł bo to miejsce ma potencjał. Ale:

    typowo foodhalle w świecie zorientowane są na lokale jedzenie, są reprezentacją lokalnej kuchni i dlatego są również atrakcją turystyczną. Warto by było aby ten nowy foodhall tez miał więcej naszych potraw, chociażby kuchnia kaszubska, może jakaś typowo oldscholowo polska czyli aby mozna bylo zjeść schabowego, flaki, bigos itd. To by go odróżniało od Montowni, gdzie wszystko to kuchnie wschodnie, włoskie, hiszpanskie itd. Inna sprawa to tez pytanie czym nasz region może się pochwalić, ryb za bardzo nie mamy, no chyba ze rzeczne...

    • 10 1

  • To ściema nie mają pozwolenia konserwatora wszystko ma wstrzymane

    • 4 1

  • Parking-hala (1)

    A gdzie będą ludzie parkować samochody? O tym nie pomyśleli projektanci z bożej łaski. Inwestor powinien być zobligowany do wykonania parkingów. No tak, ktoś znowu wziął w łapę i po co parking, prawda pani Dulkiewicz! Chyba, że ktoś znowu potrzebuje mieszkań!!!

    • 11 1

    • Za daleko przejść 650 metrów od dworca?

      • 1 0

  • w takich miejscach nie da się jeść,to jedzenie nie jest smaczne.

    • 7 0

  • Kosmiczne ceny,żarcie jak z żabki.

    • 6 1

  • Te 141 mln to chyba jakaś pomyłka!! Za tyle to się spore biurowce stawia!

    • 10 0

  • nik

    Nareszcie!

    • 2 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane