- 1 Rowerzyści: nie dzwońcie na pieszych (245 opinii)
- 2 Dostał 5 mandatów naraz (70 opinii)
- 3 Były senator PiS trafił do więzienia (320 opinii)
- 4 Winda, która wygląda jak kapliczka (49 opinii)
- 5 Dworzec PKS w Gdańsku: co dalej? (201 opinii)
- 6 Rusza wyczekiwana inwestycja na Witominie (65 opinii)
Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej
![](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/9/3662/750x0/3662440-Po-przebudowie-stoiska-handlowe-w-Hali-Targowej-zastapi-food-hall.webp)
porównać
Inwestor złożył wniosek o pozwolenie na przebudowę Hali Targowej w Gdańsku na food hall. Gdy taką decyzję otrzyma, sfinalizuje transakcję przejęcia obiektu od dotychczasowych właścicieli, czyli Kupców Dominikańskich. Adaptacja budynku do nowej funkcji ma kosztować 141 mln zł.
- Food hall w Hali Targowej: uzgadnianie szczegółów z konserwatorem trwało półtora roku
- Jak będzie wyglądał food hall w Hali Targowej?
- Food hall, zielony rynek i spotkania kulturalne w Hali Targowej
Nam udało się ustalić, że zainteresowana obiektem jest grupa Apsys, która ma na swoim koncie m.in. przekształcenie XIX-wiecznego włókienniczego kompleksu fabrycznego Manufaktura w Łodzi w tętniące życiem centrum miasta.
Food hall w Hali Targowej: uzgadnianie szczegółów z konserwatorem trwało półtora roku
I to właśnie HAGAP, spółka należąca do grupy Apsys, złożyła w środę, 22 lutego, wniosek o pozwolenie na budowę w zakresie przekształcenia Hali Targowej w food hall.
- Uzyskanie pozwolenia na budowę jest jednym z warunków finalizacji umowy przedwstępnej między Apsys Polska a spółką Kupcy Dominikańscy, zawartej w marcu 2022 r. - informuje Agnieszka Tomczak-Tuzińska, dyrektor marketingu w Apsys Polska. - Do tego momentu Hala pozostaje własnością Kupców Dominikańskich i będzie funkcjonować tak jak dotychczas.
Inwestor uzyskał pozwolenie na rewitalizację obiektu wydane przez Igora Strzoka, byłego pomorskiego wojewódzkiego konserwatora zabytków. Uzgadnianie szczegółów z konserwatorem trwało ponad półtora roku.
Jak będzie wyglądał food hall w Hali Targowej?
Wnętrze Hali Targowej przejdzie gruntowną rewitalizację, która obejmie m.in. podkreślenie oryginalnej konstrukcji budynku i atrakcyjną ekspozycję elementów historycznych - zwłaszcza pozostałości po romańskim kościele. Ponadto odrestaurowane zostaną również historyczne kioski wewnątrz hali.
![Pierwsze centrum handlowe Głównego Miasta](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3510/150x100/3510199__c_252_70_1248_874__kr.webp)
Autorem projektu wnętrza jest Boris Kudlička, znany scenograf, architekt i projektant, od lat związany z Teatrem Wielkim - Operą Narodową w Warszawie.
Food hall, zielony rynek i spotkania kulturalne w Hali Targowej
W Hali znajdą się restauracje z obsługą kelnerską, stoiska z szerokim wyborem dań kuchni międzynarodowej, zaprojektowane w formie food hallu.
Na poziomie -1 oraz na Zielonym Rynku utrzymana zostanie sprzedaż świeżych produktów od lokalnych dostawców.
Znajdzie się tu miejsce na wystawy i przedstawienia, wyjątkowe warsztaty oraz spotkania z ludźmi kultury i sztuki.
- Chcemy oddać mieszkańcom piękny, historyczny obiekt w nowej odsłonie - mówi Katarzyna Dziurnikowska, dyrektorka ds. inwestycji w Apsys Polska. - Będzie to miejsce spotkań, w którym motywem przewodnim będzie jedzenie, ale planujemy również atrakcyjny program kulturalny. Do współpracy zaprosimy przedstawicieli środowiska artystycznego oraz pasjonatów, którzy pomogą podkreślić gdański charakter miejsca. Chcemy, by hala budziła podziw mieszkańców, turystów, pasjonatów historii i architektury.
Adaptacja budynku ma pochłonąć 141 mln zł.
Opinie (445) ponad 10 zablokowanych
-
2024-02-23 10:17
w tych food hall-ach
byle buła z czymś szarpanym koszt 40 zł, stać mnie ale podziękuję
- 8 0
-
2024-02-23 10:27
Już słyszę skowyt okolicznych restauratorów
W foodhallu nie zawsze ale zdarzają się knajpy które oferują duże porcje smaczniej i taniej jak w restauracji.
- 2 7
-
2024-02-23 10:29
nic tylko mamy jesc i jesc i płacic podatki...
dla mnie to wyglada jak farma dla zwierzat
- 10 0
-
2024-02-23 10:50
(1)
Czyli w okolicy niebawem nie będzie gdzie kupić "normalnych" produktów do jedzenia, pozostaną różne marketowe wynalazki (np. mięso w dziwnej jakości). Teraz poziom -1 i zielone budki zostają, a za moment zaczną przeszkadzać, bo gdzież im do tego "konceptu" food hallu.
- 16 1
-
2024-02-23 21:49
Dokładnie, po jakimś czasie
właśnie tak to będzie wyglądało:
food hall = piękne;
kartofle, buraki i mięcho = brzydkie.- 1 0
-
2024-02-23 11:21
Gdańsk rybą stać
Powinien.
Świeżym śledziem , flądrą, dorszem.- 10 1
-
2024-02-23 11:23
jako stała klientka sklepów na -1 myśle ,że to słaby pomysł (2)
- 12 0
-
2024-02-23 11:49
(1)
Przecież -1 zostaje
- 0 2
-
2024-02-23 12:42
tak wiem, rozumiem co czytam
chodzi o to ,że tam i i tak jest problem z parkingami, przyjeżdżam na zakupy aż z Suchanina.
plus wiecej turystów, zrobi sie tłoczno na -1 , przeciez jest tam Skansen Archeologiczny z wystawą eksponatów Muzeum Archeologicznego.- 3 0
-
2024-02-23 11:26
poziom 0 to faktycznie nieporozumienie jak za czasów gildii,
Chińskie ubrania spod Łodzi, robię zakupy na -1 bo mają super jakości mięso w normalnych cenach
nie widzę tłumów na poziomie 0 ,- 5 3
-
2024-02-23 11:43
Jeśli inwestor dostanie pozwolenia oby nie;)
- 10 0
-
2024-02-23 11:49
Oby
Macie turystów, oby wam się lepiej powiodło niż Hali Targowej w Bydgoszczy.
Po dwóch miesiącach food hall upadł.- 10 0
-
2024-02-23 11:55
Brawo
Zniknie wreszcie tandeta z pieknego budynku,będę kibicować projektowi
- 0 11
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.