• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej

Michał Brancewicz
23 lutego 2024, godz. 07:00 
Opinie (445)
Przesuń aby
porównać

Inwestor złożył wniosek o pozwolenie na przebudowę Hali Targowej w GdańskuMapka na food hall. Gdy taką decyzję otrzyma, sfinalizuje transakcję przejęcia obiektu od dotychczasowych właścicieli, czyli Kupców Dominikańskich. Adaptacja budynku do nowej funkcji ma kosztować 141 mln zł.



Użytkownicy naszej aplikacji zostali już o tym powiadomieni
Pobierz aplikację: Android iPhone



Food hall czy handel, co bardziej sprawdzi się w Hali Targowej?

O przymiarkach do przekształcenia Hali Targowej w food hall pisaliśmy już w 2021 r. Wówczas prezes spółki Kupcy Dominikańscy nie potwierdziła tej informacji.

Nam udało się ustalić, że zainteresowana obiektem jest grupa Apsys, która ma na swoim koncie m.in. przekształcenie XIX-wiecznego włókienniczego kompleksu fabrycznego Manufaktura w Łodzi w tętniące życiem centrum miasta.



  • Wydaje się, że w obecnych czasach wnętrze Hali Targowej idealnie nadaje się do zaadaptowania na food hall.
  • Tak będzie się prezentować Hala Targowa w nowej odsłonie.
  • Na poziomie -1 Hali Targowej utrzymany zostanie handel świeżymi produktami.

Food hall w Hali Targowej: uzgadnianie szczegółów z konserwatorem trwało półtora roku



I to właśnie HAGAP, spółka należąca do grupy Apsys, złożyła w środę, 22 lutego, wniosek o pozwolenie na budowę w zakresie przekształcenia Hali Targowej w food hall.

- Uzyskanie pozwolenia na budowę jest jednym z warunków finalizacji umowy przedwstępnej między Apsys Polska a spółką Kupcy Dominikańscy, zawartej w marcu 2022 r. - informuje Agnieszka Tomczak-Tuzińska, dyrektor marketingu w Apsys Polska. - Do tego momentu Hala pozostaje własnością Kupców Dominikańskich i będzie funkcjonować tak jak dotychczas.
Inwestor uzyskał pozwolenie na rewitalizację obiektu wydane przez Igora Strzoka, byłego pomorskiego wojewódzkiego konserwatora zabytków. Uzgadnianie szczegółów z konserwatorem trwało ponad półtora roku.


Jak będzie wyglądał food hall w Hali Targowej?



Hala Targowa została otwarta w 1896 r. Niewykluczone, że na 130. urodziny w budynku gościć będą już gastronomowie. 

Hala Targowa została otwarta w 1896 r. Niewykluczone, że na 130. urodziny w budynku gościć będą już gastronomowie.
Wnętrze Hali Targowej przejdzie gruntowną rewitalizację, która obejmie m.in. podkreślenie oryginalnej konstrukcji budynku i atrakcyjną ekspozycję elementów historycznych - zwłaszcza pozostałości po romańskim kościele. Ponadto odrestaurowane zostaną również historyczne kioski wewnątrz hali.

Pierwsze centrum handlowe Głównego Miasta Pierwsze centrum handlowe Głównego Miasta
Autorem projektu wnętrza jest Boris Kudlička, znany scenograf, architekt i projektant, od lat związany z Teatrem Wielkim - Operą Narodową w Warszawie.

Food hall, zielony rynek i spotkania kulturalne w Hali Targowej



Działający na zewnątrz Zielony Rynek zostanie zachowany, więc nadal będzie można kupić tam świeże warzywa i owoce. Działający na zewnątrz Zielony Rynek zostanie zachowany, więc nadal będzie można kupić tam świeże warzywa i owoce.
W Hali znajdą się restauracje z obsługą kelnerską, stoiska z szerokim wyborem dań kuchni międzynarodowej, zaprojektowane w formie food hallu.

Na poziomie -1 oraz na Zielonym Rynku utrzymana zostanie sprzedaż świeżych produktów od lokalnych dostawców.

Znajdzie się tu miejsce na wystawy i przedstawienia, wyjątkowe warsztaty oraz spotkania z ludźmi kultury i sztuki.

- Chcemy oddać mieszkańcom piękny, historyczny obiekt w nowej odsłonie - mówi Katarzyna Dziurnikowska, dyrektorka ds. inwestycji w Apsys Polska. - Będzie to miejsce spotkań, w którym motywem przewodnim będzie jedzenie, ale planujemy również atrakcyjny program kulturalny. Do współpracy zaprosimy przedstawicieli środowiska artystycznego oraz pasjonatów, którzy pomogą podkreślić gdański charakter miejsca. Chcemy, by hala budziła podziw mieszkańców, turystów, pasjonatów historii i architektury.
Adaptacja budynku ma pochłonąć 141 mln zł.

Opinie (445) ponad 10 zablokowanych

  • No to

    Restauratorzy z kamienic, papa. Wszystko się wyludni, usługi rozproszone umrą i tak już ich wykańczają czynsze to teraz byle hipster w czapce i za krótkich spodniach ich wykopie z interesu prowadząc budkę w food hall Za 2tys

    • 13 0

  • Gdyby rewitalizacja naprawde miala kosztowac 141 milionow zlotych to inwestycja zwracalaby sie chyba 141 lat. Duzo/baaardzo duzo tofu (tfu) i innych nudli trzeba byloby sprzedac

    • 8 0

  • Food hall

    W Krzywym Domku,food hall w Metropolii, food hall w Hali Targowei..
    Został jeszcze Ratusz i ewentualnie Bazylika Śmiało można jeszcze wykorzystać molo i plaże!
    A Trójmiasto zmienić na Wielkie Żarcie!
    A nazwę Trójmiasto zmienić na Wielkie Żarcie

    • 18 0

  • Rewelacja!!!

    Będzie pięknie!!!

    • 0 11

  • To nie dla mieszkańców.

    A dla turystów.

    Zamiast zrobić tam miejsce dla mieszkańców, gdzie mogliby się spotkać, dzieciaki pobawić to robią kolejne miejsce dla turystów.
    Z cenami z kosmosu.

    • 13 0

  • To niesamowity skandal robić z tak historycznego miejsca żarłocznię !!!!!

    Która i tak nie przetrwa za długo mogę się tu założyć że to co chcą zrobić z hali targowej przetrwa może z 2-3 lata i będzie likwidacja !!!! Lepiej zostawić halę w tym charakterze w jakim była przez dziesięciolecia czyli handel ! Tam chcą zrobić żarłocznię dla garstki ludzi która ma i tak wokół pełno restauracji i miejsc w których można zjeść ! To co chcą zrobić jest niszczeniem tego miejsca które już nigdy nie będzie takie samo !!! Apeluję od władz Gdańska o opamiętanie !

    • 18 0

  • Świetny pomysł

    Uważam, że pomysł rewelacyjny gdyż mało kto robi zakupy na poziomie 0 oraz 1. Także popieram taką inicjatywę pod warunkiem, że sklepy z poziomu -1 oraz zielony rynek zostaną zachowane. Mieszkam w okolicy hali i widzę, że klientów na produkty spożywcze nie brakuje. Tym bardziej, że nie każdy chce kupować wszystko co oferują markety.

    • 2 8

  • Świetny pomysł, idealne miejsce

    To przyciągnie mieszkańców i turystów (patrząc na montownie). Nie moge się doczekać

    • 0 13

  • Ode mnie plus

    Historyczna hala targowa na pewno przyciągnie turystów na smaczne jedzenie, bo umówmy się, w obecnej formie to średnio jest się czym chwalić - bo raczej nie straganami z ciuchami.

    • 0 11

  • Super

    ale warzywne stragany na zewnątrz bym zostawił . dodałyby uroku

    • 1 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane