• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej

Michał Brancewicz
23 lutego 2024, godz. 07:00 
Opinie (445)
Przesuń aby
porównać

Inwestor złożył wniosek o pozwolenie na przebudowę Hali Targowej w GdańskuMapka na food hall. Gdy taką decyzję otrzyma, sfinalizuje transakcję przejęcia obiektu od dotychczasowych właścicieli, czyli Kupców Dominikańskich. Adaptacja budynku do nowej funkcji ma kosztować 141 mln zł.



Użytkownicy naszej aplikacji zostali już o tym powiadomieni
Pobierz aplikację: Android iPhone



Food hall czy handel, co bardziej sprawdzi się w Hali Targowej?

O przymiarkach do przekształcenia Hali Targowej w food hall pisaliśmy już w 2021 r. Wówczas prezes spółki Kupcy Dominikańscy nie potwierdziła tej informacji.

Nam udało się ustalić, że zainteresowana obiektem jest grupa Apsys, która ma na swoim koncie m.in. przekształcenie XIX-wiecznego włókienniczego kompleksu fabrycznego Manufaktura w Łodzi w tętniące życiem centrum miasta.



  • Wydaje się, że w obecnych czasach wnętrze Hali Targowej idealnie nadaje się do zaadaptowania na food hall.
  • Tak będzie się prezentować Hala Targowa w nowej odsłonie.
  • Na poziomie -1 Hali Targowej utrzymany zostanie handel świeżymi produktami.

Food hall w Hali Targowej: uzgadnianie szczegółów z konserwatorem trwało półtora roku



I to właśnie HAGAP, spółka należąca do grupy Apsys, złożyła w środę, 22 lutego, wniosek o pozwolenie na budowę w zakresie przekształcenia Hali Targowej w food hall.

- Uzyskanie pozwolenia na budowę jest jednym z warunków finalizacji umowy przedwstępnej między Apsys Polska a spółką Kupcy Dominikańscy, zawartej w marcu 2022 r. - informuje Agnieszka Tomczak-Tuzińska, dyrektor marketingu w Apsys Polska. - Do tego momentu Hala pozostaje własnością Kupców Dominikańskich i będzie funkcjonować tak jak dotychczas.
Inwestor uzyskał pozwolenie na rewitalizację obiektu wydane przez Igora Strzoka, byłego pomorskiego wojewódzkiego konserwatora zabytków. Uzgadnianie szczegółów z konserwatorem trwało ponad półtora roku.


Jak będzie wyglądał food hall w Hali Targowej?



Hala Targowa została otwarta w 1896 r. Niewykluczone, że na 130. urodziny w budynku gościć będą już gastronomowie. 

Hala Targowa została otwarta w 1896 r. Niewykluczone, że na 130. urodziny w budynku gościć będą już gastronomowie.
Wnętrze Hali Targowej przejdzie gruntowną rewitalizację, która obejmie m.in. podkreślenie oryginalnej konstrukcji budynku i atrakcyjną ekspozycję elementów historycznych - zwłaszcza pozostałości po romańskim kościele. Ponadto odrestaurowane zostaną również historyczne kioski wewnątrz hali.

Pierwsze centrum handlowe Głównego Miasta Pierwsze centrum handlowe Głównego Miasta
Autorem projektu wnętrza jest Boris Kudlička, znany scenograf, architekt i projektant, od lat związany z Teatrem Wielkim - Operą Narodową w Warszawie.

Food hall, zielony rynek i spotkania kulturalne w Hali Targowej



Działający na zewnątrz Zielony Rynek zostanie zachowany, więc nadal będzie można kupić tam świeże warzywa i owoce. Działający na zewnątrz Zielony Rynek zostanie zachowany, więc nadal będzie można kupić tam świeże warzywa i owoce.
W Hali znajdą się restauracje z obsługą kelnerską, stoiska z szerokim wyborem dań kuchni międzynarodowej, zaprojektowane w formie food hallu.

Na poziomie -1 oraz na Zielonym Rynku utrzymana zostanie sprzedaż świeżych produktów od lokalnych dostawców.

Znajdzie się tu miejsce na wystawy i przedstawienia, wyjątkowe warsztaty oraz spotkania z ludźmi kultury i sztuki.

- Chcemy oddać mieszkańcom piękny, historyczny obiekt w nowej odsłonie - mówi Katarzyna Dziurnikowska, dyrektorka ds. inwestycji w Apsys Polska. - Będzie to miejsce spotkań, w którym motywem przewodnim będzie jedzenie, ale planujemy również atrakcyjny program kulturalny. Do współpracy zaprosimy przedstawicieli środowiska artystycznego oraz pasjonatów, którzy pomogą podkreślić gdański charakter miejsca. Chcemy, by hala budziła podziw mieszkańców, turystów, pasjonatów historii i architektury.
Adaptacja budynku ma pochłonąć 141 mln zł.

Opinie (445) ponad 10 zablokowanych

  • Kiedy jakieś obiekty sportowe czy zielone ?

    W Gdańsku galeria na galerii, restauracja na restauracji .. o parkingu nie wspomnę.
    Kiedy ruszą jakieś inwestycje z obiektami sportowymi na których można się trochę poruszać ? Kolejne miejsce do którego zmuszamy w pewien sposób społeczeństwo do siedzenia, jedzenia i skrobania w telefonach. O miejscach zielonych już nie wspomnę.

    • 16 0

  • To Polacy nie używają już j. polskiego?! (2)

    • 25 0

    • patrząc na tytuły wydawanych ostatnio książek polskich autorów najwyraźniej nie

      • 2 0

    • Jednokomorkowce mają problem

      Na tik toku za dużo filmików w lengłydż

      • 2 0

  • Budapeszt (3)

    W Budapeszcie stoi podobna hala i jakoś nikt nie wpadł na taki pomysł. Ale u nas przecież musi być inaczej niż na świecie. Ludzie młodzi, nie mają pojęcia o gotowaniu i jedzeniu w domu, nie mówiąc o umiejętności przygotowaniu czegokolwiek.

    • 27 1

    • W Budapeszcie na hali można dostać naprawdę dobre i różnorodne produkty, a nie przede wszystkim azjatyckie tekstylia i wytwory z plastiku. Poza tym można połączyć obie funkcje tak jak na warszawskiej Hali Gwardii - można i zjeść i kupić coś ciekawego.

      • 4 1

    • ciekawe czy są tam takie czynsze co podnoszą kosmicznie ceny towarów (1)

      wysokie ceny coraz mniej kupujących.......

      • 1 0

      • No i dodam kto tam pojedzie robic zakupy?

        Brak dojazdu. A z centrum do domu to godzina w komunikacji w tłoku z siatkami?

        • 0 0

  • Poziomy -1 oraz zielony rynek na zewnątrz powinny zostać. Sklepy z moherami z poziomów 0 i 1 mogą zniknąć.

    • 9 8

  • Hale targowe.

    Miałom okazje być w takiej w Sztokholmie, są tam stoiska z rybami i najdroższą argentyńską wołowiną na steki. Tam kucharz ze wskazanego kawałka mięsa czy ryby, na naszych oczach robi POtrawę, na którą czekasz w wygodnym foteliku. Nie tylko mięso i ryby ale mnóstwo innych artykułów spożywczych i owoców, sprowadzanych z innych krajów można tam kupić. Mimo że ceny są wysokie, przewija się tam mnóstwo ludzi. Czy spożywanie drogiego steka w takiej restauracji, gdzie jest gwarno a obok stolików przechodzą inni konsumenci czy zwiedzający, należy do przyjemności? Nie wiem.

    • 9 4

  • Nie dość że

    • 2 1

  • Masówka

    Kolejne miejsce z masówką, jedzenie niby różnych kochani świata ale robione w stylu fast food, czy to hala koszyki w Warszawie Montownia itp chcesz zjeść dobrą tajska czy meksykańską kuchnię idź do restauracji a poczujesz prawdziwy smak. To jest moje zdanie

    • 18 1

  • Zrobcie coś z halą w Gdyni (3)

    Ten brud...parę warzywniaków
    Panie sprzedające mięso...Z pętami w zębach...
    I te budy obskurne pokryte wieloletnim brudem.

    Syf I wizytówka Gdyni

    • 4 7

    • Ostatnie miejsce w Śródmieściu (2)

      Gdzie można kupić świeże warzywa i owoce oraz dobrej jakości mięso i wędliny.

      • 2 1

      • (1)

        Ale tylko do 15

        • 1 2

        • No niestety

          Z godzinami otwarcia dostosowanymi do emerytów długo nie pociągną.

          • 3 0

  • Powariowaliście z tymi stołówkami

    • 17 1

  • Komuś się chyba marzy gdańska Hala Koszyki :D

    • 7 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane