• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej

Michał Brancewicz
23 lutego 2024, godz. 07:00 
Opinie (445)
Przesuń aby
porównać

Inwestor złożył wniosek o pozwolenie na przebudowę Hali Targowej w GdańskuMapka na food hall. Gdy taką decyzję otrzyma, sfinalizuje transakcję przejęcia obiektu od dotychczasowych właścicieli, czyli Kupców Dominikańskich. Adaptacja budynku do nowej funkcji ma kosztować 141 mln zł.



Użytkownicy naszej aplikacji zostali już o tym powiadomieni
Pobierz aplikację: Android iPhone



Food hall czy handel, co bardziej sprawdzi się w Hali Targowej?

O przymiarkach do przekształcenia Hali Targowej w food hall pisaliśmy już w 2021 r. Wówczas prezes spółki Kupcy Dominikańscy nie potwierdziła tej informacji.

Nam udało się ustalić, że zainteresowana obiektem jest grupa Apsys, która ma na swoim koncie m.in. przekształcenie XIX-wiecznego włókienniczego kompleksu fabrycznego Manufaktura w Łodzi w tętniące życiem centrum miasta.



  • Wydaje się, że w obecnych czasach wnętrze Hali Targowej idealnie nadaje się do zaadaptowania na food hall.
  • Tak będzie się prezentować Hala Targowa w nowej odsłonie.
  • Na poziomie -1 Hali Targowej utrzymany zostanie handel świeżymi produktami.

Food hall w Hali Targowej: uzgadnianie szczegółów z konserwatorem trwało półtora roku



I to właśnie HAGAP, spółka należąca do grupy Apsys, złożyła w środę, 22 lutego, wniosek o pozwolenie na budowę w zakresie przekształcenia Hali Targowej w food hall.

- Uzyskanie pozwolenia na budowę jest jednym z warunków finalizacji umowy przedwstępnej między Apsys Polska a spółką Kupcy Dominikańscy, zawartej w marcu 2022 r. - informuje Agnieszka Tomczak-Tuzińska, dyrektor marketingu w Apsys Polska. - Do tego momentu Hala pozostaje własnością Kupców Dominikańskich i będzie funkcjonować tak jak dotychczas.
Inwestor uzyskał pozwolenie na rewitalizację obiektu wydane przez Igora Strzoka, byłego pomorskiego wojewódzkiego konserwatora zabytków. Uzgadnianie szczegółów z konserwatorem trwało ponad półtora roku.


Jak będzie wyglądał food hall w Hali Targowej?



Hala Targowa została otwarta w 1896 r. Niewykluczone, że na 130. urodziny w budynku gościć będą już gastronomowie. 

Hala Targowa została otwarta w 1896 r. Niewykluczone, że na 130. urodziny w budynku gościć będą już gastronomowie.
Wnętrze Hali Targowej przejdzie gruntowną rewitalizację, która obejmie m.in. podkreślenie oryginalnej konstrukcji budynku i atrakcyjną ekspozycję elementów historycznych - zwłaszcza pozostałości po romańskim kościele. Ponadto odrestaurowane zostaną również historyczne kioski wewnątrz hali.

Pierwsze centrum handlowe Głównego Miasta Pierwsze centrum handlowe Głównego Miasta
Autorem projektu wnętrza jest Boris Kudlička, znany scenograf, architekt i projektant, od lat związany z Teatrem Wielkim - Operą Narodową w Warszawie.

Food hall, zielony rynek i spotkania kulturalne w Hali Targowej



Działający na zewnątrz Zielony Rynek zostanie zachowany, więc nadal będzie można kupić tam świeże warzywa i owoce. Działający na zewnątrz Zielony Rynek zostanie zachowany, więc nadal będzie można kupić tam świeże warzywa i owoce.
W Hali znajdą się restauracje z obsługą kelnerską, stoiska z szerokim wyborem dań kuchni międzynarodowej, zaprojektowane w formie food hallu.

Na poziomie -1 oraz na Zielonym Rynku utrzymana zostanie sprzedaż świeżych produktów od lokalnych dostawców.

Znajdzie się tu miejsce na wystawy i przedstawienia, wyjątkowe warsztaty oraz spotkania z ludźmi kultury i sztuki.

- Chcemy oddać mieszkańcom piękny, historyczny obiekt w nowej odsłonie - mówi Katarzyna Dziurnikowska, dyrektorka ds. inwestycji w Apsys Polska. - Będzie to miejsce spotkań, w którym motywem przewodnim będzie jedzenie, ale planujemy również atrakcyjny program kulturalny. Do współpracy zaprosimy przedstawicieli środowiska artystycznego oraz pasjonatów, którzy pomogą podkreślić gdański charakter miejsca. Chcemy, by hala budziła podziw mieszkańców, turystów, pasjonatów historii i architektury.
Adaptacja budynku ma pochłonąć 141 mln zł.

Opinie (445) ponad 10 zablokowanych

  • He he . Wszystkie gastronomie w okolicy się ucieszą :-)

    • 8 1

  • Mieszkam obok montowni

    Nie wiem co widzicie prestiżowego w takich stołówkach. Bo ja widzę rozrzucane śmieci i butelki, których nikt nie sprząta, setki samochodów które parkują gdzie się da, darcie japy ludziom pod oknami po nocy i zarzygane krzaki. Taki to właśnie prestiż. Ale dobrze, otwierajcie gdzie się da, może dzięki temu montownia się skończy czego życzy im cala okolica. Tylko przykro że człowiek już nie ma nawet gdzie zakupów zrobić, hala to było ostatnie autentyczne miejsce w Śródmieściu.

    • 30 2

  • Śmierdzący kontener na odpady (2)

    Mam nadzieję, że nowy inwestor ogarnie temat śmierdzącego kontenera (wielki) na odpady bio, w którym w upalny dzień gniją sobie odpady rybne zaśmierdzając cała okolicę.

    • 7 1

    • Wracaj już te kwiatki sprzedawać

      A nabfajke od frontu idź tam kontenera nie ma

      • 0 1

    • Ryby nie mogą być w kontenerze na odpady bio

      A jeśli są to powinni im policzyć stawkę jak za zmieszane

      • 0 1

  • za chwile agent O. zakreci kurek z kasą, wstrzymuje wszystkie inwestycje więc społeczeństwo zubożeje w szybkim tempie i nie będzie komu tam chodzić ;)

    • 6 0

  • Nareszcie! (4)

    Ostatnio rozmawiałam o tym ze znajomymi że niestety miejsce ma niewykorzystany potencjał. Wiele podobnych miejsc w europie które kiedyś były targowiskami są obecnie food hallami. Miejmy możliwość kupna lokalnych specjałów. Zjedzmy coś na miejscu. A nie tylko możliwość kupna filcowych kapci

    • 7 11

    • Lokalne specjały XD

      Będzie masówka jak w każdym innym fudholu

      • 7 2

    • Lokalnych specjałów hahaha śnij dalej

      • 4 2

    • Lokalne specjały?

      Czyli buraki i cebula?

      • 1 0

    • My mamy jakieś lokalne specjaly?

      Kebab burger pizza? Gdansk nawet piwa nie ma.

      • 1 0

  • (1)

    A może Gdynia by poszła w tym kierunku i coś ciekawego dla mieszkańców utworzyła. Tutaj już nie ma ciekawych miejsc na wyjście

    • 3 4

    • No jak to

      Cały czas od bananów słyszę, że Świętojańska to restauracjami stoi i wszystkie pełne pod korek.

      • 1 0

  • Po co food hall w Gdańsku?

    Skoro mamy pełno food hali w Berlinie?

    • 13 4

  • Piwko po 33 zeta za butelkę będzie? (1)

    no ale... za to kraftowe i takie niefiltrowane, ze śmieszną rysunkową naklejką.

    • 17 3

    • Z browaru Koczkodan

      • 2 0

  • Owszem zmieni się

    Będzie jeszcze większy tłok i syf

    • 12 2

  • Dobrze, że zostanie zielony rynek na zewnątrz i stoiska (3)

    na -1, ale ciekawe czy te z mięsem i drobiem też, bo ja tylko w hali kupuję te rzeczy, jeśli już. Jak zostaną mi supermarkety, to przestanę kupować mięso chyba...

    • 13 2

    • (2)

      Przecież piszą w artykule, że -1 zostaje. Wystarczyło przeczytać, co się komentuje.

      • 0 4

      • dobrze byłoby przeczytać ze zrozumieniem czyjś komentarz, zanim się skomentuje :D

        • 3 0

      • Ale czy ten poziom -1 zostanie taki, jak teraz, czy też będzie "prestiżowy"?

        na zdjęciach widać, że też jest mocno zmieniony

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane