• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Food hall w Hali Targowej. Znamy wstępne stawki najmu

Ewa Budnik
3 czerwca 2024, godz. 17:45 
Opinie (447)
Hala Targowa będzie food hallem z handlem regionalnymi produktami na poziomie -1. Jeśli nic się nie zmieni, pozwolenie na budowę (modernizację) zostanie wydane za maksymalnie pół roku. Hala Targowa będzie food hallem z handlem regionalnymi produktami na poziomie -1. Jeśli nic się nie zmieni, pozwolenie na budowę (modernizację) zostanie wydane za maksymalnie pół roku.

Zapowiadany food hall w Hali Targowej w GdańskuMapka powstanie, ale przygotowanie dokumentacji opóźni start inwestycji od trzech do sześciu miesięcy, czyli prawdopodobnie do przełomu roku. Stawki najmu na poziomie kilkudziesięciu tysięcy złotych za boks nieco tłumaczą, dlaczego w takich miejscach jest drogo.



Jak często korzystasz z food halli?

W lutym informowaliśmy, że gdańska Hala Targowa, należąca do spółki Kupcy Dominikańscy, zostanie sprzedana, a boksy ze stoiskami znikną i zastąpi je food hall.

Nowym właścicielem obiektu będzie firma Apsys. To kapitał francuski, w Polsce od 1997 r. zaangażowany w rewitalizacje, renowacje i realizacje deweloperskie obiektów komercyjnych.

Transakcja zostanie sfinalizowana, jeśli inwestor uzyska wszystkie uzgodnienia i pozwolenie na budowę. Kilka miesięcy temu budżet tej inwestycji określany był na 141 mln zł.

Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej

Umowa przedwstępna między Kupcami Dominikańskimi a spółką Hagap, należącą do grupy Apsys, została zawarta w marcu 2022 r. Konserwator wojewódzki po półtora roku uzgodnił projekt (poprzedni konserwator - Igor Strzok), więc w lutym 2024 r. został złożony wniosek o pozwolenie na budowę.



Nowa rzeczywistość dla kupców z Hali Targowej



Pod halą codziennie toczą się takie rozmowy, jak ta z poniedziałku, 3 czerwca.

- A gdzie się przenosicie ze swoim boksem?- My się nigdzie nie przenosimy. Mamy z mężem po prawie 70 lat, gdzie my tam będziemy zaczynać od nowa - odpowiada jedna sprzedawczyni drugiej.- To do kiedy tu w ogóle jesteście? - pyta na to klientka.- My nic nie wiemy. Tu się wszystko z dnia na dzień się zmienia. Teraz na jakieś pozwolenia czekają - odpowiada pani z warzywniaka.

Dodatkowa dokumentacja opóźnia sprzedaż i modernizację hali



Apsys to potwierdza: konieczność opracowania dodatkowej dokumentacji dotyczącej technicznych aspektów systemu grzewczo-chłodzącego to powód, dla którego przesunie się finalizacja transakcji z Kupcami Dominikańskimi.

Inwestor zaoferował kupcom dodatkową rekompensatę, a możliwość funkcjonowania hali w obecnym kształcie pozostaje wydłużona o kolejne kilka miesięcy.

Widać stąd wieżę kościoła Mariackiego. Nowy punkt widokowy Widać stąd wieżę kościoła Mariackiego. Nowy punkt widokowy

- Potrzeba wykonania pogłębionych badań i dodatkowej dokumentacji jest częsta przy pracach rewitalizacyjnych budynków zabytkowych - informuje Katarzyna Dziurnikowska - dyrektorka ds. inwestycji w Apsys Polska. - Mimo uzyskanego wcześniej pozwolenia konserwatorskiego musimy opracować dodatkową dokumentację. Według wcześniejszych ustaleń miała zostać dostarczona już na etapie prac wykonawczych.
Do ogrzewania i klimatyzacji w hali zostanie zastosowana ekologiczna pompa ciepła. To właśnie jej instalacja wymaga przeprowadzenia dodatkowych badań gruntu i wykonania odpowiedniej dokumentacji. Rozwiązanie to podniesie wydajność obiegu chłodniczego dla potrzeb klimatyzacji oraz pozwoli na wykorzystanie produkowanego ciepła m.in. do podgrzewania wody użytkowej i ogrzewania powietrza wewnątrz hali.

Hala będzie działać bez zmian co najmniej do końca lata



Dodatkowe opracowania są częścią dokumentacji składanej, aby uzyskać pozwolenie na budowę.

- Z uwagi na złożoność procesu oraz liczbę organów dokonujących akceptacji całość działań zmierzających do wydania pozwolenia na budowę może potrwać od 3 do 6 miesięcy. W tym czasie hala będzie funkcjonować jak do tej pory - informuje Apsys.


Nowe funkcje Hali Targowej: food hall i kultura



Inwestor planuje modernizację Hali Targowej i zmianę jej funkcji na gastronomiczną, handlową oraz kulturalną.

Pani z warzywniaka obok hali te zmiany nie do końca odczuje, bo zielony rynek z warzywami i owocami ma być zachowany. Zmiany są zaplanowane wewnątrz budynku: znikną boksy z parteru i antresoli.

Za to na poziomie -1 ma być zachowany handel regionalnymi produktami.

- Jest nam ogromnie przykro z powodu niedogodności, jakich doświadczają Kupcy Dominikańscy - dodaje Katarzyna Dziurnikowska. - Pozostajemy z nimi w dialogu, zwłaszcza odnośnie do zrekompensowania dłuższego czasu oczekiwania na zamknięcie transakcji.
  • Tak ma wyglądać wnętrze Hali Targowej po modernizacji.
  • Tak ma wyglądać wnętrze Hali Targowej po modernizacji.
  • Tak ma wyglądać wnętrze Hali Targowej po modernizacji.


Ceny najmu: 25-30 tys. za mały boks



Apsys pozostaje w dialogu także z przedsiębiorcami, którzy mogliby prowadzić bary i restauracje w hali.

- Inwestor sam się z nami skontaktował, aktywnie szukają najemców wśród firm, które prowadzą już taki biznes w innych miejscach. Mamy podpisaną warunkową umowę najmu. Jestem bardzo podekscytowany tym, że będę tam obecny, bo to jest cudowne miejsce, przepiękny budynek, doskonała lokalizacja, która ma ogromny potencjał, by stać się food hallem numer 1 w Trójmieście - opowiada przedstawiciel firmy, która będzie działać w hali.
Do myślenia dają stawki najmu, które oscylują w kwotach 25-30 tys. zł za kilkadziesiąt m kw. i są mocno uzależnione od tego, jak są prowadzone negocjacje.

- I proszę mi wierzyć, że to nie są najwyższe stawki za najem w food hallu w Polsce - podkreśla przedsiębiorca.
Zatem jeśli uważacie, że w food hallach jest drogo, to już wiecie dlaczego.

Miejsca

Opinie (447) 9 zablokowanych

  • W okolicy padną wszystkie knajpy (2)

    Korporacje niszczą mały biznes a gawiedź się cieszy. Wystarczy zobaczyć jak montownia wpłynęła na całą okolicę ze nawet na Brabanku knajpy ledwo zipią poza kilkoma wyjątkami.

    • 10 0

    • Co to jest ta Montovnia?

      • 1 0

    • nie do końca tak

      No ale z drugiej strony, zawsze mogłaby tutaj pojawić się biedronka czy inny tego typu sklep, więc wtedy Hala Targowa na pewno straciłaby swój urok. I okoliczne sklepiki też mogłyby mieć pod górkę. A jednak jeśli chodzi o dobre jedzenie w knajpach, to ono zawsze się obroni.

      • 1 0

  • Hala targowa to hala targowa, wstyd, że władze miasta juz tak w odkryty sposób pokazuja,ze

    walczą z małym handlem, widać priorytety. Kiedyś była to hala targowa i powinna być halą targową. To byłby sukces. A tak jest porażka. Food hall. Co to jest? fudhal. Po polskiemu może? Hala jedzeniowa. Zatem jaki to zaszczyt zostać prosiakiem czy kurczakiem żrącym pasze w fudhalu zamiast w ekskluzywnej restauracji ludzie maja jak nornice żreć w klatce bez perspektywy. Nażreć, nahlać. Jak już ma być tak drogo to wolałbym zapłacićw hotelu z widokiem na morze. a nie na stolik z zapchlonym angolem.

    • 13 1

  • Kto i na jakiej podstawie pozwolil i dopuscil do sprzedazy hali w zagraniczne rece?! (1)

    Wstyd, hańba i ujma. Może od razu sprzedać cały gdańsk. Po co się rozdrabniać.

    • 13 0

    • Już sprzedany

      Deweloperom i korporacjom

      • 0 0

  • "Food hall"...widać zakompleksienie małomiasteczkowe speców od marketingu.

    • 10 2

  • to jest szybki sposob na degradacje miasta

    zamiast mieszkancow beda sami turysci jak w wenecji.

    • 7 2

  • Dobry pomysł (1)

    Na Elbląskiej jest świetne zaopatrzenie i tanio i blisko. Super komunikacja. Jeżeli Food Hall będzie miało róznego typu jedzenie, i ceny średnie to zbyt zapewniony. Tak jest za w innych krajach.

    • 13 77

    • Na Elblaskiej bilisko i tanio , z Trojanu czy Olszynki na pewno.

      • 11 0

  • 25-30 tysi xdxdxd

    to po ile bedzie jedzenei ab ysie zwracało? kebab 50 eta? frytki 20? xdxd powodzenia

    • 4 0

  • Regionalne produkty? Niewierze w te ładne opisy i bzdury zeby sie pomysł zrealizował. Zeby zarobic na czynsz ile bedzie kosztowało masło? Dwa razy drozej niz na ekobazarze!
    A knajpki... to samo oklepane jedzenie od pseudorestauratorów. Prawdziwy pasjonat zeby sprzedawał uczciwe jedzenie musi ustawic poziom cen uczciwych produktów i zeby zarobic uczciwie. To juz jest prawie niespotykane bo wszedzie ludzie oczekują "taniej" Nie da sie dołożyc do marży tyle zeby zarobic na czynsz z foodcortowej restauracyjki. Trzeba cwaniaka zeby sobie radzic i taki to bedzie foodhall - cwaniacy

    • 6 0

  • znowu robią cos pod turystów zamiast dla miejscowych (4)

    • 8 0

    • A kto miejscowym zabroni tam jeść? (2)

      A kto miejscowym zabroni tam jeść? Już bez przesady. Ja tam chętnie zabiorę znajomych jak wpadną, chociaż liczyłam na to, że uda się już latem. No ale ok, jak trzeba poczekać to poczekamy

      • 1 3

      • (1)

        A ja jednak wolałbym znajomych zabrać np. na Długą, a jednak mieć gdzie zrobić zakupy...

        • 0 0

        • Skoro kupujesz te chińszczyznę to współczuje.

          • 0 0

    • Ola odPOwiedz

      • 0 0

  • Lidl i Biedronka (1)

    Konkurencja dla Lidka i Biedronki? Taka piękna hala targowa, zamiast podnieść prestiż
    kolejny bar z wyszynkiem, zamiana miasta na turystyczny horror dla mieszkańców.

    • 3 0

    • A to co teraz tam jest to takie atrakcyjne?

      To co sprzedawane było w tej hali było atrakcyjne 40 lat temu. Teraz trzeba przyciągnąć młode pokolenie, bo wszystko padnie.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane