- 1 Niepełnosprawny: zostałem na lotnisku (189 opinii)
- 2 Coraz więcej psów na plaży. To problem? (597 opinii)
- 3 50 lat pracuje w jednym zakładzie (210 opinii)
- 4 Twórca Amber Gold pisze list do dziennikarzy (203 opinie)
- 5 700 stoisk i 1 mln gości w Gdańsku (211 opinii)
- 6 Mieszkam nad morzem i co mi zrobisz? (366 opinii)
Kontrolują bary i restauracje w miastach turystycznych. Jakie wyniki?
Pracownicy Inspekcji Handlowych w całym kraju ruszyli gastronomicznym szlakiem turystycznym, by sprawdzić jakość obsługi w barach i restauracjach w pobliżu dworców, przystanków i autostrad. Pod lupę, a raczej na widelec poszły na początek 53 lokale, wśród nich także te m.in. z Sopotu. W ponad połowie wykryto nieprawidłowości. Kontrole trwają.
Z ustaleń inspektorów wynika, że ponad połowa przedsiębiorców nie przestrzega przepisów.
Na Pomorzu sprawdzane były już lokale m.in. w Sopocie, Ustce, Łebie i w Borkowie. Na liście kontrolowanych są też bary i restauracje ze Świnoujścia, Łeby, Giżycka, Krakowa i Wrocławia, czyli kierunków popularnych urlopowo.
Ile za rybkę? Sprawdziliśmy ceny w gdyńskich smażalniach i barach
Ponad 60 proc. skontrolowanych złamało przepisy
- Skupiliśmy się na rzetelności obsługi klientów w restauracjach i barach w miejscowościach turystycznych oraz w lokalach, które znajdują się przy głównych szlakach komunikacyjnych: na stacjach paliw, dworcach. Ponad 60 proc. skontrolowanych do tej pory przedsiębiorców nie przestrzega przepisów prawa. Niepokojący jest fakt, że nieprawidłowości są zasadniczo zbieżne z tymi, które wykrywaliśmy również w ubiegłych latach. - mówi Tomasz Chróstny, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. - Ceny nie są prawidłowo eksponowane, przedsiębiorcy nie określają wielkości napojów czy potraw. W lokalach brakuje wymaganych ustawowo informacji o szkodliwości alkoholu i zakazie palenia. Niekiedy restauracje używają nieodpowiednich wag do odważania produktów - wymienia.
Sezon na "paragony grozy". Ale nie wszystko jest na każdą kieszeń
Np. w kontrolowanej naleśnikarni w Sopocie stwierdzono, że informacje o cenach są niewidoczne dla konsumenta. Tak samo było w restauracji z Borkowa. W restauracji w Łebie z kolei podawano zaniżone porcje jedzenia i stosowano nielegalizowane przyrządy do ważenia porcji.
Mandaty i wnioski do sądów
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami:
- nałożono 5 mandatów karnych na łączną kwotę 700 zł na osoby odpowiedzialne za popełnienie wykroczeń;
- do sądów rejonowych skierowano 6 wniosków o ukaranie sprawców wykroczeń (z art. 134 § kw);
- o nieprawidłowościach poinformowano inne organy, w tym: właściwe urzędy miar, urząd skarbowy.
Ale jest również dobra wiadomość.
Pamiętaj o swoich prawach do reklamacji
- Dotychczas inspektorzy nie stwierdzili nieścisłości pomiędzy składnikami serwowanych dań, a tymi wymienionymi w karcie. Często zdarzało się to podczas kontroli w ubiegłych latach. Przypominamy, że złożone zamówienie to nic innego jak zawarcie umowy. Klient zobowiązany jest do dokonania płatności, a lokal gastronomiczny do wykonania usługi, czyli podania takiego posiłku, jaki został zamówiony. Czas realizacji zamówienia również może podlegać reklamacji, tak jak i temperatura posiłku. Pamiętajmy o swoich prawach, a nieścisłości zgłaszajmy do odpowiednich instytucji - podkreśla Chróstny.
Gdzie na rybę? Smażalnie ryb w Gdyni, Sopocie i Gdańsku
Opinie (157) ponad 10 zablokowanych
-
2022-07-25 21:46
Pierogarnia Stary młyn. (1)
Ciekawe czy ktoś skontrolował ich knedle z truskawkami, które nie mają prawie truskawek. Wprowadzenie klienta w błąd.
- 5 1
-
2022-07-26 06:23
Ale to nie rola sanepidu tylko inspekcji handlowej
A ja się dziwię że PiS wygrywa w tym kraju wybory
- 0 1
-
2022-07-25 22:25
Jeszcze sanepid wysłać
A chętnym na posiłek, polecam obejrzenie zaplecza, mocne wrażenia gwarantowane. Tylko tam jedyna zupa petowa przygotowywana w słoikach
Smacznego ;)- 6 1
-
2022-07-26 02:51
(1)
Czego to rząd nie zrobi, żeby dobić Polaka. Nie upomni go o procedury tylko prosto z bomby, znaczek zakazu palenia powinien być bardziej czerwony a nie taki czerwony. fujjjj byle zniszczyć
- 1 2
-
2022-07-26 08:33
a trawa jest za mało zielona.
- 1 0
-
2022-07-26 05:45
05:45 29
Zgłosiłe(a)ś kiedyś reklamację do dania zamówionego w restauracji?
tak i została uwzględniona40%
tak, ale jej nie uwzględniono9%
nie, choć wiele razy byłe(a)m niezadowolony(a) z jakości dania29%
nie, bo nie było takiej potrzeby22%
Łącznie głosów: 890
Oddaj głos
Ewelina Oleksy
Czytaj więcej na: https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Kontroluja-bary-i-restauracje-w-miastach-turystycznych-Jakie-wyniki-n169188.html- 0 0
-
2022-07-26 07:17
Jest na to sposób (2)
Podobnie jak w przypadku stacji paliw "chrzcących" paliwo, podawać do publicznej wiadomości, o które knajpy chodzi. Gwarantuje, że problem zniknie w ciągu jednego sezonu.
- 11 0
-
2022-07-26 07:56
(1)
Dokładnie, stacje paliw są na cenzurowanym, wykazy stacji i jakoś paliwa można obejrzeć na stronie UOKIK i zobaczyć czy ktoś sprzedaje paliwo nie spełniające wymagań, a tutaj anonimizacja :)
- 4 0
-
2022-07-26 15:34
też tego nie jestem w stanie pojąć.
W tym kraju jest wszystko na opak. Jesteś złodzeijem/bandytą? -> wizerunek ukryty
Walisz w ch. jako przedsiębiorca? -> brak danych
K P I N A- 2 0
-
2022-07-26 07:31
Mandaty 700zl..
Tam powinny być mandaty takie jak za przekroczenie prędkości jak nie wyższe.. to może przestaliby robić wały. Oni 700 zł robią w godzinę przy obecnych cenach..
- 4 0
-
2022-07-26 07:53
100 zł albo 25 lat więzienia
- 2 0
-
2022-07-26 08:05
wymiotować się chce
Lepiej niech Sanepid zainteresuje się restauracją CANIS na ul. Ogarnej tam jest dopiero syf kiła i mogiła do tego to miejsce jest pełne szczurów. Widziałem to na własne oczy. Omijajcie to miejsce szerokim łukiem.
- 3 0
-
2022-07-26 08:26
Karać karać na grube kwoty (1)
Po wyjściu kontroli życie toczy się dalej tak jak było. Cierpi na tym tylko oszukany klient. Tylko wysokie mandaty wyeliminują z rynku oszustów i niby restauratorów
- 50 2
-
2022-07-26 10:06
To nie sa wyksztalceni ludzie
Takie majki bez majtek i ci co sobie w majki zaglądają z tatuazami
- 2 0
-
2022-07-26 08:40
poki mandaty w gastro nie sa liczone w % obrotów
tak dlugo restaurator sobie przekalkuluje - mandat 1000zl na 2 lata czy sprzedawanie soku 200ml za 10zł...
- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.