• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kontrolują bary i restauracje w miastach turystycznych. Jakie wyniki?

Ewelina Oleksy
25 lipca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Wśród wykrytych nieprawidłowości było m.in. zaniżanie wagi dania. Wśród wykrytych nieprawidłowości było m.in. zaniżanie wagi dania.

Pracownicy Inspekcji Handlowych w całym kraju ruszyli gastronomicznym szlakiem turystycznym, by sprawdzić jakość obsługi w barach i restauracjach w pobliżu dworców, przystanków i autostrad. Pod lupę, a raczej na widelec poszły na początek 53 lokale, wśród nich także te m.in. z Sopotu. W ponad połowie wykryto nieprawidłowości. Kontrole trwają.



Zgłosiłe(a)ś kiedyś reklamację do dania zamówionego w restauracji?

Kontrole restauracji i barów w miejscowościach turystycznych rozpoczęły się już przed wakacjami, ale nadal trwają. Właśnie opublikowano ich pierwsze wyniki, a te nie są zbyt optymistyczne.

Z ustaleń inspektorów wynika, że ponad połowa przedsiębiorców nie przestrzega przepisów.

Na Pomorzu sprawdzane były już lokale m.in. w Sopocie, Ustce, Łebie i w Borkowie. Na liście kontrolowanych są też bary i restauracje ze Świnoujścia, Łeby, Giżycka, Krakowa i Wrocławia, czyli kierunków popularnych urlopowo.

Ile za rybkę? Sprawdziliśmy ceny w gdyńskich smażalniach i barach



Ponad 60 proc. skontrolowanych złamało przepisy



- Skupiliśmy się na rzetelności obsługi klientów w restauracjach i barach w miejscowościach turystycznych oraz w lokalach, które znajdują się przy głównych szlakach komunikacyjnych: na stacjach paliw, dworcach. Ponad 60 proc. skontrolowanych do tej pory przedsiębiorców nie przestrzega przepisów prawa. Niepokojący jest fakt, że nieprawidłowości są zasadniczo zbieżne z tymi, które wykrywaliśmy również w ubiegłych latach. - mówi Tomasz Chróstny, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. - Ceny nie są prawidłowo eksponowane, przedsiębiorcy nie określają wielkości napojów czy potraw. W lokalach brakuje wymaganych ustawowo informacji o szkodliwości alkoholu i zakazie palenia. Niekiedy restauracje używają nieodpowiednich wag do odważania produktów - wymienia.

Sezon na "paragony grozy". Ale nie wszystko jest na każdą kieszeń



Np. w kontrolowanej naleśnikarni w Sopocie stwierdzono, że informacje o cenach są niewidoczne dla konsumenta. Tak samo było w restauracji z Borkowa. W restauracji w Łebie z kolei podawano zaniżone porcje jedzenia i stosowano nielegalizowane przyrządy do ważenia porcji.

Mandaty i wnioski do sądów



W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami:

  • nałożono 5 mandatów karnych na łączną kwotę 700 zł na osoby odpowiedzialne za popełnienie wykroczeń;
  • do sądów rejonowych skierowano 6 wniosków o ukaranie sprawców wykroczeń (z art. 134 § kw);
  • o nieprawidłowościach poinformowano inne organy, w tym: właściwe urzędy miar, urząd skarbowy.

Ale jest również dobra wiadomość.

Pamiętaj o swoich prawach do reklamacji



- Dotychczas inspektorzy nie stwierdzili nieścisłości pomiędzy składnikami serwowanych dań, a tymi wymienionymi w karcie. Często zdarzało się to podczas kontroli w ubiegłych latach. Przypominamy, że złożone zamówienie to nic innego jak zawarcie umowy. Klient zobowiązany jest do dokonania płatności, a lokal gastronomiczny do wykonania usługi, czyli podania takiego posiłku, jaki został zamówiony. Czas realizacji zamówienia również może podlegać reklamacji, tak jak i temperatura posiłku. Pamiętajmy o swoich prawach, a nieścisłości zgłaszajmy do odpowiednich instytucji - podkreśla Chróstny.

Gdzie na rybę? Smażalnie ryb w Gdyni, Sopocie i Gdańsku



Opinie (157) ponad 10 zablokowanych

  • Pierogarnia Stary młyn. (1)

    Ciekawe czy ktoś skontrolował ich knedle z truskawkami, które nie mają prawie truskawek. Wprowadzenie klienta w błąd.

    • 5 1

    • Ale to nie rola sanepidu tylko inspekcji handlowej

      A ja się dziwię że PiS wygrywa w tym kraju wybory

      • 0 1

  • Jeszcze sanepid wysłać

    A chętnym na posiłek, polecam obejrzenie zaplecza, mocne wrażenia gwarantowane. Tylko tam jedyna zupa petowa przygotowywana w słoikach
    Smacznego ;)

    • 6 1

  • (1)

    Czego to rząd nie zrobi, żeby dobić Polaka. Nie upomni go o procedury tylko prosto z bomby, znaczek zakazu palenia powinien być bardziej czerwony a nie taki czerwony. fujjjj byle zniszczyć

    • 1 2

    • a trawa jest za mało zielona.

      • 1 0

  • 05:45 29

    Zgłosiłe(a)ś kiedyś reklamację do dania zamówionego w restauracji?
    tak i została uwzględniona40%
    tak, ale jej nie uwzględniono9%
    nie, choć wiele razy byłe(a)m niezadowolony(a) z jakości dania29%
    nie, bo nie było takiej potrzeby22%
    Łącznie głosów: 890
    Oddaj głos

    Ewelina Oleksy

    Czytaj więcej na: https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Kontroluja-bary-i-restauracje-w-miastach-turystycznych-Jakie-wyniki-n169188.html

    • 0 0

  • Jest na to sposób (2)

    Podobnie jak w przypadku stacji paliw "chrzcących" paliwo, podawać do publicznej wiadomości, o które knajpy chodzi. Gwarantuje, że problem zniknie w ciągu jednego sezonu.

    • 11 0

    • (1)

      Dokładnie, stacje paliw są na cenzurowanym, wykazy stacji i jakoś paliwa można obejrzeć na stronie UOKIK i zobaczyć czy ktoś sprzedaje paliwo nie spełniające wymagań, a tutaj anonimizacja :)

      • 4 0

      • też tego nie jestem w stanie pojąć.
        W tym kraju jest wszystko na opak. Jesteś złodzeijem/bandytą? -> wizerunek ukryty
        Walisz w ch. jako przedsiębiorca? -> brak danych
        K P I N A

        • 2 0

  • Mandaty 700zl..

    Tam powinny być mandaty takie jak za przekroczenie prędkości jak nie wyższe.. to może przestaliby robić wały. Oni 700 zł robią w godzinę przy obecnych cenach..

    • 4 0

  • 100 zł albo 25 lat więzienia

    • 2 0

  • wymiotować się chce

    Lepiej niech Sanepid zainteresuje się restauracją CANIS na ul. Ogarnej tam jest dopiero syf kiła i mogiła do tego to miejsce jest pełne szczurów. Widziałem to na własne oczy. Omijajcie to miejsce szerokim łukiem.

    • 3 0

  • Karać karać na grube kwoty (1)

    Po wyjściu kontroli życie toczy się dalej tak jak było. Cierpi na tym tylko oszukany klient. Tylko wysokie mandaty wyeliminują z rynku oszustów i niby restauratorów

    • 50 2

    • To nie sa wyksztalceni ludzie

      Takie majki bez majtek i ci co sobie w majki zaglądają z tatuazami

      • 2 0

  • poki mandaty w gastro nie sa liczone w % obrotów

    tak dlugo restaurator sobie przekalkuluje - mandat 1000zl na 2 lata czy sprzedawanie soku 200ml za 10zł...

    • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane