- 1 Niepełnosprawny: zostałem na lotnisku (189 opinii)
- 2 Coraz więcej psów na plaży. To problem? (597 opinii)
- 3 50 lat pracuje w jednym zakładzie (210 opinii)
- 4 Twórca Amber Gold pisze list do dziennikarzy (203 opinie)
- 5 700 stoisk i 1 mln gości w Gdańsku (211 opinii)
- 6 Mieszkam nad morzem i co mi zrobisz? (366 opinii)
Kontrolują bary i restauracje w miastach turystycznych. Jakie wyniki?
Pracownicy Inspekcji Handlowych w całym kraju ruszyli gastronomicznym szlakiem turystycznym, by sprawdzić jakość obsługi w barach i restauracjach w pobliżu dworców, przystanków i autostrad. Pod lupę, a raczej na widelec poszły na początek 53 lokale, wśród nich także te m.in. z Sopotu. W ponad połowie wykryto nieprawidłowości. Kontrole trwają.
Z ustaleń inspektorów wynika, że ponad połowa przedsiębiorców nie przestrzega przepisów.
Na Pomorzu sprawdzane były już lokale m.in. w Sopocie, Ustce, Łebie i w Borkowie. Na liście kontrolowanych są też bary i restauracje ze Świnoujścia, Łeby, Giżycka, Krakowa i Wrocławia, czyli kierunków popularnych urlopowo.
Ile za rybkę? Sprawdziliśmy ceny w gdyńskich smażalniach i barach
Ponad 60 proc. skontrolowanych złamało przepisy
- Skupiliśmy się na rzetelności obsługi klientów w restauracjach i barach w miejscowościach turystycznych oraz w lokalach, które znajdują się przy głównych szlakach komunikacyjnych: na stacjach paliw, dworcach. Ponad 60 proc. skontrolowanych do tej pory przedsiębiorców nie przestrzega przepisów prawa. Niepokojący jest fakt, że nieprawidłowości są zasadniczo zbieżne z tymi, które wykrywaliśmy również w ubiegłych latach. - mówi Tomasz Chróstny, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. - Ceny nie są prawidłowo eksponowane, przedsiębiorcy nie określają wielkości napojów czy potraw. W lokalach brakuje wymaganych ustawowo informacji o szkodliwości alkoholu i zakazie palenia. Niekiedy restauracje używają nieodpowiednich wag do odważania produktów - wymienia.
Sezon na "paragony grozy". Ale nie wszystko jest na każdą kieszeń
Np. w kontrolowanej naleśnikarni w Sopocie stwierdzono, że informacje o cenach są niewidoczne dla konsumenta. Tak samo było w restauracji z Borkowa. W restauracji w Łebie z kolei podawano zaniżone porcje jedzenia i stosowano nielegalizowane przyrządy do ważenia porcji.
Mandaty i wnioski do sądów
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami:
- nałożono 5 mandatów karnych na łączną kwotę 700 zł na osoby odpowiedzialne za popełnienie wykroczeń;
- do sądów rejonowych skierowano 6 wniosków o ukaranie sprawców wykroczeń (z art. 134 § kw);
- o nieprawidłowościach poinformowano inne organy, w tym: właściwe urzędy miar, urząd skarbowy.
Ale jest również dobra wiadomość.
Pamiętaj o swoich prawach do reklamacji
- Dotychczas inspektorzy nie stwierdzili nieścisłości pomiędzy składnikami serwowanych dań, a tymi wymienionymi w karcie. Często zdarzało się to podczas kontroli w ubiegłych latach. Przypominamy, że złożone zamówienie to nic innego jak zawarcie umowy. Klient zobowiązany jest do dokonania płatności, a lokal gastronomiczny do wykonania usługi, czyli podania takiego posiłku, jaki został zamówiony. Czas realizacji zamówienia również może podlegać reklamacji, tak jak i temperatura posiłku. Pamiętajmy o swoich prawach, a nieścisłości zgłaszajmy do odpowiednich instytucji - podkreśla Chróstny.
Gdzie na rybę? Smażalnie ryb w Gdyni, Sopocie i Gdańsku
Opinie (157) ponad 10 zablokowanych
-
2022-07-25 18:21
"W lokalach brakuje wymaganych ustawowo informacji o szkodliwości alkoholu"
O nie, co my teraz zrobimy?
- 12 1
-
2022-07-25 18:22
Opinia wyróżniona
Pownien być zakaz... sprzedaży na wagę. (7)
Sprzedaż posiłków na wagę w sytuacji gdy konsument nie ma możliwości zweryfikowania wagi a jest kasowany wynikowo z dołu powinna być zakazana.
Ostatnio w Krynicy chciałem 300g ryby i powiedziałem, że za więcej nie zapłacę. Skoro sprzedają na wagę niech odważają tyle ile ja chcę.- 240 18
-
2022-07-25 20:01
ryby trzeba drukować na drukarkach 3d to będą identyczne...
- 21 28
-
2022-07-25 20:55
Raczej ludzie powinni olać te smażalnie mrożonej pangi (3)
toby musieli sami jakoś podnieść jakość - ale taka tradycja i specyfika branż sezonowych.
Na szczęście idzie kryzys - byłem właśnie w Sopocie w weekend w szczycie sezonu i nie tylko nie musiałem czekać na kawę 30 minut jak rok temu, ale zostałem obsłużony od ręki a połowa stolików była pusta. Ceny wysokie, ale nie absurdalnie wysokie - kawa za mniej niż 20 PLN - to nie paragony ludzi bolą, tylko powszechna drożyzna, od rat kredytów po tankowanie auta - więc się oszczędza nawet na kawie, idziesz do Sopotu z termosikiem hehe- 36 4
-
2022-07-26 07:49
(2)
"kawa za mniej niż 20 PLN"
to już jest kosmos. Co jest w niej takiego że musi kosztować prawie 20 zł?- 29 1
-
2022-07-26 08:43
bo właściciele chcą zarobić w 4-miesiące na cały rok
i oczywiście dziwi ich, że ja nie chcę harować cały rok - by wszystko przewalić w 2tygodnie
- 24 0
-
2022-07-26 15:32
DE/PL
W ostatni weekend w Berlinie płaciłam za kawę w kawiarni 3 EUR. Mniejsza marża na kawie? Dlaczego Berlinie 3 EUR płacę? A w Polsce 4/5 EUR? Pizza w Berlinie 6 EUR. Niemcy zdecydowanie więcej zarabiają a w knajpach ceny mają zbliżone do Polskich. Polscy restauratorzy nas ostro robią w bambuko.
- 3 0
-
2022-07-26 07:54
byłem w weekend na Mazurach, w małej smażalni Pani ważyła rybę przy mnie, w sumie nie wiem po co ale waga stała na blacie i klient widzi co bierze
- 9 0
-
2022-07-26 10:17
No i zapłaciłeś za 300g a dostałeś 270.
- 4 1
-
2022-07-25 18:44
60% złamało przepisy, zagadka, tajemnica, czemu?
Myślimy, myślimy... i już. Bo mandaty za niskie, bo kontrole za rzadkie?
- 14 1
-
2022-07-25 18:47
dlatego dobrze mieć sprawdzone miejsca gdzie nie dociera turystyczny motłoch
zawsze świeżo i nie kantują, a i świeży dorszyk o tej porze roku się trafi ;-)
- 5 3
-
2022-07-25 18:55
polska specjalność - robienie w bambuko
- 9 2
-
2022-07-25 19:48
Nikt nas tak nie oszuka jak rodak sprzedawca
Niestety wielu z nas ma to we krwi,najlepsze jest to że narzekają też ci co wcześniej sami oszukiwali..
- 11 2
-
2022-07-25 20:47
A najważniejsze pytanie:
Ile lokali przypada na 1go inspektora ?
Tak na prawdę to po każdej wizycie w kanajpie powinniśmy zgłaszać nieprawidłowości do PIH...- 0 1
-
2022-07-25 20:56
Kupujesz rybę w barze ?
Pamiętaj, że:
1) Masz prawo do zakupu takiej ilości ryby jaką chcesz kupić ! Żaden sprzedawca nie może narzucić Tobie zakupu np 200g lub tyle ile ryba będzie warzyła.
2) Rybę waży się przed usmażeniem a nie po dodaniu panierki i tłuszczu co zwiększa wagę.
3) Masz prawo oczekiwać paragonu fiskalnego a nie paragonu kelnerskiego. W przypadku paragonu kelnerskiego nie musisz płacić za posiłek. Czekasz na paragon fiskalny z NIPem, danymi przedsiębiorcy oraz wyszczególnieniem zamówienia (ryby, surówki, frytki itd)
4) Masz prawo poprosić o zważenie ryby po usmażeniu. Jeżeli masz zapłacić za 200g ryby to razem z panierką i tłuszczem ryba musi ważyć min 20% więcej czyli min 240g. Jeżeli waży (razem z panierką) 200g lub mniej tzn, że sprzedawca Ciebie oszukuje i możesz odmówić zapłaty.
5) wydawanie za małych porcji, np. niedowaga dwóch porcji smażonej soli wyniosła w sumie 140 gramów zamawiający zamiast deklarowanych 970 g dostali 830 g; zdarzało się też, że sprzedawcy ważyli ryby razem z tackami,- 19 2
-
2022-07-25 21:22
5 mandatów na łączną kwotę 700 zł (1)
Zajady mi popękają. I żaden lokal nie zamknięty? Żadna licencja nie cofnięta?
Żenada!- 10 1
-
2022-07-26 06:24
Zajady to objaw niedożywienia i nadużywania używek
Zacznij dbać o siebie zanim zaczniesz się śmiać
- 0 0
-
2022-07-25 21:34
Kebab (1)
Wchodzisz do budy z kebabem.
Masz podział na 100g/120g/200g mięsa według określonej ceny.sek w tym że dają tego na oko.na 10 knajp tylko Berlin doner waży na wadze- 3 1
-
2022-07-25 22:49
Coraz więcej kebabów waży mięso ;)
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.