- 1 Do 5 tys. zł dotacji na rower elektryczny (259 opinii)
- 2 Niespokojna noc na gdańskich drogach (27 opinii)
- 3 Hałas stoczniowych imprezowni nieco zelżał (138 opinii)
- 4 Rowerzyści: nie dzwońcie na pieszych (779 opinii)
- 5 Kultowa "Górka" i widok na morze (139 opinii)
- 6 Pamiątka z wakacji jak wyrzut sumienia (57 opinii)
Kuchnia orientalna na cenzurowanym
![](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/23/300x0/23916__kr.webp)
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przestrzega przed nieuczciwością właścicieli i pracowników barów z potrawami orientalnymi. Inspekcja Handlowa (podległa UOKiK) skontrolowała 259 placówek gastronomicznych w całym kraju, w których można zjeść potrawy kuchni chińskiej, wietnamskiej, tureckiej, greckiej, meksykańskiej, indyjskiej, japońskiej, arabskiej i afrykańskiej.
- Jest tragicznie - mówi Aleksandra Żemierowska z UOKiK. - W 90 proc. sprawdzonych barów i restauracji były uchybienia różnego kalibru. Klienci są oszukiwani, jest brudno i niehigienicznie.
Okazało się, że klienci dostawali mniejsze porcje, mniejszą ilość alkoholu lub mniej "kawy w kawie". Tak się działo w 50 proc. przypadków badanych laboratoryjnie gotowych produktów. Za to kasowano więcej niż wynikało z cennika.
W 4547 partiach towaru o łącznej wartości 250 tys. zł ze względu na przeterminowanie zakwestionowano 175 partii. Terminy przydatności do spożycia były przekroczone od 1 dnia do 19 miesięcy, natomiast daty minimalnej trwałości od 2 dni do 46 miesięcy. Przykłady to schab przeterminowany o 38 dni, polędwica wołowa - o 48 dni czy filety śledziowe - o 59 dni. Produkty nie miały jakichkolwiek oznaczeń handlowych, nazwy i adresu producenta oraz daty przydatności do spożycia. 21 proc. towarów importowanych, np. owoców morza, grzybków "Mun", podkładów ryżowych i bambusa nie miało wymaganego świadectwa o braku zastrzeżeń do jakości zdrowotnej.
45 proc. skontrolowanych placówek nie było właściwie oznaczonych - nie wymieniano nawet imienia i nazwiska właściciela. W 30 proc. posługiwano się nielegalnymi przyrządami pomiarowymi, np. wagami domowymi. W 12 proc. odmierzano składniki "na oko". 6 proc. zatrudnionych tam cudzoziemców pracowało nielegalnie. W 5 proc. alkohol sprzedawano bez zezwolenia, a w 18 proc. placówek pracowały osoby bez tzw. świadectwa zdrowia. W 17 proc. stwierdzono, że było zwyczajnie brudno - brak odzieży ochronnej, odpadki stały w otwartych pojemnikach, a poszczególne produkty mimo że powinny być przechowywane oddzielnie, były razem. Zdarzało się, że w kuchni brak było nawet ręcznika i mydła. W 13 proc. towary przechowywano w nieodpowiedniej temperaturze, w brudnych pojemnikach i urządzeniach.
O ustaleniach Inspekcja Handlowa poinformowała nadzór sanitarny, urzędy miejskie i wojewódzkie, urzędy pracy i urzędy skarbowe. Skierowano 36 wniosków o ukaranie do sądów rejonowych, a 10 spraw przekazano organom ścigania.
Liczby mówią same za siebie. Optymistyczny jest jedynie fakt, że na szczęście nie stwierdzono, by w kontrolowanych placówkach podawano np. mięso psa...
Opinie (224)
-
2003-02-06 13:43
"smakowitą babkę a nie tam drożdżówkę z kruszonką!"
kumam że babka to magda pozostaje ta drożdżówa:P
no?
asiek?baja?ales?rywales:)))- 0 0
-
2003-02-06 13:43
do popicia kuropatwy po obiedzie- koniak domowy
1 l spirytusu 90 %, 1 l przegotowanej wody, 14 dkg suszonych śliwek deserowych
spirytus zmieszac z wodą przestudzoną najlepiej z samowara
wlożyć śliwki postawić na 4 tygodnie, poczem, wódkę przesączyć przez bibulke lub gęsty muślin, porozlewać do butelek i zakorkować. Nadaje sie do picia po roku , niemożna odróżnićod francuzkiego koniaku
autor przepisu jak poprzednio- 0 0
-
2003-02-06 13:43
kot galluxa
Masz intratny zwierzyniec, a nie kęcą się tam azjaci?
- 0 0
-
2003-02-06 13:44
gallux
aż tak głodna nie jestem
- 0 0
-
2003-02-06 13:44
kombatant
rok nie wyrok:)- 0 0
-
2003-02-06 13:46
kot galluxa
ten mój większy ten 10 kilowy Pusia to co pomniejszych azjatów wciaga nosem a tych wiekszych dusi ogonem jak pyon jakowyś:P- 0 0
-
2003-02-06 13:48
a moje dzieciątko waży tylko 12,5 kg
może zacznę je paść kity-katem?- 0 0
-
2003-02-06 13:48
autorka podaje w przepisach że Gorsze wódki zaprawiane, można nabyć w sklepach. w tych niema żadnej chemii
Jej to prawda ile trzeba było czekać na "jednego"- 0 0
-
2003-02-06 13:49
ona urosła na bałtyckim śledziu
jeszcze jej z pyszczka wali:P- 0 0
-
2003-02-06 13:50
czy koreczki śledziowe będą się nadawać?
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.