- 1 Do 5 tys. zł dotacji na rower elektryczny (221 opinii)
- 2 Rowerzyści: nie dzwońcie na pieszych (764 opinie)
- 3 Hałas stoczniowych imprezowni nieco zelżał (120 opinii)
- 4 Kultowa "Górka" i widok na morze (116 opinii)
- 5 Pamiątka z wakacji jak wyrzut sumienia (55 opinii)
- 6 Na spacer po Trójmieście z przewodnikiem (20 opinii)
Kuchnia orientalna na cenzurowanym
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przestrzega przed nieuczciwością właścicieli i pracowników barów z potrawami orientalnymi. Inspekcja Handlowa (podległa UOKiK) skontrolowała 259 placówek gastronomicznych w całym kraju, w których można zjeść potrawy kuchni chińskiej, wietnamskiej, tureckiej, greckiej, meksykańskiej, indyjskiej, japońskiej, arabskiej i afrykańskiej.
- Jest tragicznie - mówi Aleksandra Żemierowska z UOKiK. - W 90 proc. sprawdzonych barów i restauracji były uchybienia różnego kalibru. Klienci są oszukiwani, jest brudno i niehigienicznie.
Okazało się, że klienci dostawali mniejsze porcje, mniejszą ilość alkoholu lub mniej "kawy w kawie". Tak się działo w 50 proc. przypadków badanych laboratoryjnie gotowych produktów. Za to kasowano więcej niż wynikało z cennika.
W 4547 partiach towaru o łącznej wartości 250 tys. zł ze względu na przeterminowanie zakwestionowano 175 partii. Terminy przydatności do spożycia były przekroczone od 1 dnia do 19 miesięcy, natomiast daty minimalnej trwałości od 2 dni do 46 miesięcy. Przykłady to schab przeterminowany o 38 dni, polędwica wołowa - o 48 dni czy filety śledziowe - o 59 dni. Produkty nie miały jakichkolwiek oznaczeń handlowych, nazwy i adresu producenta oraz daty przydatności do spożycia. 21 proc. towarów importowanych, np. owoców morza, grzybków "Mun", podkładów ryżowych i bambusa nie miało wymaganego świadectwa o braku zastrzeżeń do jakości zdrowotnej.
45 proc. skontrolowanych placówek nie było właściwie oznaczonych - nie wymieniano nawet imienia i nazwiska właściciela. W 30 proc. posługiwano się nielegalnymi przyrządami pomiarowymi, np. wagami domowymi. W 12 proc. odmierzano składniki "na oko". 6 proc. zatrudnionych tam cudzoziemców pracowało nielegalnie. W 5 proc. alkohol sprzedawano bez zezwolenia, a w 18 proc. placówek pracowały osoby bez tzw. świadectwa zdrowia. W 17 proc. stwierdzono, że było zwyczajnie brudno - brak odzieży ochronnej, odpadki stały w otwartych pojemnikach, a poszczególne produkty mimo że powinny być przechowywane oddzielnie, były razem. Zdarzało się, że w kuchni brak było nawet ręcznika i mydła. W 13 proc. towary przechowywano w nieodpowiedniej temperaturze, w brudnych pojemnikach i urządzeniach.
O ustaleniach Inspekcja Handlowa poinformowała nadzór sanitarny, urzędy miejskie i wojewódzkie, urzędy pracy i urzędy skarbowe. Skierowano 36 wniosków o ukaranie do sądów rejonowych, a 10 spraw przekazano organom ścigania.
Liczby mówią same za siebie. Optymistyczny jest jedynie fakt, że na szczęście nie stwierdzono, by w kontrolowanych placówkach podawano np. mięso psa...
Opinie (224)
-
2003-02-06 14:43
chce
to ja sie zalapie "na krzywego ryja"
- 0 0
-
2003-02-06 14:45
ales
powalilas mnie ta znajomoscia. Po 20 tej w ...
- 0 0
-
2003-02-06 14:49
jureczku
znamy sie nie od dzisiaj
nawet powiem ze pare lat
a od pewnego czasu domyslalam sie
ze to ty ;P
podaj mejla to ci powiem
kto cie tak dlugo zna :)
albo ty napisz...- 0 0
-
2003-02-06 15:04
jurek
to zesmy sie usmiali...:)
i do zobaczenia- 0 0
-
2003-02-06 15:39
KARCZMA POLSKA - ZAGRODA
Arturek z Gdańska pownien zmienić lokal np. na "świetne" KFC, ja jadłem w Karczmie i byłem bardzo dobrze obsługiwany, zawsze koleś możesz pójść gdzie indziej.
Tam na stolik się czeka, a te tłumy co się przewiwjają przez knajpę są chyba dobrze obsłygiwane.... .
z tewojego opisu szefa wnioskuję , że pradziwego szefa tej knajpy nie znasz (hehe). Jak się coś pisze, to należy znać szczegóły do końca, a żarcie jak ci nie smakuje to oddajesz.
a czy nie jest to dyskusja o orientalnej kuchni, a twoi znajomi chyba przed wizytą w Karczmie najedli się czegoś w chińskiej knajpie.....- 0 0
-
2003-02-06 17:46
Muszę powiedziec że się pośmialam z dzisiejszych postów , ale nie zrobilam tego co mialam w pracy oczywiscie . POZDRAWIAM
- 0 0
-
2003-02-06 18:05
i jeszcze raz karczma polska - zagroda
obsługa ok, ale stoły są z ciosanego drzewa i sztuką niebywałą jest postawić tam szkankę tak, żeby się nie przewróciła na nierównościach.
- 0 0
-
2003-02-06 18:15
wszystkie słodkie obżartuchy...
daliście dziś popis poczucia humoru, czytając wasze posty można naprawdę się uśmiać. Niech tylko żaden poirytowany ani sfrustrowany nie odważy się tego zepsuć....wszystko było na temat choć nie zawsze o brudnej kuchni orientalnej.
Pozdrawiam.- 0 0
-
2003-02-06 18:40
Wietnamczycy? Dobrze ze ktos im sie dobral do d**y
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=404354&kat=1349
Mysle ze te kontrole sa w wyniku powyzszej sprawy. Mam nadzieje ze teraz zamkna te 90% spelun i wykopia tych bandytow z powrotem do siebie.- 0 0
-
2003-02-06 19:17
ZAGRODA
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.