• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mocno nieświeży problem rzeźnika

Katarzyna Wiatroszak
3 czerwca 2005 (artykuł sprzed 19 lat) 
Przeterminowane wędliny, mięso oraz kiełbasy smarowane olejem znalazły "Gazeta" i Państwowa Inspekcja Handlowa w sklepie Zbigniewa Nowaka, wiceprezesa Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

O tym, że w mięsnym przy ul. Kombatantów 4/10 na gdańskiej Zaspie serwuje się przeterminowany towar, zawiadomiła nas czytelniczka. Wspólnie z pracownikami Państwowej Inspekcji Handlowej udaliśmy się na zakupy. Inspektorzy stwierdzili, że mięso, które kupiliśmy, jest nieświeże i przeprowadzili kontrolę całego towaru. Ze sprzedaży wycofali ok. 46 kg wyrobów mięsnych - 35 kilogramów to produkty przeterminowane i zepsute, 11 kilogramów wędlin było sztucznie "odświeżanych" (prawdopodobnie smarowano je olejem dla lepszego wyglądu). Inspektorzy znaleźli także uchybienia formalne: na niektórych towarach nie było widocznych cen, część produktów nie miała dat przydatności do spożycia, a trzy sprzedawczynie nie posiadały aktualnych badań lekarskich.

Pracownicy oraz kierownik sklepu będą składać wyjaśnienia w PIH-u.
Inspekcja spróbuje ustalić, czy to jednorazowa wpadka, czy też normalna praktyka w placówce.

Współwłaścicielem sklepu Rzeźnik jest Zbigniew Nowak - wiceprezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz radny powiatu gdańskiego. Nowak nie ma nic przeciwko temu, żeby PIH skontrolowała pozostałe jego sklepy (jest ich w Trójmieście kilkanaście).

- Jestem przekonany, że ta sytuacja nie powtarza się w żadnym z punktów sieci Zakłady Mięsne Nowak - twierdzi. W sklepie Rzeźnik Zbigniew Nowak przeprowadził wczoraj szkolenie dla kierowników sklepów, aby takie sytuacje się nie powtarzały. Zaproszono na nie PIH.

W tym sklepie na Zaspie inspektorzy gdańskiego oddziału Państwowej Inspekcji Handlowej przeprowadzili kontrolę, która zakończyła się utylizacją kilkudziesięciu kilogramów towaru.

Elżbieta Łobacz - zastępca wojewódzkiego inspektora państwowej inspekcji handlowej w Gdańsku.

W trakcie postępowania będziemy wyjaśniać, kto konkretnie odpowiada za zaistniałą sytuację. Wstępnie możemy powiedzieć, że odpowiedzialny jest zawsze bezpośredni sprawca, czyli pracownik i jego kierownik. Dodatkowo właściciel odpowiada z tytułu braku nadzoru. Po wyjaśnieniach zdecydujemy, czy skierujemy wnioski o ukaranie do Sądu Grodzkiego czy do prokuratury, a także na kogo personalnie nałożymy mandaty [ich maksymalna wysokość to 500 zł - red.].


Zbigniew Nowak - współwłaściciel sklepu

Żałuję, że nikt wcześniej o nieprawidłowościach nie informował bezpośrednio nas - mnie i brata Ryszarda, odpowiadającego za sklepy detaliczne. Na pewno wyciągniemy z tego konsekwencje. To dla nas sygnał, by częściej przeprowadzać wewnętrzne kontrole w naszych sklepach i dokładniej szkolić personel, przede wszystkim kierowników - to oni bezpośrednio za to odpowiadają. Kierownik musi wiedzieć, że towar nienadający się do spożycia musi trafić do utylizacji. On za to odpowiada.
Gazeta WyborczaKatarzyna Wiatroszak

Opinie (258)

  • No to smacznego

    • 0 0

  • re prowokatorzy!

    LUDZIE!!!zauwazcie ze niektore osoby zajmuja sie ta sprawa od 4 rano i do tej pory ciagna temat!!!!!!!!!!!!!!czy to jest normalne??nikt przez 10 godzin nie zajmuje sie pisaniem opini bo jakis artykul go zdenerwowal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • 0 0

  • jeszcze raz

    a kto o 4 rano czyta gazete i od razu na forum wdaje sie w romowy???chyba niektorzy wczesniej dowiedzieli sie o tym artykule alba sa zapalonymi czytelnikami gazety i zawsze o 3 rano czekaja na nowosci!!!!!!i do komputerkow zeby rozkrecic sprawe!!!wkoncu trzeba z czegos zyc!!!

    • 0 0

  • do Michał

    Artykól ten zostal zamieszczony na forum ok 23.20 wczoraj wiec było trochę czasu na komentarze

    • 0 0

  • Niech truje, ważne aby pracę dawał...

    Przeczytałem artykuł potem komentarze i po kilku z nich ręce mi opadły. Może i media mają teraz na topie sprawę odświerzanych wędlin i mięs, może tym sposobem napędzają sobie koniunkturę widzów i czytelników. Jednakże jeżeli ukazują nieprawidłowości, zwłaszcza takie które zaszkodzić mogą każdemu z nas, to jestem w 100% ZA!! . A troska o to że firma Nowaka czy Constar, straci na wizerunku, bądź upadnie a ludzie stracą pracę, jest co najmniej śmieszna, gdyż "odświerzanie" to sposób aby zarobić jak najwięcej kosztem innych, w tym tych pracowników (nie sądze aby zarabiali godziwe pieniądze). Ci pracownicy winni mieć żal do Nowaka, Constaru że tak prowadzili swój biznes że upadł, a nie do mediów że ukazują prawdę w naszym interesie..

    • 0 0

  • prowokatorzy

    to jeszcze lepiej!!!!!od 23 bawicie sie w komentarze??nie znudzilo ci sie????naucz sie języka bo artykól sie na pewno nie pisze tak,oczytani ludzie powinni to wiedziec:)a do pracy nie chodzisz??a niejaki galux tozainteresowania ma wielostronne bo codziennie ma cos do powiedzenia .wystarczy przejrzej kilka razy archiwum i zobaczycie ze ludzie ci nie maja innej roboty jak pisanie na forum!!

    • 0 0

  • mam cos gorszy dzień artykul

    • 0 0

  • prowokatorzy

    czyli przyznajesz sie ze czesto pisujesz na forum, skoro dzisiaj ci nie idzie.a tak poza tym to ile placa za takie mile spedzanie czasu przed kompem??chetnie dolacze:)

    • 0 0

  • Kuzwa, wez chlopie jeszcze lustracje na tym forum przeprowadz. G***o Cie obchodzic powinno kto i po co po nocy tu pisuje. W ramach podpowiedziedzi osle dardanelski podpowiem - chocby ci co pracuja w nocy albo mieszkajacy w innej strefie czasowej, bubku z gwizdkiem. Kolejny czepialski. Zanadto przejales sie artykulem w deserze wybiorczej i probujesz teraz rozstawiac ludzi po katach.

    • 0 0

  • PROWOKATORZY!

    czlowieku!o ile wiem to w pracy sie pracuje a nie pisze na forum!chyba ze pracujesz w roli prowokatora:)mamy kolejna sensacje:wielu ludzi po prostu siedzi na gg i na necie zamiast pracowac:)

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane