• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mocno nieświeży problem rzeźnika

Katarzyna Wiatroszak
3 czerwca 2005 (artykuł sprzed 19 lat) 
Przeterminowane wędliny, mięso oraz kiełbasy smarowane olejem znalazły "Gazeta" i Państwowa Inspekcja Handlowa w sklepie Zbigniewa Nowaka, wiceprezesa Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

O tym, że w mięsnym przy ul. Kombatantów 4/10 na gdańskiej Zaspie serwuje się przeterminowany towar, zawiadomiła nas czytelniczka. Wspólnie z pracownikami Państwowej Inspekcji Handlowej udaliśmy się na zakupy. Inspektorzy stwierdzili, że mięso, które kupiliśmy, jest nieświeże i przeprowadzili kontrolę całego towaru. Ze sprzedaży wycofali ok. 46 kg wyrobów mięsnych - 35 kilogramów to produkty przeterminowane i zepsute, 11 kilogramów wędlin było sztucznie "odświeżanych" (prawdopodobnie smarowano je olejem dla lepszego wyglądu). Inspektorzy znaleźli także uchybienia formalne: na niektórych towarach nie było widocznych cen, część produktów nie miała dat przydatności do spożycia, a trzy sprzedawczynie nie posiadały aktualnych badań lekarskich.

Pracownicy oraz kierownik sklepu będą składać wyjaśnienia w PIH-u.
Inspekcja spróbuje ustalić, czy to jednorazowa wpadka, czy też normalna praktyka w placówce.

Współwłaścicielem sklepu Rzeźnik jest Zbigniew Nowak - wiceprezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz radny powiatu gdańskiego. Nowak nie ma nic przeciwko temu, żeby PIH skontrolowała pozostałe jego sklepy (jest ich w Trójmieście kilkanaście).

- Jestem przekonany, że ta sytuacja nie powtarza się w żadnym z punktów sieci Zakłady Mięsne Nowak - twierdzi. W sklepie Rzeźnik Zbigniew Nowak przeprowadził wczoraj szkolenie dla kierowników sklepów, aby takie sytuacje się nie powtarzały. Zaproszono na nie PIH.

W tym sklepie na Zaspie inspektorzy gdańskiego oddziału Państwowej Inspekcji Handlowej przeprowadzili kontrolę, która zakończyła się utylizacją kilkudziesięciu kilogramów towaru.

Elżbieta Łobacz - zastępca wojewódzkiego inspektora państwowej inspekcji handlowej w Gdańsku.

W trakcie postępowania będziemy wyjaśniać, kto konkretnie odpowiada za zaistniałą sytuację. Wstępnie możemy powiedzieć, że odpowiedzialny jest zawsze bezpośredni sprawca, czyli pracownik i jego kierownik. Dodatkowo właściciel odpowiada z tytułu braku nadzoru. Po wyjaśnieniach zdecydujemy, czy skierujemy wnioski o ukaranie do Sądu Grodzkiego czy do prokuratury, a także na kogo personalnie nałożymy mandaty [ich maksymalna wysokość to 500 zł - red.].


Zbigniew Nowak - współwłaściciel sklepu

Żałuję, że nikt wcześniej o nieprawidłowościach nie informował bezpośrednio nas - mnie i brata Ryszarda, odpowiadającego za sklepy detaliczne. Na pewno wyciągniemy z tego konsekwencje. To dla nas sygnał, by częściej przeprowadzać wewnętrzne kontrole w naszych sklepach i dokładniej szkolić personel, przede wszystkim kierowników - to oni bezpośrednio za to odpowiadają. Kierownik musi wiedzieć, że towar nienadający się do spożycia musi trafić do utylizacji. On za to odpowiada.
Gazeta WyborczaKatarzyna Wiatroszak

Opinie (258)

  • Patrz mi na usta (gallux sorry, bo to Twoj patent), odpierdziel sie stara zrzedo od osob tu piszacych. Przeszkadza ci to jakos?

    • 0 0

  • Jasne, wszyscy tu jestesmy prowokatorami oplacanymi przez portal. Szkoda mi czasu na takie jalowe dysputy, adieu.

    • 0 0

  • Mieszkam na Zaspie i..

    .. dobrze wiem co sie dzieje w tym sklepie. Wiele razy zdarzalo sie ze wedlina kupiona w tym 1 dnia na drugi dzien byla zielona. Dobrze ze ktoś pofatygowal sie zeby o tym doniesc odpowiednim ludziom. Kupujcie gdzie indziej jest sporo sklepow w pobliżu

    • 0 0

  • Łeeeee

    Moja babicia kupuje u Nowaka i nie narzeka choć jest wybrena i wyczulona.

    • 0 0

  • też jestem z innej strefy czasowej.....

    co do opini, że mamy oczy i sami powinniśmy sprawdzać towar to bez przesady - po co wtedy sanepid i inne instytucje.... na oczy to chłop w szpitalu umarł

    • 0 0

  • Michal

    namolny typie
    chociaz usilujesz się tu nieudolnie i natrętnie załapać na fuchę prowokatora mamy dla ciebie przykre wiadomości
    tutaj tą rolę mozna spobie pełnić hobbystycznie i za darmochę
    a kazdy może miec takie hobby jakie chce i nic ci do tego
    czep sie płota

    • 0 0

  • matu

    sanepit niech sprawdza czy mają czysto po kątach i wszystkie badania
    a czy mięso i wedlinka są świerze czy już nieco zleżałe to widać po nich jak ktoś zdecyduje się na nie popatrzeć w czasie zakupu

    • 0 0

  • może troszkę w obronie Pana Nowak (nazwisko nieodmienne)

    z tego co mi wiadomo większość sklepów pomimo, iż posiada logo i sprzedaje wyroby Nowaka. Nie jest jego placówkami. Masz ochotę... otwierasz sklep mięsny ale chciałbyś troszkę więcej zarobić więc wybierasz się do zakładów Nowak lub Kummer lub jeszcze innych podpisujesz odpowiednią umowę i już jesteś przedstawicielem. A że więcej zamawiając dostajesz niższe ceny więc bierzesz za dużo i część towaru zostaje musisz za niego zapłacić bo kupiłeś go więc co robi przedsiębiorca?????? zmusza ekspedientki aby wciskały ludziom padlinę skiśnięte "przepyszne " wędlinki bo to jego kasa się zaśmiardła.... A żeby było jeszcze smieszniej to wpada kontrola z PIH i kto dostaje kary za sprzedaż przeterminowanych wyrobów????? EKSPEDIENTKI a nie kierownictwo... PARANOJA!!!!

    • 0 0

  • Sklepy Nowaka i innych sieci

    Na Zaspie Młyniec są 2 sklepy Nowaka (dosyć blisko siebie)
    W jednym ani razu nie "naciąłem" się, za to w drugim zdarzyło mi się (i tam nie kupuję).
    Jeśli chodzi o nieświeży towar, to wina leży po obu stronach - kierownika, że nie potrafi zamówić odpowiedniej ilości towaru do sklepu (który później jest nieświeży) i właściciela, który nie tak bardzo nie chce odbierać zwrotów (ma ustalone za małe limity).

    Co do kontroli sanepidu, to powinny być w miarę często w każdym sklepie (chociażby ze 2 razy do roku, ideałem byłoby raz na miesiąć). Do tego w zakłądac produkcyjnych 2x częściej.
    Na nieszczęście w naszych, Polskich warunkach szybciej doczekamy się następnego zlodowacenia :(.

    • 0 0

  • michałek-opałek to reprezentatywny typek dla pewnej części forumowiczów, którzy wszędzie wietrzą spisek, prowokacje itp
    tak jestem prowokatorem, nie portal mi nie płaci (ciekawe kurdemollmotylanogawteiwewte dlaczego)
    :)
    takie buty, nieprawdaż:)
    jesteś michasiu-kochasiu zwyczajnym zazdrośnikiem niezdolnym do obiektywnego spojrzenia na rzeczywistość i dostrzeżenia, że
    co kUnia obchodzi jak sie wóz przewraca
    weź napisz protest-manifest i stań z tym vis a vis sopockiego szalecika.......
    nos w sos zeMby w otręby nerki w obierki........

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane