• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mocno nieświeży problem rzeźnika

Katarzyna Wiatroszak
3 czerwca 2005 (artykuł sprzed 19 lat) 
Przeterminowane wędliny, mięso oraz kiełbasy smarowane olejem znalazły "Gazeta" i Państwowa Inspekcja Handlowa w sklepie Zbigniewa Nowaka, wiceprezesa Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

O tym, że w mięsnym przy ul. Kombatantów 4/10 na gdańskiej Zaspie serwuje się przeterminowany towar, zawiadomiła nas czytelniczka. Wspólnie z pracownikami Państwowej Inspekcji Handlowej udaliśmy się na zakupy. Inspektorzy stwierdzili, że mięso, które kupiliśmy, jest nieświeże i przeprowadzili kontrolę całego towaru. Ze sprzedaży wycofali ok. 46 kg wyrobów mięsnych - 35 kilogramów to produkty przeterminowane i zepsute, 11 kilogramów wędlin było sztucznie "odświeżanych" (prawdopodobnie smarowano je olejem dla lepszego wyglądu). Inspektorzy znaleźli także uchybienia formalne: na niektórych towarach nie było widocznych cen, część produktów nie miała dat przydatności do spożycia, a trzy sprzedawczynie nie posiadały aktualnych badań lekarskich.

Pracownicy oraz kierownik sklepu będą składać wyjaśnienia w PIH-u.
Inspekcja spróbuje ustalić, czy to jednorazowa wpadka, czy też normalna praktyka w placówce.

Współwłaścicielem sklepu Rzeźnik jest Zbigniew Nowak - wiceprezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz radny powiatu gdańskiego. Nowak nie ma nic przeciwko temu, żeby PIH skontrolowała pozostałe jego sklepy (jest ich w Trójmieście kilkanaście).

- Jestem przekonany, że ta sytuacja nie powtarza się w żadnym z punktów sieci Zakłady Mięsne Nowak - twierdzi. W sklepie Rzeźnik Zbigniew Nowak przeprowadził wczoraj szkolenie dla kierowników sklepów, aby takie sytuacje się nie powtarzały. Zaproszono na nie PIH.

W tym sklepie na Zaspie inspektorzy gdańskiego oddziału Państwowej Inspekcji Handlowej przeprowadzili kontrolę, która zakończyła się utylizacją kilkudziesięciu kilogramów towaru.

Elżbieta Łobacz - zastępca wojewódzkiego inspektora państwowej inspekcji handlowej w Gdańsku.

W trakcie postępowania będziemy wyjaśniać, kto konkretnie odpowiada za zaistniałą sytuację. Wstępnie możemy powiedzieć, że odpowiedzialny jest zawsze bezpośredni sprawca, czyli pracownik i jego kierownik. Dodatkowo właściciel odpowiada z tytułu braku nadzoru. Po wyjaśnieniach zdecydujemy, czy skierujemy wnioski o ukaranie do Sądu Grodzkiego czy do prokuratury, a także na kogo personalnie nałożymy mandaty [ich maksymalna wysokość to 500 zł - red.].


Zbigniew Nowak - współwłaściciel sklepu

Żałuję, że nikt wcześniej o nieprawidłowościach nie informował bezpośrednio nas - mnie i brata Ryszarda, odpowiadającego za sklepy detaliczne. Na pewno wyciągniemy z tego konsekwencje. To dla nas sygnał, by częściej przeprowadzać wewnętrzne kontrole w naszych sklepach i dokładniej szkolić personel, przede wszystkim kierowników - to oni bezpośrednio za to odpowiadają. Kierownik musi wiedzieć, że towar nienadający się do spożycia musi trafić do utylizacji. On za to odpowiada.
Gazeta WyborczaKatarzyna Wiatroszak

Opinie (258)

  • Czego sie ludzie mnie czepiacie?Produkuje jak umiem .Kazdy chce jakos zarobic na chleb.Nie pasuje wam, to nie kupujcie moich wyrobow.Mam to w nosie.A ze trafilo teraz na mnie ,to mowi sie trudno.Jakos to przetrzymam.Moze wasze gdakanie nie przeszkodzi mi ukrecic lba tej wpadce.Prosze was wiec juz nie plujcie wiecej na mnie.Postaram sie juz wiecej tego nie robic.Pozdrawiam wszystkich moich klientow.
    Z.Nowak

    • 0 0

  • No dobra Nowak,

    a rzeknij jeszcze, Czy "Nowak" odmienia się, czy nie? Bo tak sobie myślę, że "czarnawdowa" ma kłopoty z odmianą albo myśli, żeś ty "Rapaczyński" (oczywiście ona).

    • 0 0

  • Ja osobiscie nie uwazam ze moje nazwisko nalezy odmieniac.A czy baja z miasta Lodzi pochodzi?

    • 0 0

  • baja -czy lubisz koszerne jedzenie?

    • 0 0

  • Nowak,

    1. a ja uważam, że Nowak odmienia się, jak każde inne polskie nazwisko(i większość obcych). Nastała jakaś moda na to, by nazwisk nie odmieniać, a przecież nowak, nowaka, nowakowi...i.t.d. idzie, jak po maśle;
    2. nie jestem z Łodzi, a z Gdańska (a dlaczego akurat z Łodzi???);
    3. koszernego żarcia nie znam, więc nie wiem, czy lubię.

    • 0 0

  • Do Gdynianki ze str. 3

    Tak, Elbląg jest w Warmińsko-Mazurskim za sprawą chorych wizji pana Wieśka W.
    Poza tym nie do końca prawdą jest to co piszesz o Olsztynie, że chce być na siłę inny.
    Na jakiej podstawie wysuwasz takie sądy?
    Przecież jeśli chodzi o dostawców mięsa to wiele miast w Polsce ma ich kilku.
    Trochę nie rozumiem takiego toku.

    Wracając do tematu
    Ciekawa dyskusja
    Jedni chwalą, inni ganią
    A ja pamiętam dawny spory mięsny u mnie w Braniewie na początku lat 90tych
    Ktoś chciał być wredny i dopisał sprayem "z padliny" pod napisem "Wędliny"
    Czy faktycznie mięso było tam takie kiepskie, nie wiem
    Nie kupopwałem
    Podobnie jak wielu ludzi, którzy zasugerowali się "dopiskiem" :)))))))

    • 0 0

  • Nowak na Witominie w Gdyni

    Polecam sprawdzenie sklepu na Witominie w Gdyni ostatnio, zakupiłem tam nieświeże udka kurczaków - po powrocie do domu i powąchaniu kurczaków w woreczku w którym się one znajdowały ulatywał śmięrdzący zapach - towar udało się zwrócić (Ekspedientka nie wygladała na bardzo zaskoczoną przy zwrocie towaru ? nawet nie przeprosiła :( )
    w lecie będę omijał ten sklep.

    Proponuję Bardzo Duże kary od 5 tys. zł dla małych sklepów do 1 miliona dla przedsiębiorców lub hipermarketów może to zacznie odstraszać od odświeżania mięsa.
    Po prostu Bardzo Bardzo Wysokie Kary wydawane przez PIP lub PIH.
    ...aha i jeszcze jedno Proponuję by w przypadku wykrycia nieświeżego towaru PIP lub PIH mógł przesyłać nawet własnym transportem (nieświeże mięso) do zakładu utylizacji i oczywiście wystawienie rachunku sklepowi, firmie, przedsiębiorcy, hipermarketowi (żeby przypadkiem nie trafił do innego sklepu zamiast do utylizacji Ci przedsiębiorcy mięsni to nieźli kombinatorzy)

    • 0 0

  • propozycja

    Tym ktorzy watpia w to ze mozna zjesc smaczna swieza wedline proponuje sklep Lisa we Wrzeszczu kolo Kristala.Rewelacja. Zawsze pachnie zawsze smacznie jezyk sam ucieka nie powiem gdzie jak sie stoi w kolejce po cygnska np. Ma sie ochote na wszystko!!!

    • 0 0

  • a ja tym z Przymorza polecam sklepik "U Lucyny" niedaleko "Maćkowy"
    konkurencja wysiada

    • 0 0

  • Juz o tym kiedys pisalem, ja z kolei polecam siec "Dominika miesnego", ceny + smak = idealne proporcje. Kupuje od jakiegos czasu i nie sparzylem sie ani razu. Warto.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane