• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mocno nieświeży problem rzeźnika

Katarzyna Wiatroszak
3 czerwca 2005 (artykuł sprzed 19 lat) 
Przeterminowane wędliny, mięso oraz kiełbasy smarowane olejem znalazły "Gazeta" i Państwowa Inspekcja Handlowa w sklepie Zbigniewa Nowaka, wiceprezesa Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

O tym, że w mięsnym przy ul. Kombatantów 4/10 na gdańskiej Zaspie serwuje się przeterminowany towar, zawiadomiła nas czytelniczka. Wspólnie z pracownikami Państwowej Inspekcji Handlowej udaliśmy się na zakupy. Inspektorzy stwierdzili, że mięso, które kupiliśmy, jest nieświeże i przeprowadzili kontrolę całego towaru. Ze sprzedaży wycofali ok. 46 kg wyrobów mięsnych - 35 kilogramów to produkty przeterminowane i zepsute, 11 kilogramów wędlin było sztucznie "odświeżanych" (prawdopodobnie smarowano je olejem dla lepszego wyglądu). Inspektorzy znaleźli także uchybienia formalne: na niektórych towarach nie było widocznych cen, część produktów nie miała dat przydatności do spożycia, a trzy sprzedawczynie nie posiadały aktualnych badań lekarskich.

Pracownicy oraz kierownik sklepu będą składać wyjaśnienia w PIH-u.
Inspekcja spróbuje ustalić, czy to jednorazowa wpadka, czy też normalna praktyka w placówce.

Współwłaścicielem sklepu Rzeźnik jest Zbigniew Nowak - wiceprezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz radny powiatu gdańskiego. Nowak nie ma nic przeciwko temu, żeby PIH skontrolowała pozostałe jego sklepy (jest ich w Trójmieście kilkanaście).

- Jestem przekonany, że ta sytuacja nie powtarza się w żadnym z punktów sieci Zakłady Mięsne Nowak - twierdzi. W sklepie Rzeźnik Zbigniew Nowak przeprowadził wczoraj szkolenie dla kierowników sklepów, aby takie sytuacje się nie powtarzały. Zaproszono na nie PIH.

W tym sklepie na Zaspie inspektorzy gdańskiego oddziału Państwowej Inspekcji Handlowej przeprowadzili kontrolę, która zakończyła się utylizacją kilkudziesięciu kilogramów towaru.

Elżbieta Łobacz - zastępca wojewódzkiego inspektora państwowej inspekcji handlowej w Gdańsku.

W trakcie postępowania będziemy wyjaśniać, kto konkretnie odpowiada za zaistniałą sytuację. Wstępnie możemy powiedzieć, że odpowiedzialny jest zawsze bezpośredni sprawca, czyli pracownik i jego kierownik. Dodatkowo właściciel odpowiada z tytułu braku nadzoru. Po wyjaśnieniach zdecydujemy, czy skierujemy wnioski o ukaranie do Sądu Grodzkiego czy do prokuratury, a także na kogo personalnie nałożymy mandaty [ich maksymalna wysokość to 500 zł - red.].


Zbigniew Nowak - współwłaściciel sklepu

Żałuję, że nikt wcześniej o nieprawidłowościach nie informował bezpośrednio nas - mnie i brata Ryszarda, odpowiadającego za sklepy detaliczne. Na pewno wyciągniemy z tego konsekwencje. To dla nas sygnał, by częściej przeprowadzać wewnętrzne kontrole w naszych sklepach i dokładniej szkolić personel, przede wszystkim kierowników - to oni bezpośrednio za to odpowiadają. Kierownik musi wiedzieć, że towar nienadający się do spożycia musi trafić do utylizacji. On za to odpowiada.
Gazeta WyborczaKatarzyna Wiatroszak

Opinie (258)

  • Trzeba myslec....

    Ludzie patrzcie co kupujecie...Trzeba byc niezle przymulonym zeby kupic dziecku "zielone paróweczki" czy smierdzace mieso jak cos jest nieswieze to smierdzi i czuc wiec logiczne ze sie tego nie kupuje.A do ludzi ktorzy mieli przez 3 dni s****ie - myjcie rece przed jedzeniem...

    • 0 0

  • Do autora "Sanepid w Gdańsku to..."

    Zastanów się człowieku zanim kiedykolwiek jeszcze kogoś oczernisz!! A może odrobinę cywilnej odwagi by podać swoje dane? Założę się, że na to z pewnością Cię nie stać!!!

    • 0 0

  • UDKA U NOWAK

    nie kupujcie nigdy w poniedziałki ,niby piękny towar leży w ladzie chłodniczej ,ale sprytna ekspedjętka schyla się do pojemnika i w domu okazuje się ze udka były mrożone ,tak się dzieje w OLIWIE ,a do OSOWEJ zapraszam SANEPID też poleciałoby parę kilogramów NIGDY TAM NIE KUPUJĘ

    • 0 0

  • każdy mięsny do kontroli

    byłam świadkiem , kiedy ekspedientka odradzała swoim znajomym ,jaką wedline nie mają kupować.a było to w Bomi na chełmie , więc wszędzie dranstwo się szerzy. inspekcjo rusz tyłek i do działania

    • 0 0

  • Nowak!

    ja czesto kupuje u nowaka i jeszcze nigdy sie nie sparzylam. jesli by tak bylo to juz bym tam nie kupowala.ale mysle ze to nagonka bo komus sie dobrze powodzi.co do ludzi ktorzy maja biegunke, to nie musza dzielic sie tym ze wszystkimi,naprawde malo kogo obchodzi czyjes s****ie.bez przesady

    • 0 0

  • afera??

    dlaczego nagle wszyscy chwala po imnieniu inne sklepy??czyzby zamierzony ruch konkurencji??nagle jakies dominiki,kummery,stoklosy i inne ktore jakos nigdy nie cieszyly sie zbytnia popularnoscia

    • 0 0

  • Padlina...

    Mnie obchodzi cudze s****ie!Dzięki takim informacjom mogę uniknąć zatrucia!!!

    • 0 0

  • ?!?!?!?!?!

    troche mnie dziwi ze skoro towar u nowaka jest rzekomo nieswieży to ludzie stoja kolejkami (szczegolnie w soboty)zeby cos kupic.bez przesady ludzie juz nie kupuja tego co tanie tylko co dobre wiec skad te kolejki u nowaka codziennie??niesmakuje to nie kupuj!idz do gzeli lub do lisa(ktorzy teraz beda sie starac bo beda chceli zagarnac zblakanych klientow)i sprobuj cudownych wedlin, a na pewno wrocisz do nowaka

    • 0 0

  • glupek!

    jak cie obchodzi to je zjedz!!jak nie masz swojego zdania to opieraj sie na odchodach innych,moze mamy ci napisac co dzis zjedlismy i co wys....szok ze ludzie sa tak tempi a na pewno tego nie zjesz:)ulozymy ci jadlospis

    • 0 0

  • Padlina...

    Epitety przyjmuję niczym Dudek piłkę:prowokacja nieudana,znowu pudło.Luzik,I 'm stayin' cool,rybka,total zwis.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane