- 1 Będzie 500+ dla małżeństw ze stażem? (455 opinii)
- 2 Szybko odzyskali skradzione auto (47 opinii)
- 3 "Bilet miejski" bez zniżek dla seniorów (193 opinie)
- 4 Tak wybuchł pożar w Nowym Porcie (280 opinii)
- 5 Karne kupony za niewłaściwe parkowanie (169 opinii)
- 6 Wznowili drogi remont po pół roku przerwy (67 opinii)
O chlebie, torcie i winie: w Gdańsku trwają targi gastronomiczne
W Gdańsku trwają smakowite targi gastronomiczne BaltPiek.
Miłośnicy słodkości spotykają się do piątku na targach Baltpiek. Jedni, by ubić interes, inni, by posmakować wypieków. Dla nich największą atrakcją są stoiska z łakociami.
W halach MTG S.A. siły połączyły trzy imprezy targowe. Baltpiek - Targi Piekarnictwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa, Ciepły Bałtyk -Targi Wyposażenia Hoteli i Gastroexpo - Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii i Sklepów.
Piekarze porozumiewają się z dostawcami mąki i producentami pieców. Hotelarze poznają nowe systemy do rezerwacji miejsc i zarządzania hotelami. Restauratorzy oglądają nowe piece i lodówki. Wytrawne gospodynie i domorośli mistrzowie kuchni mogą poradzić się specjalistów, jeśli chodzi o wyposażenie kuchni, bądź sekrety niektórych przepisów.
- To niezła okazja, by wypromować swój produkt - twierdzi Witold Smarzyński, właściciel firmy produkującej koncentrat w proszku do lodów. - Z naszych usług korzystają głównie punkty gastronomiczne na plaży. A tam, jak wiadomo, lody sprzedają się dobrze.
Tematem przewodnim pokazów szefów kuchni jest kuchnia regionalna, kaszubska. Prezentowane się nowoczesne aranżacje dań wegetariańskich, ryb i owoców morza, sałat i sałatek, mięsa oraz zakąsek bankietowych. Każdy odwiedzający targi może wziąć udział w bezpłatnym kursie degustacji win. Jeśli ktoś lubi skomplikowane drinki, warto obejrzeć pokazy barmańskie w wykonaniu mistrzów Flair Academy.
Największym powodzeniem cieszą się słodkości. Jest kilka stoisk z lodami, są gofry i naleśniki. Na stoisku Caritas można zaś posmakować wypieków przyrządzonych w ramach terapii zajęciowej przez osoby niepełnosprawne.
Warto zwrócić uwagę na mniejsze stoiska, na których jest kilka ciekawostek - choćby miód pszczeli o smaku... malinowym. - To naturalny miód z domieszką suszonych malin - tłumaczy pszczelarz Marek Kamiński. - Mamy także inne miody: jagodowe, porzeczkowe. To biznes rodzinny, ojciec produkuje miód, a ja zajmuję się produktami z wosku.
Podczas środowego konkursu cukierniczego "Kuźnia Słodkich Talentów" uczniowie szkół gastronomicznych prezentowali swoje pomysły, wśród których był np. Tort w Pięciu Smakach inspirowany muzyką Moniki Brodki czy też tort w kształcie fortepianu, spóźniony hołd dla Chopina (2010 był rokiem chopinowskim).
W czwartek swoją premierę na targach będzie miała prowadzona przez Krzysztofa Skibę I Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy, organizowana przez Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski we współpracy z Międzynarodowymi Targami Gdańskimi SA. Konkurs rozpocznie się o godz. 10.30.
Targi otwarte są od 10 do 17. Bilety normalne - 7 zł, ulgowe - 3 zł. Targi potrwają do piątku. Kliknij, aby uzyskać więcej informacji.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (39) ponad 10 zablokowanych
-
2011-02-17 09:39
Ale nazwy:-)
- 2 3
-
2011-02-17 09:44
A nie mozna napisać czy targi są dostępne dla zwykłego człowieka, (2)
w jakich godzinach i po ile bilety?
- 4 7
-
2011-02-17 10:31
(1)
Przeciez wszystko masz napisane w artykule.Przeczytaj go a nie tylko obrazki ogladasz kolezko :)
- 2 1
-
2011-02-17 11:34
Od początku tego nie było koleżko
zostało dopisane
- 1 1
-
2011-02-17 09:59
Ponad 500 ulepszaczy do pieczywa (3)
Warto wspomnieć że na rynku dostępnych jest ponad 500 ulepszaczy do pieczywa tak aby było dłużej świeże, pachnące, chrupiące i szybko nie pleśniało.
XXI wiek - wiek chemii - od żywności po farmaceutyki.
Biznes się kręci- 20 2
-
2011-02-17 10:12
(2)
"Warto wspomnieć że na rynku dostępnych jest ponad 500 ulepszaczy do pieczywa tak aby było dłużej świeże, pachnące, chrupiące i szybko nie pleśniało."
Chyba się ich nie używa, skoro seryjny chleb kupiony rankiem, wieczorem zwykle jest już nieświeży, nie pachnie i traci chrupkość.- 2 0
-
2011-02-17 12:05
Na szczęście chyba mało używamy w porównaniu z zachodem
Będąc na Wyspach kupiłem bułki pierwszego dnia pobytu(sporo bułek) - po kilku dniach smakowały tak samo :)
- 3 0
-
2011-02-17 14:12
jak kupujesz chleb w lidlu albo biedronce to tak jest...
- 0 1
-
2011-02-17 10:35
Miód
Jedźcie ludzie miód jest zdrowy na wszystko i poprawia samopoczucie.
Serdecznie Polecam- 11 1
-
2011-02-17 10:39
mniam mniam zjadłabym taki torcik :)
- 1 1
-
2011-02-17 10:42
Dzięki rządzeniu krajem przez PO zostaje chleb i woda...........
I o co sie tu targować? o sztuczną żywność? Przecie to co zjadamy to sama chemia.
- 6 7
-
2011-02-17 10:59
INFORMACJA RYCHŁO W CZAS DROGI PORTALU !!! (3)
dziś ostatni dzień targów
- 23 3
-
2011-02-17 11:33
tragi są do piątku, masz słonko dwa dni pełne ;) (2)
- 0 4
-
2011-02-17 13:32
(1)
kwiatuszku targi cukiernicze kończą się dzisiaj
- 1 0
-
2011-02-17 19:43
w piątek serniczku
- 0 0
-
2011-02-17 11:10
Graczyk - Razowy ze śliwką (2)
a reszta spadać. Chlebek absolutnie poza konkurencją!
- 3 2
-
2011-02-17 11:37
za ile?mikroskopijny bochenek 4,50 zł? (1)
za 4,50 to mam trzy normalne bochenki w realu czy tesco.
- 0 1
-
2011-02-17 11:49
Normalny chleb z Reala czy Tesco, to oksymoron :)
- 3 0
-
2011-02-17 11:41
Czemu artykuł o targach ukazuje się w ostatnim dniu ich trwania? (2)
A chętnie bym się wybrał...
- 10 2
-
2011-02-17 11:42
I'm sorry - myślałem że od 10 do 17 to daty (1)
Jestem idiotą :)
- 2 0
-
2011-02-17 11:47
najwazniejsze w terapii jest przyznanie się do własnej ułomności, jesteś na dobrej drodze :)
- 1 2
-
2011-02-17 11:41
Do 17.00, jak miło...
Szkoda, że dopiero o tej godzinie mogę tam być :(
- 4 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.