W Gdańsku trwają smakowite targi gastronomiczne BaltPiek.
Miłośnicy słodkości spotykają się do piątku na targach Baltpiek. Jedni, by ubić interes, inni, by posmakować wypieków. Dla nich największą atrakcją są stoiska z łakociami.
W halach MTG S.A. siły połączyły trzy imprezy targowe. Baltpiek - Targi Piekarnictwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa, Ciepły Bałtyk -Targi Wyposażenia Hoteli i Gastroexpo - Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii i Sklepów.
Piekarze porozumiewają się z dostawcami mąki i producentami pieców. Hotelarze poznają nowe systemy do rezerwacji miejsc i zarządzania hotelami. Restauratorzy oglądają nowe piece i lodówki. Wytrawne gospodynie i domorośli mistrzowie kuchni mogą poradzić się specjalistów, jeśli chodzi o wyposażenie kuchni, bądź sekrety niektórych przepisów.
- To niezła okazja, by wypromować swój produkt - twierdzi Witold Smarzyński, właściciel firmy produkującej koncentrat w proszku do lodów. - Z naszych usług korzystają głównie punkty gastronomiczne na plaży. A tam, jak wiadomo, lody sprzedają się dobrze.
Tematem przewodnim pokazów szefów kuchni jest kuchnia regionalna, kaszubska. Prezentowane się nowoczesne aranżacje dań wegetariańskich, ryb i owoców morza, sałat i sałatek, mięsa oraz zakąsek bankietowych. Każdy odwiedzający targi może wziąć udział w bezpłatnym kursie degustacji win. Jeśli ktoś lubi skomplikowane drinki, warto obejrzeć pokazy barmańskie w wykonaniu mistrzów Flair Academy.
Największym powodzeniem cieszą się słodkości. Jest kilka stoisk z lodami, są gofry i naleśniki. Na stoisku Caritas można zaś posmakować wypieków przyrządzonych w ramach terapii zajęciowej przez osoby niepełnosprawne.
Warto zwrócić uwagę na mniejsze stoiska, na których jest kilka ciekawostek - choćby miód pszczeli o smaku... malinowym. - To naturalny miód z domieszką suszonych malin - tłumaczy pszczelarz Marek Kamiński. - Mamy także inne miody: jagodowe, porzeczkowe. To biznes rodzinny, ojciec produkuje miód, a ja zajmuję się produktami z wosku.
Podczas środowego konkursu cukierniczego "Kuźnia Słodkich Talentów" uczniowie szkół gastronomicznych prezentowali swoje pomysły, wśród których był np. Tort w Pięciu Smakach inspirowany muzyką Moniki Brodki czy też tort w kształcie fortepianu, spóźniony hołd dla Chopina (2010 był rokiem chopinowskim).
W czwartek swoją premierę na targach będzie miała prowadzona przez Krzysztofa Skibę I Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy, organizowana przez Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski we współpracy z Międzynarodowymi Targami Gdańskimi SA. Konkurs rozpocznie się o godz. 10.30.