- 1 Solorz otworzył stację wodoru w Gdańsku (143 opinie)
- 2 Bursztynowy Ołtarz z nowymi elementami (88 opinii)
- 3 Będą trzy pasy na Obwodnicy Trójmiasta? (449 opinii)
- 4 Ponad 20 tys. zł za kurs taksówką (257 opinii)
- 5 Pili, zażywali narkotyki i wsiadali za kółko (89 opinii)
- 6 Rajska znowu deptakiem, ale tylko na chwilę (70 opinii)
Odtworzyli piwo jopejskie: pracowali nad nim 16 lat
Piwo jopejskie, jedno z najsłynniejszych i jednocześnie... najtrudniejszych do odtworzenia średniowiecznych piw, powraca do Trójmiasta, tym razem w wydaniu AleBrowaru. Piwowarzy i naukowcy na nowo opracowali jego oryginalną recepturę. Prace trwały... 16 lat.
- Piwo jopejskie: legenda ze średniowiecznego Gdańska
- Średniowieczne piwo - 16 lat pracy nad odtworzeniem receptury
- Jak smakuje piwo jopejskie?
Piwo jopejskie: legenda ze średniowiecznego Gdańska
- Nazwa [piwa jopejskiego - dop. red.] pochodziła prawdopodobnie od jopy, drewnianej chochli, którą piwowar zbierał z fermentującej brzeczki biało-zieloną pleśń. Według legend jakość piwa jopejskiego oceniana była w swoistym eksperymencie. Mężczyźni ubrani w skórzane spodnie siadali na drewnianą ławę, na którą wylewano piwo. Przy próbie podnoszenia ława musiała unieść się razem z mężczyznami. Wszystko przez to, że trunek ten jest bardzo gęsty i zawiesisty, trochę podobny do syropu - mówi Arkadiusz Wenta, założyciel AleBrowaru.
Średniowieczne piwo - 16 lat pracy nad odtworzeniem receptury
Co ciekawe, Arkadiusz Wenta pracował nad odtworzeniem receptury jopejskiego piwa przez 16 lat, a wspierała go grupa badawcza studentów, którzy pod okiem naukowców Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia wyizolowali i opisali odpowiedni szczep drożdży, który posłużył do przygotowania piwa jopejskiego. Prace badawcze zostały wykonane w ramach programu Innova Bio Pomorze, realizowanego przez Pomorski Park Naukowo-Technologiczny Gdynia, Międzyuczelniany Wydział Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz I Akademickie Liceum Ogólnokształcące w Gdyni.
- Produkcja piwa jopejskiego, w odróżnieniu od piw standardowych, skupia się na bardzo długim czasie gotowania brzeczki, który trwa ok. 20-24 godzin w celu jej karmelizacji i zagęszczenia cukrów (odparowanie wody), jak również bardzo długim okresie fermentacji, trwającym w tym przypadku 12-24 miesięcy. Dla porównania: piwa standardowe wymagają gotowania przez 60-90 minut i fermentują ok. 7-21 dni - tłumaczy Arkadiusz Wenta z AleBrowaru. I dodaje:
- Efekt końcowy, który pokrywa się ze szczątkowymi informacjami ze źródeł historycznych, a także degustacja utwierdzają mnie w przekonaniu, że w końcu udało nam się odtworzyć tradycyjne piwo jopejskie.
Jak smakuje piwo jopejskie?
Ci, którzy pierwszy raz skosztują piwa jopejskiego, mogą odnieść wrażenie, że nie piją... piwa, ale gęsty, intensywny, słodko-gorzki trunek, który konsystencją niemal przypomina brązowy syrop. Nie jest też gazowane. W smaku można wyczuć nuty karmelu, rodzynek i daktyli.
Napijemy się go w lokalach firmowych AleBrowaru w Trójmieście, m.in. w Gdyni przy ul. Starowiejskiej
Ci, którzy chcą poznać jeszcze więcej ciekawostek o lokalnym piwie, mogą wciąć udział w spacerze Tajemnice Gdańska. Piwo Jopejskie - najsłynniejsze w mieście! z degustacją (17.03). Są jeszcze bilety.
Miejsca
Opinie (67) 4 zablokowane
-
2024-03-06 20:32
Rozumiem whiskey, którym z 200 ml można się upić
Ale syrop...
- 1 2
-
2024-03-06 20:36
wszystko
dzisiaj nadaje się na sprzedaż, zwłaszcza złudzenia
- 12 0
-
2024-03-06 20:47
A moze by tak odtworzyć piwo Gdańskieie (2)
Proponował bym odtworzyć piwo Gdańskie nie jednemu na samą myśl łezka się kręci w oku nie to co te siki teraz
- 10 0
-
2024-03-06 23:14
Jest odtworzone, poszukaj piwa StaroGdańskie
- 1 2
-
2024-03-12 22:18
Granat
- 0 0
-
2024-03-06 20:47
Bardzo mądre pytanie w ankiecie.
- 0 1
-
2024-03-06 20:49
16 lat to sporo.
A szpryce na cowid w tydzień. Kto wam uwierzy ?!
- 7 4
-
2024-03-06 21:13
Piwo standardowe ( alkoholowe ) ma 3 x tyle kalori co bezakoholowe.
Alkohol to trucizna i powinien być zakazany. Nie ma bezpiecznej ilości. Do tego strasznie tuczy.
Piwo bezalkoholowe 0% jest często bardzo smaczne i o niebo zdrowsze.- 3 7
-
2024-03-06 21:45
300 zl za litr paskudztwa? Wolę 20-letnią whisky
- 11 1
-
2024-03-06 21:48
Eee tam...
Nawet "pssst..." się nie da zrobić tym piwem w skmce, słabo to widzę
- 6 0
-
2024-03-06 23:03
Postawmy pomnik.
Albo nazwijmy kolejną aleję jego imieniem. Imieniem typa który zakatrupił browar w mieście, gdzie piwo warzono od kilkuset lat. Ciemny ludek kupuje wszystko. Tutaj Jacunia miał całkowitą rację.
- 5 1
-
2024-03-07 06:09
Pilem to od PG4, i nie. Nie udalo im sie
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.