- 1 Solorz otworzył stację wodoru w Gdańsku (144 opinie)
- 2 Bursztynowy Ołtarz z nowymi elementami (88 opinii)
- 3 Będą trzy pasy na Obwodnicy Trójmiasta? (449 opinii)
- 4 Ponad 20 tys. zł za kurs taksówką (257 opinii)
- 5 Pili, zażywali narkotyki i wsiadali za kółko (89 opinii)
- 6 Rajska znowu deptakiem, ale tylko na chwilę (70 opinii)
Odtworzyli piwo jopejskie: pracowali nad nim 16 lat
Piwo jopejskie, jedno z najsłynniejszych i jednocześnie... najtrudniejszych do odtworzenia średniowiecznych piw, powraca do Trójmiasta, tym razem w wydaniu AleBrowaru. Piwowarzy i naukowcy na nowo opracowali jego oryginalną recepturę. Prace trwały... 16 lat.
- Piwo jopejskie: legenda ze średniowiecznego Gdańska
- Średniowieczne piwo - 16 lat pracy nad odtworzeniem receptury
- Jak smakuje piwo jopejskie?
Piwo jopejskie: legenda ze średniowiecznego Gdańska
- Nazwa [piwa jopejskiego - dop. red.] pochodziła prawdopodobnie od jopy, drewnianej chochli, którą piwowar zbierał z fermentującej brzeczki biało-zieloną pleśń. Według legend jakość piwa jopejskiego oceniana była w swoistym eksperymencie. Mężczyźni ubrani w skórzane spodnie siadali na drewnianą ławę, na którą wylewano piwo. Przy próbie podnoszenia ława musiała unieść się razem z mężczyznami. Wszystko przez to, że trunek ten jest bardzo gęsty i zawiesisty, trochę podobny do syropu - mówi Arkadiusz Wenta, założyciel AleBrowaru.
Średniowieczne piwo - 16 lat pracy nad odtworzeniem receptury
Co ciekawe, Arkadiusz Wenta pracował nad odtworzeniem receptury jopejskiego piwa przez 16 lat, a wspierała go grupa badawcza studentów, którzy pod okiem naukowców Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia wyizolowali i opisali odpowiedni szczep drożdży, który posłużył do przygotowania piwa jopejskiego. Prace badawcze zostały wykonane w ramach programu Innova Bio Pomorze, realizowanego przez Pomorski Park Naukowo-Technologiczny Gdynia, Międzyuczelniany Wydział Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz I Akademickie Liceum Ogólnokształcące w Gdyni.
- Produkcja piwa jopejskiego, w odróżnieniu od piw standardowych, skupia się na bardzo długim czasie gotowania brzeczki, który trwa ok. 20-24 godzin w celu jej karmelizacji i zagęszczenia cukrów (odparowanie wody), jak również bardzo długim okresie fermentacji, trwającym w tym przypadku 12-24 miesięcy. Dla porównania: piwa standardowe wymagają gotowania przez 60-90 minut i fermentują ok. 7-21 dni - tłumaczy Arkadiusz Wenta z AleBrowaru. I dodaje:
- Efekt końcowy, który pokrywa się ze szczątkowymi informacjami ze źródeł historycznych, a także degustacja utwierdzają mnie w przekonaniu, że w końcu udało nam się odtworzyć tradycyjne piwo jopejskie.
Jak smakuje piwo jopejskie?
Ci, którzy pierwszy raz skosztują piwa jopejskiego, mogą odnieść wrażenie, że nie piją... piwa, ale gęsty, intensywny, słodko-gorzki trunek, który konsystencją niemal przypomina brązowy syrop. Nie jest też gazowane. W smaku można wyczuć nuty karmelu, rodzynek i daktyli.
Napijemy się go w lokalach firmowych AleBrowaru w Trójmieście, m.in. w Gdyni przy ul. Starowiejskiej
Ci, którzy chcą poznać jeszcze więcej ciekawostek o lokalnym piwie, mogą wciąć udział w spacerze Tajemnice Gdańska. Piwo Jopejskie - najsłynniejsze w mieście! z degustacją (17.03). Są jeszcze bilety.
Miejsca
Opinie (67) 4 zablokowane
-
2024-03-07 08:29
Dziwny jest ten świat
- 1 0
-
2024-03-07 09:39
Coś musi spłacać długi..... (1)
.....w które "Założyciel AleBrowaru Arkadiusz Wenta ...." cały czas wpędza tę firmę.......... przeholował i to już parę lat temu, wpadł w ciąg 'wincyj wincyyyyj!' i teraz wszystko pada...
- 4 3
-
2024-03-07 10:56
Nawarzyl piwa a chetnych mu nie przybywa.
- 1 0
-
2024-03-07 10:26
cene odtworzyli z odsetkami
- 4 0
-
2024-03-07 10:32
Cena z kosmosu mimo wszystko
lepiej już tochę dołożyć i kupić dobre 0.7 single malt whyski i też można się "delektować" ;)
- 4 2
-
2024-03-07 10:58
Chytry, sprzeda cwiartke za dwa litry.
- 1 0
-
2024-03-07 11:57
za 5 złotych to wolę kupić litr nektaru z brzoskwiń
albo w promocji sok z jabłek - ostatnio można było wyrwać litr za 85 groszy.
- 1 1
-
2024-03-07 13:12
Najdrozsze kawy swiata:
Kopi Luwak i Black Ivory Coffee tez powstaja z wystekania ziaren przez zwierzeta. Jopejskie choc jest z gornej fermentacji, to wychodzi dolna i od razu zostaje zabeczkowane.
- 0 1
-
2024-03-07 14:18
Piwo jopejskie to zmodyfikowane jewrejskie.
Podobnie jak Goldwasser Jankiela ze znana gwiazda. Na rozpijaniu mozna bylo dobrze zarobic i zniszczyc cala nacje.
- 2 4
-
2024-03-07 16:04
Takie zapytanie
Kto potwierdził, że to ten sam smak ? To już nie to samo piwo ,bo receptury nie ma ,oni opracowali nową recepturę ,ale marketingowo dobry ruch.
- 3 0
-
2024-03-07 17:51
Mój mąż też pracuje nad piwem. (3)
Najczęściej to Warka albo Harnaś. Pracuje i testuje które lepsze, które ma większy bukiet i lepsza pianę. Tak już ponad 16 lat i nie może badań skonczyć. Od tej pracy brzucha dostał bo praca wymaga przebywania w jednym miejscu.
- 61 1
-
2024-03-07 22:07
I takich zdeterminowanych ludzi nam trzeba w branży!
Brawa dla męża
- 24 0
-
2024-03-08 10:55
To jest alkoholizm proszę pani, a nie praca. Im szybciej pani to zrozumie i wpłynie na męża, żaby podjął leczenie tym lepiej.
- 3 12
-
2024-03-08 14:24
Warka albo harnaś
To nie piwo. To sik koncernowy.
- 4 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.