• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ponad pół wieku legendarnej piekarni

Michał Stąporek
17 stycznia 2024, godz. 20:00 
Opinie (203)
Ryszard Majchrowski przy najstarszym chlebowym piecu w Gdańsku. Niewielki zakład i sklep przejął po swoim ojcu - Józefie. Ryszard Majchrowski przy najstarszym chlebowym piecu w Gdańsku. Niewielki zakład i sklep przejął po swoim ojcu - Józefie.

Działa w tym samym miejscu od 51 lat, korzysta z pieca, który funkcjonował jeszcze w latach 30. XX w. Wśród pracowników ma piekarza, który przez 28 lat nie opuścił żadnego dnia pracy. Piekarnia przy Dolnej Bramie 12Mapka działa od 17 stycznia 1973 r. To już legenda, ale nie muzealna, lecz wiecznie żywa.



Piekarnia działała w tym miejscu jeszcze przed wojną. W Wolnym Mieście piekł tu August Herrmann, w powojennym, polskim Gdańsku Albin Sprada. Gdy w latach 50. zakazano nocnego wypieku, piekarnia padła, a budynek długo stał pusty.



Ogień wrócił do starego pieca



Zapach chleba wrócił 17 stycznia w 1973 r. wraz z Józefem Majchrowskim, ojcem obecnego właściciela - Ryszarda.

Zanim jednak przed budynkiem przy Dolnej Bramie 12 ustawiła się kolejka po ciepłe pieczywo, trzeba było go wyremontować. Po zamknięciu piekarni Albina Sprady w latach 50. działała tu jakiś czas rozlewnia wody gazowanej. Potem przez lata budynek stał pusty, zalany i zdewastowany.

  • Sercem piekarni przy ul. Dolna Brama 12 jest stary, 100-letni piec opalany węglem.
  • Sercem piekarni przy ul. Dolna Brama 12 jest stary, 100-letni piec opalany węglem.
Majchrowski senior praktycznie odbudował lokal i ożywił także przedwojenny piec do wypieku chleba opalany węglem. To najstarszy taki piec w Gdańsku. Działa do dziś, choć ma już ponad 100 lat.

Ryszard Majchrowski na przejęcie piekarni po ojcu czekał długo, jego tata pracował do 86 r. życia, a mama jeszcze dłużej - do 88. Ale jemu się nie spieszyło: z wykształcenia jest inżynierem mechanikiem, pracował wiele lat w Żegludze Gdańskiej. Dopiero w 1982 r., po rodzinnych perturbacjach związanych ze stanem wojennym, zajął się piekarnią. I robi to do dziś.

Ryszard Majchrowski: Całe życie wokół chleba Ryszard Majchrowski: Całe życie wokół chleba

Piekarzy zatrudnia dwóch, ale wiernych. Dla pana Tomka to była pierwsza praca, nie zmienił jej od 28 lat. Ani razu nie był na chorobowym, nie stracił żadnego dnia. Jego kolega to przy nim nowicjusz, w pracy przy Dolnej Bramie 12 raptem od 16 lat...

  • W piekarni pana Ryszarda pracuje na co dzień dwóch piekarzy i jedna pani, która obsługuje klientów kupujących pieczywo.


Trudna decyzja o rezygnacji z ulepszaczy



Czy ma dla ciebie znaczenie, skąd pochodzi pieczywo, które jesz?

Jak tak mała piekarnia utrzymała się przy tyle lat? Ryszard Majchrowski wspomina, że było ciężko, gdy ludzie zaczęli kupować tanie pieczywo w supermarketach.

- Po 1989 r. nastąpił mały regres. Rozpoczęła się era supermarketów. Tam chleb był pełen ulepszaczy, pięknie zapakowany, nigdy się niepsujący. Ludzie byli zachwyceni tymi kolorowymi opakowaniami, bo do tamtej pory to była szarzyzna - mówił kilka lat temu w rozmowie z "Dziennikiem Bałtyckim".
Konkurować było trudno, tym bardziej że w jego piekarni nie używa się polepszaczy. Taką decyzję podjął jeszcze jego ojciec.

- Kiedy na rynek zaczęły wchodzić firmy z tymi "chemikaliami", miał się u nas odbyć pierwszy pokaz efektów ich działania. Jednak w połowie procesu pieczenia tego chleba ojciec się zdenerwował, przerwał i spalił to, co już było wypieczone. Chemia dodawana do ciasta w trakcie mieszania zaczęła niesamowicie dusić, gryźć. Tata stwierdził, że mowy nie ma. To był pierwszy i ostatni raz, gdy w naszej piekarni zastosowano jakiekolwiek utrwalacze - wspominał.

Dobre pieczywo wróciło do łask



Ale to, co przez lata było problemem, po jakimś czasie zaowocowało. Gdy ludzie odkryli, że chleb chlebowi nie jest równy, wrócili do pieczywa wypiekanego tradycyjnymi metodami. Skorzystali na tym młodzi piekarze, którzy otworzyli piekarnie rzemieślnicze, ale i Ryszard Majchrowski, którego - mimo najlepszych chęci - do młodzieniaszków zaliczyć nie można.

- To była dobra decyzja. Właśnie z tego powodu, że kiedyś świadomie odrzuciliśmy ulepszacze i konserwanty, w tej chwili przeżywamy renesans - podkreśla.

Miłośnicy teatrów odkryli starą piekarnię



Pomogło jeszcze coś: trochę przypadek, a trochę umiejętność odnalezienia się na rynku. Piekarnia przy Dolnej Bramie 12 przez dekady była znana przede wszystkim okolicznym mieszkańców i odbiorcom kilku sklepów w Gdańsku, do których dostarczała pieczywo.

Podczas festiwalu Feta piekarnia Ryszarda Majchrowskiego zmieniała się w główny punkt żywienia publiczności i z tej okazji zwykle wypiekała specjalne paluchy z makiem. 14 lipca 2017 r. Podczas festiwalu Feta piekarnia Ryszarda Majchrowskiego zmieniała się w główny punkt żywienia publiczności i z tej okazji zwykle wypiekała specjalne paluchy z makiem. 14 lipca 2017 r.
To jednak zmieniło się, gdy na Dolne Miasto i Stare Przedmieście na kilka lat zawitał festiwal teatrów ulicznych Feta. Niektóre spektakle odbywały się wręcz na podwórku przy piekarni Ryszarda Majchrowskiego. Dzięki temu jego wypieki poznali mieszkańcy nawet najbardziej odległych dzielnic.

Niektórzy zapałali do nich taką miłością, że pozostali wierni tej piekarni do dziś.

Miejsca

Opinie (203) ponad 10 zablokowanych

  • Szyk i Elegancja

    Zapach, smak, konsystencja. Pozdrowienia dla nocnego marka od nocnych marków....
    Najlepsze wypieki

    • 22 1

  • Gotowała (3)

    A ja lubię chleb od Pana Gotowały.Przypomina mi dzieciństwo, kiedy zanim doszło się do domu, piętka była obgryziona.Taki dobry.

    • 11 4

    • Sama sól. (1)

      • 3 2

      • Dokładnie to samo chciałam napisać.

        • 1 2

    • Naj

      Kupuję tam od lat i jestem zadowolona :) gorący chlebek i ten zapach na całe Legionow:) od czasu do czasu zdarza się ze jest przesolony ale co z tego skoro i tak jest pyszny!!!

      • 0 0

  • W Chyloni mamy piekarienie pana Kozłowskiego (2)

    B abcia mi opowiadała że działą ponad 50 lat

    • 22 1

    • Kozłowski - najlepsze pieczywo od lat.

      Tak, chleb od Kozłowskiego najlepszy. Nie kroją pieczywa, a klienci i tak grzecznie stoją w dłuuuugich kolejkach na dworzu. Warto to zobaczyć przed np. przed świętami. Jakość broni się sama,

      • 9 0

    • Uwielbiam pieczywo z piekarni Pana Kozłowskiego.Najlepsze jakie jadłam. Brawo,pozdrawiam cały personel.

      • 7 0

  • Ludzie wracają do starych metod (2)

    I receptur. Tego marketowego gluta jeść się nie da.

    • 34 0

    • (1)

      Wracają? To po co piekarnie od tych receptury odchodziły?

      • 5 0

      • Jakos w rydlu co dzien dalny wykupuja mrozony syf

        • 5 0

  • Opinia wyróżniona

    Pamiętam te paluchy z makiem na festiwalu teatralnym! (11)

    Mega fajna piekarnia, z klimatem i bardzo dobrym pieczywem. Polecam wszystkim!

    • 301 6

    • UE chce otwartego rynku rolnego dla Ukrainy

      ... i (nie)ukrainskie zboze z Ukrainy ktora produkuja korporacje zarejestrowane w rajach podatkowych nie zadni ukrainscy rolnicy - zalewaloby nasz rynek zeby nie twarde stanowisko PiSu... poczekajcie jeszcze chwile a proceder wroci... smacznego! :)

      • 14 37

    • Wypieki są smaczne , jednak duży minus za twardą skórkę chleba. (4)

      Od jakiegoś czasu nie tyle smak , co jakość chleba się pogorszyła. Chodzi konkretnie o twardą skórkę chleba.

      • 0 17

      • Może to zęby ci się poluzowały?

        • 19 1

      • uwielbiam twardą, chrupiącą skórkę chleba :)

        • 22 1

      • Ta chrupiąca, twarda skórka to zaleta.

        • 21 1

      • Skórka nie jest chrupiąca , tylko twarda.

        I rzeczywiście można sobie na niej zęby połamać. Wcześniej skórka od chleba była chrupiąca , a teraz jest poprostu twarda. Nie wiem, czy to kwestia zmiany składników, czy receptury.

        • 5 1

    • Jednym z piekarzy jest "Mucha", pozdrowienia mordo

      • 4 0

    • moja piekarnia od dziecięcych lat..pieczywo smakuje tak samo...bułeczki chrupiące-jak dawniej..chlebek ciepły...polecam...!kto raz spróbuje ten wróci

      • 5 0

    • I co z tego ile oni tego chleba produkuja to jest co najwyzej promil

      • 0 2

    • Kajsa (1)

      Witam mogę prosić o dokładny adres

      • 0 0

      • Dolna Bramą 12

        Polecam czytać ze zrozumieniem. Ewentualnie metoda oglądania obrazków też pomoże... tylko patrz, a nie pacz

        • 1 0

  • Zaraz zaleje nas nie tylko techniczne zboże z Ukrainy, więc chlebki będą smakowite.

    • 14 7

  • Dobra piekarnia (5)

    Dobre zdrowe pieczywo , to jest u Tadeusza Dąbrowskiego w Gdańsku na Partyzantów 15 w równie starym piecu , mała kameralna piekarnia , nawet Niemcy docenili klimat tej piekarnii nagrywając tam kiedyś reklamę , polecam

    • 18 2

    • Nie ma czegoś takiego jak (3)

      dobre zdrowe pieczywo. Każdy tego typu produkt z mąki to szkodliwa pasza do zpachania zołądka. Czy to bułka, czy to chleb czy ciasto.

      • 4 14

      • Hmm.. (2)

        To znaczy, że zdrowiej jeść surowe zboże?

        • 12 0

        • powinno sie jeść jak najmniej węglowodanów (1)

          Chleb, makarony ryże, ziemniaki to są zapychacze

          • 0 10

          • I co z tego! Ale dobre.

            • 5 0

    • Ta piekarnia miała dobre pieczywo jak sądził tam Dąbrowski. Pamiętam okrągły chrupki chlebek, paluchy z makiem pyszne pączki teraz niestety też już chemia.

      • 0 0

  • (2)

    Polecam pieczywo. Sama niedawno odkryłam ta piekarnię. Warto było. Pozdrowienia dla Pani sprzedającej...mega sympatyczną osoba.

    • 32 0

    • Pani Wandzia jest wyjątkowa

      i podziwiam ją za uśmiech od rana i cierpliwość.

      • 7 0

    • to prawda!!!

      • 2 0

  • Polecam...

    Jestem stałym klientem tej piekarni. Polecam ich wypieki z całym przekonaniem. Próbowałem wielu, ale - moim zdaniem - te są absolutnie najlepsze.

    • 22 0

  • Wspaniała historia

    Wspaniali ludzie i oddani tej pracy, czuć to w produktach- jakość i serce, uwielbiam Proponuję więcej takich artykułów pozytywnych o ciekawych ludziach i miejscach w naszym wspaniałym mieście.

    • 26 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane