• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ponad pół wieku legendarnej piekarni

Michał Stąporek
17 stycznia 2024, godz. 20:00 
Opinie (203)
Ryszard Majchrowski przy najstarszym chlebowym piecu w Gdańsku. Niewielki zakład i sklep przejął po swoim ojcu - Józefie. Ryszard Majchrowski przy najstarszym chlebowym piecu w Gdańsku. Niewielki zakład i sklep przejął po swoim ojcu - Józefie.

Działa w tym samym miejscu od 51 lat, korzysta z pieca, który funkcjonował jeszcze w latach 30. XX w. Wśród pracowników ma piekarza, który przez 28 lat nie opuścił żadnego dnia pracy. Piekarnia przy Dolnej Bramie 12Mapka działa od 17 stycznia 1973 r. To już legenda, ale nie muzealna, lecz wiecznie żywa.



Piekarnia działała w tym miejscu jeszcze przed wojną. W Wolnym Mieście piekł tu August Herrmann, w powojennym, polskim Gdańsku Albin Sprada. Gdy w latach 50. zakazano nocnego wypieku, piekarnia padła, a budynek długo stał pusty.



Ogień wrócił do starego pieca



Zapach chleba wrócił 17 stycznia w 1973 r. wraz z Józefem Majchrowskim, ojcem obecnego właściciela - Ryszarda.

Zanim jednak przed budynkiem przy Dolnej Bramie 12 ustawiła się kolejka po ciepłe pieczywo, trzeba było go wyremontować. Po zamknięciu piekarni Albina Sprady w latach 50. działała tu jakiś czas rozlewnia wody gazowanej. Potem przez lata budynek stał pusty, zalany i zdewastowany.

  • Sercem piekarni przy ul. Dolna Brama 12 jest stary, 100-letni piec opalany węglem.
  • Sercem piekarni przy ul. Dolna Brama 12 jest stary, 100-letni piec opalany węglem.
Majchrowski senior praktycznie odbudował lokal i ożywił także przedwojenny piec do wypieku chleba opalany węglem. To najstarszy taki piec w Gdańsku. Działa do dziś, choć ma już ponad 100 lat.

Ryszard Majchrowski na przejęcie piekarni po ojcu czekał długo, jego tata pracował do 86 r. życia, a mama jeszcze dłużej - do 88. Ale jemu się nie spieszyło: z wykształcenia jest inżynierem mechanikiem, pracował wiele lat w Żegludze Gdańskiej. Dopiero w 1982 r., po rodzinnych perturbacjach związanych ze stanem wojennym, zajął się piekarnią. I robi to do dziś.

Ryszard Majchrowski: Całe życie wokół chleba Ryszard Majchrowski: Całe życie wokół chleba

Piekarzy zatrudnia dwóch, ale wiernych. Dla pana Tomka to była pierwsza praca, nie zmienił jej od 28 lat. Ani razu nie był na chorobowym, nie stracił żadnego dnia. Jego kolega to przy nim nowicjusz, w pracy przy Dolnej Bramie 12 raptem od 16 lat...

  • W piekarni pana Ryszarda pracuje na co dzień dwóch piekarzy i jedna pani, która obsługuje klientów kupujących pieczywo.


Trudna decyzja o rezygnacji z ulepszaczy



Czy ma dla ciebie znaczenie, skąd pochodzi pieczywo, które jesz?

Jak tak mała piekarnia utrzymała się przy tyle lat? Ryszard Majchrowski wspomina, że było ciężko, gdy ludzie zaczęli kupować tanie pieczywo w supermarketach.

- Po 1989 r. nastąpił mały regres. Rozpoczęła się era supermarketów. Tam chleb był pełen ulepszaczy, pięknie zapakowany, nigdy się niepsujący. Ludzie byli zachwyceni tymi kolorowymi opakowaniami, bo do tamtej pory to była szarzyzna - mówił kilka lat temu w rozmowie z "Dziennikiem Bałtyckim".
Konkurować było trudno, tym bardziej że w jego piekarni nie używa się polepszaczy. Taką decyzję podjął jeszcze jego ojciec.

- Kiedy na rynek zaczęły wchodzić firmy z tymi "chemikaliami", miał się u nas odbyć pierwszy pokaz efektów ich działania. Jednak w połowie procesu pieczenia tego chleba ojciec się zdenerwował, przerwał i spalił to, co już było wypieczone. Chemia dodawana do ciasta w trakcie mieszania zaczęła niesamowicie dusić, gryźć. Tata stwierdził, że mowy nie ma. To był pierwszy i ostatni raz, gdy w naszej piekarni zastosowano jakiekolwiek utrwalacze - wspominał.

Dobre pieczywo wróciło do łask



Ale to, co przez lata było problemem, po jakimś czasie zaowocowało. Gdy ludzie odkryli, że chleb chlebowi nie jest równy, wrócili do pieczywa wypiekanego tradycyjnymi metodami. Skorzystali na tym młodzi piekarze, którzy otworzyli piekarnie rzemieślnicze, ale i Ryszard Majchrowski, którego - mimo najlepszych chęci - do młodzieniaszków zaliczyć nie można.

- To była dobra decyzja. Właśnie z tego powodu, że kiedyś świadomie odrzuciliśmy ulepszacze i konserwanty, w tej chwili przeżywamy renesans - podkreśla.

Miłośnicy teatrów odkryli starą piekarnię



Pomogło jeszcze coś: trochę przypadek, a trochę umiejętność odnalezienia się na rynku. Piekarnia przy Dolnej Bramie 12 przez dekady była znana przede wszystkim okolicznym mieszkańców i odbiorcom kilku sklepów w Gdańsku, do których dostarczała pieczywo.

Podczas festiwalu Feta piekarnia Ryszarda Majchrowskiego zmieniała się w główny punkt żywienia publiczności i z tej okazji zwykle wypiekała specjalne paluchy z makiem. 14 lipca 2017 r. Podczas festiwalu Feta piekarnia Ryszarda Majchrowskiego zmieniała się w główny punkt żywienia publiczności i z tej okazji zwykle wypiekała specjalne paluchy z makiem. 14 lipca 2017 r.
To jednak zmieniło się, gdy na Dolne Miasto i Stare Przedmieście na kilka lat zawitał festiwal teatrów ulicznych Feta. Niektóre spektakle odbywały się wręcz na podwórku przy piekarni Ryszarda Majchrowskiego. Dzięki temu jego wypieki poznali mieszkańcy nawet najbardziej odległych dzielnic.

Niektórzy zapałali do nich taką miłością, że pozostali wierni tej piekarni do dziś.

Miejsca

Opinie (203) ponad 10 zablokowanych

  • CKUME kl. B (2)

    z ckume po bułkę, potem na piwo do kufloteki co była "przyklejona" ściany budynku I wreszcie na elektrotechnikę lub po

    • 0 0

    • z tą rynną do sikania? (1)

      • 1 0

      • Pod Kasztanami

        nazwa lokalu

        • 0 0

  • (1)

    Zobaczcie jakie mamy chore czasy, że ekscytujemy się kupując normalny dobry chleb. To dopiero jest temat do dyskusji.

    • 6 0

    • Nie docenia się tego, co się ma dopoki...

      Zastanawia nnie, ile w 3 City jeszcze jest uczciwych piekarni, które serwuja wypieki bez chemii ? Kiedyś byl konkurs w radio na prawdziwego paczka, nikt się nie zglosil...

      • 0 0

  • super sprawa

    Na pewno tam będę jeździł po pieczywo. Takich wspaniałych ludzi i ich biznes trzeba wspierać w każdy możliwy sposób, a innych uświadamiać, że towar od nich jest lepszy, bo po prostu jest zdrowszy.

    Smacznego!

    • 1 0

  • Gość

    Pamiętam jak uczyłem się za ciastkarza,w Kartuzach na takim samym piecu.Noszenie węgla,pilnowanie temperatury.Bo nie dało się nastawiać, jak w dzisiejszych elektrykach.Do tego skargi mieszkańcòw na dym.Jednak owy piec jak dla mnie,miał to coś.

    • 2 0

  • Jestescie najlepsi !

    Zycze samych sukcesow.

    • 0 0

  • Z pohulanki

    Wcześniej pan Majchrowski miał piekarnie na ulicy lubuskiej na Pohulance (stary Chełm) mieszkałem na odrzańskiej i pamiętam do tej pory zapach i smak gorącego pysznego chleba niestety już takich miejsc nie ma i dobrego chleba w Gdańsku też niestety

    • 0 0

  • Najlepszy chleb

    Wstaję o 5-tej rano i jeżdżę specjalnie po pieczywo aż spod Pruszcza Gd. Nigdzie indziej takiego nie dostaniemy.

    • 1 0

  • Chełm

    Szkoda,że w tej historii pominięto piekarnię na ul. Lubuskiej na Gdańskim Chełmie. Była to piekarnia Majchrowskiego ojca.

    • 0 0

  • Piekarnia Pana Ryszarda Majchrowskiego

    Znakomicie napisany artykuł. Dziękuję bardzo Autorowi ,ponieważ dzięki temu artykułowi dowiedziałam się tego ,co było mi potrzebne od wielu lat.️

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane