- 1 Będzie 500+ dla małżeństw ze stażem? (457 opinii)
- 2 Szybko odzyskali skradzione auto (50 opinii)
- 3 "Bilet miejski" bez zniżek dla seniorów (194 opinie)
- 4 Tak wybuchł pożar w Nowym Porcie (281 opinii)
- 5 Karne kupony za niewłaściwe parkowanie (172 opinie)
- 6 Wznowili drogi remont po pół roku przerwy (67 opinii)
Sanepid sprawdza bary i restauracje w Trójmieście. Nie jest źle
Na Pomorzu jest aż 3 tys. sezonowych punktów gastronomicznych. Wszystkie zostaną skontrolowane co najmniej raz. Na razie wykryto tylko niewielkie uchybienia, gorzej może być pod koniec wakacji.
Kontrolerzy odwiedzają wszystkie bary, restauracje, smażalnie czy budki z goframi na Pomorzu. Jeśli znajdą uchybienia, mogą wystawić mandat, a nawet zamknąć obiekt. Na razie najbardziej surowymi sankcjami nikogo nie trzeba było karać.
- Kontrolujemy wszystko: ubiór pracowników, kuchnie, miejsca, w których przechowywana jest żywność, myte są naczynia, a nawet wyrzucane śmieci. Kontrola obejmuje punkt wewnątrz i w jego najbliższym otoczeniu. Nawet sprzedawca na plaży nie może pracować np. w stroju kąpielowym - zaznacza Andrzej Jagodziński, zastępca Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. - W niektórych punktach są niedociągnięcia, ale ogólnie nie mamy większych zastrzeżeń - dodaje Jagodziński.
Kontrole trwają nadal. Z doświadczenia inspektorów wynika, że gorzej będzie pod koniec sezonu. W poprzednich latach znajdowali wtedy więcej niedociągnięć. Reguła jest stała - im bliżej końca sezonu, tym gorzej.
W pierwszej kolejności sprawdzane są firmy, wobec których były zastrzeżenia klientów. Można je zgłaszać do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej pod nr tel.: 58 344 73 00 lub e-mail: wsse.gdansk@pis.gov.pl.
Miejsca
Opinie (149) 10 zablokowanych
-
2010-07-27 16:17
Bieliznę też trzeba zmieniać przynajmniej raz na tydzień. (1)
- 3 0
-
2010-07-27 19:53
raz na tydzień? nie przesadzaj, mi wystarczy raz na dwa tygodnie
- 1 0
-
2010-07-27 16:17
W błękitku pewnie jest czysto tam podobno jada nie jaki lisicki.
Prawda to czy fałsz???
- 3 0
-
2010-07-27 16:20
BRUD NASZYM WSPÓLNYM WROGIEM!!!
- 3 0
-
2010-07-27 16:28
Zlikwidować ten fetor przy tych "Barach pod Salmonelą " !!!... na Skwerze !!!tam nieraz przejść nie mozna
- 5 0
-
2010-07-27 16:30
Toż to tylko dorsze ulegają rozkladowi !.
- 2 0
-
2010-07-27 16:51
pamietam jeszcze PeeReLu jak robili fumigacje piwnic na karaluchy, to pare dni wcześniej w "dzienniku bałtyckim" była krótka
informacja, że ze względów technicznych hotel nie bedzie czynny 3 dni (tu data) nie napisano nic o obowiązku zostawiania próbek każdej potrawy, w specjalnej lodówce, a próbka ma być opisana datą wytrzworzenia i co zawiera
tzw przepisy sanepidowskie są korupcjogenne i nawet w filmie "gangsterzy i filantropi" występuje fałszywy z przypadku kontroler nik-u- 4 3
-
2010-07-27 16:51
POLIKOT NASZYM WSPOLNYM WROGIEM
- 4 5
-
2010-07-27 16:51
trzeba byc chorym zeby jesc w budkach gastronomicznych
Jezeli obsluga myje rece raz na dzien to juz dobrze
- 3 0
-
2010-07-27 16:55
rzygam już
tą kielbasą...
- 2 0
-
2010-07-27 17:04
kozy z sanepidu (1)
wszystko strawią bo za darmo
- 4 1
-
2010-07-27 17:11
Najbardziej ciezko strawne jest Panskie myslenie
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.