• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sanepid sprawdza bary i restauracje w Trójmieście. Nie jest źle

Michał Sielski
27 lipca 2010 (artykuł sprzed 14 lat) 
Na razie bez obaw możemy jeść w sezonowych punktach gastronomicznych. Na razie bez obaw możemy jeść w sezonowych punktach gastronomicznych.

Na Pomorzu jest aż 3 tys. sezonowych punktów gastronomicznych. Wszystkie zostaną skontrolowane co najmniej raz. Na razie wykryto tylko niewielkie uchybienia, gorzej może być pod koniec wakacji.



Jak oceniasz sezonowe punkty gastronomiczne?

Każdy właściciel punktu gastronomicznego musi zgłosić się do Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego jeszcze przed otwarciem swojego baru czy choćby budki z lodami. Po kontroli otrzymuje dokument uprawniający do prowadzenia działalności. Nie oznacza to jednak, że potem może robić, co chce. W Trójmieście właśnie trwają kontrole.

Kontrolerzy odwiedzają wszystkie bary, restauracje, smażalnie czy budki z goframi na Pomorzu. Jeśli znajdą uchybienia, mogą wystawić mandat, a nawet zamknąć obiekt. Na razie najbardziej surowymi sankcjami nikogo nie trzeba było karać.

- Kontrolujemy wszystko: ubiór pracowników, kuchnie, miejsca, w których przechowywana jest żywność, myte są naczynia, a nawet wyrzucane śmieci. Kontrola obejmuje punkt wewnątrz i w jego najbliższym otoczeniu. Nawet sprzedawca na plaży nie może pracować np. w stroju kąpielowym - zaznacza Andrzej Jagodziński, zastępca Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. - W niektórych punktach są niedociągnięcia, ale ogólnie nie mamy większych zastrzeżeń - dodaje Jagodziński.

Kontrole trwają nadal. Z doświadczenia inspektorów wynika, że gorzej będzie pod koniec sezonu. W poprzednich latach znajdowali wtedy więcej niedociągnięć. Reguła jest stała - im bliżej końca sezonu, tym gorzej.

W pierwszej kolejności sprawdzane są firmy, wobec których były zastrzeżenia klientów. Można je zgłaszać do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej pod nr tel.: 58 344 73 00 lub e-mail: wsse.gdansk@pis.gov.pl.

Miejsca

Opinie (149) 10 zablokowanych

  • Bieliznę też trzeba zmieniać przynajmniej raz na tydzień. (1)

    • 3 0

    • raz na tydzień? nie przesadzaj, mi wystarczy raz na dwa tygodnie

      • 1 0

  • W błękitku pewnie jest czysto tam podobno jada nie jaki lisicki.

    Prawda to czy fałsz???

    • 3 0

  • BRUD NASZYM WSPÓLNYM WROGIEM!!!

    • 3 0

  • Zlikwidować ten fetor przy tych "Barach pod Salmonelą " !!!... na Skwerze !!!tam nieraz przejść nie mozna

    • 5 0

  • Toż to tylko dorsze ulegają rozkladowi !.

    • 2 0

  • pamietam jeszcze PeeReLu jak robili fumigacje piwnic na karaluchy, to pare dni wcześniej w "dzienniku bałtyckim" była krótka

    informacja, że ze względów technicznych hotel nie bedzie czynny 3 dni (tu data) nie napisano nic o obowiązku zostawiania próbek każdej potrawy, w specjalnej lodówce, a próbka ma być opisana datą wytrzworzenia i co zawiera
    tzw przepisy sanepidowskie są korupcjogenne i nawet w filmie "gangsterzy i filantropi" występuje fałszywy z przypadku kontroler nik-u

    • 4 3

  • POLIKOT NASZYM WSPOLNYM WROGIEM

    • 4 5

  • trzeba byc chorym zeby jesc w budkach gastronomicznych

    Jezeli obsluga myje rece raz na dzien to juz dobrze

    • 3 0

  • rzygam już

    tą kielbasą...

    • 2 0

  • kozy z sanepidu (1)

    wszystko strawią bo za darmo

    • 4 1

    • Najbardziej ciezko strawne jest Panskie myslenie

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane