• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sanepid sprawdza bary i restauracje w Trójmieście. Nie jest źle

Michał Sielski
27 lipca 2010 (artykuł sprzed 14 lat) 
Na razie bez obaw możemy jeść w sezonowych punktach gastronomicznych. Na razie bez obaw możemy jeść w sezonowych punktach gastronomicznych.

Na Pomorzu jest aż 3 tys. sezonowych punktów gastronomicznych. Wszystkie zostaną skontrolowane co najmniej raz. Na razie wykryto tylko niewielkie uchybienia, gorzej może być pod koniec wakacji.



Jak oceniasz sezonowe punkty gastronomiczne?

Każdy właściciel punktu gastronomicznego musi zgłosić się do Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego jeszcze przed otwarciem swojego baru czy choćby budki z lodami. Po kontroli otrzymuje dokument uprawniający do prowadzenia działalności. Nie oznacza to jednak, że potem może robić, co chce. W Trójmieście właśnie trwają kontrole.

Kontrolerzy odwiedzają wszystkie bary, restauracje, smażalnie czy budki z goframi na Pomorzu. Jeśli znajdą uchybienia, mogą wystawić mandat, a nawet zamknąć obiekt. Na razie najbardziej surowymi sankcjami nikogo nie trzeba było karać.

- Kontrolujemy wszystko: ubiór pracowników, kuchnie, miejsca, w których przechowywana jest żywność, myte są naczynia, a nawet wyrzucane śmieci. Kontrola obejmuje punkt wewnątrz i w jego najbliższym otoczeniu. Nawet sprzedawca na plaży nie może pracować np. w stroju kąpielowym - zaznacza Andrzej Jagodziński, zastępca Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. - W niektórych punktach są niedociągnięcia, ale ogólnie nie mamy większych zastrzeżeń - dodaje Jagodziński.

Kontrole trwają nadal. Z doświadczenia inspektorów wynika, że gorzej będzie pod koniec sezonu. W poprzednich latach znajdowali wtedy więcej niedociągnięć. Reguła jest stała - im bliżej końca sezonu, tym gorzej.

W pierwszej kolejności sprawdzane są firmy, wobec których były zastrzeżenia klientów. Można je zgłaszać do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej pod nr tel.: 58 344 73 00 lub e-mail: wsse.gdansk@pis.gov.pl.

Miejsca

Opinie (149) 10 zablokowanych

  • bzdury (1)

    niech sanepid obejrzy sobie fioletowe mięso w kauflandzie na Obłużu

    • 3 0

    • Kaufland syf Obluze

      Prawda mieso w Kauflandzie z Ciapkowa chyba biora.same stare fujjj a salatki nieporozumienie

      • 0 0

  • dworzec Gdynia

    ostatnio jadlem tam zapiekanke, przez 3 dni nie moglem wyjsc z kibla, myslalem że jelito mi pęknie;(:(

    • 5 0

  • Gdańsk to gastronomiczne DNO

    Same fast foody i przypalone schabowe po kosmicznych cenach.
    Nawet w renomowanych knajpach potrafią nie doprawiać potraw.
    O jakimś urozmaiceniu nie może być mowy, wszędzie to samo gówno.

    • 3 1

  • (1)

    Gdynia bar kebab przy wejściu na plażę zamawiasz jedzonko pani robi je na twoich oczach smaruje bułkę sosem po czym oblizuje rekę nakłada nią sałatkę kilka razy podrapie się w głowę i pogrzebie sobie w uchu i podaje ci gotowego kebaba i jeszcze zdziwiona, że żądam zwrotu gotówki. Dobrze,że się po dupie nie podrapała, ale tak to jest gdy zatrudnia się za marne grosze niewykwalifikowanego pracownika sezonowego

    • 6 0

    • odp

      niewykwalifikowanego pracownika sezonowego?;] 1500 zl miesiecznie za ok 16h dziennie? a kogo ty chcesz? szefa kuchni? nie mowie ze dobrze sie zachowywala ta baba, ale prosze Cie, za te pieniadze ktore oferuja na sezonach ciezko znalezc kogos lepszego

      • 1 0

  • wazne (1)

    to, ze cos jest nie tak typu pokale plastikowe a nie szklane, taka porcja jedzenia a nie inna, takie skladniki w jedzeniu a ie inne, to PROSZE was, nie miejcie pretensji do obslugi, ci ludzie nie decyduja o tym w czym podaja i co podaja, to nie oni kupuja skladniki, nie obmyslaja ilosci sprzedawanych porcji, oni musza tak robic bo im tak kazali, a oni za to dostaja pieniadze, to nie jest ich wina ze jest tak malo frytek czy taka mala jest galka loda, oni musza tak robic, niejednokrotnie ci ludzie, ktorzy tam pracuja sa bardziej wyksztalceni od was, ale sytuacja ich zmusila do pracy w takiej branzy, nigdy nie wiesz czy za kilka lat to nie Ty bedziesz uzalezniony od tego samego czlowieka ktory pracowal w tym barze, bo zostal np, lekarzem, badzcie dla nich wyrozumiali, oni tez sa ludzmi i staraja sie jak moga:)

    • 6 0

    • to prawda

      • 1 0

  • bar

    ja zawsze na kuchni rano stawiam kloca i rak nie myje

    • 1 1

  • Mydlo

    Mnie tylko boli jak w toaleie mydla nie ma w knajpie, od razu mnie na wymioty bierze

    • 1 0

  • Ten z Wąsem ost. wydobywał aluminium z pod smietnika

    Ten z Wąsem ost. wydobywał aluminium z pod smietnika
    Łamal okna gniótł puszki

    • 0 0

  • Gdańsk- Oliwa

    Najlepsze jedzenie jest u SZWAGRA ! aczkolwiek warunków też nie ma najlepszych , jednak nigdy nie czułem sie zle po jego jedzeniu. Walory smakowe oceniam wysoko !!!!!!!

    • 1 0

  • jestem z sanepidu (4)

    zamrażarke mam zapełnioną do końca roku.kasy nie biore bo to łapówka

    • 3 3

    • ale mięsko to nie łapówka?

      • 1 0

    • Kiepski z Ciebie Inspektor jezeli masz tylko zamrazarke zapelniona

      • 1 0

    • To nie

      sa lapowki tylko darowizny dla zglodnialych na wszystko inspektorow !!.

      • 1 0

    • Cieniak

      z ciebie nie inspektor , trzy lodowy powinny stac w piwnicy i to pelne !!!!!!!

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane