• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Słodki biznes z Gdańska

Robert Kiewlicz
20 czerwca 2010 (artykuł sprzed 14 lat) 

40 tys. tabliczek czekoladek schodzi z jednej maszyny w zakładach Bałtyk w ciągu 8 godzin.



Wytwarzanie czekolady to prawdziwa sztuka. Pracownicy Zakładów Bałtyk produkcję słodyczy maja opanowaną do mistrzostwa. Słodkości z Bałtyku, takie jak Czekolada Ratuszowa, czy Likworki Gdańskie były hitami jeszcze do lat 90. Teraz Bałtyk, zakład po przejściach, znów chce podbijać rynek słodkości.



Rok 2006, skrzyżowanie al. Grunwaldzkiej i ul. Kościuszki. Dawne tereny i budynki m.in. Zakładów Przemysłu Cukierniczego Bałtyk. W tym miejscu znajduje się obecnie Galeria Bałtycka. Obecnie Bałtyk posiada swoje zakłady Na Przymorzu. Rok 2006, skrzyżowanie al. Grunwaldzkiej i ul. Kościuszki. Dawne tereny i budynki m.in. Zakładów Przemysłu Cukierniczego Bałtyk. W tym miejscu znajduje się obecnie Galeria Bałtycka. Obecnie Bałtyk posiada swoje zakłady Na Przymorzu.
Specjalne cukierki dla kierowców. Zawierały kofeinę w dużych ilościach. Specjalne cukierki dla kierowców. Zawierały kofeinę w dużych ilościach.
Likworki Gdańskie z alkoholem. Likworki Gdańskie z alkoholem.
Gdańskie zakłady czekolady choć małe, to plany mają bardzo ambitne. Już w przyszłym roku chcą wypuścić na rynek nowe produkty. - Trwają cały czas prace nad nowymi słodyczami, którymi chcemy powalczyć o naszych młodych klientów. Nie zapominamy też o naszych starszych produktach - mówi Maciej Szymczak, dyrektor generalny Zakładów Przemysłu Cukierniczego Bałtyk. - Być może na rynek znów trafi Baton Krymski, jeden ze sztandarowych produktów Bałtyku w latach 80.

Bałtyk chce też w 2011 roku wystartować z siecią sklepów firmowych w całej Polsce. - To bardzo poważne plany - mówi dyrektor Szymczak. - Jednak wszystko zależy od naszych możliwości finansowych.

Jak na razie większość produkcji Bałtyku trafia do wielkich sieci handlowch, gdzie jest sprzedawana pod innymi markami. Około 20 proc. produkcji trafia na eksport. Głównie do krajów skandynawskich i nadbałtyckich. W najbliższym czasie zakład ma też zrealizować poważne zamówienia dla odbiorców z Holandii.

Bałtyk, to nie tylko tradycja. To także nowoczesne i zdrowe słodycze. - Naszym najnowszym produktem są galaretki Jantar - mówi Szymczak. - To nowa generacja słodyczy. Są to galaretki produkowane z soków aronii i jagody kamczackiej. Wytwarzane bez ulepszaczy i dodatków. Ich recepturę opracowaliśmy razem z naukowcami z Politechniki Gdańskiej. Naukowcy dowiedli, że soki tych dwóch owoców działają antyrakowo. Nie jest to oczywiście lekarstwo, a jedynie świetny i smaczny suplement.

Zakłady Produkcji Cukierniczej Bałtyk, to firma z 85-letnią tradycją. W Gdańsku obecna od 1923 roku. Wówczas na terenie Wolnego Miasta Gdańsk w okresie ożywionego ruchu gospodarczego powstały trzy fabryki cukiernicze "Anglas", "Baltic" i "Kosma". W 1951 roku zostały one upaństwowione i weszły w skład Zakładów Przemysłu Cukierniczego "Bałtyk".

W 1991 firma stała się spółką akcyjną. W 1993 roku podpisała umowę joint venture z fińską firmą "Fazer" i najpierw funkcjonowała pod nazwą "Bałtyk Chocolate", potem "Fazer Polska" Sp. z o.o., a od 2002 roku jako "Cloetta Fazer Polska". Wtedy to właśnie z rynku zniknęły prawie wszystkie najpopularniejsze produkty Bałtyku. Fazer w ich miejsce wprowadził własny asortyment.

Nowe produkty nie sprzedawały się jednak w Polsce tak dobrze jak na zachodzie. W 2005 skandynawski koncern podął decyzję o wycofaniu się z Polski.

Przed zakładem stanęło widmo likwidacji. Znalazł się jednak chętny na odkupienie Bałtyku od Finów. Była to polska firmę "Bomilla" z Włocławka. Nowy właściciel powrócił do tradycyjnej nazwy i logo, tworząc Zakłady Przemysłu Cukierniczego "Bałtyk" Sp. z o.o.

Miejsca

  • Bałtyk Gdańsk, Leona Droszyńskiego 8/11

Opinie (122) 9 zablokowanych

  • rodowita Gdanszczanka

    mam nadzieje ze zjem jeszcze kiedys te przepyszne likworki i batona krymskiego

    • 4 0

  • baltyk

    jestem jedna z pracownic baltyku i jestem pewna ze gdyby konkurencje potrafily by sprzedawac swoje produkty w swoich krajach to nasi najmlodsi potomkowie znaly by smak naszych wspanialych wyrobow a nie milki itp itd LUDZIE zagraniczne nie zawsze lepsze

    • 4 1

  • galaretka porzeczkowa

    pracuję w Bałtyku i mogę jeść ile chcę,oczywiście korzystam z tego przywileju jednak dla mnie,na obecną chwilę istnieją tylko jedne cukierki! GALARETKA PORZECZKOWA W CZEKOLADZIE!!!!! Wszystkie wyroby fabryki są pyszne ale galaretki są PRZE-PYSZNE!!!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam załogę!

    • 2 0

  • Czy czekolada mleczna Wedla to to samo co Gdanska czekolda Ratuszowa?

    • 0 0

  • baton krymski

    Baton krymski był w latach 70-tych "marcedesem" słodkości. Dostać go można było sporadycznie, jedynie jak "rzucili" oraz w miejscach takich jak bufety kinowe, teatralne lub inne mniej lub więcej podejrzane miejsca.

    • 3 0

  • Dzisiaj kupiłam cukierki Michałki, ponoć oryginalne, tak jest napisane, wyprodukowane przez wytwórnię słodyczy Bałtyk. Nie wiem czy ktoś pomylił recepturę, że aż tak zostały przesłodzone, czy wytwórnia chce się pozbyć nadwyżki cukru. Lubię słodycze, ale po zjedzeniu jednego Michałka mam spokój ze słodyczami na tydzień.Bardzo proszę tak nie przesładzać, bo tracą cały swój smak, a przedtem bardzo je lubiłam

    • 0 0

  • Baton krymski

    Ponoc to wy produkowaliscie baton krymski. Slyszalam juz od wielu wielu osob ze byl przepyszny i kupowaliby vgo dalej gdyby byl na rynku w sprzedazy. Moze czas pomyslec o jego produkcj? Bylabym wdzieczna

    • 1 0

  • czekolada Bałtyk

    czekolada Bałtyk jest wspaniała!

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane