• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sopot nie dla budki z kurczakami. "Urwiemy łeb hydrze"

Piotr Weltrowski
7 lipca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Miejskie służby rozebrały chodnik przed budką i zabezpieczyły teren, uniemożliwiając zarazem działalność obiektu. Miejskie służby rozebrały chodnik przed budką i zabezpieczyły teren, uniemożliwiając zarazem działalność obiektu.

Jak zakończyć działalność niechcianej budki z jedzeniem, którą postawiono w reprezentacyjnej części miasta? Nakazać miejskim służbom wyremontowanie chodnika przy posesji, na której stanęła. Oficjalnie władze Sopotu nie przyznają, że taki jest cel remontu, właściciele przyczepy z kurczakami nie mają jednak wątpliwości.



Jak oceniasz postępowanie sopockich urzędników?

Przyczepa gastronomiczna oferująca kurczaki z rożna stanęła 25 czerwca na terenie prywatnej posesji przy ul. Haffnera 11 zobacz na mapie Sopotu. Niemal od razu zaczęła budzić kontrowersje - nowej "inwestycji" wpis na Facebooku poświęcił jeden z sopockich restauratorów, zwracając uwagę, że postawienie budki stanowi samowolę i jest niezgodne z miejską strategią dotyczącą tego rejonu miasta. Zarazem poprosił też o interwencję prezydenta miasta.

"Na posesji stanęła kolorowa przyczepa, chyba kempingowa przerobiona na uwaga: kurczak z rożna, hamburgery, kiełbaski z gryla. Na jej dachu komin wielkości wielkiej rury kanalizacyjnej. Na posesji na bezczela trwają prace przy budowie wielkiej podłogi - ogródka. Na niej stanęły ohydne, piwne ławy. Myślę sobie kręcą film o latach 80-tych a pani w okienku z dumą: jutro otwieramy" - napisał (pisownia oryginalna).
Prezydent odpisał mu m.in. "urwiemy łeb hydrze". I faktycznie, jak twierdzą właściciele przyczepy, od razu po otwarciu biznesu napotkali na trudności.

- Władze Sopotu są przeciwne takim inwestycjom, dlatego próbują od samego początku nas powstrzymać. Drugiego dnia działalności mieliśmy kontrolę Sanepidu, który rzekomo miał podstawę przypuszczać, iż działamy nielegalnie i bez pozwolenia. Zresztą była to kontrola interwencyjna - po wglądzie do wszystkich dokumentów panie inspektorki sporządziły protokół i zasugerowały zamknięcie przyczepy, powołując się na brak złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli. My taki wniosek złożyliśmy w Gdyni, ponieważ tam jest siedziba firmy - mówi pani Joanna, właścicielka przyczepy.
Kolejne próby przyblokowania działalności przyczepy nie przynosiły skutku. Aż do środy. Wtedy to przed posesją, na której stoi przyczepa, pojawiły się miejskie służby... i rozebrały chodnik.

- Ponoć nie było wiadomo, co jest pod chodnikiem i mógł on zagrażać mieszkańcom i  turystom - ironizuje właścicielka przyczepy.
Urząd: nierówność chodnika i brak estetyki

- W trybie awaryjnym, wynikającym z nierówności i braku estetyki, Zarząd Dróg i Zieleni rozpoczął remont chodnika. Był on planowany na jeden-dwa dni, ale, z uwagi na nieprawidłowości co do ogrodzenia posesji, które wchodzi w granicę pasa drogowego, został przerwany. Zgodnie z przepisami prawa, ZDiZ wszczął postępowanie administracyjne zmierzające do odzyskania terenu należącego do gminy. Po zakończeniu postępowania administracyjnego, prace zostaną wznowione - mówi Anna Dyksińska z sopockiego magistratu.
Oznacza to, że w sezonie sprzedaż kurczaków z przyczepy nie będzie już raczej możliwa. I choć urzędnicy w sposób bezpośredni nie przyznają, że całe zamieszanie jest po prostu fortelem wymierzonym w budkę z jedzeniem zdecydowanie nieprzystającą do standardów zrewitalizowanej ul. Haffnera, to nie kryją, że przyczepa nie jest przez nich w tym miejscu mile widziana.

- Nieestetyczna buda stanęła na prywatnym terenie, bez żadnych uzgodnień. Powiatowy inspektor nadzoru budowlanego wszczął w czerwcu postępowanie administracyjne w sprawie ustawienia obiektu bez wymaganych zgód. Jest to obiekt niezgodny z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego. Odrębne postępowanie w tej sprawie prowadzi także miejski konserwator zabytków - mówi Dyksińska.
A wy jak sądzicie? Czy miasto w tym przypadku dość niebezpiecznie balansuje na granicy prawa, poza przepisami? Czy taka postawa urzędników nie sprawi, że o mieście będzie się mówiło, iż wybiórczo traktuje swoich przedsiębiorców? Czy może należy pochwalić urzędników za niestandardowe rozwiązanie problemu samowolnego ustawienia niezbyt estetycznej budki z kurczakami?

Opinie (320) 7 zablokowanych

  • Jasne ze sie restauratorom (1)

    nie podoba ! Po co turysta ma za 12 zł kupic kurczaka dla rodziny jak moze 150 zł w restauracji za obiad zostawic. Buda nie wyglada tragicznie wedlug mnie . Mały biznes ktoś otworzył i od razu kłody pod nogi .
    Ja osobiscie tesknie za dobrym kurczakiem z rozna :) .

    • 178 19

    • układy układziki. Gdyby poszedł drugi sprzedawca kurczaków do prezydenta, to ten by go wyśmiał, a że restaurator z układami nie lubi konkurencji to taki mamy efekt

      • 7 0

  • ludzie gadają na... (2)

    ludzie gadają na "foodtraki" i "burgerownie" a kiełbasy z rożna (wątpliwej jakości) oraz inne budy z kurczakami i parówkami latem przeżywają rozkwit. Pogonić tą tandetę 4 ulice dalej, bo zwyczajnie szpeci.

    A jaki klient, takie usługi. Ludzie chcą się tanio nażreć, ktoś to oferuje.

    • 15 63

    • trzeba być prawdziwym fanatykiem (1)

      żeby żywić sie w "foodtruckach". Jedzenie mają tam zwyczajnie przeciętne, trzeba długo czekać i nie jest tanie

      • 6 1

      • widziałem foodtrucki i wózki z żarciem na głównych ulicach NY

        a sopot, to niby prywatna własność mafii karnowskiej?

        • 9 0

  • Jak ktoś będzie chciał otworzyć biznes w Sopocie, (4)

    to zastanowi się teraz dwa razy.

    • 80 5

    • i od razu zleci na własny koszt projekt i remont chodnika, no i zapyta sie o to pobliskich restauratorów

      • 7 1

    • Oj tam, oj tam... (2)

      ..po prostu nie był z tych co trzeba. Swojaki mogą wszystko, nieprawdaż?

      • 7 1

      • Chcesz otworzyć biznes? (1)

        Załatw pozwolenia, nie ględź o wolności gospodarczej. Bo to akurat samowola.

        • 2 7

        • Pozwolenia powiadasz?

          To taki właśnie mechanizm, żeby ucinać wszystko przy samej rzyci. I nie chodzi o kurczaki wcale a raczej o przywrócenie ustawy z 1989. I wyrównanie z tamtym rokiem.. liczby urzędników z naszych podatków opłacanych. Jakieś 300 000 do pracy w innych sektorach. :-)

          • 2 0

  • Zrobią chodnik i co dalej ? (1)

    No chyba ze całe lato będą robić i połowę jesieni

    • 51 2

    • Nic. Sezon się skończy

      • 3 1

  • no i dobrze,kurczaki sa hodowane w uwłaczajacych warunkach,zamiast (1)

    biegac po zielonej trawce....Tylko weganizm uratuje swiat!

    • 12 48

    • a Ty w jakich PISOWskich czy Sopockich

      • 0 2

  • (3)

    Bardzo dobrze, teraz budka powinna zostać przeniesiona w kolejne miejsce i w ten oto sposób Sopot wyremontuje kolejny kawałek chodnika.
    Mam wrażenie, że władze "turystycznego" Sopotu postawiły sobie za cel deklasację rywali w konkursie na największe absurdy. Mimo, że po organizacji ruchu rowerowego w mieście już były w czołówce.

    • 95 9

    • Dobre!

      Władze na własnej skórze odczułyby 'ciężar właściwy' tak beztrosko przytoczonego mitu o córce Tyfona i Echidny - Heraklesa ta zabawa kosztowała sporo wysiłku;)

      • 9 0

    • bzdura

      Ten chodnik nie wymagł remonty,niedawno był robiony

      • 1 0

    • Sopocianie zglaszajcie chodniki do remontu! To jest doskonały pomysł na naprawę dziurawych chodników!

      • 0 0

  • Restaurator każe - Prezydent musi

    Idealnie oddaje to umiejscowienie ośrodków decyzyjnych w gminie prywatnej Sopot. Jeszcze tylko taksówkarz pierdnie i już cały urząd miasta stoi na baczność kłaniając się w pas.

    • 83 5

  • Zrewitalizowana Haffnera? Dziura na dziurze, strare latarnie i żadnych śmietników.

    • 68 3

  • (3)

    Ale zjadłbym taką kurę z rożna, z chrupiącą rumianą skórką....

    • 80 10

    • nafaszerowana antybiotykami nie chrupi.

      • 6 9

    • (1)

      idź do sklepu miesnego, kup małego kurczaczka, natrzyj ulubionymi przyprawami, wrzuć do piekarnika na 160 stopni, piecz wg wzoru godzina na kilogram, na ostatnie 15 minut podnies do 180-190 stopni i viola! kurczak pieczony jak malowany.

      • 5 12

      • mało pociągająca wizja

        ja wolę w dwóch krokach: zapłacić za gotowe i odebrać

        • 10 3

  • -miasto powinno zamowic dzwig i wywiesc przyczepe na wysypisko smieci (4)

    koszta oczywiscie pokrywa "wlasciciel" lewego interesu,prawo gorsze jak republice bananowej ...
    w sopocie stare kurczki z ....budy ,w gdansku ze skuterami porzadku nie moga zrobic ,tylko w gdyni jeszcze afery nie bylo

    • 16 95

    • Co za przebrzydły stary komuch z ciebie (1)

      brak słów

      • 17 4

      • To nie komuch

        To koleś z sopockiego układu.

        • 16 1

    • Gdyby interes był lewy,

      to by UM nie kombinował jak utrudnić komuś życie, tylko budka zostałaby w majestacie prawa zamknięta i tyle.

      • 23 1

    • Brakuje Mi Go.

      Tak tak powinno zrobic, a gdzie sanepid a gdzie sankcje za samowole, robicie samowole w parlamencie i na monciaku tez Pis..ce a wara wam od Mego miasta.
      Od miasta gdzie mieszkal moj ghuru Profesor Kaczynski nie idiota a porzadny madry i spolegliwy czlowiek przez wiele lat bylem sasiadem Prezydenta jak mi Go dzis brakuje.

      • 2 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane