- 1 Rowerzyści: nie dzwońcie na pieszych (470 opinii)
- 2 Dworzec PKS w Gdańsku: co dalej? (228 opinii)
- 3 Na spacer po Trójmieście z przewodnikiem (10 opinii)
- 4 Rekordzista dostał 5 mandatów (75 opinii)
- 5 Były senator PiS trafił do więzienia (351 opinii)
- 6 Winda, która wygląda jak kapliczka (58 opinii)
Zanim zjesz tatar w sopockim Sheratonie - podpisz oświadczenie
Jakie jest ryzyko zatrucia się tatarem - potrawą, której głównymi składnikami są surowe mięso i jajka? Teoretycznie niewielkie, jednak ekskluzywna restauracja w hotelu Sheraton w Sopocie postanowiła odpowiedzialność za ewentualne negatywne skutki konsumpcji tego dania przerzucić na klienta, dając mu do podpisania... oświadczenie.
Od kilku dni w Internecie można znaleźć skan oświadczenia, które ekskluzywna restauracja w Sheraton Sopot Hotel Conference Center & Spa
![zobacz na mapie Sopotu zobacz na mapie Sopotu](/_img/icon_map_16x12.gif)
Czytamy w nim: "Oświadczam, że spożywając danie "Tatar wołowy" i "Tatar z Łososia" z surowym jajkiem, biorę na siebie pełną odpowiedzialność za ewentualne skutki zdrowotne związane ze spożyciem tej potrawy. Oświadczam również, że rezygnuję z wszelkich roszczeń w stosunku do "Sheraton Sopot Hotel Conference Center & Spa"."
Ponieważ rzeczywiście używanie surowych produktów, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, może nieść ze sobą ryzyko zatruć, zwłaszcza jeśli panują tak wysokie temperatury, jak teraz, zapytaliśmy gdański sanepid, czym dokładnie możemy struć się, jedząc tatar.
- Przede wszystkim salmonellą, bo w skład tej potrawy wchodzi surowe jajko i pewnie dlatego restaurator wolał dmuchać na zimne - mówi Anna Obuchowska, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku. - Mięso natomiast jest badane zanim wejdzie do obrotu, więc jeżeli jest świeże, nie powinno w nim być nic, co mogłoby nam zaszkodzić.
Czytam w nim: "(...) Chcielibyśmy podkreślić, że Sheraton Sopot Hotel działa zgodnie ze wszystkimi procedurami bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, w tym HACCP, który jest najbardziej wymagającym międzynarodowym systemem gwarantującym m.in. bezpieczeństwo żywności. (...). W związku z tym, w trosce o naszych gości i zgodnie z zaleceniami zapobiegawczymi HACCP, wyeliminowaliśmy surowe jaja z potraw serwowanych we wszystkich naszych restauracjach. W opisanym powyżej przypadku gość nalegał na podanie tatara z surowym jajkiem, dlatego konieczne było podpisanie oświadczenia. Jednakże zdajemy sobie sprawę, że ton oświadczenia nie był odpowiedni za co bardzo przepraszamy."
Pełna treść oświadczenia hotelu Sheraton. (pdf)
Miejsca
Opinie (218) 4 zablokowane
-
2014-07-31 16:44
obciach (2)
Marzenko, naucz się po polsku! Nie mówi się "zjesz tatar", na miłość boską, dzieci patrzą!
- 9 11
-
2014-07-31 16:58
bieda (1)
Czytelniczku, jeśli myli ci się dopełniacz z biernikiem, to twój problem, ale wstyd ze się tym chwalisz na publicznym forum...
- 10 1
-
2014-07-31 23:24
bieda2
może forum prywatnym ? :)
- 0 1
-
2014-07-31 16:47
Z punktu widzenia konsumenta absurd...
z punktu widzenia knajpiarza, umycie rąk od wszelkich konsekwencji.
Teraz to już wcale w kuchni nie będą myli łap po wyjściu z toalety i wynoszeniu śmieci.
Wystarczy popracować w knajpianych kuchniach i wszystko wiadomo, ten co wie a nie jest mu obojętne co je, nigdy w życiu nie pójdzie jeść w knajpach.
Jest dokładnie tak samo jak z tymi co pracowali w zakładach mięsnych i nie jedzą wędlin z handlu.- 16 4
-
2014-07-31 16:48
Beka na maxa (2)
hotel 5*, a gorzej jak w barze na dworcu w Koluszkach
- 32 4
-
2014-07-31 16:51
gorzej niż w stołówce w Kancelarii Premiera byc już nie może. (1)
surowe jajka w tej temperturze jak przez ostatnie dni są bardzo grożne
dla konsumenta .- 5 1
-
2014-08-01 10:59
no, jak się nie ma lodówki ...
- 1 0
-
2014-07-31 16:51
tatar
to chyba jakieś jaja?
- 20 0
-
2014-07-31 16:53
"informujemy , że dzisiaj konserwator naostrzył noże
nie odpowidamy jak jakiś konsument się skaleczy ".
- 19 1
-
2014-07-31 16:55
I tak najlepszy jest doner kebab
i oswiadczeń nie dają do podpisu
- 8 3
-
2014-07-31 16:56
przecież w sopockim Sheratonie mają aparat do likwidacji drobnoustrojów promieniami UV
to standard w pięciogwiazdkowych hotelach. Coś tam szwankuje. Przecież obowiazują Ich procedury HCCP plus CCP.Widać,że zarząd ma w bardzo głębokim poważaniu konsumenta
- 24 1
-
2014-07-31 16:58
higiena produktu (1)
czy sława nie pozwala Wam na przestrzeganie procedur przygotowania posiłku
zeby konsument czuł sie bezpieczny zamawiając pisłek tylko uciekacie sie do oświadczeń
Jest to chyba jakaś draka potwierdzona mimo woli przez SANEPID
Dlaczego małego to zniszczą a dużemu przyklepuja głupotę- 14 1
-
2014-07-31 18:12
Jaka sława, Sheraton to podrzędna sieciówka, zatrudniają byle kogo przez pośredników za marne grosze, jaki niby luksus mogą zaoferować ? Śniadanie za 100 PLN ? Śmiechu warte...
- 9 1
-
2014-07-31 17:10
ciekawe czy takie samo oswiadczenie trzeba podpisac przed zjedzeniem sushi??przeciez to tez idzie na surowo....
- 20 0
-
2014-07-31 17:10
HACCP ? To ten znakomity system do którego książki wypełnione można kupić
na allegro przed kontrolą Sanepidu ? Przecież w tym kraju wszystkie kontrole sanepidu są poprzedzone informacją ze źródła. Nagle w restauracjach i knajpach wszystko gra, sałatki są świeże, podłogi czyste a zlewozmywaki opisane właściwymi przypisami - "ręce, naczynia". Śmiać mi się chce jak ktoś się powołuje na coś co tylko jest suchą nazwą i wyciąganiem kasy.
- 16 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.