• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zanim zjesz tatar w sopockim Sheratonie - podpisz oświadczenie

Marzena Klimowicz-Sikorska
31 lipca 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Takie oświadczenie musiał podpisać klient restauracji w sopockim Sheratonie po tym, jak zamówił potrawę z surowym jajkiem. Takie oświadczenie musiał podpisać klient restauracji w sopockim Sheratonie po tym, jak zamówił potrawę z surowym jajkiem.

Jakie jest ryzyko zatrucia się tatarem - potrawą, której głównymi składnikami są surowe mięso i jajka? Teoretycznie niewielkie, jednak ekskluzywna restauracja w hotelu Sheraton w Sopocie postanowiła odpowiedzialność za ewentualne negatywne skutki konsumpcji tego dania przerzucić na klienta, dając mu do podpisania... oświadczenie.



Oświadczenie polskiej centrali Sheratona w sprawie deklaracji, jaką dano do podpisania klientowi w Sopocie. Oświadczenie polskiej centrali Sheratona w sprawie deklaracji, jaką dano do podpisania klientowi w Sopocie.
Od kilku dni w Internecie można znaleźć skan oświadczenia, które ekskluzywna restauracja w Sheraton Sopot Hotel Conference Center & Spa zobacz na mapie Sopotu dała do podpisania klientowi, który zamówił tatar wołowy i tatar z łososia.

Czytamy w nim: "Oświadczam, że spożywając danie "Tatar wołowy" i "Tatar z Łososia" z surowym jajkiem, biorę na siebie pełną odpowiedzialność za ewentualne skutki zdrowotne związane ze spożyciem tej potrawy. Oświadczam również, że rezygnuję z wszelkich roszczeń w stosunku do "Sheraton Sopot Hotel Conference Center & Spa"."

Ponieważ rzeczywiście używanie surowych produktów, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, może nieść ze sobą ryzyko zatruć, zwłaszcza jeśli panują tak wysokie temperatury, jak teraz, zapytaliśmy gdański sanepid, czym dokładnie możemy struć się, jedząc tatar.

- Przede wszystkim salmonellą, bo w skład tej potrawy wchodzi surowe jajko i pewnie dlatego restaurator wolał dmuchać na zimne - mówi Anna Obuchowska, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku. - Mięso natomiast jest badane zanim wejdzie do obrotu, więc jeżeli jest świeże, nie powinno w nim być nic, co mogłoby nam zaszkodzić.

Takie oświadczenia to dla restauracji:

Mimo że na pierwszy rzut oka oświadczenie wygląda jak żart, nie ma z nim nic wspólnego. W sopockim hotelu rzeczywiście doszło do takiej sytuacji. Ze względu na spore zainteresowanie dziwną formą traktowania klientów, warszawska centrala hotelu Sheraton wystosowała oświadczenie.

Czytam w nim: "(...) Chcielibyśmy podkreślić, że Sheraton Sopot Hotel działa zgodnie ze wszystkimi procedurami bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, w tym HACCP, który jest najbardziej wymagającym międzynarodowym systemem gwarantującym m.in. bezpieczeństwo żywności. (...). W związku z tym, w trosce o naszych gości i zgodnie z zaleceniami zapobiegawczymi HACCP, wyeliminowaliśmy surowe jaja z potraw serwowanych we wszystkich naszych restauracjach. W opisanym powyżej przypadku gość nalegał na podanie tatara z surowym jajkiem, dlatego konieczne było podpisanie oświadczenia. Jednakże zdajemy sobie sprawę, że ton oświadczenia nie był odpowiedni za co bardzo przepraszamy."

Pełna treść oświadczenia hotelu Sheraton. (pdf)

Miejsca

  • Sheraton Sopot, Powstańców Warszawy 10

Opinie (218) 4 zablokowane

  • (1)

    proponuję tatar z jabłkiem

    • 12 0

    • i gęś z jabłkiem w d.pie

      • 4 0

  • To chyba jakiś żart!!!!Świadczy to tylko źle o hotelu i warunkach sanitarnych jakie panują.

    Gratulacje dla dyrekcji i kucharzy wstydziłabym się na ich miejscu.

    • 21 1

  • Pewnie klientem był Pan Maciej

    któremu notorycznie coś nie pasuje i ze wszystkiego robi problem..

    • 14 4

  • Dziękuję Sheraton za poprawienie humoru. Dawno się tak nie uśmiałem. Jednocześnie upewniliście mnie, że jesteście totalnie nieprofesjonalni, za to najlepsi w żenujących oświadczeniach. Kretyn który to wymyślił powinien natychmiast stracić pracę,a w rubryce "powód" powinno być napisane "narażenie firmy na utratę wizerunku" Żenada... Sheraton... Hahaha :-)

    • 23 1

  • Czy w takim razie w dobrym tonie byłoby domagać się od Shertona oswiadczenia w drugą stronę tzn. że podając potrawę klientowi nie napluli do niej?

    • 22 0

  • w Leclercu tez mozna kupic tatara. czy to oznacza ze będe musiał przy kasie podpisac oswiadczenie?

    czy moge podpisac je przed zakupem tatara, bo chcę takze kupic lody i boję się ze się rozpuszczą , gdy będę stał w kolejce do podpisania oswiadczenia?

    • 15 2

  • (3)

    I jeszcze dopisali długopisem. No nie mogę... I mazakiem krzywo zamazali. Ciekawe co tam się dzieje w kuchni. Może Magda Gesler pomoże?

    • 16 5

    • Ta grubaska niech sie juz lepiej nie wychyla wiecej... (2)

      ... I tak to jest smiech,ze ktos taki robi wogole "kariere".
      Ale jaki narod tacy "celebryci".

      • 10 0

      • (1)

        Do Sheratona Gesler pasuje idealnie. Dwie wiochy i żenady siebie warte.

        • 9 1

        • No jesli z tej strony mam spojrzec na sprawe...

          ...to rzeczywiscie masz racje,chociaz wedlug mnie ta grubaska nie nadaje sie nawet do kfc.

          • 7 0

  • czyli do Sheratona na tatar tylko z własnym jajkiem

    to oświadczenie to kpina i antyreklama, W końcu to sheraton zabezpiecza jajka, czy sugeruje, że używa nieświeżych do przygotowywanych także innych potraw? Lepiej omijać sheratona!

    • 18 2

  • Sheraton już śmierdzi.

    To klasa przydrożnego baru na kółkach.

    • 16 1

  • Tatara wołowego podaje się z żółtkiem gotowanym w 61C; żółtko zachowuje swoją płynną konsystencję i ma aksamitny smak. (2)

    Zatem nie można wykluczyć, że ów gość był albo aroganckim ignorantem albo Sheraton nie potrafi przyrządzać tatara.

    • 17 4

    • tatar (1)

      A nie tatara. Tatara to możesz spotkać w Mongolii.

      • 3 2

      • Tatara? W Mongolii?

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane