• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zanim zjesz tatar w sopockim Sheratonie - podpisz oświadczenie

Marzena Klimowicz-Sikorska
31 lipca 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Takie oświadczenie musiał podpisać klient restauracji w sopockim Sheratonie po tym, jak zamówił potrawę z surowym jajkiem. Takie oświadczenie musiał podpisać klient restauracji w sopockim Sheratonie po tym, jak zamówił potrawę z surowym jajkiem.

Jakie jest ryzyko zatrucia się tatarem - potrawą, której głównymi składnikami są surowe mięso i jajka? Teoretycznie niewielkie, jednak ekskluzywna restauracja w hotelu Sheraton w Sopocie postanowiła odpowiedzialność za ewentualne negatywne skutki konsumpcji tego dania przerzucić na klienta, dając mu do podpisania... oświadczenie.



Oświadczenie polskiej centrali Sheratona w sprawie deklaracji, jaką dano do podpisania klientowi w Sopocie. Oświadczenie polskiej centrali Sheratona w sprawie deklaracji, jaką dano do podpisania klientowi w Sopocie.
Od kilku dni w Internecie można znaleźć skan oświadczenia, które ekskluzywna restauracja w Sheraton Sopot Hotel Conference Center & Spa zobacz na mapie Sopotu dała do podpisania klientowi, który zamówił tatar wołowy i tatar z łososia.

Czytamy w nim: "Oświadczam, że spożywając danie "Tatar wołowy" i "Tatar z Łososia" z surowym jajkiem, biorę na siebie pełną odpowiedzialność za ewentualne skutki zdrowotne związane ze spożyciem tej potrawy. Oświadczam również, że rezygnuję z wszelkich roszczeń w stosunku do "Sheraton Sopot Hotel Conference Center & Spa"."

Ponieważ rzeczywiście używanie surowych produktów, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, może nieść ze sobą ryzyko zatruć, zwłaszcza jeśli panują tak wysokie temperatury, jak teraz, zapytaliśmy gdański sanepid, czym dokładnie możemy struć się, jedząc tatar.

- Przede wszystkim salmonellą, bo w skład tej potrawy wchodzi surowe jajko i pewnie dlatego restaurator wolał dmuchać na zimne - mówi Anna Obuchowska, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku. - Mięso natomiast jest badane zanim wejdzie do obrotu, więc jeżeli jest świeże, nie powinno w nim być nic, co mogłoby nam zaszkodzić.

Takie oświadczenia to dla restauracji:

Mimo że na pierwszy rzut oka oświadczenie wygląda jak żart, nie ma z nim nic wspólnego. W sopockim hotelu rzeczywiście doszło do takiej sytuacji. Ze względu na spore zainteresowanie dziwną formą traktowania klientów, warszawska centrala hotelu Sheraton wystosowała oświadczenie.

Czytam w nim: "(...) Chcielibyśmy podkreślić, że Sheraton Sopot Hotel działa zgodnie ze wszystkimi procedurami bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, w tym HACCP, który jest najbardziej wymagającym międzynarodowym systemem gwarantującym m.in. bezpieczeństwo żywności. (...). W związku z tym, w trosce o naszych gości i zgodnie z zaleceniami zapobiegawczymi HACCP, wyeliminowaliśmy surowe jaja z potraw serwowanych we wszystkich naszych restauracjach. W opisanym powyżej przypadku gość nalegał na podanie tatara z surowym jajkiem, dlatego konieczne było podpisanie oświadczenia. Jednakże zdajemy sobie sprawę, że ton oświadczenia nie był odpowiedni za co bardzo przepraszamy."

Pełna treść oświadczenia hotelu Sheraton. (pdf)

Miejsca

  • Sheraton Sopot, Powstańców Warszawy 10

Opinie (218) 4 zablokowane

  • Nie dziwi (2)

    Swego czasu robiłem imprezę firmową w S. I powiedziałem nigdy więcej ... Mam nadzieje ze teraz oświadczenie odstraszy innych... I zamkną ten przybytek...obsługa w tym hotelu jest poniżej mułu.

    • 15 1

    • jak płacą pracownikom po 1100- 1300-1500 zł na umowę zlecenie to co się dziwić i to na dodatek w takiej nieludzkiej atmosferze
      Hotelowa Korporacja i tyle

      • 9 0

    • Poza kelnerem/barmanem Szczepanem! Gość był najlepszy, niestety zwolnili go. Widać taką mają politykę...

      • 6 1

  • ludzie!!!!! czytajcie ze zrozumieniem.

    Ludzie...czytam wasze opinie i ręce mi opadają...nie czytacie tekstu ze zrozumieniem. ..a potem udzielacie opini na temat o którym nic nie wiecie. Nie jest wam wstyd podpisując sie waszym brakiem inteligencji?

    • 8 11

  • No to dorzucę swoje: podczas kolacji, na którą zostałem zaproszony (1)

    przez kontrahenta, kelner "wciskał" mule, zapewne dobrze wiedząc, że ich świeżość jest wątpliwa. Noc w WC i następne dwa dni na ścisłej diecie to mój "przychód" z tej restauracji. Po stronie Sheratonu zaoszczędzone kilka złotych za 100 g produktu. I zszargana opinia na zawsze.
    Omijać szerokim łukiem. Radzę życzliwie.

    • 19 1

    • Jednym słowem nieźle zamulał...

      • 7 0

  • potrawa która może zagrozic

    życiu nie powinna byc podawana po co ten cyrk z oświadczeniam

    • 11 3

  • ja z kolei odradzam ryby w Sheratonie, byłam na bufecie włoskim i z mężem wyczuliśmy że moja i jego ryba są nieświeże i mają z 4, nawet 5 dni

    NIGDY WIĘCEJ !!!!

    • 9 2

  • Poczytajcie sobie o jajkach i kurczaku-na KAŻDYM z tych produktów znajdują się bakterie Samlonelli ale jest to taka ilość, którą nasz organizm potrafi zwalczyć (kwas żołądkowy). Co innego z bakterią czerwonki czyli Shigellą- tej z kolei wystarczy do zakażenia ilość niewielka. A że restauracja uszczęśliwiła klienta na JEGO życzenie surowym jajkiem-klient nasz pan. Ale w razie czego niech ponosi konsekwencje swojej zachcianki

    • 7 5

  • Tatar z łososia!!! (3)

    Kurna - zjadłem tatara z ryżu i befsztyk z soczewicy
    Żadnego oświadczenia nie podpisywałem.

    • 5 2

    • tu chodzi o sposob traktowania klienta (2)

      tu nie chodzi otatara a łososia mczy ze pstringa tylko o sposob traktowania klienta. wiec przestan rozmydlac temat.
      ps ta restauracja powinna byc zamknieta albowiem nie gwarantuje bezpieczenstwa swoich klientow

      • 4 2

      • Kto przy 30-stopniowych upałach zamawia surowe mięso z jajem? (1)

        Który normalny lokal takie coś o takiej porze roku przyrządza?

        Ja np tatara jadam wyłącznie zimą.
        A do tego kupuję specjalną wołowinę po 30 euro za kg.
        Nie mięso z kota czy psa.
        Nigdy nie zamówiłbym czegoś takiego w knajpie nawet z 10-cioma gwiazdkami.
        Widocznie Szeraton ma pół gwiazdki.

        • 3 7

        • ZK

          Zenon! Toż tam jest klima :)

          BIPP!!!

          • 1 0

  • oświadczenia to przeżytek .. (1)

    ja proponuję, żeby każdy kucharz ... a co tam kucharz lepiej będzie jak hotele, restauracje, puby,, itp. podpiszą ...... no kto zgadnie ?

    Klauzule sumienia !

    • 5 5

    • pieprzon@ mohery ...

      z całą pewnościa dały łapki w dół

      • 1 1

  • Jakoś sobie nie wyobrażam wchodzenia do jakiejś lepszej restauracji i podpisywanie takiego papierka.

    Trochę to żałosne. Łatwiej i sprawniej byłoby to danie z menu usunąć.

    • 13 0

  • Już wiem

    Ten tatar jest dla Zburczanych i chamskich Jehowach.

    • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane