• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mikrofalówka lepsza niż patelnia?

Marzena Klimowicz-Sikorska
26 lipca 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 
Według badań naukowców z PG podgrzewanie potraw w mikrofalówce, zwłaszcza owoców i warzyw, jest zdrowsze niż podgrzewanie ich w tradycyjny sposób. Według badań naukowców z PG podgrzewanie potraw w mikrofalówce, zwłaszcza owoców i warzyw, jest zdrowsze niż podgrzewanie ich w tradycyjny sposób.

Na pewno wielu z nas choć raz zostało skarcone za podgrzewanie obiadu w mikrofalówce. Argument zawsze był ten sam "bo to niezdrowe". Pewna młoda trójmiejska badaczka z Politechniki Gdańskiej udowadnia, że podgrzewanie warzyw i owoców w mikrofali, nie tylko nie szkodzi, ale też jest lepsze od tradycyjnego - na patelni czy w garnku. Na kontynuowanie badań z wykorzystaniem technologii mikrofalowej dostała właśnie ponad 1 mln zł.



Barbara Kusznierewicz z Politechniki Gdańskiej jest jedną z tegorocznych laureatek nagrody "Lider". Na kontynuację swoich badań dostała ponad 1 mln zł. Barbara Kusznierewicz z Politechniki Gdańskiej jest jedną z tegorocznych laureatek nagrody "Lider". Na kontynuację swoich badań dostała ponad 1 mln zł.
W owocach i warzywach znajdują się cenne minerały, witaminy, a także inne wartościowe substancje jak choćby przeciwutleniacze. Jednak podczas obróbki termicznej, czyli najczęściej gotowania lub podgrzewania wiele z nich tracimy. Co gorsza, niektóre mogą stać się toksyczne i przyczynić się do powstawania chorób nowotworowych.

- Według statystyk w krajach Unii Europejskiej rocznie umiera ok. 2,8 mln ludzi, z czego 1,9 mln z powodu chronicznych chorób cywilizacyjnych, czyli przede wszystkim na: nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe, choroby naczyń mózgowych czy cukrzycę - mówi dr inż. Barbara Kusznierewicz z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydziału Chemicznego na Politechnice Gdańskiej, jedna z tegorocznych laureatek rządowego programu "Lider". - Zapominamy jednak, jak wielką rolę odgrywa prawidłowa dieta, a w niej warzywa i owoce. Niestety tak samo jak produkty, z których przyrządzamy potrawy, ważne jest to jak je przygotowujemy.

Jak często zdarza ci się odgrzewać/przygotowywać potrawy w mikrofalówce?

Przygotowane potrawy często trafiają do lodówki. W końcu więc przychodzi ten moment, kiedy trzeba je odgrzać i stajemy przed dylematem: na patelni, w garnku. Badania trójmiejskiej badaczki pokazują, że w przypadku owoców i warzyw najlepiej zrobić to w mikrofalówce. - Dzięki niej nie tylko nie tracimy tylu cennych substancji, ale także nie zmienia się aż tak ich smak. Oszczędzamy też czas i energię - dodaje badaczka.

Jej projekt pt. "Wykorzystanie technologii mikrofalowych w przetwórstwie warzyw i owoców w celu uzyskania produktów żywnościowych o wysokiej jakości zdrowotnej" został zauważony i nagrodzony przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, które prowadzi program "Lider". Projekt ten wspiera najbardziej innowacyjne projekty młodych naukowców, poniżej 35 roku życia, oraz ich doświadczenia w kierowaniu własnym zespołem badawczym. Każdy z laureatów otrzymuje po nieco ponad 1 mln zł.

Do czego można wykorzystać pracę trójmiejskiej badaczki? - Przede wszystkim w przemyśle. Są już maszyny tzw. mikrofalowe sterylizatory przepływowe wykorzystujące technologię mikrofalową np. do pasteryzacji soków. W uproszczeniu polega to na tym, że przez przepływający sok przechodzi wiązka fal mikrofalowych - dodaje.

Celem projektu jest zbadanie jakości zdrowotnej produktów z warzyw i owoców uzyskanych przy użyciu kompaktowego sterylizatora w wersjach przeznaczonych dla płynów, przecierów i całych owoców w porównaniu do obecnie stosowanej technologii. Już nawiązałam współpracę z firmą EnbioJet, która takie sterylizatory ma.

- Projekt ma zakończyć się oceną użyteczności wykorzystania technologii sterylizacji mikrofalowej, jako metody pozwalającej na uzyskanie z owoców i warzyw produktów zdrowych i o wysokiej jakości - mówi Kusznierewicz.

Pieniądze z grantu z kolei pozwolą badaczce na zatrudnienie na 3 lata na etacie dwóch innych badaczy.

Miejsca

Opinie (62) 7 zablokowanych

  • (3)

    pieniadze w bloto wyrzucone. Pani 'badaczka' wypowiada sie na temat owocow i warzyw aco z MIESEM, co ja krolik jestem zeby zielenine. Tak wiec widac ze patelnia nadal gora.

    • 20 60

    • A mięso to tylko patelnia? (2)

      Ja jem dużo mięsa i w ogóle nie używam do jego przyrządzania patelni w klasycznym rozumieniu. Tylko grillowa bez tłuszczu, a poza tym niemal wszystko trafia do piekarnika.

      • 10 3

      • (1)

        czy w tekscie jest wspomniane cos na temat miesa ?! NIE
        na grillu i bez tluszczu to mozna co najwyzej raka zlapac pozniej

        • 5 3

        • jesteś głupszy niż ustawa przewiduje

          jeśli nie rozróżniasz patelni grillowej od grilla opalanego węglem drzewnym. Jak taki z ciebie mięsożerca, nie królik, to po co w ogóle smażysz na tej swojej patelni? Dobre mięso smakuje najlepiej jak jest jeszcze różowe, np. polędwica wołowa czy pierś z kaczki :)

          • 6 4

  • A to ciekawe bo od lat bombardowano nas wieloma zachonimi badaniami zee to co z mikrofali to rakotwórcze (3)

    nawet w barach i piccerniach były informacji ze nic w mikrofali nie podgrzewają tylko w piekarniku. A autorka z nudów sobie wymysliła badania i jeszzcze teraz kase dostała pewnie pod dyktando producentów by w koncu ktos w ich obronie stanąłAni razu sie nieodniosła do wcześniejszych badań tylko sobie pewnie paznokcie malując wydedukowała.

    • 15 30

    • (1)

      dokladnie jedzienie pizzy czy zapiekanki z mikrofali to jak profanacja :)

      • 11 0

      • nic dziwnego, że profanacja

        pieczywo się uparzy i zamiast chrupkie - będzie miękkie. Natomiast wiele innych produktów można z pozodzeniem przygotować w kuchence mikrofalowej i nie jest to szkodliwe. Dlaczego? Mikrofale używane są w analityce chemicznej właśnie dlatego, że większość próbek nie zmienia składu jakościowego.

        • 6 0

    • Przestań czytać Fakt czy Pani Domu

      zacznij naukowe periodyki. No tak, ale to wymaga wysiłku umysłowego...

      • 5 1

  • (2)

    Nigdy dmuchana lala nie będzie lepsza w łóżku od mojej własnej żony

    • 25 13

    • Racja. Twoja zona lepsza.

      • 1 0

    • Wiem

      To bardzo dobrze

      • 0 0

  • Kasa (5)

    Od miliona odejmując 250 000 zł dla badaczki to zostaje 750 000 zł. Z tego wynika, że każdy z zatrudnionych będzie dostawał prawie 10500zł miesięcznie przez trzy lata.

    • 3 24

    • 6944 brutto po ubruttoweiniu

      na rękę zostaje niewiele

      • 2 1

    • 1/3 od razu kasuje uczelnia za tzw. narzuty

      • 2 0

    • no i o to chodzi

      biorą granty i zatrudniają znajomych żeby kasę wydoić. Naukowcy też ludzie i chcą mieć kasę bo z uczelni marna pensja. Szkoda tylko że wiele badań jest zupełnie bezsensownych i marnuje się kase na nie

      • 0 1

    • jak nie masz pojęcia o czym mówisz, to się nie wypowiadaj

      ponad 1/3 to narzuty uczelniane, większość pieniędzy w grancie jest przeznaczana na odczynniki (a te potrafią słono kosztować), drobny sprzęt, publikacje wyników itd. Z grantu kierownik musi opłacić etaty brutto - na rękę dostaną mniej niż 2 tys złotych, kierownik ciut więcej, ale też żadne kokosy...

      • 5 0

    • Yo jo

      • 0 0

  • Pecunia non olet (1)

    Naukowcy z PG potwierdzą w badaniach to, czego oczekuje sponsor badań.
    Np.wydadzą opinię o braku szkodliwości hałdy w Wiślince lub o braku oddziaływania na zdrowie stacji BTS sieci komórkowej z antenami 20m od okien budynku.

    • 44 7

    • Pathice et cinaede

      Dobrze, że Ty ekspercie wiedzy ludowej wiesz co szkodzi a co nie szkodzi...

      • 0 0

  • Dla większego zagmatwania warto spojrzeć i na to: (3)

    Jakaś dziewczyna robiła test podlewająć rośliny wodą zwykłą i zmikrofalowaną:
    Oczywiście to nie jest jakiś dowód, ale warte przemyślenia:

    www.snopes.com/science/microwave/plants.asp

    • 7 14

    • Fajne

      ale skoro eksperymentu nie dało się powtórzyć to czy jest on godny zaufania ?

      • 7 0

    • tak szkodliwe, że aż pędy ucięło?

      • 1 0

    • Radzę czytać to, co podajesz w linku ze zrozumieniem!

      Historia tej dziewczyny została przytoczona jako wyjaśnienie badania, które powtórzono (jest opis w dalszej części artykułu) i okazało się, że nie zaobserwowano różnicy pomiędzy roślinami!!

      • 4 0

  • mikrofalowka? masakra, jedzenie miekkie, nie uzywam od lat. nie sluchajcie tych kitow. (4)

    artykul sponsorowany?

    • 30 21

    • (1)

      sam jesteś miękki ...

      • 6 13

      • Miętki i Siara

        • 2 1

    • Jak ktoś mnie pyta o mikrofalówkę, to zawsze odpowiadam (1)

      że młotek jest do wbijania gwoździ a śrubokręt do wkręcania wkrętów. Gwoździa śrubokrętem nie wbijesz a młotkiem wkrętu nie wykręcisz.

      Podobnie z mikrofalą. Mikrofala szybko, tanio i bez tłuszczu rozgrzeje gotowe dania np. warzywa, mięso i itp.o wymiarach do 10 czy 15 cm w linii prostej (w zależności od stopnia pochłaniania).
      Piekarnik też to potrafi ale potrzebuje dużo więcej czasu i potrawa będzie wyschnięta lub zimna od wewnątrz.
      Patelnia też to potrafi ale potrawa będzie gorąca czy wręcz przysmażona od spodu a zimna od góry/środka i również potrzeba będzie więcej czasu lub też dodatku tłuszczu.
      Mikrofala natomiast generalnie nie nadaje się do potraw z natury suchych np. chleba / bułek / pizzy oraz do przygotowania potraw od zera czyli np. ugotowania ziemniaków. Oczywiście da się to zrobić ale to tak jak wbić wkręt młotkiem podobny wynik ale to nie to samo.

      • 10 3

      • ziemniaki w mikrofali łatwo jest upiec

        ale gotowanie też jest możliwe. Fakt faktem, że na rodzinny obiad zupełnie nieopłacalne, ale w przypadku par czy singli już jest OK. W mikrofali można upiec mięso, ugotować warzywa, zupy, nawet upiec ciasta. Trzyba tylko wiedzieć¸jak.

        • 6 3

  • z jakiej katedry jest miła Pani? (1)

    Bo podejrzewam, że z wydziału chemicznego?

    • 9 5

    • tak

      • 0 0

  • a mnie tam podoba się pani Barbara oraz to co mówi o mikrofalówce.

    :D

    • 11 7

  • dajcie mi milion !!! tez sobie pokręce jedzenie w mikorfalówce

    • 27 8

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Czuły warsztat miednicy i bioder

210 zł
warsztaty

Sprawdź znamiona po lecie

badania, konsultacje

Misy i gongi - sesja relaksacyjna z Jakubem Leonowiczem

70 zł
muzyka poważna, muzyka na żywo, spotkanie

Najczęściej czytane