- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Trójmiejskie restauracje na liście 100 najlepszych w Polsce
W ostatni weekend ogłoszono wyniki III edycji konkursu "Poland 100 Best Restaurants", który ma na celu wyłonienie najlepszych restauracji w Polsce. W plebiscycie wyróżniono aż siedem restauracji z Trójmiasta, w tym jedną za najlepszy debiut.
Konkurs jest pierwszym prestiżowym projektem kulinarnym o tak dużej skali. Charakteryzuje go oryginalna formuła, w której konsumenci, a nie profesjonalne jury, jak to zazwyczaj bywa, decydują o tym, które restauracje znajdą się w zestawieniu. Dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i każdy potencjalny konsument może się do niej śmiało odnieść - jest bowiem oparta na wynikach 18 tys. ankiet przeprowadzanych wśród klientów oraz opiniach "tajemniczych konsumentów" (and. Mystery Shopper).
Tegoroczna edycja była trzecią w historii. Organizatorzy otrzymali 541 nominacji, spośród których wyłoniono setkę najlepszych. Na gali finałowej, która odbyła się w ostatni weekend w Warszawie, ogłoszono zwycięzców poszczególnych kategorii - Najlepszej Restauracji w Polsce i Najlepszej Karczmy w Polsce w trzech grupach: AWARD OF EXCELLENCE - Jeden Widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE - Dwa Widelce oraz GRAND AWARD - Trzy Widelce.
Miejsce restauracji w grupie ustalane było zgodnie z zasadą: 75 proc. oceny konsumentów (ankiety, głosowanie), 25 proc. oceny inspektorów.
Tegoroczni zwycięzcy w kategorii głównej to: Restauracja Romantyczna Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie (Najlepsza Restauracja w Polsce) oraz Karczma Cichy Kącik z Krynicy Zdrój (Najlepsza Karczma w Polsce). Nagrodę za Osobowość Kulinarną Roku otrzymał Robert Sowa. W rankingu nie zabrakło restauracji trójmiejskich. - Jestem mile zaskoczony obecnością aż siedmiu restauracji z województwa pomorskiego w konkursie - mówi Cezary Wołodko, prezes firmy EVENTIC Sp. z o.o., twórcy i organizatora konkursu "Poland 100 Best Restaurants".
W kategorii Debiut Roku zatriumfowały dwie restauracje - toruńska Restauracja Szeroka № 9 oraz sopocka Brasserie d'Or. - Jesteśmy zaszczyceni tym wyróżnieniem. Podejrzewam, że oceniający nas klienci wzięli pod uwagę fakt, że jesteśmy jedyną trójmiejską restauracją, która może nazwać się "Brasserie", ponieważ na miejscu produkujemy własne piwo - komentuje Andrzej Weiss, współwłaściciel Brasserie d'Or, twórca restauracyjnego menu. - Konsumenci mogą u nas skosztować tradycyjnych dań kuchni francuskiej w zupełnie nowym wydaniu, i to w bardzo atrakcyjnej cenie - dodaje.
Atrakcyjnej - czyli jakiej? Za danie główne, w skład którego wchodzą policzki wołowe z balsamiczną nutą i ziemniaczanym fondant zapłacimy 25 zł.
W kategorii Najlepsze Tasting Menu zwyciężyła gdyńska Restauracja Sztuczka. - Restauracja Sztuczka to teatr jednego aktora, stąd też dodatkowa nagroda za najlepsze tasting menu w Polsce - komentuje Wołodko.
W Sztuczce za danie główne, na które składa się irlandzka biodrówka jagnięca, ragout z soczewicy, czarnych oliwek, pomidorów i szpinaku oraz jarmuż, zapłacimy 59 zł.
Gdańska Restauracja Metamorfoza, która otrzymała Grand Award, czyli Trzy Widelce, dostała również specjalną nagrodę za promocję kuchni polskiej i regionalnej oraz została okrzyknięta jedną z najlepszych restauracji w Polsce. - Gratuluję twórcom nowatorskiej akcji "Smakujemy Gdańsk i Pomorskie", który jest doskonałą promocją Polski i woj. pomorskiego na całym świecie - mówi organizator, Cezary Wołodko.
W Metamorfozie za przykładowe danie główne - sieję z truskawkami i kalarepą - zapłacimy 50 zł.
Trzy Widelce przyznano również sopockiej Restauracji Bulaj Artur Moroz, w której posiłki przygotowywane są na oczach gości; wspomnianej już Restauracji Sztuczka, gdyńskiej Tokyo Sushi oraz Hashi Sushi z Gdyni. - Hashi Sushi jest niepowtarzalna, tutaj po prostu trzeba być, żeby się przekonać, co znaczy i jak smakuje kuchnia z drugiej półkuli - komentuje Wołodko.
Za przykładowe danie główne w Restauracji Bulaj (pieczoną łopatkę cielęcą z kopytkami i marchewką z groszkiem) zapłacimy 36 zł. W Hashi Sushi natomiast za stek z grillowanego łososia podany z pszennym makaronem udon i warzywami zapłacimy 39 zł.
Dwa Widelce trafiły do dwóch gdańskich restauracji - niedawno wyremontowanego Kosa oraz Baryłki. - W Baryłce możemy skosztować prawdziwego dania mistrzów, jakim jest kaczka po gdańsku faszerowana jabłkami, pieczona w likierze miodowym w towarzystwie żurawiny, serwowana z kluseczkami i czerwoną kapustą - mówi Cezary Wołodko.
Danie główne w Kosie zjemy za 31 zł (polędwiczka nadziewana suszonymi pomidorami), a w Restauracji Baryłka osławioną kaczkę po gdańsku - za 56 zł.
W zeszłym roku w kategorii Najlepsza Restauracja w Polsce zwyciężyła warszawska Tamka 43, a najcenniejszymi trójmiejskimi restauracjami okazały się być: Kos (okrzyknięty najlepszym bistro) i Mercato (trzy wyróżnienia).
Konkurs ma na celu nie tylko wyłonienie setki najlepszych restauracji, ale również szerzenie idei konsumowania dań najlepszej jakości. - Te niezwykle cenione wyróżnienia przyznawane są nie tylko za najwyższą jakość usług, ale też umiejętność przemieniania jedzenia w sztukę. Dobra kuchnia musi wpływać na nasze emocje: poprawiać nastrój, wzruszać, a nawet rozśmieszać - mówi organizator.
Ranking, który w zasadzie tworzą "zwykli" klienci restauracji oraz anonimowi inspektorzy, wydaje się być wiarygodnym źródłem informacji, bowiem ocenę może wystawić każdy z nas. Konsumenci bywają bardzo różni, mają własne oczekiwania, gusta oraz zróżnicowaną wiedzę o kuchni i gotowaniu. Dzięki temu średnia z wyników ankiet oraz opinii "tajemniczych klientów" jest dość miarodajna.
Co ciekawe, w roli anonimowych inspektorów występują zarówno osoby związane z branżą gastronomiczną, jak i przedstawiciele środowisk konsumenckich. Aby zostać jednym z nich, wystarczy wziąć udział w rekrutacji - należy w tym celu wysłać recenzję dowolnej restauracji organizatorom i czekać na odpowiedź.
Cały ranking jest dostępny na stronie Poland 100 Best Restaurants.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (118) ponad 20 zablokowanych
-
2013-10-29 11:29
(8)
Kos rulez !
- 26 50
-
2013-10-29 11:51
Kos ? (3)
To jakiś żart ? Widelec za surówkę z wiadra ??? Duże nieporozumienie ...
- 56 3
-
2013-10-29 12:40
Dokładnie!
- 30 1
-
2013-10-29 15:26
ciekawe czy za te widelce nie trzeba zapłacić organizatorowi konkursu
tak jak się to często odbywa na targach...
- 22 1
-
2014-02-15 15:00
I to nakladana na takerz rekoma.
Podobno.
- 2 0
-
2013-10-29 16:26
oceniała geslerowa chyba
- 12 3
-
2013-10-30 06:16
kos? smiech na sali
to nie ten kos to kiedys. przed remontem teraz jest slabiej i to o wiele
- 17 0
-
2013-10-30 20:16
ha
surówka za 5 zł za całe wiadro, marchewka ze śmietaną bądź inne G.
- 7 1
-
2013-10-31 14:04
Kpina
Przyznanie tej jadłodajni jakiejkolwiek nagrody to czysta kpina, wystrój się zmienił na lepsze to fakt , jakość potraw zdecydowanie na gorsze. Ten ich system kart za które można kupować serwowane potrawy to też kpina , aby się z tego "wymigać" i nie realizować zobowiązań to co chwila "internet nie działa" ...
- 5 0
-
2013-10-29 12:00
gratulacje (3)
dla najlepszych coraz więcej dobrych knajp w trójmieście
- 31 6
-
2013-10-29 12:53
Dobre to są bary mleczne... (2)
Duży przemiał klientów, więc pasza świeża...
Należy pamiętać że większość miejsc tzw.luksusowych (czy też o podwyższonym standardzie) ma mały przerób więc żarcie potrafi tygodniami zalegać w lodówkach...
Hejterów informuję że znam to z doświadczenia zawodowego, im większy prestiż, tym większy syf na zapleczu...- 27 2
-
2013-10-29 18:40
Zgadzam się, najlepsze obiadki podają w barze Mlecznym na Szerokiej i na Jagiellońskiej
- 7 1
-
2013-10-31 14:27
to tak jak z produktami Apple..
- 0 1
-
2013-10-29 12:09
(2)
Szeroka No 9 w Toruniu - polecam z czystym sercem! Szkoda, że nie ma takiej restauracji u nas. Ceny wysokie, ale adekwatne do jakości. Obsługa, wystrój - wszystko z górnej półki.
- 12 11
-
2013-10-29 13:22
Szkoda tylko że większość Polaków widzi restauracje w kuchennych rewolucja MgadyGesler
- 9 1
-
2013-10-29 13:24
zgadzam się
Szeroka 9 jest fantastyczna! Byłam wielokrotnie i polecam.
Przyznam jednak, że w Trójmieście też można znaleźć smaczne miejsca. Szkoda tylko, że nie na gdańskiej starówce - a mogłaby być tak klimatyczna jak ta w Toruniu...- 3 2
-
2013-10-29 12:15
policzki wołowe (3)
Przepyszny tajin z policzkami wołowymi można zjeść u Maliki w Gdyni na Świętojańskiej. Jadłam i polecam! A do tego krem z pieczonych pomidorów - po prostu niebo w gębie!!
- 13 19
-
2013-10-29 12:18
policzki ?... (2)
to musi być ochydne
- 12 9
-
2013-10-29 12:37
(1)
A co dopiero jajka! Przecież one prosto z kurzej d...y wyszły! Aaaaa feeee
- 14 3
-
2013-10-29 20:01
W sumie jajka, to wydalone niezapłodnione embriony kurze. U ludzi to się nazywa miesiączka.
- 4 1
-
2013-10-29 12:15
Gratulacje
Gratuluje i kibicuję Sopockiej Brasseire d'Or byłem i jest super oby tak dalej.
- 11 12
-
2013-10-29 12:17
Pałac kościeszy w przyjaźni
Genialne jedzonko, a profesjonalne podejście do klienta mistrzowskie - w skali od 1-6 ja daję 10 !!!!!
- 4 18
-
2013-10-29 12:25
Restauracje (9)
Oby ceny jeszcze niższe i byłoby więcej konsumentów !!!!!
- 20 11
-
2013-10-29 12:32
(8)
McDeal za 9,99 zł masz w Macu.
- 9 5
-
2013-10-29 12:39
(7)
Stały klient, widzę? A może pracownik?
- 6 2
-
2013-10-29 13:29
za 9,99 to ci zona zrobi 10 macDeali w domu . (6)
kiedys podano rzeczywista warosc uzytych produktow na 1 hamburgera i chyba bylo to ok 1 zeta juz z poteznym zyskiem bo mac kupuje w niskich cenach w hurcie na kontrakt a i zywienie tzw. masowe jest grosze warte. Wiec bula z kotletem mielonym i lisciem salaty oraz kropla sosu to max 1 zeta ! . Przeplacacie wiec 10 razy i dlatego oni sie bogaca a wy bieda z sznurkiem i ogorkiem :)
- 9 5
-
2013-10-29 15:46
zeta to bułka kosztuje,znawco (5)
- 4 4
-
2013-10-29 16:13
zeta kosztuje bulka dla ciebie na polce ale nie w hurcie dla maca (4)
znafco '' :) oni maja bulki za pare groszy
- 7 3
-
2013-10-29 16:42
Co z tego, że oni to mają za parę groszy? Ważne jest za ile taką bułkę może kupić żona, ta o której pisałeś. (3)
Nie ma nic niezwykłego w tym, że produkty potrzebne do przyrządzenia posiłku kosztują znacznie mniej niż gotowy produkt.
Tak jest wszędzie, zarówno w ekskluzywnej restauracji jak i najtańszej budce z burgerami.
Ameryki więc nie odkryłeś i nie masz o co się tak podniecać.
Może jak ochłoniesz i zrozumiesz jak działa kapitalizm to sam też zaczniesz w końcu się bogacić :)- 7 2
-
2013-10-29 17:13
Otoz drogi '' Lutku '' tak nie jest wszedzie !!!!Nie znasz wiec nawet swiata ! (2)
W USA czy w Niemczech nie ma az 1000 procent przebitki a w PL jest wiec to nie jest normalne zeby przeplacac 10 krotnie . Owszem wszedzie produkt gotowy jest drozszy ale nie o 1000 procent czlowieku . Moze zapomniales ze wcale nie tak dawno bo zaledwie kilka lat temu hamburger w macu byl za 2 zlote a chyba jakos ceny nie wzrosly przez pare lat o 1000 procent. Wiec to sztucznie rozreklamowana pasza dla cwokow ze sztucznymi chorymi cenami dla najzwyklejszych frajerow .Zobacz jak shaki sa '' napowietrzane '' i zamiast mlecznego napoju z lodem masz jakas kiche dmuchana zabablowana z piana czego kiedys nie bylo a placisz w dodatku dzis za mniej pare razy wiecej wiec to chore i oszustwo.
- 4 4
-
2013-10-29 18:39
Oby ceny zostały..
Oby ceny zostały na poziomie albo się trochę podniosły. Przynajmniej motłoch nie będzie się tam pojawiał i będzie można kulturalnie i w spokoju zjeść coś smacznego. Ale to tylko moje zdanie oczywiście.
- 0 4
-
2013-10-30 17:29
Na cenę dania nie składają się tylko produkty spożywcze. To raptem 20%.
- 1 0
-
2013-10-29 12:33
Nie bądzcie śmieszni ,w Polsce nie restauracji prawdziwego zdarzenia,kraj jest na to nadal zbyt biedny (6)
w Nowym Jorku te restauracyjki nawet nie znalazlyby się w pierwszym tysiącu
- 24 55
-
2013-10-29 13:00
(2)
a dlaczego porównujesz Trójmiasto do Nowego Jorku
- 7 4
-
2013-10-29 13:53
dlaczego nie mozna porownywac trojmiasta do NY ? niby dlaczego ? (1)
Jak tak bedziesz '' Pawel '' myslal to nigdy do niczego nie bedziesz mogl porownac trojmiasta . Jak porownasz do Berlina to tez bedzie zle ! to moze do Kopenhagi . To w koncu zrobmy tak zeby bylo tu jak w NY .
- 9 5
-
2013-10-29 14:50
Ok pewnie czemu nie, zróbmy z Trójmiasta największą mieszankę kulturową na świecie a potem przekonajmy Parlament do zniesienia VAT-u żeby restauratorów było stać na prowadzenie gastronomii na wysokim poziomie a ludzi na stołowanie się w restauracjach. Będziesz miał Nowy Jork. Jestem ZA!!
- 7 2
-
2013-10-29 15:38
Ludzie ambitni zawsze porównuja sie do lepszych dlatego z NY to dobre porówqnanie
Ale to typowe POlitycy zawsze porównują wszystko do gorszych,słabszych czy zacofanych tak właśnie tworzą w mózgownicach lemingów obraz rajskiej zielonej wyspy!!Przecież sie nieprzyznaną ze w NY jest tylko10 radnych a tylko w samym Gdańsku jest 34radnych niekompetentnych polityków !!Których niegospodarność przekracza wszelkie granice!!Nawet komunistyczne chiny juz dawno wszystkich przegoniły .Niedługo Donald będzie Polskę porównywał do Korei Północnej zobaczcie unas biedy niema bo w Korei jedzą trawę.Zresztą już Niesiołowski namawiał do skubania szczawiu i zrywania mirabelek :) Do słabszych zawsze sie porównują nieudacznicy !!
- 6 5
-
2013-10-29 20:02
Nie pisze się w Nowym Jorku, tylko w New Yorku.
- 2 4
-
2014-06-29 04:47
NY Comment
ale od czegos trzeba zaczac ! ale z tym NY to troche przesada ?
a to ze Polska jest biednym krajem - to trzeba sie zabrac za tych nieudacznikow
co rzadza ! hey, do dziela !!!!- 0 0
-
2013-10-29 12:36
Nareszcie podano ceny !!!!!!!! Brawo !
Podawanie cen jest rowniez forma dobrej reklamy gdyz niektorzy ''boja '' sie chodzic do wielu restauracji domyslajac sie '' bog wie jakich cen ''. Tu podano choc niektore ceny i bardzo dobrze . Rozpietosc miedzy 30 a 100 i przynajmniej wiadomo . Czy drogo ? tak sobie bo restauracja musi tez zarobic . Jezeli mozemy posmakowac czegos dobrego w milej atmosferze i milym otoczeniu przy lampce wina oraz sie tym najesc to ceny sa powiedzmy juz zblizone do tzw. przystepnych !.
- 62 0
-
2013-10-29 12:51
(10)
Ja polecam nowego mcdonalda na orunii górnej! System w jakim realizują zamówienia jest po prostu super! ;_;
- 55 17
-
2013-10-29 13:22
Tez mi atrakcja !!! Mielonych kotletow w zyciu nie jadles ? (3)
Przeciez mac to bulka z kotletem mielonym wiec ciebie az tak kreci przeplacanie za najtansze kotlety mielone ?. My tu o potrawach rozmawiamy a nie o paszy .
- 9 21
-
2013-10-29 14:19
no taak... szkoda ze nie o poczuciu humoru, bo byś się nie załapał
drętwoto
- 30 3
-
2013-10-29 15:31
A ja piszę o systemie, w jakim realizują zamówienia, a nie o jakości zamówienia. Czytanie ze zrozumieniem się kłania sztywniaczku :)
- 19 1
-
2013-10-29 17:42
dokladnie system jak zniechecic klientow
Moze i dobrze , od jakiegos czasu pojawiaja sie w mc numreki hahaha jak na poczcie,,,, 1 raz z rok temu w szczecinie czy gdzies w tej okolicy trafilem na taki wynalazek, a teraz z racji mojej potrzeby kfc wybieram ,, mysle ze podziekuja geniuszowi za to
- 3 3
-
2013-10-29 16:22
w Gdyni w Rivierze tez jest ten system. (1)
Na loda trzeba czekać 10 minut... :/
- 17 0
-
2013-10-29 22:18
a co ty do galerii chodzisz na loda?
galerianka?- 7 1
-
2013-10-29 16:25
żryj w mc donald (2)
tucz sie świnko tym badziewiem
- 2 10
-
2013-10-29 18:16
(1)
Mc donald juz 20 raz z rzedu wygral pierwsze miejsce za najlepsze frytki na swiecie
- 6 1
-
2013-11-02 23:06
Najlepsze na świecie
są frytki grubo krojone, belgijskie... To już w KFC mają obecnie lepsze fryty niż w McD. Nie przepadam za tymi suchymi, szybkostygnącymi i notorycznie przesolonymi patyczakami - choć świeżo upieczone przez chwilę faktycznie mogą smakować (głównie to zasługa aromatycznej frytury).
- 0 0
-
2013-10-29 18:29
Mc Donald nie jest restauracją tylko barem szybkiej obsługi
W restauracji do stołu podaje kelner a dania robią na zamówienie...
- 12 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.