• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dziś śledzik. Najlepsze śledzie w redakcyjnym teście

Magda Mielke
13 lutego 2024, godz. 07:00 
Opinie (86)
Redakcyjny test śledzi Redakcyjny test śledzi

Dziś śledzik, czyli ostatni dzień karnawału. Dawniej w tym czasie odbywały się huczne zabawy ostatkowe, na których stoły uginały się od różnych przysmaków, m.in. śledzi. Z tej okazji wybraliśmy się do marketów, żeby przetestować dostępne tam śledzie. Oto wyniki naszego redakcyjnego testu.



Czy lubisz śledzie?

Śledzik, czyli ostatki



"Śledzik", czyli wtorek poprzedzający Środę Popielcową, miał być zapowiedzią "40 postnych dni" i okazją do ostatniej biesiady przy suto zastawionym stole. Podczas ostatkowych zabaw przede wszystkim skupiano się na piciu i jedzeniu. Na Kaszubach stoły uginały się od takich przysmaków, jak: pączki, ruchanki, placki ziemniaczane oraz oczywiście śledzie. Poza ucztowaniem tańczono, pojawiali się przebierańcy, organizowano kuligi, ogniska, odbywały się także polowania.

Nazwa "śledzik" wzięła się od jednej z najtańszych postnych potraw, czyli śledzia. Podawanie śledzia odbywało się tuż po suto zakrapianej imprezie, tańcach i zabawie, jako symbol pożegnania z karnawałem i przywitania czasu postnego. Choć dziś "śledzik" wydaje się terminem już całkiem przebrzmiałym, postanowiliśmy przypomnieć o tej tradycji.


Ranking najlepszych śledzi



W naszym teście wzięło udział kilkanaście osób z różnych działów - zarówno z redakcji, sprzedaży, IT czy moderacji - które próbowały śledzi, przydzielając im punkty od 1 do 5. Ocenialiśmy, biorąc pod uwagę przede wszystkim smak śledzi i ich dodatki.

Śledzie kupiliśmy osobiście i na własny koszt w dużych sieciach handlowych, których sklepy znajdują się w całym Trójmieście, m.in. w Biedronce, Lidlu czy Kauflandzie.


Do testu wybraliśmy bardzo różne śledzie. Wśród testowanych produktów znalazły się zarówno śledzie w oleju z warzywnymi i owocowymi dodatkami, jak i w sosach, a nawet koreczki w pomidorowej zalewie.

Każda z testujących osób mogła znaleźć coś dla siebie. Jednym do gustu bardziej przypadły octowe, korzenne smaki, innym bardziej smakowały słodkie wersje, z owocowymi dodatkami. Wszyscy zaś zgodnie stwierdzili, że testowane produkty były podobnej jakości.

Nasz ranking najsmaczniejszych śledzi w skali 1-5:

  1. Nautica - Filety śledziowe wiejskie - ocena: 3,86 (cena: 6,49 zł/200 g)
  2. Nautica - Krajanka śledziowa z żurawiną i brzoskwinią - ocena: 3,80 (cena: 5,39 zł/180 g)
  3. Lisner - Śledź atlantycki z kurkami - ocena: 3,62 (cena: 8,47 zł/280 g)
  4. Marinero - Śledź filety z trawą i pieprzem cytrynowym - ocena: 3,50 (cena: 5,99 zł/200 g)
  5. Mors - Koreczki kaszubskie - ocena: 3,38 (cena: 5,95 zł/230 g)
  6. Solar - Koreczki śledziowe Bryza - ocena: 3,29 (cena: 8,99 zł/230 g)
  7. Contimax - Śledzie od serca - po żydowsku - ocena: 3,19 (cena: 10,99 zł/300 g)
  8. Marinero - Filety z suszonymi pomidorami - ocena: 3,14 (cena: 5,99 zł/200 g)
  9. SuperFish - Filety ze śledzia & kolorowy pieprz - ocena: 3,07 (cena: 9,99 zł/200 g)
  10. (ex aequo) Seko - Śledzik na okrągło solony z ogórkiem oraz Lisner - Śledzik delikatnie solony - ocena: 3,00 (cena: 5,25 zł/200 g oraz 6,49 zł/200 g)
  11. SuperFish - Śledzik & scotch bonnet - ocena: 2,93 (cena: 9,99 zł/200 g)
  12. Mors - Gryfińskie - ocena: 2,53 (cena: 13,99 zł/500 g)

  • 1. miejsce: Nautica - Filety śledziowe wiejskie - ocena: 3,86 (cena: 6,49 zł/200 g)
  • 2. miejsce: Nautica - Krajanka śledziowa z żurawiną i brzoskwinią - ocena: 3,80 (cena: 5,39 zł/180 g)
  • 3. miejsce: Lisner - Śledź atlantycki z kurkami - ocena: 3,62 (cena: 8,47 zł/280 g)
- Nie ma gigantycznych różnic pomiędzy jakością i smakiem śledzi. Wszystkie są poprawne. Natomiast w oczy rzuca się różnica w ilości cebuli i różnych dodatków w opakowaniu - są takie, z których można najeść się śledzi, i są takie, z których można najeść się cebuli - przyznał jeden z pracowników.
- Bardzo różne smaki, które wynikały z przypraw. Jakościowo tylko jedne śledzie wypadły słabo, bo były za miękkie - mówiła jedna z koleżanek z redakcji.

Restauracje serwujące ryby i owoce morza


  • Redakcyjny test śledzi
  • Redakcyjny test śledzi
  • Redakcyjny test śledzi
  • Redakcyjny test śledzi
  • Redakcyjny test śledzi
  • Redakcyjny test śledzi
  • Redakcyjny test śledzi
  • Redakcyjny test śledzi

Śledzie wege



W degustacji - poza konkursem - udział brały też śledzie roślinne, tj. z boczniaków, które zostały bardzo pozytywnie ocenione przez pracowników. Lisner - roślinny na raz - boczniaki w sosie musztardowym w cenie 3,99/100 g uzyskały ocenę 3,61, a Lisner - roślinny na raz - boczniaki po kaszubsku w cenie 3,99/100 g zostały ocenione na 3,29.

Jednak w tym przypadku opinie były bardzo rozbieżne. Dla niektórych roślinne śledzie były najlepszymi w degustacji, innym zupełnie nie przypadły do gustu.

- Absolutnym odkryciem jest boczniak udający śledzia - dobre i dobrze się kamufluje. To mój faworyt - mówił jeden z testujących.
Bale karnawałowe. Za co przebierali nas rodzice? Bale karnawałowe. Za co przebierali nas rodzice?
- Jak mam ochotę na śledzia, to chcę zjeść śledzia i nikt mnie boczniakiem nie oszuka. To jest jednak zupełnie inny produkt, inna tekstura, a uzyskanie zbliżonego smaku to raczej efekt tych samych, co w przypadku śledzi, dodatków - mówiła jedna z koleżanek.
- Jako dziecko z Gdańska śledzi zjadłem w życiu naprawdę dużo i obecnie wolę postawić na te bardziej alternatywne pozycje. Wśród testowanych pozycji pojawiły się też moje ukochane boczniaki od Lisnera. Uwielbiam je zarówno po kaszubsku, jak i w sosie musztardowym. Uważam, że to superalternatywa dla wegan, ale nie tylko, bo zapewne również mięsożercy będą zaskoczeni - mówił kolega z redakcji.

Opinie (86)

  • Śledzie je się jutro (4)

    Jest to postna potrawa. Dziś mięso do oporu.

    • 13 2

    • Klasyka hipokryzji! (3)

      Śledź to mięso jak świnia czy dżdżownica.

      • 1 10

      • Być może (2)

        Ale tutaj mówimy o poście i religii, wg. której ryba jest daniem postnym (czyli nie mięsem).

        • 8 2

        • Ale to nadal (1)

          mięso. I znowu "religia" formatuje mózgi twierdząc, że coś co jest czymś tym nie jest. Ehhhh

          • 1 3

          • Nikt nikogo nie zmusza

            W karnawał i post "bawią się" ludzie religijni. Nie powiesz mi, że ateista jutro będzie przestrzegać jakiejś diety? A zgodnie z naszą narodową religią ryba to danie postne.

            • 3 0

  • chyba ten test dawno temu robiony bo sledzie wazne do 27.01.24 (2)

    albo po terminie kupiliście :) W takim razie zdrówka życzę :)

    • 18 1

    • Wódeczka i nic im nie będzie

      • 7 1

    • Ja również chciałem to napisać i całe szczęście, że przeczytałem tą opinię i nie skopiowałem.

      Z wyrazami szacunku
      Multibełt

      • 0 0

  • (1)

    Sama robię sobie śledzie, te gotowce są za bardzo octowe. Oczywiście nie łowię ich sama, tylko kupuje w rybnym i moczę kilka godzin, zalewam olejem z lnu z cebulką i cytryną. Gotowe

    • 17 1

    • A po co cytryna! Wystarczy jedno jabłko pokrojone w kostkę! Z cytryną są za kwaśne.

      • 2 3

  • Nie chciałbym jadać w pracy przy takim stole z innymi, obcymi ludźmi

    • 3 11

  • Teraz czas na test wódek

    Kupcie 10 różnych flaszek i do degustowania

    • 16 2

  • Śledzik - symbol bóstwa? (1)

    W Biblii ryby się często pojawiają bo były pożywieniem najtańszym. Obecnie stają się symbolem luksusu, z różnych względów są dużo bardziej pożądane niż mięso. Kiedy podaje się ,,rachunki grozy"
    to w głównej roli występują ceny smażonych ryb.

    • 13 0

    • A ja nadal powtarzam

      że ryby to mięso.

      • 1 2

  • zawsze jadłem śledzie z "pólki sklepowej" (3)

    lisner itp. ale raz kupiłem śledzie solone w rybnym z beczki i sam zamarynowałem w oleju z pomidorami suszonymi, jakie to było dobre!

    • 12 1

    • Suszone pomidory mają tonę soli! Ani dobre ani zdrowe!

      • 0 8

    • Gdzie sprzedaja z beczki? Chyba z wiadra

      • 2 3

    • Lisner robi najgorsze

      Masa chemii i dodatków, mało śledzia. Unikać gotowców od nich.

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Fajny test (7)

    Śledzie są dobre, zdrowe i tanie. Zrobiliście mi dziś apetyt na te w sosie kurkowym.

    • 28 10

    • dobre, zdrowe, ale na pewno nie tanie (4)

      • 14 1

      • Tanie były za komuny teraz to rarytas

        • 10 0

      • Zdrowe to zdecydowanie przeszłość (2)

        zdrowe były, kiedy kupowało się je z beczki duże, tłuste i wyciągane z solanki - zrobionej z roztworu prawdziwej soli. Dzisiaj moczone są w rakotwórczych roztworach, ale za to tańszych dla producenta. Nadto te z Bałtyku to cała tablica Mendelejewa. Nie lepiej służą zdrowiu te w occie spirytusowym, który w wielu krajach jest zabroniony jako rzecz szkodliwie działająca na organizm ludzki. Więc nie mówię smacznego

        • 7 0

        • przesadzasz, śledź w oleju maczany jest tylko w ... oleju (1)

          Bo nie ma potrzeby maczania go w niczym innym. A jak chcesz gotowca to od octu też nie umrzesz. Musiałbyś ten ocet chlać litrami. I to sa jedyne roztwory w których macza się śledzie.

          • 0 1

          • Ale zanim przybył

            najpierw go przetrzymywano w tym świństwie, które przeniknęło przez śledzia. No a potem jazda do oleju i jest niby tyko w oleju

            • 1 0

    • Niba

      Wypchaj się.jedynie smażone,tanie to są twe wypociny kurkowe na bazie wazeliny technicznej.

      • 3 4

    • Niem sledzi weganskich znowu idealny przykład teczowej propagandy czyli klamstwa

      • 0 0

  • Nie musztarda, ale sledzie sa najlepsze po obiedzie.

    • 2 2

  • Tacy to pożyją

    Tylko jedzą i testują ;)

    • 9 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Rozrywka

Kultura

Najczęściej czytane