• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Meatmaniacy - pyszne mięso!

Agnieszka Haponiuk
28 października 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam gdyńskie bistro Meatmaniacy. Co zjadłam tam dobrego? Na zdjęciu: burger pastrami. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam gdyńskie bistro Meatmaniacy. Co zjadłam tam dobrego? Na zdjęciu: burger pastrami.

Meatmaniacy zadebiutowali na trójmiejskim ryku gastronomicznym w lutym bieżącego roku. Dwóch przyjaciół postanowiło podzielić się swoją kulinarną pasją oraz zamiłowaniem do dobrej jakości mięs, otwierając malutki lokal w Gdyni przy ul. Węglowej 22F/10Mapka. Obecnie bistro jest jednoosobowe, ze skróconą kartą, ale wciąż z dobrej jakości wyselekcjonowanym mięsem. Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" testowałam sopocki multitap No.5.




Lokal położony jest na uboczu, ale niedaleko centrum - mieści się w nowo powstałym apartamentowcu Portova, a np. od znanego Blues Clubu dzieli go 200 metrów. Nieduże wnętrze Meatmaniaków, bo z zaledwie trzema stolikami, urządzone jest prosto i estetycznie, w stylu industrialnym. Czyli mamy tutaj betonowe kafle i cegłę na ścianach, metalowe krzesła, odsłonięte przewody wentylacyjne oraz odrobinę czerni. Na zewnątrz stoją dodatkowe stoły z krzesłami.

  • Meatmaniacy mieszczą się w centrum Gdyni, choć odrobinę na uboczu. Skosztujemy tu prawdziwych mięsnych specjałów.
  • Wnętrze restauracji Meatmaniacy w Gdyni.
  • Wnętrze restauracji Meatmaniacy w Gdyni.
  • Wnętrze restauracji Meatmaniacy w Gdyni.
  • Wnętrze restauracji Meatmaniacy w Gdyni.
  • Wnętrze restauracji Meatmaniacy w Gdyni.
Karta jest bardzo krótka, podzielona na trzy sekcje: burgery, różne różności i steki oraz dodatki. Dania oparte są na mięsie wołowym, z małym wyjątkiem, czyli burgerem z żebrem ze świni puławskiej. Zamawiam z każdej opcji po jednym daniu.

Z sekcji burgery wybieram:
- pastrami - sos paprykowy, czerwony coleslaw, papryczki jalapeno, mix sałat (39 zł).

Z sekcji różne różności:
- chili con carne - gorzka czekolada, śmietana, cheddar, jalapeno (aktualizacja: podczas mojej wizyty zapłaciłam 36 zł, teraz danie kosztuje 38 zł).

Z sekcji steki:
- rib eye - mięso wykrawane ze środkowej części antrykotu (aktualizacja: podczas mojej wizyty zapłaciłam 77 zł, teraz danie kosztuje 89 zł).

Plus dodatki:
- chrupiące frytki (12 zł);
- czerwony coleslaw (7 zł).

Gdzie zjemy słynne kanapki świata? Gdzie zjemy słynne kanapki świata?
Burger z pastrami to chrupiąca bułka wypełniona po brzegi kruchymi, arcydelikatnymi plastrami wołowiny w towarzystwie ostrego jalapeno, chrupiącego coleslawa z czerwonej kapusty i delikatnego sosu paprykowego. Bardzo sycąca i bardzo dobra kanapka, którą polecam szczególnie o tej porze roku: zaspokoi nawet duży głód i rozgrzeje. Danie konkret.

Burger z pastrami Burger z pastrami
Chili con carne u Meatmaniaków to rodzaj gęstej, mięsnej zupy, bogatej w składniki i smaki. Pięknie komponowały się tutaj słodycz czekolady i kukurydzy, kwaskowa nuta pomidora, kwaśna śmietana i pikantne jalapeno, a przez wszystko przebijał się korzenny aromat przypraw. Wspaniałe, sycące chili con carne, jedno z lepszych, jakie jadłam w Trójmieście.

Chili con carne Chili con carne
Stek rib-eye to porządny plaster sezonowanego antrykotu (sezonowany na mokro do 45 dni), nazywany także sercem antrykotu. To droga potrawa, ale nie bez powodu - takie mięso to rarytas, z którym trzeba się umiejętnie obchodzić, więc cena jest adekwatna. Finalnie otrzymałam perfekcyjnie wysmażony w stopniu średnim soczysty stek o intensywnym smaku z przerostami tłuszczu, który - jak wiadomo - jest nośnikiem smaku. Do tego dobrze wkomponował się coleslaw z czerwonej kapusty i chrupiącymi frytki. Godny polecenia stek i absolutnie wart swojej ceny.

Nowe lokale: tosty z awokado, gin bar i coś dla studentów Nowe lokale: tosty z awokado, gin bar i coś dla studentów
Co do dodatków: surówka coleslaw na bazie czerwonej kapusty była świeżutka, lekka i chrupiąca, bez nadmiaru majonezu, z delikatnym winnym posmakiem. Natomiast frytki były poprawne, dobrze wypieczone. Nie można im nic zarzucić, ale też same w sobie nie wywołały jakichś kulinarnych emocji.

  • Stek rib eye. Dodatkowo zamówione frytki i colesław.
  • Stek rib eye. Dodatkowo zamówione frytki i colesław.
  • Stek rib eye. Dodatkowo zamówione frytki i colesław.
Podsumowanie: może i Meatmaniacy to małe, niepozorne bistro, ale za to z bardzo dobrymi mięsnymi daniami. To miejsce dla tych, co lubią mięso i cenią jego jakość. Wegetarianin raczej nie ma tam czego szukać. Nużą mnie papierowe podkładki zamiast talerzy, ale rozumiem, że ten trend jest wciąż modny, choć ja bym już z niego zrezygnowała...

W kategorii lokali niedużych, bardziej barowych niż restauracyjnych, Meatmaniakom zdecydowanie należy się ocena bardzo dobra. Warto tu specjalnie przyjechać z całego Trójmiasta i spróbować prawdziwych mięsnych specjałów.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (106) ponad 20 zablokowanych

  • zycze im szczescia ale obawiam sie ze 2023 bedzie ostatnim rokiem dzialalnosci. spoleczenstwo ubozeje i niestety liczba osob ktore bedzie stac na premium jedzenie sie zmniejsza

    • 21 3

  • Ciekawe

    Przechodzę obok nich codziennie idąc do pracy i zastanawiam się, kiedy zamkną się. Miejsce lokalu z tyłu budynku - nie wróży to dobrze. Przez kilka dni ostatnio wisiała kartka, że zamknięte. Prawdopodobnie właściciel sam ogarniw kuchnię i musiał wyjechać na kilka dni. No w ten sposób to życzę powodzenia i trzymam kciuki, ale rzeczywistość jest brutalna niestety.

    • 21 2

  • Jedzenie na gazecie zapoczątkowano na Bazarze Różyckiego w 1882 roku.

    • 20 1

  • 12 zł za kilkanaście

    mrożonych frytek - bo nie wyglądają na "domowej roboty" - to drogo.

    • 25 1

  • Zawsze zamknięte

    Kilka razy tam przechodziłam i był ten lokal zamknięty.Nie ma raczej szans ze względu na lokalizację,na uboczu

    • 13 2

  • (2)

    Chyba trzeba przestać czytać ten portal. Tutaj nie ma wolności wypowiedzi w komentarzach. Zobaczcie jaki jest stosunek dodanych komentarzy do wykasowanych. I to wszystko w dziale kulinarnym. Smutne to, a straszne jednocześnie

    • 24 1

    • Prywatny portal nie ma obowiązku gwarantowania swobody wypowiedzi. Zwłaszcza kiedy wypowiedzi są bezwartościowe.

      • 1 4

    • No coś ty - hejterzy czują się tu świetnie.

      • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    Byliśmy gośćmi w tym bistro. Jest OK (1)

    Już od wejścia do lokalu wyczuwa się pasję kulinarną jego właścicieli

    • 25 25

    • Może i pyszne mięso ale byłem dwa razy i co się okazało dwa razy brak bułek do hamburgerów oraz hamburger z kością wycofany z menu bo nie było chętnych na niego.
      Życzyłem im wielu klientów i pożegnałem się.

      nie polecam lokalu.

      • 0 5

  • Od 2035 (2)

    całkowity zakaz produkcji mięsa, podobnie jak aut spalinowych. Co najwyżej wydrukowane, smacznego.
    Po co artykuły promujące to badziewie?

    • 14 23

    • Prędzej zjemy wegan niż przestaniemy produkować mięso

      • 18 5

    • Zakaz

      Uff, są gorsze problemy. Nie chcesz, nie jedz, ale nie rozpowszechniaj jedzenia trawy z musztardą

      • 2 0

  • Bardzo chętnie zostanę korektorem w waszej redakcji

    Ewidentnie nikt nie czyta artykułów przed publikacją. Jakie macie stawki?

    • 20 2

  • (1)

    Talerze są już passe? Serio pytam, bo ja z prowincji jestem - u nas je się jeszcze normalnie na talerzach, a nie na deskach i gazetach. Tak się je u was w mieście?

    • 36 1

    • Tak. A torcik wiedeński wręcz wprost z chodnika.

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Kultura

Najczęściej czytane